Christian Dior: dependenţa de frumos

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Christian Dior: dependenţa de frumos jpeg

Am o pasiune „păcătoasă“: parfumurile. Spun păcătoasă pentru că nu este o pasiune tocmai ieftină, iar cînd descopăr un nou parfum, a cărui poveste mă incită, iar alchimia lui mă fascinează, raţiunea financiară va ceda cu siguranţă în faţa dorinţei febrile de a-l avea. Pentru cineva din afara acestei pasiuni, poate părea un capriciu: să dai un car de bani pentru o sticluţă pe care o vei pune pe un raft, alături de alte zeci de sticluţe, nu pare a fi o alegere tocmai înţeleaptă. Pentru un pasionat însă, tocmai acest lucru este, de fapt, singurul care contează.

Această „febră“ mi-a fost declanşată din anii de liceu. După Revoluţie, descoperisem parfumurile celebre, în fiolele-mostre care se vindeau prin buticurile de cartier. Prima fiolă a dependenţei de Dior a fost „Poison“. O întîlnire ca o poveste de amor. Dar nu iubirea tandră şi armonioasă, pe care o poţi descoperi în alte parfumuri cu care te potriveşti din start, pentru că găseşti în ele atîtea afinităţi încît dezvolţi cu ele, de la început, o dulce căsnicie fără provocări, ci un amor nebun şi contorsionat şi straniu. A fost ca atunci cînd întîlneşti pe cineva pe care nu-l poţi dibui din prima. Care se joacă cu mintea ta. Este un parfum complicat, de care am vrut să mă despart de cîteva ori, pentru că nu-l puteam controla şi pentru că îl simţeam prea puternic şi prea dominator. L-am „înşelat“, de-a lungul timpului, cu alte parfumuri. Am încercat chiar să scap de el, să-l abandonez şi să-l pitesc în spatele altor sticluţe, în ideea că, dacă nu-l mai văd, îl voi uita. Cu toate acestea, îmi reveneau obsesiv în minte notele sale dure şi metalice de coriandru, apoi tandreţea tuberozei şi veselia florilor de portocal. Inutil să spun că nu m-am putut desprinde niciodată de el. Pentru mine este acel parfum-tatuaj, genul de parfum pe care îl au în sertar majoritatea colecţionarilor de parfumuri. Orice pasiune ar mai urma după el, crush-ul major rămîne acolo, nucleul central. După douăzeci de ani, parfumul meu, întunecat şi misterios, încă mă recheamă, de fiecare dată, cu alte şi alte poveşti.

Poveştile brand-ului Dior

Cînd colecţionezi parfumuri, colecţionezi de fapt, şi poveştile din spatele lor. Iar poveştile brand-ului Dior sînt precum notele unui parfum. Cele de vîrf, tinereţea tînărului Dior, obligat de părinţi să urmeze o altă carieră decît cea pe care şi-ar fi dorit-o, cele de mijloc, tumultuoasa lui devenire şi succesul, iar cele de bază – recuperarea domeniului Château de La Colle Noire de către Casa Dior, proces care a demarat acum cîţiva ani şi s-a încheiat abia în 2016.

Christian Dior s-a născut în 1905, în Franţa, în Granville, într-o familie de oameni înstăriţi. Tatăl, industraş şi om de afaceri, îşi dorea pentru fiul său o carieră „serioasă“, în diplomaţie, ignorînd înclinaţiile tînărului Christian Dior către artă. Deşi visul acestuia era iniţial arhitectura, tînărul a fost obligat să se înscrie la Şcoala de Ştiinţe Politice. A abandonat însă cursurile, iar după stagiul militar pe care a trebuit să-l facă, a reuşit să îşi deschidă o galerie de artă împreună cu prietenul său Jacques Bonjean. Galeria a fost un succes, prin ea trecînd opere de artă ale artiştilor în vogă, precum Salvador Dalí, însă a fost închisă la începutul anilor ’30, în urma crizei financiare mondiale, cînd întreaga afacere a familiei Dior a intrat în faliment. La scurt timp după acest faliment, unul dintre fraţii săi a murit, urmînd ca, la doar cîteva luni, mama lor să aibă aceeaşi soartă. Iar negura era abia la început. După cîţiva ani, Christian Dior s-a îmbolnăvit şi el de tuberculoză, fiind nevoit să părăsească Parisul şi lumea de artişti în mijlocul căreia trăia.

