Cîrciumioare

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

Nu știu alții cum sînt, dar eu, cînd vine cu adevărat primăvara, încep să umblu bezmetică pe străduțele din cartierul meu, ca o muscă trezită din letargie, căutînd locuri unde să stau cu burta la soare și să beau o bere. Hibernarea s-a terminat, la ora 7 seara încă e lumină și e plăcut afară, îmi pot părăsi în sfîrșit bîrlogul și redescopăr cît de mult îmi place Bucureștiul în aprilie și mai, singurele luni suportabile aici (ar mai fi și septembrie, uneori octombrie, însă lunile cu vreme bună de toamnă au ceva nostalgic, sînt potrivite mai degrabă pentru a lua tramvaiul și a te plimba fără scop dintr-un capăt în altul al orașului decît să lîncezești pe la terase; în schimb, lunile de primăvară sînt ca o promisiune).

S-au închis rockerii? Mă uit cu jind la curtea mare în care dă colțul ierbii și au înflorit trei lalele. Ce bine ar fi mers aici două-trei mese din lemn, în atmosfera asta pășunistă, casa veche chiar are ceva de la țară, încerc să-mi imaginez terasa perfectă și la doi pași de casă pe care am visat-o toată iarna. Zumzetul vocilor, un Led Zep pe fundal, în surdină, berile cehești imported pe mese, fumul subțire de țigară ridicîndu‑se în aer, învăluind locul într-un soi de magie. Însă e un lacăt mare pe poartă, era un local ascuns, pe care nu-l știa nimeni în afara unor mușterii de-ai casei, o fi dat faliment.

Ne continuăm căutarea pe străduțele din jur și începem să acceptăm realitatea – locuim într-un cartier fără terase pitorești, fără cîrciumi boeme, doar cîteva restaurante cu „specific“, cîteva fast-food-uri și cam atît. Mă apucă melancolia, mă gîndesc la alte primăveri, cînd descopeream cîte un loc nou, la fiecare colț. Au dispărut și cîrciumile „de drojdieri“ care își aveau farmecul și rostul lor, au fost înlocuite de cafenele de fițe. Mi se face dor de Parașută, simt nevoia să vizitez locul de pe strada Verii. Acum e o curte ca toate celelalte, pustie, lipsită de viață. Mi‑a­mintesc mesele de plastic din acel clean, well-lighted place, pe vremea cînd nu exista Internet și semnal wi-fi și n-aveai ce butona la masă, trebuia doar să-ți privești în ochi partenerul și să-i vorbești. Șprițul lungit mult cu apă, din vin „de buturugă“ la un litru, prost, dar ieftin, după care nu te durea capul sau poate doar eram mai tineri. Conversațiile care deveneau șoptite în noapte, foaia mare de parașută care „îmbrăca“ terasa, erai aici ca în­tr‑un cocon, protejat de zăduful verii, de zgomotele orașului, de praf, de plictis. S-a dus naibii și Parașuta! De fapt, genul ăsta de cîrciumioare oneste unde nimeni nu se îmbată, nu face scandal, nu se ascultă muzică tare, toată lumea bea exact cît trebuie ca să se simtă bine și să se ducă ușor euforic acasă a cam dispărut. Localurile unde ziua se întîlnesc pensionarii la una mică, iar seara se retrag pentru a face loc tinerilor din cartier – uneori sînt copiii și nepoții lor și au loc intersecții ciudate, e un fel de schimb de tură –, nu mai există. Îmi amintesc și de cîrciuma înjghebată într-o dugheană de pe Olari. Scaunele erau tari și inconfortabile, dar era plăcut. Aici își făcea veacul jumătate din liceul „Coșbuc“, nu conta că nu era trendy, încă nu se fuma iarbă și nu se aștepta nimeni la aere de Vama Veche în mijlocul orașului, la stuf și hamace. Masa de tablă era foarte bună chiar dacă șchiopăta, mesele din jur și oamenii care zăboveau la ele deveneau singurul decor necesar pentru a te simți bine pentru o oră sau două. Pe Olari ne întîlneam deseori cu un coleg de serviciu al maică-mii, care plimba un cîine de vînătoare bătrîn și pleoștit, se oprea cu el la o bere și stăteau la masă ca un grup statuar. Ne salutam printr-o mișcare a capului, amîndoi un pic rușinați că am dat unul peste altul în spelunca aia. Totuși, era și altceva, un soi de zîmbet conspirativ, ca și cum am fi împărțit un loc secret care avea o poveste. Tot pe Olari era și bărbatul care bea de unul singur doar bere Bergenbier, una după alta, tacticos, fără să se grăbească. Avea o tristețe sfîșietoare, mereu m-am întrebat ce era cu el. 

