Crăciun minimalist, dar realist

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image png

Ea este o femeie sexy și de succes care lucrează la o companie în marele oraș în care s-au pierdut tradițiile și spiritul sărbătorilor. Se întoarce acasă de Crăciun, în micul ei oraș natal unde ninge non-stop cu fulgi mari și pufoși, ireali (pentru că nici nu sînt reali) și unde totul e împodobit ca-n basme. E orașul în care aparent nu se întîmplă nimic, dar există o comunitate caldă, autentică, ce are de dezbătut probleme care nu suportă amînare cum ar fi: tîrgul de Crăciun, concursul de fursecuri, concertul de colinde, cadouri pentru cei nevoiași sau pentru soldații americani aflați în misiune. Fiica rătăcitoare e întîmpinată de doi părinți drăguți, înțelegători, mama e la fel de sexy ca și ea, doar că e un pic mai în vîrstă. 

Apoi cunoaște un gagiu arătos, fie că e un fost coleg de liceu care a plăcut-o cîndva, fie e unul nou, necunoscut. Tipul, de obicei, are o problemă: ori e văduv și îndurerat, ori trece prin trauma divorțului, ori are o mică afacere locală care nu mai merge și e nevoit să o vîndă, deși e atașat de ea – un restaurant, un han sau o fermă. Fata smart de la oraș e și bună la suflet și încearcă să-l ajute pe tip să-și rezolve problema. Tipul o ajută și el cu diverse chestii mai practice – îi deszăpezește mașina, îi împodobește bradul, bate albușurile spumă atunci cînd ea coace fursecuri, din astea. Cei doi se îndrăgostesc treptat și poartă dialoguri lungi în decorul idilic al tîrgului de Crăciun. Sînt timizi, nu-și mărturisesc dragostea. Părinții, mai ales mama cea sexy, bat apropouri cu privire la idila lor.

Apoi se întîmplă ceva și totul e pierdut – fata trebuie să se întoarcă în orașul cel mare, chiar în Ajunul Crăciunului. Gagiul e disperat pentru că își dă seama în ultima clipă că pierde dragostea vieții lui și fuge după fată ca s-o recupereze. Aici mai intervine și providența, adică „miracolul Crăciunului” – se strică mașina, avionul nu mai zboară din cauza viscolului și fata nu poate să plece, e captivă în micul glob de cristal în care ninge neîncetat. Cei doi se reunesc, în sfîrșit se pupă, iar fata ia în considerare să renunțe la cariera sa și la job-ul de la companie ca să se întoarcă definitiv în orașul cel mic unde Crăciunul e etern. 

Cam așa arată toate scenariile filmelor de Crăciun pe care postul Diva începe să le difuzeze pe bandă rulantă încă de prin octombrie. Ce octombrie? Uneori le dau și în miezul verii pentru că la postul ăsta de televiziune, exact ca în orășelul american, Crăciunul nu se termină niciodată. În alți ani, nu suportam genul ăsta de filme, anul acesta m-am surprins pentru prima oară uitîndu-mă fascinată, ore și ore, film după film, darul de Crăciun, înzăpeziți de Crăciun, Crăciun în inima ta, Crăciun și iar Crăciun. E ceva acolo, o magie atît de kitsch încît nu mai pot rămîne indiferentă. În primul rînd, filmele sînt atît de previzibile și de pline de clișee, începînd cu decorurile ieftine și sfîrșind cu replicile scrise parcă de o formă primitivă de AI, încît nu se poate întîmpla nimic rău. Ești într-o bulă a voioșiei și blîndeții – nimeni nu trage cu pistolul, nu vezi strop de sînge, nu există sărăcie, doar bunăstare, nu există foamete, doar îndestulare, toți copiii care apar în filme (și sînt mulți, de obicei sînt ai taților văduvi sau divorțați) par oligofreni. E o lume fantastică, imposibilă, care te tîmpește, e Xanax. Parcă sînt filme făcute de o sectă a Crăciunului, din cînd în cînd mai vezi personajele bînd cîte un pahar cu vin, însă în general, ca în toate sectele, au în mînă cîte o cană cu o licoare aburindă și inofensivă, de obicei ciocolată caldă, oamenii din film dau noroc cu ciocolată caldă sau cu brioșe și au discuții interminabile despre fursecuri. Nimeni nu se ceartă, nimeni nici măcar nu ridică vocea.

