Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE ARE DREPTURILE
DE UTILIZARE A IMAGINII
MERELOR ȘI PORTOCALELOR
ÎNTR-UN VIITOR APROPIAT,
ÎN GENERAL ALBASTRU,
VREM (SAU NU VREM)?

● Am văzut, la o tarabă cu „artizanale“ de pe marginea șoselei, diverse obiecte – cruciulițe, dar și căni, medalioane, suporturi de șervețele și altele – cu chipul lui Arsenie Boca. Mă întreb cine are drepturile de utilizare a imaginii lui Arsenie Boca. Căci, dacă tot e o afacere înfloritoare, ar trebui pusă în regulă. În America, bunăoară, nu poate oricine să vîndă obiecte cu chipul lui Mickey Mouse sau al lui Brad Pitt. (M. V.)

● O companie din Australia îmbuteliază apă plată obținută 100% din presarea merelor și portocalelor și separarea sucului de apă. N-ar fi mai ușor cu pepeni sau castraveți? (M. C.)

● Aflăm din revista New York Times că Statele Unite încearcă să creeze o nouă generație de arme nucleare – mai mici și mai precise. Poate că într-un viitor apropiat vor apărea bombele atomice de buzunar, pentru reglarea promptă a micilor conflicte dintre rude, prieteni, vecini. (M. P.)

● Acum, că ne inundă vara, trecem „pe negîndite“ la încălțăminte casual: așadar, se poartă tenișii (de ambe sexe) în general albastru deschiși sau închiși (după caz!), care pot fi foarte bine asortați cu o cravată cu dungi albastru deschise (ele, dungile… sau cravatele… totuna) sau cu o eșarfă cu buline galben închise sau deschise… dacă ăsta e trend-ul! Cumpără! „mi-ţi-i, ni-vi-li, me-te-îl-o, ne-ve-i-le…“ (sursa: http://www.sevenshop.ro/en/cumpara/tenisi-dama-albastru-deschisi-lara-din-material-textil-197) (R. M.)

● Nu vrem balerini străini la Opera Națională, nu vrem mega-moschee în orașul Catedralei Mîntuirii Neamului, nu vrem refugiați în țara celor cîteva milioane de plecați la muncă în Europa, nu vrem țigani, nu vrem homosexuali, vrem (sau nu vrem) Cumințenia Pămîntului… Ce să zic, vast program! (M. C.)

CÎT TIMP I-AR LUA UNUI COPIL
SĂ REDEVINĂ ALEXANDRU CEL MARE ÎN PODUL CASEI BUNICILOR?

● În centru, un panou publicitar uriaș: canapea Polly. Gri, simpăticuță. Sînt curioasă doar cît timp i‑ar lua unui copil să-ntrebe „Polly want a cracker?“ și să‑n­dese biscuiți sub perne. (C. Ș.)

● În urmă cu cîteva luni am primit un telefon prin care mi se cerea semnătura pentru un proiect de restabilire a zilei naţionale pe data de 10 mai. Cu serioase  argumente istorice şi legate de tradiţia antebelică, mi s-a explicat de ce e bine ca această zi să redevină ce a fost. Recent am primit o scrisoare cu multe pagini de argumente ale celeilalte tabere, care vrea restabilirea zilei naţionale pe 9 mai şi care zice că, de fapt, atunci ar fi fost cu adevărat promulgată Ziua Independenţei. E uimitoare osîrdia cu care cele două tabere, de istorici şi parlamentari, luptă pentru aşa o cauză. Deşi am o opinie clară şi de mult formată în această privinţă, aş propune o dilematică idee de împăcare între cele două tabere. Adică, parafrazînd un titlu de film celebru, să punem ziua naţională pe data de 9 şi jumătate mai. Atunci probabil că pupat toți piața Endependenți. (A. M.)

● Am găsit-o pe net și pe asta: 15 nume de copii care vor avea noroc în dragoste. Așadar, dacă vrei ca băiatul tău să facă furori printre femei trebuie să-l cheme Ianis, Alexandru, Darius sau Robert. Și dacă îți dorești ca fata ta să se mărite bine, numește-o Maria, Afrodita sau Cristina. Adaug și trei nume de copii cu posibil noroc la bani: Ministru, Mercedesa, Lovența. (A. P.)

