Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.

Mai nou, un stil de viață minimalist, care nu mai este centrat pe consumerism, a devenit o alegere pentru numeroase persoane împlinite pe plan profesional, deci care au la dispoziție resurse financiare mai mult decât suficiente. Cum se explică un astfel de trend care se opune practic tentației de a folosii banii pentru cât mai multe posesiuni?!
Despre minimalism s-a vorbit mai întâi în domeniul artistic. Minimalismul se referă la acele mișcări sau stiluri în diverse forme de artă și design, în special arte vizuale și muzică, unde lucrările sunt reduse la părțile lor fundamentale. Un tablou minimalist sau o cameră decorată în stil minimalist presupune o încărcătură extrem de limitată, cu spații aerisite și puține elemente în peisaj. Se induce astfel o stare de calm și relaxare, pentru că sunt puține lucruri de procesat din punct de vedere mental.
De la artă și design, la o viață marcată de valori bazate pe simplitate
Înainte ca minimalismul să fie un stil de viață, acesta a fost reflectat așadar în artă, arhitectură și design interior. Anumite culturi din Asia promovează din cele mai vechi timpuri astfel de alegeri în viață, considerând că partea materială este supraapreciată. Cei care aleg să se îndepărteze de obiceiurile lumii moderne în acest sens susțin că au mai multă liniște sufletească și se pot concentra pe sentimente, experiențe și alte lucruri care contează mai mult decât posesiunile materiale.

Multe persoane ce fac parte din tinerele generații au tendința de a privi lucrurile în acest fel, deși reprezintă doar o nișă într-o lume puternic marcată de consumerism. De fapt, o asemenea optică pro minimalism nu ține atât de mult de vârstă, căci există persoane din generații mai vechi care, după ce au bifat numeroase ținte de succes în plan profesional și au ajuns la o situație materială foarte fericită, decid să renunțe la o parte din lux și să aleagă un stil de viață mai simplu, poate chiar în mediul rural, departe de "civilizație" și implicit de ritmul alert al mediului urban modern.
Cum să adopți un stil de viață minimalist
Minimalismul nu trebuie înțeles însă neapărat ca o extremă. Foarte multe persoane privesc schimbarea de stil de viață drept o eliberare de stres și de responsabilități. Nu este nevoie de o evadare completă, ci doar de anumite modificări ale rutinei personale, cu impact pozitiv asupra vieții.
Primul pas este să îți evaluezi starea actuală și prioritățile tale reale. Vei putea elimina astfel multe cheltuieli și vei observa că bunurile materiale nu te fac fericit. În schimb, satisfacția va fi mai mare atunci când poți să economisești continuu.
Mai degrabă este plăcut să orientezi o parte din buget spre experiențe memorabile. Pentru că vei cheltui mai puțini bani în general pe bunuri materiale, vei putea investi acele fonduri rămase pentru a putea obține venituri pasive. În timp, vei munci mai puțin și astfel vei avea o stare de spirit mai plăcută, căci vei reduce oboseala și stresul.
Distracția contează mult pentru o viață fericită, însă totul trebuie să fie cu măsură. Minimalismul se aplică și în ceea ce privește accesul la divertisment! Nu ai nevoie de o vacanță de lux pentru a te bucura de timpul liber, poți alege o călătorie sustenabilă, cu multă conectare cu natura și cu locurile vizitate. Când mergi într-un oraș mare, ai putea ieși din zona turistică principală și să cauți alternative pentru localnici, pentru a înțelege mult mai profund stilul lor de viață. Implicit, totul va fi mai ieftin. Indiferent de pasiunile pe care le ai, le poți pune în valoare fără sacrificii financiare majore.

Dacă jocurile de cazinou se numără printre hobby-urile tale, nu trebuie să cheltuiești sume mari de bani pentru a te bucura de momente plăcute la jocuri cu sloturi, blackjack, ruletă sau alte atracții. Chiar și în cazinourile de top, poți merge cu un buget limitat, alegând mize cât mai mici, fără a urmări câștigurile cu insistență. Există și varianta cazinourilor online, unde costurile sunt și mai rezonabile și unde ai la dispoziție chiar și sloturi demo, adică fără cheltuieli necesare.
Indiferent de tipul de cheltuieli, mereu trebuie să te întrebi: Chiar am nevoie de acel produs / serviciu? Există și variante mai ieftine pe care le pot considera satisfăcătoare? Are sens să fac o astfel de cheltuială? Pot accepta provocarea de a folosi doar jumătate din suma stabilită inițial? Astfel de gânduri și analize concrete pot ajuta la schimbarea treptată a modului în care acționăm în viața de zi cu zi în materie de bani cheltuiți.
Cultura filmelor de la Hollywood ne-a transmis, de mulți ani, că shopping-ul este o terapie bună atunci când suntem stresați sau triști. O astfel de viziune încurajează consumerismul și este evident una total eronată, pentru că banii cheltuiți din impuls și fără motive pertinente ne aduc doar o fericire de moment, extrem de superficială.
Un stil de viață minimalist înseamnă desigur cât mai puține datorii, de preferat de evitat complet. Pe măsură ce observăm că putem fi satisfăcuți cu mai puține posesiuni și cu mai puține cheltuieli, vom aprecia mai mult esența lucrurilor și ne vom bucura de fapt mai puternic de fiecare moment, de fiecare experiență și desigur de fiecare bun material pe care îl folosim.