Atunci însă, departe de toţi, roata a început să se învîrtească. Izolarea de Paris s-a dovedit a fi cea care a declanşat pasiunea tînărului pentru desen. A început să schiţeze modele de haine şi pălării, pe care, mai apoi, la revenirea în capitala Franţei, a început să le vîndă din uşă în uşă, ca să îşi cîştige existenţa. Schiţele au fost cumpărate de diferiţi croitori, modiste sau editori de reviste de modă. Modelele sale începuseră să circule şi să fie apreciate, iar în 1938 un cunoscut couturier parizian, Robert Piquet, i-a propus să lucreze pentru el.

Contextul istoric era însă unul nefast pentru o expansiune reală a modei. Vorbim despre perioada celui de-al Doilea Război Mondial, cînd ocupaţia nazistă, restricţiile şi lipsa banilor făceau imposibile visele de creativitate.

Sfîrşitul războiului a însemnat şi începutul ascensiunii lui Dior. În 1946 are loc întîlnirea care avea să-i schimbe pentru totdeauna destinul. Marcel Boussac, proprietarul casei de modă Philippe et Gaston, o fostă afacere înfloritoare aflată atunci în pragul falimentului, îşi dorea un designer capabil să redea Casei strălucirea de odinioară. Între cei doi au avut loc mai multe întîlniri. Pe de o parte, Boussac îşi dorea revitalizarea afacerii sale, pe de alta, Dior îşi dorea propria sa afacere. Neştiind ce să facă, fiind şi superstiţios din fire, Dior se întîlneşte cu o celebră clarvăzătoare din Paris, Madame Delahaye, care îi spune că aceasta este şansa vieţii sale şi că de acum va trebui să îşi lege viaţa de „flori şi de femei“. Motivat şi entuziasmat, Christian Dior îşi va convinge potenţialul partener de afaceri să îi ofere logistica necesară pentru deschiderea unei noi case de modă, cu o nouă viziune. Boussac se lasă convins şi, spre sfîrşitul anului 1946, în Avenue Montaigne 30, avea să apară Maison Christian Dior.

O rochie, un parfum

În 1947, Christian Dior își prezintă prima sa colecţie. O colecţie prin care, practic, îşi aruncă întreaga miză pe masa de joc. Pentru că nu a fost o colecţie „raţională“ şi „cuminte“, chitită să urmărească tendinţele străzii pariziene care se adaptase la ora respectivă condiţiilor războiului prin care trecuse o lume întreagă, femeile începînd să poarte haine din ce în ce mai simple şi, lucru de neconceput pentru Dior, să renunţe la pălării. „O femeie fără pălărie nu este o femeie îmbrăcată“ – obişnuia să spună el.

Colecţia a fost, aşadar, o răzvrătire împotriva tuturor lipsurilor îndurate în timpul războiului. O revoltă care urma să răzbune perioada „lovită de sărăcie, zgîrcită, obsedată de carnetele de raţii şi cupoanele pentru haine“, perioada „morţii imaginaţiei“, după cum declara însuşi creatorul. Creaţiile sale, opulente şi maiestuoase, erau inspirate de data aceasta din delicateţea şi perfecţiunea florilor, cu care Dior identifica trupul feminin: „rotunjimile umerilor, busturile pline şi taliile delicate“.

Aşa se face că, pe 12 februarie, 1947, în Avenue Montaigne 30, au defilat pe podium 90 de modele de rochii în aplauzele entuziaste ale publicului. Toată strălucirea Parisului de odinioară revenise acolo: iar rochiile fabuloase, pe lîngă pantofi, bijuterii, mănuşi sau pălării, au primit un accesoriu inedit: primul parfum creat de Casa Dior, „Miss Dior“, parfumul cu inima de trandafir, un parfum pe care Dior l-a dedicat surorii sale, Catherine.