● Mergînd prin București, am dat de trei străzi cu nume neașteptate: Intrarea Nopții, prin zona Căii Victoriei, str. Fecioarei, pe lîngă Ștefan cel Mare, și str. Bîlciului, din Mătăsari. (I. P.)

● Un tablou descoperit în podul unei case din sudul Franţei s-a dovedit a fi un ditamai veritabil Caravaggio. Evaluat la 137 milioane de dolari. Voi cînd ați urcat ultima dată în podul casei bunicilor? (M. C.)

POT SĂ-MI EXPLIC DE CE,
ÎN PLIN SCANDAL,
OBIȘNUITUL VI SE VA PĂREA BAVAREZ

● După cele patru încercări penibile ale peneliştilor de a găsi un candidat pentru Primăria Generală a Capitalei pot să-mi explic şi de ce oraşul Bucureşti arată ca un şantier în mizerie. E clar că, pentru partide, postul de primar nu reprezintă nici o miză şi că îşi trimit cadrele la nimereală. (M. M.)

● Prin Piața Romană, timp de cîteva secunde, întrebarea de marketing a unei companii alimentare, lansată pe un banner mare, în plin Post al Paștelui ortodox, mi-a blocat sistemul de credințe religioase: „Ce-ar fi Paștele fără ciocolata noastră?“. (S. G.)

● Un nou scandal a zguduit lumea. Totul a pornit de la o rețetă de carbonara, publicată pe site-ul franțuzesc demotivateur.fr. Se știe că francezii sînt amatori de mîncare italienească și mari consumatori de pizza, dar asta nu salvează cu nimic situația ten­sionată. Video‑ul în care ți se explică cum să pregătești niște paste carbonara delicioase are 36 de secunde. Ceapă, bacon, farfale – cam astea ar fi ingredientele-minune. Doar că italienii nu au luat-o ca pe o reinterpretare a rețetei care le aparține de drept, ci ca pe o pură blasfemie. Cu orgoliile naționale și cu secretele nu te pui, asta ar trebui să fie prima lecție din bucătărie. (A. M. S.)

● Aflu că tocmai s-a încheiat Săptămîna „Şcoala Alt­fel – 2016“ (a avut loc între 18 şi 22 aprilie). Voga de care se bucură cuvîntul „altfel“ cere, cred, unele explicaţii. Ni se oferă politică „altfel“ (cu partide „altfel“), şcoli, iată, „altfel“, săptămîni „altfel“, alimentaţie „alt­fel“, reviste „altfel“, sîntem îndemnaţi să gîndim „alt­fel“, să privim „altfel“ în jur, oameni din toate domeniile se prezintă ca fiind „altfel“, pînă şi prezentările în sine îşi zic „altfel“ – orice tinde să se „marketeze“ ca fiind „altfel“. Obişnuitul, deşi nu prea avem parte de el, se respinge. Nu prea cunoaştem normalitatea, dar tindem către „altfel“. Sau, poate, „altfel“ vrea să însemne tocmai asta: normal, firesc, obişnuit, nu cum este, ci cum ar trebui să fie.  (S. V.)

● Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg (sper că n-am uitat vreun „g“) este cel mai lung nume de localitate din Statele Unite. Imagina­ți‑vă că numele ăsta trebuie completat în diverse formulare și dintr-odată CNP-ul vi se va părea, brusc, simpatic. Simpăticuț. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Căprioara Olir SRL, Imparțial SRL, Pași De Dans SRL, Rabatabil Impex SRL, Secunda 8 SRL, Burete Tapițerie SRL, Coana Mili SRL, Doctor Jazz Auto SRL, Breasla SRL, Pământ Semănat SRL, Crist Ceremonie SRL, I & C Pentru Tine SRL, Brahms International SRL, Șurub Shop SRL, Pădurea SRL, Mon Mariage Servicii SRL, Îngerul Bavarez SRL, Consulting Lichidări SRL, Vigilent SRL, Furaje Verzi SRL, Magia Bucuriei SRL, Drujbe H.S.V. SRL, Inteligența Activă SRL, Gigi Stil SRL, Enclava De Arhitectură SRL, Contemplia SRL, Lucerna Familiei SRL, Păvăloaia Service Trans SRL, Ordonat SRL, Viața În Armonie SRL, Bob Negru SRL, Bradul Regal Turism SRL, Actuator SRL, Pentru Viață SRL, Diferit Com SRL, Cotul Donului SRL, Rapsodie Florală SRL, Lecuriciu Trade SRL, Exploziv SRL, Depozitul De Sănătate SRL. (D. S.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

