Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE ARE DREPTURILE
DE UTILIZARE A IMAGINII
MERELOR ȘI PORTOCALELOR
ÎNTR-UN VIITOR APROPIAT,
ÎN GENERAL ALBASTRU,
VREM (SAU NU VREM)?

● Am văzut, la o tarabă cu „artizanale“ de pe marginea șoselei, diverse obiecte – cruciulițe, dar și căni, medalioane, suporturi de șervețele și altele – cu chipul lui Arsenie Boca. Mă întreb cine are drepturile de utilizare a imaginii lui Arsenie Boca. Căci, dacă tot e o afacere înfloritoare, ar trebui pusă în regulă. În America, bunăoară, nu poate oricine să vîndă obiecte cu chipul lui Mickey Mouse sau al lui Brad Pitt. (M. V.)

● O companie din Australia îmbuteliază apă plată obținută 100% din presarea merelor și portocalelor și separarea sucului de apă. N-ar fi mai ușor cu pepeni sau castraveți? (M. C.)

● Aflăm din revista New York Times că Statele Unite încearcă să creeze o nouă generație de arme nucleare – mai mici și mai precise. Poate că într-un viitor apropiat vor apărea bombele atomice de buzunar, pentru reglarea promptă a micilor conflicte dintre rude, prieteni, vecini. (M. P.)

● Acum, că ne inundă vara, trecem „pe negîndite“ la încălțăminte casual: așadar, se poartă tenișii (de ambe sexe) în general albastru deschiși sau închiși (după caz!), care pot fi foarte bine asortați cu o cravată cu dungi albastru deschise (ele, dungile… sau cravatele… totuna) sau cu o eșarfă cu buline galben închise sau deschise… dacă ăsta e trend-ul! Cumpără! „mi-ţi-i, ni-vi-li, me-te-îl-o, ne-ve-i-le…“ (sursa: http://www.sevenshop.ro/en/cumpara/tenisi-dama-albastru-deschisi-lara-din-material-textil-197) (R. M.)

● Nu vrem balerini străini la Opera Națională, nu vrem mega-moschee în orașul Catedralei Mîntuirii Neamului, nu vrem refugiați în țara celor cîteva milioane de plecați la muncă în Europa, nu vrem țigani, nu vrem homosexuali, vrem (sau nu vrem) Cumințenia Pămîntului… Ce să zic, vast program! (M. C.)

CÎT TIMP I-AR LUA UNUI COPIL
SĂ REDEVINĂ ALEXANDRU CEL MARE ÎN PODUL CASEI BUNICILOR?

● În centru, un panou publicitar uriaș: canapea Polly. Gri, simpăticuță. Sînt curioasă doar cît timp i‑ar lua unui copil să-ntrebe „Polly want a cracker?“ și să‑n­dese biscuiți sub perne. (C. Ș.)

● În urmă cu cîteva luni am primit un telefon prin care mi se cerea semnătura pentru un proiect de restabilire a zilei naţionale pe data de 10 mai. Cu serioase  argumente istorice şi legate de tradiţia antebelică, mi s-a explicat de ce e bine ca această zi să redevină ce a fost. Recent am primit o scrisoare cu multe pagini de argumente ale celeilalte tabere, care vrea restabilirea zilei naţionale pe 9 mai şi care zice că, de fapt, atunci ar fi fost cu adevărat promulgată Ziua Independenţei. E uimitoare osîrdia cu care cele două tabere, de istorici şi parlamentari, luptă pentru aşa o cauză. Deşi am o opinie clară şi de mult formată în această privinţă, aş propune o dilematică idee de împăcare între cele două tabere. Adică, parafrazînd un titlu de film celebru, să punem ziua naţională pe data de 9 şi jumătate mai. Atunci probabil că pupat toți piața Endependenți. (A. M.)

● Am găsit-o pe net și pe asta: 15 nume de copii care vor avea noroc în dragoste. Așadar, dacă vrei ca băiatul tău să facă furori printre femei trebuie să-l cheme Ianis, Alexandru, Darius sau Robert. Și dacă îți dorești ca fata ta să se mărite bine, numește-o Maria, Afrodita sau Cristina. Adaug și trei nume de copii cu posibil noroc la bani: Ministru, Mercedesa, Lovența. (A. P.)

● Mergînd prin București, am dat de trei străzi cu nume neașteptate: Intrarea Nopții, prin zona Căii Victoriei, str. Fecioarei, pe lîngă Ștefan cel Mare, și str. Bîlciului, din Mătăsari. (I. P.)