Mergem mai departe, alte străzi, alții copii care joacă fotbal în mijlocul drumului, alte curți care ar putea să fie terase încîntătoare, dar nu sînt nimic. A trecut aproape o oră învîrtindu-ne aiurea, dar bucurîndu-ne de plimbarea în sine. O fi deschis la La Fourmi? N-aș crede, acolo nici măcar nu e o cîrciumă, doar un chioșc și patru mese, la marginea unei parcări, sub dudul pe care l-au tăiat. Și nici măcar nu mai există La Fourmi, e doar un Mega Image, numărul 10 sau 100. Ne apropiem și, spre surprinderea noastră, auzim un zvon de muzică – același radio Romantic de douăzeci de ani, care se aude dintr-o singură boxă, suspendată deasupra intrării la toaletă. Chioșcul e deschis, dinăuntru se revarsă o lumină galbenă plăcută, îmbietoare. Avem noroc și găsim și o masă liberă din cele patru, este chiar cea retrasă, în spațiul verde care înconjoară ca un brîu blocul socialist. Ne așezăm și ne întoarcem în timp. Aici l-am cunoscut pe Tarkovski, un homeless care văzuse tot, știa pe de rost Călăuza și Rubliov, ne împuiase capul o seară întreagă și nu mai pleca de la masa noastră. Ce ­luăm? N-au decît Ursus și Timișoreana, eu strîmb un pic din nas, m-am obișnuit cu beri mai șmechere. ­Luăm Ursus, e 5 lei. Zumzetele vocilor din jur, frînturile absurde de conversații din care prinzi mereu doar neesențialul, muzica în surdină, fumul subțire al țigărilor noastre care se ridică în aer şi învăluie locul într-o magie albăstruie, toate acestea sînt relaxante, este exact atmosfera pe care o căutam. Păcat că se închide la ora 9, tot ca pe timpuri.      

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

image png
Transportatorii cer amânarea amenzilor pentru sistemul e-Transport
Reprezentanţii transportatorilor rutieri din România susţin că aplicaţia e-Transport nu funcţionează corect, la ora actuală, şi solicită amânarea aplicării sancţiunilor privind acest sistem până la 1 iunie 2025.
pensionara jpg
Pensia socială, ce este și cine poate beneficia de ea
Pensia socială minimă garantată este un ajutor acordat pensionarilor care îndeplinesc cumulativ câteva condiții, fiind calculată din oficiu de casele de pensii.
Candidati presedentia Romaniei 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Crin Antonescu nu crede că Florian Coldea se află în spatele lui Nicușor Dan, deoarece candidatul independent „nu e așa mare”
Crin Antonescu, candiatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din mai, a afirmat că Florian Coldea „nu are cum să fie în spatele lui Nicușor Dan pentru că nu cred că Nicușor Dan e așa mare și nici Coldea așa mic”.
Sistem Patriot   Foto X(ex Twitter) jfif
Țara din Europa care semnează cu Statele Unite un contract de 2 miliarde de dolari în domeniul apărării antiaeriene
O țară din Uniunea Europeană a anunțat luni, 31 mai, că a semnat un contract în valoare de două miliarde de dolari cu Statele Unite pentru sprijin logistic cu privire la sistemele sale de apărare antiaeriană bazate pe sistemul Patriot.
lac salda webp
Singurul loc de pe Pământ care seamănă izbitor cu craterul Jezero de pe Marte. Ce au descoperit oamenii de știință
Știai că în lume există un lac care seamănă aproape perfect cu craterul Jezero de pe Marte? Iată unde se află și cum arată.
Victor Ponta lansare 3 FOTO INQUAM
Victor Ponta s-a întâlnit cu fugarul Sebastian Ghiță la Belgrad, în ziua vizitei lui Donald Trump jr. Avertismentul pe care i l-a trimis
Victor Ponta a recunoscut că s-a întâlnit la Belgrad cu fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia. Cei doi s-au văzut în data de 11 martie, când fostul prim-ministru a purtat mai multe discuții cu Donald Trump Jr.
Crin Antonescu FOTO Mediafax
Pe cine consideră Crin Antonescu cel mai mare trădător. Cum a răspuns când a fost întrebat de ce nu s-a angajat în ultimii 10 ani?
Crin Antonescu a declarat la dezbaterea electorală organizată de Antena 3 că cei mai mari adversari politici i-au fost Ion Iliescu, Adrian Năstase, Traian Băsescu. De asemenea, a fost întrebat de Elena Lasconi dacă a încercat să se angajeze în ultimii zece ani.
Candidati presedentia Romaniei 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Un al doilea sondaj al zilei arată un clasament diferit în privința favoriților la prezidențiale. Cine sunt cei doi candidați creditați pentru finală
Un sondaj realizat de ARA Public Opinion, la comanda Antena 3 CNN, arată că în turul doi al alegerilor prezidențiale din mai ar intra candidații celor mai mari construcții politice din România.
Piept de pui cu sos de usturoi  Sursa foto shutterstock 1424425691 jpg
Trucul secret pentru cel mai delicios piept de pui. Ingredientul care îi oferă un gust mai bun decât la restaurant
Pieptul de pui se numără printre cele mai apreciate tipuri de carne din lume, însă atunci când nu este preparat ca la carte, acesta poate fi lipsit de savoare. Ei bine, existră un truc care oferă un gust unic pieptului de pui și nu îi oferă deloc o consistență uscată.