O temă recurentă a acestor filme este „întoarcerea acasă”. Chiar dacă acasă înseamnă un amărît de orășel uitat de lume unde nu ai nici o perspectivă, măcar acolo ninge tot timpul. Nicăieri nu e mai bine decît acasă, alături de cei dragi! Nici în marele oraș, nici în Hawaii. A doua temă recurentă: miracolul e posibil, mai ales de Crăciun. Filmele au o vagă tentă religioasă care se adresează americanului conservator și creștin, însă mai degrabă vor să scoată în evidență valorile familiale. În rest, Crăciunul înseamnă consum – ciocolata caldă, brioșa, fursecul, bradul, cadourile. Crăciunul vine la pachet cu toate aceste cheltuieli necesare pe care americanii din film le fac cu lejeritate ca și cum cardurile lor ar fi veșnic pline și nesecate, toți au case frumoase, mese îmbelșugate, mașini funcționale, brazi impecabili.  

Mă veți întreba: ce relevanțe au aceste filme de pe postul Diva pentru societatea românească? Ei bine, au pentru că noi trăim de ani buni acest Crăciun de împrumut, o sărbătoare artificială care nu ne mai aparține. Începînd de pe la 1 decembrie încep să ne terorizeze colindele, autohtone sau sub licență, reclamele mai ales la medicamente-minune care de Crăciun te ajută să mănînci mai mult sau promoțiile cu un Moș Crăciun care îți aduce aceeași băutură pe care ai băut-o tot anul, însă la un preț promoțional. Decorul devine la fel de kitsch ca acelea din filmele de pe Diva – peste tot brazi, globuri, beteală, luminițe, nu e de mirare că lumea intră într-un soi de vrie – ne trebuie cadourile, coronițele, fursecurile, ciocolata caldă! Le vrem, le cumpărăm, ni le permitem. Nimic din ceea ce ni se întîmplă după 1 decembrie nu este adaptat și adecvat societății în care trăim. Nu mă mir că au apărut oameni, în special tineri, care își împodobesc bradul cu două luni înainte. 

În privința „scenariului”, iată cum ar arăta acesta într-un film minimalist românesc, mai aproape de realitate. Fata „de succes” muncește de se spetește fără nici o plăcere la o corporație din București, i-au dat primă de Crăciun și merge să-și vadă părinții și rudele în orașul natal. „Întoarcerea acasă” e și la noi o temă recurentă, și încă cum! Ia trenul din Gara de Nord care pleacă cu o întîrziere de două ore, deși nu e nici un viscol, nimic, călătorește într-un picior pînă cînd ajunge în gara micului oraș de provincie. Acolo nu ninge, n-a mai nins de cinci ani, orașul e împodobit tot cu beculețele de anul trecut, primăria nu a mai avut bani de altele, căci au fost alte priorități. Nu există tîrg de Crăciun, orașul e cețos, apatic, încremenit. Ajunge acasă. La început, mama și tata se bucură că o văd, mama îi pune în față vreo cinci sarmale, apoi se plînge că cozonacii nu i-au ieșit atît de bine anul ăsta, tata scote vinul din beci, apoi încep să-i povestească de ale lor, boli, pensii mici etc., pînă cînd întreaga familie sfîrșește pe canapea, în fața televizorului, uitîndu-se la niște emisiuni de divertisment din care fata nu pricepe nimic.

A doua zi, mai vin și sora/fratele, unchiul/mătușa, toată familia se reunește la masa de Crăciun; după un scurt moment de voioșie în care ciocnesc pahare, toată lumea se abțiguiește treptat și încep să se certe ca chiorii. Fata, ca să mai scape din mediul familial, se întîlnește „în oraș” cu foștii colegi de liceu. Petrec o seară minunată într-un bar „fancy” cu biliard și păcănele, de altfel e singurul din oraș mai acceptabil. Apare și gagiul pe care îl plăcea în liceu, e însurat cu o grasă care îl cicălește non-stop, eventual cînd se amețește un pic se dă la ea doar așa, de control, ca să se simtă mascul. Fata se felicită în gînd pentru decizia de a pleca în orașul cel mare unde viața e oricum de căcat, dar parcă nu la fel de căcat cum ar fi fost în orașul cel mic. Inventează un motiv ca să plece cu o zi, două mai devreme. Părinții lăcrimează, o înțeleg, dar nu o rețin, are treabă fata, mama îi pune restul de 25 de sarmale pe care nu le-a mîncat la pachet. O conduc pînă la gară unde nu apare nici un gagiu arătos, ăla stă cu grasa lui la televizor, se uită la Netflix. Fata de-abia așteaptă să se întoarcă în orașul cel mare unde își va petrece Revelionul împreună cu colegii ei de corporație, vor merge într-un club din Centrul Vechi și se vor face praf.

Vă urez sărbători fericite!

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.