● Un tablou descoperit în podul unei case din sudul Franţei s-a dovedit a fi un ditamai veritabil Caravaggio. Evaluat la 137 milioane de dolari. Voi cînd ați urcat ultima dată în podul casei bunicilor? (M. C.)

POT SĂ-MI EXPLIC DE CE,
ÎN PLIN SCANDAL,
OBIȘNUITUL VI SE VA PĂREA BAVAREZ

● După cele patru încercări penibile ale peneliştilor de a găsi un candidat pentru Primăria Generală a Capitalei pot să-mi explic şi de ce oraşul Bucureşti arată ca un şantier în mizerie. E clar că, pentru partide, postul de primar nu reprezintă nici o miză şi că îşi trimit cadrele la nimereală. (M. M.)

● Prin Piața Romană, timp de cîteva secunde, întrebarea de marketing a unei companii alimentare, lansată pe un banner mare, în plin Post al Paștelui ortodox, mi-a blocat sistemul de credințe religioase: „Ce-ar fi Paștele fără ciocolata noastră?“. (S. G.)

● Un nou scandal a zguduit lumea. Totul a pornit de la o rețetă de carbonara, publicată pe site-ul franțuzesc demotivateur.fr. Se știe că francezii sînt amatori de mîncare italienească și mari consumatori de pizza, dar asta nu salvează cu nimic situația ten­sionată. Video‑ul în care ți se explică cum să pregătești niște paste carbonara delicioase are 36 de secunde. Ceapă, bacon, farfale – cam astea ar fi ingredientele-minune. Doar că italienii nu au luat-o ca pe o reinterpretare a rețetei care le aparține de drept, ci ca pe o pură blasfemie. Cu orgoliile naționale și cu secretele nu te pui, asta ar trebui să fie prima lecție din bucătărie. (A. M. S.)

● Aflu că tocmai s-a încheiat Săptămîna „Şcoala Alt­fel – 2016“ (a avut loc între 18 şi 22 aprilie). Voga de care se bucură cuvîntul „altfel“ cere, cred, unele explicaţii. Ni se oferă politică „altfel“ (cu partide „altfel“), şcoli, iată, „altfel“, săptămîni „altfel“, alimentaţie „alt­fel“, reviste „altfel“, sîntem îndemnaţi să gîndim „alt­fel“, să privim „altfel“ în jur, oameni din toate domeniile se prezintă ca fiind „altfel“, pînă şi prezentările în sine îşi zic „altfel“ – orice tinde să se „marketeze“ ca fiind „altfel“. Obişnuitul, deşi nu prea avem parte de el, se respinge. Nu prea cunoaştem normalitatea, dar tindem către „altfel“. Sau, poate, „altfel“ vrea să însemne tocmai asta: normal, firesc, obişnuit, nu cum este, ci cum ar trebui să fie.  (S. V.)

● Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg (sper că n-am uitat vreun „g“) este cel mai lung nume de localitate din Statele Unite. Imagina­ți‑vă că numele ăsta trebuie completat în diverse formulare și dintr-odată CNP-ul vi se va părea, brusc, simpatic. Simpăticuț. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Căprioara Olir SRL, Imparțial SRL, Pași De Dans SRL, Rabatabil Impex SRL, Secunda 8 SRL, Burete Tapițerie SRL, Coana Mili SRL, Doctor Jazz Auto SRL, Breasla SRL, Pământ Semănat SRL, Crist Ceremonie SRL, I & C Pentru Tine SRL, Brahms International SRL, Șurub Shop SRL, Pădurea SRL, Mon Mariage Servicii SRL, Îngerul Bavarez SRL, Consulting Lichidări SRL, Vigilent SRL, Furaje Verzi SRL, Magia Bucuriei SRL, Drujbe H.S.V. SRL, Inteligența Activă SRL, Gigi Stil SRL, Enclava De Arhitectură SRL, Contemplia SRL, Lucerna Familiei SRL, Păvăloaia Service Trans SRL, Ordonat SRL, Viața În Armonie SRL, Bob Negru SRL, Bradul Regal Turism SRL, Actuator SRL, Pentru Viață SRL, Diferit Com SRL, Cotul Donului SRL, Rapsodie Florală SRL, Lecuriciu Trade SRL, Exploziv SRL, Depozitul De Sănătate SRL. (D. S.)

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.