alimente inima jpg
Ce trebuie să eviți să consumi pentru o inimă sănătoasă
Este nevoie de o serie de comportamente și practici pentru a proteja sănătatea inimii. Moștenirea genetică și istoricul familial joacă și ele un rol important, dar există multe măsuri pe care le putem lua pentru sănătatea noastră pe termen lung.
islanda  jpg
Țara din Europa în care educația, sănătatea și electricitatea sunt gratuite. Aici nu există armată, McDonalds și nici închisoare
Islanda este țara în care educația și sănătatea sunt gratuite. Nu există McDonalds și nici închisoare. Clinicile private nu există pentru că nu este nevoie de ele. Spitalele publice oferă servicii medicale excelente. landa este una dintre puținele țări din Europa care folosește încălzirea urbană.
paste jpg
Pastele și cartofii reîncălziți previn cancerul de colon. Specialist: „Amidonul rezistent protejează celulele intestinale”
Există câteva alimente care, consumate într-un anumit mod, ar putea reduce riscul apariției cancerului și cu până la 60%. Este concluzia mai multor specialiști englezi care au făcut această descoperire în urma mai multor cercetări.
lingouri de aur Foto Magnor png
Cât de mult se va scumpi gramul de aur în acest an: Prețul a ajuns deja la maxime istorice în România
Aurul a fost considerat dintotdeauna un activ de refugiu, fiind preferat de oameni ca investiţie sigură, neafectată de inflaţie sau de vicisitudinile economice, care poate fi cumpărată şi vândută cu uşurinţă.
image png
Secretele bucătarului pentru un pește prăjit perfect: cum să obții o crustă crocantă și un interior suculent
Peștele prăjit este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria internațională. Dar, pentru a obține acel echilibru ideal între crusta aurie, crocantă și carnea fragedă, trebuie să cunoașteți câteva secrete culinare.
emily ratajkowski lenjerie intima rosie profimedia jpg
Emily Ratajkowski, sexy în lenjerie intimă! Se zvonește că are un nou iubit
Emily Ratajkowski (33 de ani) a oferit fanilor o primă privire asupra noii sale campanii pentru un brand italian de lenjerie intimă, dedicată Valentine's Day. Modelul a împărtășit câteva imagini care o surprind într-un set elegant format din sutien și chiloți, într-o atmosferă romantică
Autostrada cu tuneluri ianuarie 2025 (9) Foto Daniel Guță JPG
Mobilizare pe șantierul Autostrăzii cu tuneluri din vestul României, în ciuda vremii de iarnă
Temperaturile negative și vremea de iarnă nu au împiedicat reluarea lucrărilor la viitoarele tuneluri de Autostrada Lugoj - Deva (A1), pe sectorul de nouă kilometri care, odată finalizat, va face neîntreruptă legătura pe autostradă între orașele mari din centrul României și frontiera de la Nădlac.
femeie cercel nas scaun birou jpg
A sunat la pompieri, după ce a rămas cu nasul blocat într-un scaun: „Nu e cel mai ciudat apel pe care l-am primit!”
femeie din Indonezia poate respira ușurată, la propriu, după ce pompierii au intervenit să o elibereze după ce s-a blocat cu nasul într-un…scaun.
teza de doctorat foto news ro
Cât pot câștiga în plus, lunar, bugetarii care și-au luat doctoratul. Înghețarea salariilor nu cuprinde și acest spor
Salariile bugetarilor au fost înghețate în acest an, fiind tăiate și o serie de sporuri de care beneficiau aceștia. Legea nu cuprinde însă și indemnizația pentru titlul științific de doctor, ceea ce înseamnă că aceasta va fi acordată în continuare.