Legenda spune că, pentru acea prezentare, au fost confecţionate exact 90 de sticluţe de parfum, cîte una pentru fiecare rochie. Dacă îţi doreai o rochie, trebuia să cumperi şi parfumul. Şi viceversa.

După spectacolul grandios, editorul revistei Harper’s Bazaar, Carmen Snow, a scris un editorial în urma căruia această primă colecţie a primit numele New Look. „Dragă Christian“, scria jurnalista, „prezentarea ta a fost o revelaţie, rochiile au adus pe scenă un New Look“ – colecţia rămînînd cunoscută în istoria modei drept New Look. În toamna aceluiaşi an, Christian Dior a primit Oscarul pentru această colecţie.

Florile şi femeile

Christian Dior era îndrăgostit de flori. O altă legendă spune că, pe lîngă trandafir, lăcrămioara era cealaltă floare de suflet a creatorului, drept care obişnuia să coasă în tivul hainelor sau în manşetă cîte o floare de lăcrămioară. Tocmai pentru aceasta, Dior va cumpăra, în 1951, o proprietate în regiunea florilor parfumierilor din întreaga lume, Grasse.

Dar aici nu a venit pur şi simplu. Grasse era o regiune de care era legat sufleteşte de foarte multă vreme. Încă din anii crizei financiare din 1930, după falimentul prin care a trecut familia sa, toţi s-au mutat în regiunea Var. Mai tîrziu, în timpul ocupaţiei naziste, Christian Dior se refugia aici, avînd o grădină de legume pe care o cultiva din motive cît se poate de raţionale: pentru a supravieţui foametei. Cînd, la sfîrşitul războiului, după ce devenise un celebru creator de modă, amintirea Sudului şi, în special, a regiunii Grasse îi rămăsese la fel de caldă în suflet, ca amintirea unui loc de refugiu primitor, unde descoperise oameni frumoşi şi ospitalieri şi peisaje de o frumuseţe sălbatică. Provence devenise, aşadar, pentru o familie din regiunea normandă, casa de vis şi de suflet unde Dior îşi cultivase, literal şi metaforic, iubirea pentru flori.

Proprietatea cumpărată aici, cunoscută drept Château de La Colle Noire, a început să fie renovată. Arhitectul peisagist André Svétchine, pe care Dior l-a cunoscut într-o călătorie în fosta Uniune Sovietică, a transformat casa şi grădina într-un vis floral. Totul a fost reinventat: pivniţa de vinuri, de exemplu, sau hambarele au devenit apartamente luxoase şi saloane deschise, iar grădina s-a transformat într-un paradis al trandafirului şi iasomiei. Simbolul Dior, Roza Vînturilor, a devenit un leitmotiv în decoraţiunile interioare.

Din păcate, creatorul nu s-a bucurat prea mult de acest vis, Christian Dior murind şase ani mai tîrziu, în octombrie, 1957. Sora sa, care a moştenit castelul, l-a vîndut destul de repede unui lanţ hotelier. În 1976, proprie­tatea a fost revîndută unui alt consorţiu hotelier, care l-a refăcut şi l-a transformat într-un loc care putea fi închiriat pentru nunţi şi evenimente. Tot aici, în 1999, membrii formaţiei britanice de muzică rock Oasis şi-au înregistrat cel de-al patrulea album, Standing on the shoulder of giants.

În 2016, departamentul Christian Dior Parfums a reuşit însă să recupereze proprietatea, Château de La Colle Noire, dorind să readucă domeniul la gloria de odinioară. S-au refăcut decorurile create iniţial de Christian Dior şi grădina, replantîndu-se celebrii trandafirii de mai şi iasomia de Grasse. Cu această ocazie am discutat şi cu cîţiva reprezentanţi ai Casei Dior.

