Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE ARE DREPTURILE
DE UTILIZARE A IMAGINII
MERELOR ȘI PORTOCALELOR
ÎNTR-UN VIITOR APROPIAT,
ÎN GENERAL ALBASTRU,
VREM (SAU NU VREM)?

● Am văzut, la o tarabă cu „artizanale“ de pe marginea șoselei, diverse obiecte – cruciulițe, dar și căni, medalioane, suporturi de șervețele și altele – cu chipul lui Arsenie Boca. Mă întreb cine are drepturile de utilizare a imaginii lui Arsenie Boca. Căci, dacă tot e o afacere înfloritoare, ar trebui pusă în regulă. În America, bunăoară, nu poate oricine să vîndă obiecte cu chipul lui Mickey Mouse sau al lui Brad Pitt. (M. V.)

● O companie din Australia îmbuteliază apă plată obținută 100% din presarea merelor și portocalelor și separarea sucului de apă. N-ar fi mai ușor cu pepeni sau castraveți? (M. C.)

● Aflăm din revista New York Times că Statele Unite încearcă să creeze o nouă generație de arme nucleare – mai mici și mai precise. Poate că într-un viitor apropiat vor apărea bombele atomice de buzunar, pentru reglarea promptă a micilor conflicte dintre rude, prieteni, vecini. (M. P.)

● Acum, că ne inundă vara, trecem „pe negîndite“ la încălțăminte casual: așadar, se poartă tenișii (de ambe sexe) în general albastru deschiși sau închiși (după caz!), care pot fi foarte bine asortați cu o cravată cu dungi albastru deschise (ele, dungile… sau cravatele… totuna) sau cu o eșarfă cu buline galben închise sau deschise… dacă ăsta e trend-ul! Cumpără! „mi-ţi-i, ni-vi-li, me-te-îl-o, ne-ve-i-le…“ (sursa: http://www.sevenshop.ro/en/cumpara/tenisi-dama-albastru-deschisi-lara-din-material-textil-197) (R. M.)

● Nu vrem balerini străini la Opera Națională, nu vrem mega-moschee în orașul Catedralei Mîntuirii Neamului, nu vrem refugiați în țara celor cîteva milioane de plecați la muncă în Europa, nu vrem țigani, nu vrem homosexuali, vrem (sau nu vrem) Cumințenia Pămîntului… Ce să zic, vast program! (M. C.)

CÎT TIMP I-AR LUA UNUI COPIL
SĂ REDEVINĂ ALEXANDRU CEL MARE ÎN PODUL CASEI BUNICILOR?

● În centru, un panou publicitar uriaș: canapea Polly. Gri, simpăticuță. Sînt curioasă doar cît timp i‑ar lua unui copil să-ntrebe „Polly want a cracker?“ și să‑n­dese biscuiți sub perne. (C. Ș.)

● În urmă cu cîteva luni am primit un telefon prin care mi se cerea semnătura pentru un proiect de restabilire a zilei naţionale pe data de 10 mai. Cu serioase  argumente istorice şi legate de tradiţia antebelică, mi s-a explicat de ce e bine ca această zi să redevină ce a fost. Recent am primit o scrisoare cu multe pagini de argumente ale celeilalte tabere, care vrea restabilirea zilei naţionale pe 9 mai şi care zice că, de fapt, atunci ar fi fost cu adevărat promulgată Ziua Independenţei. E uimitoare osîrdia cu care cele două tabere, de istorici şi parlamentari, luptă pentru aşa o cauză. Deşi am o opinie clară şi de mult formată în această privinţă, aş propune o dilematică idee de împăcare între cele două tabere. Adică, parafrazînd un titlu de film celebru, să punem ziua naţională pe data de 9 şi jumătate mai. Atunci probabil că pupat toți piața Endependenți. (A. M.)

● Am găsit-o pe net și pe asta: 15 nume de copii care vor avea noroc în dragoste. Așadar, dacă vrei ca băiatul tău să facă furori printre femei trebuie să-l cheme Ianis, Alexandru, Darius sau Robert. Și dacă îți dorești ca fata ta să se mărite bine, numește-o Maria, Afrodita sau Cristina. Adaug și trei nume de copii cu posibil noroc la bani: Ministru, Mercedesa, Lovența. (A. P.)

