Teleportare temporară

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg

Aproape de cîte ori am călătorit într-un alt loc, am avut o senzație ciudată. De teleportare (așa cum știu eu despre asta nu din teoriile științifice, ci din serialul Star Trek, care „se dădea“ duminicile, parcă, în tinerețea mea).

Iuțeala călătoriei cu avionul este, evident, una dintre cauze. Cînd călătorești undeva în Europa, nici nu te-ai urcat bine în avion, că ai și coborît. Cu toate „procedurile“ de zbor, dacă mergi în Austria, Franța sau chiar Anglia, abia ai timp să citești două pagini dintr-o carte sau să schimbi două vorbe cu vecinul de scaun. Fie că aceștia își povestesc pur și simplu viețile sau poartă conversații mai elevate despre soluțiile optime de guvernare a lumii, despre apropierile dintre statul socialist de pe vremuri și cel capitalist dintr-o parte a țărilor Europei de Vest, și despre modelul danez, despre posibilitatea întoarcerii în România din emigrație etc.

După aterizare, te trezești, așa, tam-nesam, într-un alt spațiu, altul, dar, în același timp, în multe țări europene, într-un fel, același. În mai toate aeroporturile mari ale lumii treci prin aceleași ritualuri pînă să ajungi la hotelul – și el, în general – parte a unui lanț, în care tragi pe dreapta: controale, bagaje, taxiuri. Cu intermezzo-ul obișnuit alcătuit din conversația cu șoferul de taxi, un soi de barometru al variantei populiste a situației din țara respectivă. La Londra, de pildă, trecînd prin fața Buckingham Palace, despre ce altceva mai bun puteam vorbi decît despre familia regală și povestea Dianei și a lui Charles, care ne a marcat viețile (cel puțin mie, uneia)? Nu putem uita nici nunta lor fabuloasă și nici îngrozitoarea moarte a Dianei. Părerea șoferului de taxi era că Diana nu a fost născută să fie regină, deși are destule calități, și că a făcut o greșeală „combinîndu-se“ cu Dodi Al-Fayed. (Eu aveam altă părere, dar m-am abținut.) După care a adăugat că, atunci cînd Charles va deveni rege, Camilla nu va putea fi, niciodată, regină (ceea ce, desigur, m-a mai binedispus) și că, spre deosebire de Diana, Kate Middleton știe ce face. Dar și că regina va da o serie de mese pentru populație, de ziua ei, pe 21 aprilie, cînd va împlini 90 de ani.

De altfel, regina putea fi văzută pe toate gardurile, dacă pot spune așa, prin magazinele de suveniruri, sub forma unei păpușele horror care dădea din cap precum cîinii din Daciile de altădată. Sau era portretizată împreună cu cei doi cîini mici – și n-aș spune frumoși – ai ei. Alături de faimoasele autobuze, cabine telefonice, cutii poștale, Big Ben, London Eye, soldatul de gardă la Buckingham și ursulețul Paddington. London Eye în care ne-am și dat, de altfel, în buna tradiție a turistului conformist. Și din care am văzut ce era de văzut, destul de încet și plicticos, bucurați doar de entuziasmul unui mic domn Goe portughez care alerga entuziasmat dintr-o parte-ntr-alta a cabinei. Cel mai neplăcut mi s-a părut că, înainte să ne urcăm, ni s-a făcut o poză obligatorie – pe care, ieșind horror, am fost îndreptățiți s-o refuzăm.

Dacă, din London Eye, Londra nu m-a cucerit, mergînd pe malul Tamisei, la pas, am trăit aceeași senzație fericită dintotdeauna. Augmentată de plimbarea prin St. James Park, cînd nu mi-a venit să cred că o lebădă, cît se poate de adevărată, s-a oprit fix în fața noastră să-și curețe penele impecabile, iar cînd și-a întins gîtul, era atît de incredibilă în maiestatea ei. De altfel, acolo toate animalele erau mult mai prietenoase ca-n București: veverițele veneau și-ți mîncau la propriu din palmă, iar porumbeii se așezau pe tine ca să te pozezi cu ei.

Sau de șederea, de scurtă – dar consistentă – durată, în biserica St. Martin in the Fields, unde am nimerit la o repetiție a Anotimpurilor lui Vivaldi. Evident, publicul era admis și spectacolul era fascinant: violonista întîi sau, cum să-i zic, o doamnă despre care noi am spune, stereotip, că-i tipic britanică, se ridica, după fiecare bucată cîntată, și le mai spunea cîte ceva celorlalți instrumentiști, le dădea indicații care nu păreau critice, ci entuziaste, și apoi iar o luau de la început. Și am mai intrat într-o altă biserică, nu mai știu care, unde homeless-ii dormeau, bine înveliți, pe un rînd de bănci, iar credincioșii adunau haine pentru ei.

Și iar am mai fost uimită, pozitiv, că aici oamenii chiar treceau pe verde. Spre deosebire de Boston, de pildă, unde era un soi de înțelegere tacită între pietoni și mașini, o negociere prietenoasă a regulilor. Nici aici, probabil, nimeni nu te-ar fi călcat dacă ai fi trecut pe roșu, dar s-ar fi mirat, într-un mod evident.

Senzația de teleportare despre care vorbeam la început am simțit-o cînd am ajuns la hotelul, de altfel foarte fancy, în care am nimerit: brusc, nu mai eram în propria mea casă, cu regulile mele fixe de supraviețuire, ci-n cu totul alt loc, făcînd alte gesturi și, cumva, aceleași. După o zi acolo, senzația s-a mai estompat. Și apoi, ne-am întors.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.