Château de La Colle Noire

Reinstaurarea nucleului Casei de Parfumuri Dior în zona Grasse s-a dorit a fi, în mod egal, o revenire la origini, dar şi o punte spre viitor, piatra de temelie a parfumurilor Dior regăsindu-se în această zonă, iar esenţele fiind extrase din florile care cresc în „Domaine de Manon“ şi „Clos de Callian“.

„Am plantat o mulţime de flori. Am recreat o adevărată colecţie de trandafiri, pentru care ne-am inspirat nu doar din trandafirii care erau deja plantaţi aici, trandafirii de la Château de La Colle Noire, dar de asemenea şi din grădina de trandafiri pe care mama lui Christian Dior a creat-o la Villa Les Rhumbs, în Granville. Aşa se face că am plantat şi acei trandafiri de Granville, din cei care creşteau pe stîncile din oraşul natal al creatorului. De asemenea, am plantat şi butaşi de trandafiri în culori pastel, cu un parfum deosebit, precum specia Blanc Double de Coubert“ – ne-a declarat Philipe Deliau, arhitectul peisagist care s-a ocupat de restaurarea grădinii castelului.

În ceea ce priveşte faima legată de calitatea florilor care cresc în regiunea Grasse, Francois Demachy, parfumierul Casei Dior, ne-a spus că, în urmă cu zece ani, cînd a ajuns la Dior, „exista acea dorinţă puternică de a restabili un criteriu de excelenţă – ceea ce pentru mine a fost şi este un leitmotiv care mă asigură că am făcut alegerea potrivită. Din punctul meu de vedere, o casă de parfumuri atît de importantă precum este Casa Dior are obligaţia de a folosi produse emblematice, iar aceasta înseamnă să foloseşti florile din regiune Grasse. O casă de parfumuri care se respectă trebuie să îşi aleagă esenţele care provin din florile culese din regiunea Grasse“.

Declaraţiile celor doi sînt doar cîteva din multele motive care au încurajat Casa Dior să-şi redescopere rădăcinile în ţinutul florilor prin excelenţă, Grasse. Recuperînd Château de La Colle Noire, Casa Dior şi-a recuperat nu doar o proprietate plină de poveştile trecutului, dar şi de cele ale viitorului şi probabil, azi, mai mult ca niciodată, se poate spune că Dior este în Grasse.

Deşi nu există „dovezi“ scrise, ambiţia lui Dior de a transforma Château de La Colle Noire într-o proprietate pentru plantaţii vaste de flori era evidentă. Au existat schiţe, dar şi numeroase discuţii care stau mărturie că, încă din ziua în care a cumpărat castelul şi hectarele de pămînt din jur, şi-a dorit acest lucru. De asemenea, nerăbdarea cu care s-a apucat realmente de lucru: a plantat sute de migdali, peste 30 de cireşi, şiruri de viţă‑de-vie (care în timp au produs vinul Château de La Colle Noire), cîmpuri întregi de măslini şi pomi fructiferi.

Dar, mai mult ca orice, creatorul de pe strada pariziană Montaigne şi-a dorit să perpetueze tradiţia regiunii de a planta flori pentru parfumuri, făcînd un sistem de irigaţii pentru a aduce apa din Montauroux, satul învecinat, pentru cultivarea iasomiei, a trandafirului de mai şi a levănţicii. Pentru toate acestea a angajat o întreagă echipă de experţi în horticultură.

Cei care au lucrat în acea echipă şi care mai trăiesc îşi amintesc şi de iubirea pe care o avea Dior pentru această regiune, dar şi de ambiţia enormă pe care o avea pentru a o transforma într-un regat al florilor. „Era atît de frumos, erau flori peste tot!“ Flori de care se îngrijea ca de nişte copii: dacă, de exemplu, se întîmpla să nu fie în Grasse, telefona şi cerea în permanenţă informaţii despre starea lor, dacă le merge bine şi dacă au înflorit.