● Mergînd prin București, am dat de trei străzi cu nume neașteptate: Intrarea Nopții, prin zona Căii Victoriei, str. Fecioarei, pe lîngă Ștefan cel Mare, și str. Bîlciului, din Mătăsari. (I. P.)

● Un tablou descoperit în podul unei case din sudul Franţei s-a dovedit a fi un ditamai veritabil Caravaggio. Evaluat la 137 milioane de dolari. Voi cînd ați urcat ultima dată în podul casei bunicilor? (M. C.)

POT SĂ-MI EXPLIC DE CE,
ÎN PLIN SCANDAL,
OBIȘNUITUL VI SE VA PĂREA BAVAREZ

● După cele patru încercări penibile ale peneliştilor de a găsi un candidat pentru Primăria Generală a Capitalei pot să-mi explic şi de ce oraşul Bucureşti arată ca un şantier în mizerie. E clar că, pentru partide, postul de primar nu reprezintă nici o miză şi că îşi trimit cadrele la nimereală. (M. M.)

● Prin Piața Romană, timp de cîteva secunde, întrebarea de marketing a unei companii alimentare, lansată pe un banner mare, în plin Post al Paștelui ortodox, mi-a blocat sistemul de credințe religioase: „Ce-ar fi Paștele fără ciocolata noastră?“. (S. G.)

● Un nou scandal a zguduit lumea. Totul a pornit de la o rețetă de carbonara, publicată pe site-ul franțuzesc demotivateur.fr. Se știe că francezii sînt amatori de mîncare italienească și mari consumatori de pizza, dar asta nu salvează cu nimic situația ten­sionată. Video‑ul în care ți se explică cum să pregătești niște paste carbonara delicioase are 36 de secunde. Ceapă, bacon, farfale – cam astea ar fi ingredientele-minune. Doar că italienii nu au luat-o ca pe o reinterpretare a rețetei care le aparține de drept, ci ca pe o pură blasfemie. Cu orgoliile naționale și cu secretele nu te pui, asta ar trebui să fie prima lecție din bucătărie. (A. M. S.)

● Aflu că tocmai s-a încheiat Săptămîna „Şcoala Alt­fel – 2016“ (a avut loc între 18 şi 22 aprilie). Voga de care se bucură cuvîntul „altfel“ cere, cred, unele explicaţii. Ni se oferă politică „altfel“ (cu partide „altfel“), şcoli, iată, „altfel“, săptămîni „altfel“, alimentaţie „alt­fel“, reviste „altfel“, sîntem îndemnaţi să gîndim „alt­fel“, să privim „altfel“ în jur, oameni din toate domeniile se prezintă ca fiind „altfel“, pînă şi prezentările în sine îşi zic „altfel“ – orice tinde să se „marketeze“ ca fiind „altfel“. Obişnuitul, deşi nu prea avem parte de el, se respinge. Nu prea cunoaştem normalitatea, dar tindem către „altfel“. Sau, poate, „altfel“ vrea să însemne tocmai asta: normal, firesc, obişnuit, nu cum este, ci cum ar trebui să fie.  (S. V.)

● Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg (sper că n-am uitat vreun „g“) este cel mai lung nume de localitate din Statele Unite. Imagina­ți‑vă că numele ăsta trebuie completat în diverse formulare și dintr-odată CNP-ul vi se va părea, brusc, simpatic. Simpăticuț. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Căprioara Olir SRL, Imparțial SRL, Pași De Dans SRL, Rabatabil Impex SRL, Secunda 8 SRL, Burete Tapițerie SRL, Coana Mili SRL, Doctor Jazz Auto SRL, Breasla SRL, Pământ Semănat SRL, Crist Ceremonie SRL, I & C Pentru Tine SRL, Brahms International SRL, Șurub Shop SRL, Pădurea SRL, Mon Mariage Servicii SRL, Îngerul Bavarez SRL, Consulting Lichidări SRL, Vigilent SRL, Furaje Verzi SRL, Magia Bucuriei SRL, Drujbe H.S.V. SRL, Inteligența Activă SRL, Gigi Stil SRL, Enclava De Arhitectură SRL, Contemplia SRL, Lucerna Familiei SRL, Păvăloaia Service Trans SRL, Ordonat SRL, Viața În Armonie SRL, Bob Negru SRL, Bradul Regal Turism SRL, Actuator SRL, Pentru Viață SRL, Diferit Com SRL, Cotul Donului SRL, Rapsodie Florală SRL, Lecuriciu Trade SRL, Exploziv SRL, Depozitul De Sănătate SRL. (D. S.)

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

taietei cu tofu si legume jpg
Cea mai delicioasă rețetă de post. Tăieței cu legume și un ingredient secret
Nu mai știi ce să gătești în perioada de post? Noi îți propunem o rețetă simplă, rapidă și extrem de gustoasă: tăieței cu legume, tofu și ciuperci.
calin georgescu jpg
Psiholog: „Un control psihiatric e o urgență în cazul lui Călin Georgescu, în afară de cercetarea surselor de finanțare”
Unul dintre cei apreciați poeți și editori români, Călin Vlasie a lucrat mai mulți ani ca psiholog. Înainte de 1990 l-a testat pe Constantin Mudava și că acesta avea simptome specifice psihozei paranoide, iar acum spune că s-ar impune un control psihiatric în cazul lui Călin Georgescu.
clătite jpg
Adevarul Live - Calin Georgescu foto david muntean
Ce ar însemna victoria lui Călin Georgescu la prezidentiale. Analist: „Sfârșitul sau începutul sfârșitului”| ANALIZǍ
Într-o perioadă electorală marcată de polarizare și schimbări de paradigmă, victoria lui Călin Georgescu ar putea reprezenta un punct de cotitură semnificativ în istoria recentă a României.
Dieta - talie- scadere in greutate - kilograme FOTO Shutterstock
Cum să slăbești rapid înainte de Crăciun. Trucuri de nutriționist pentru a pierde 20% din greutate
Un profesionist apreciat în domeniul sănătății și al nutriției a împărtășit pe Instagram rețeta sa secretă pentru a slăbi rapid înainte de Crăciun. Într-o postare recentă, el dezvăluie metoda ideală pentru a pierde până la 20% mai mult din greutatea obișnuită, explicând combinația perfectă
vot alegeri prezidentiale foto unsplash jpeg
Alegeri parlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre turul de scrutin: unde, cum și ce votăm
Cu toate că prestigiul funcției de președinte al României – și, automat, votarea lui – a furat lumina reflectoarelor în acest an electoral, alegerea Parlamentului este cu mult mai importantă, dat fiind faptul că este puterea legislativă (adică cea care are puterea de a elabora și adopta legi).
georgescu presa jpg
Cum vor vota românii în turul doi: Lasconi, misiune aproape imposibilă. Atacurile asupra lui Georgescu îl vor ajuta la alegeri
Așa cum a devenit peste noapte candidatul cu cele mai mari șanse la Cotroceni, tot așa Călin Georgescu a ajuns și cel mai blamat om din România. Sute de tineri ies seară de seară în stradă și îl contestă. Și nu sunt singurii.
renumarare voturi turul 1 alegeri prezidentiale 2024 jpeg
Sociolog, despre posibila anulare a alegerilor: „Mulți vor ieși în stradă. De aici, doar Dumnezeu știe ce va fi”
Tensiunea în societatea românească și neîncrederea în instituțiile statului au ajuns la cote ridicate, afirmă sociologul Gelu Duminică, iar eventuala anulare a rezultatelor primului tur de scrutin ar putea agrava situația.
caras (1) jpg
FOTO Peisajele din România care te lasă fără cuvinte. Cum arată printre cele mai frumoase păduri la sfârșitul toamnei
Sfârșitul toamnei transformă multe zone forestiere din România într-un adevărat paradis. Una dintre acestea se află în apropierea Dărmăneștiului, la poalele munților Nemira, una dintre porțile de intrare în Transilvania. Peisajele ireale au fost surprinse de angajații direcției silvice.