Pentru el, un designer de modă, parfumul ajunsese să conteze la fel de mult ca hainele. Trebuia să fie la fel de frumos şi de perfect ca rochiile pe care le crea. Iar pentru asta, florile din care parfumierii extrăgeau esenţele trebuia să fie îngrijite cu toată dragostea, acea dragoste pentru frumos şi perfecţiune, singura care rezistă, de fapt, peste timp.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

tren plin cu prizonieri duși în lagărul de la Auschwitz FOTO GettyImages jpg
Ucigașul în halat alb care momea copiii cu ciocolată. Adevărul despre experimentele horror de la Auschwitz
Lagărul de la Auschwitz a fost iadul pe Pământ. Acolo au murit 1.1 milioane de oameni. Acest loc al durerii și al vărsării de sânge era fieful „Îngerului Morții”, așa cum a fost poreclit medicul nazist Josef Mengele. Acesta era „Dumnezeul” întunecat al lagărului, care hotăra cine trăiește.
festivalul de Film Cannes 2025, foto lithub png
O tentativă de sabotaj la reţeaua electrică le-a dat emoţii organizatorilor Festivalului de Film de la Cannes, chiar în seara Galei
O tentativă de sabotaj a rețelei electrice a pus în pericol buna desfășurare a Festivalului de Film de la Cannes, chiar în seara Galei de închidere.
spital mavromati
Spitalul din România care a angajat psihologi ca să țină cursuri de empatie. Medicii și asistenții, învățați cum să comunice cu pacienții
La Spitalul Județean din Botoșani, personalul medical este învățat cum să se comporte cu pacienții. Sunt cursuri de empatie, ținute intensiv de psihologi și traineri. Deocamdată au participat doar asistenții și medicii de la Urgențe, urmând ca programul să fie extins.
soldati germani FOTO Bundeswehr jpg
O mare puterea mondială ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu, din cauza amenințării Rusiei: „Avem nevoie de încă 100.000 de soldați”
Ministrul Apărării a declarat că nu exclude revenirea la recrutarea militară dacă armata nu va reuși să atragă suficienți recruți. Măsura s-ar putea aplica de anul viitor.
Boris Johnson tatic, foto Instagram jpg
Boris Johnson şi soţia sa, Carrien, părinţi pentru a patra oară. Fostul premier britanic mai are cinci copii. „Viaţa nu poate fi mai frumoasă”
Boris Johnson, fostul premier britanic, şi soţia sa, Carrie Johnson, au devenit părinţi pentru a patra oară, odată cu naşterea fiicei lor Poppy.
ctp digi24
CTP îl ironizează pe George Simion, după ce a anunțat că nu participă la proteste: „Duceți-vă voi, legiunea mea de fraieri, muriți cu ei de gât”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu îl ironizează pe liderul AUR, George Simion, după ce acesta și-a îndemnat susținătorii să iasă în stradă și să protesteze, dar i-a anunțat totodată că el nu va participa, deoarece „îi e frică să nu fie arestat”.
dureri de cap jpg
Horoscop duminică, 25 mai. Pentru nativii unui zodii lucrurile se complică
Lorina, astrologul Click!, ştie ce le-au pregătit astrele duminică, 25 mai, tuturor celor 12 semne zodiacale.
WhatsApp Image 2025 05 24 at 20 57 37 02dec68e jpg
Gestul controversat făcut de prietenul lui George Simion în timpul unei dezbateri electorale în Polonia. „Să-l lăsăm pe domnul Karol să explice”
O situație neobișnuită a avut loc în timpul dezbaterii de vineri, 23 mai 2025, înaintea alegerilor prezidențiale din Polonia. La un moment dat, candidatul naţionalist Karol Navrotskyi a pus ceva în gură.
familie gaza reportaj reuters MP4 thumbnail png
Disperarea unei mame din Gaza care încearcă să-şi ţină copiii în viaţă. „Am adormit-o la loc, promițându-i mâncare dimineață. Bineînțeles că am mințit”
În Gaza, între dărâmături și bombardamente, o mamă singură se luptă în fiecare zi cu neputința de a-şi putea hrăni cei nouă copii. Povestea lui Mervat Hijazi este una a rușinii, durerii și supraviețuirii şi, din păcate, nu este unică.