Crăciun minimalist, dar realist

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image png

Ea este o femeie sexy și de succes care lucrează la o companie în marele oraș în care s-au pierdut tradițiile și spiritul sărbătorilor. Se întoarce acasă de Crăciun, în micul ei oraș natal unde ninge non-stop cu fulgi mari și pufoși, ireali (pentru că nici nu sînt reali) și unde totul e împodobit ca-n basme. E orașul în care aparent nu se întîmplă nimic, dar există o comunitate caldă, autentică, ce are de dezbătut probleme care nu suportă amînare cum ar fi: tîrgul de Crăciun, concursul de fursecuri, concertul de colinde, cadouri pentru cei nevoiași sau pentru soldații americani aflați în misiune. Fiica rătăcitoare e întîmpinată de doi părinți drăguți, înțelegători, mama e la fel de sexy ca și ea, doar că e un pic mai în vîrstă. 

Apoi cunoaște un gagiu arătos, fie că e un fost coleg de liceu care a plăcut-o cîndva, fie e unul nou, necunoscut. Tipul, de obicei, are o problemă: ori e văduv și îndurerat, ori trece prin trauma divorțului, ori are o mică afacere locală care nu mai merge și e nevoit să o vîndă, deși e atașat de ea – un restaurant, un han sau o fermă. Fata smart de la oraș e și bună la suflet și încearcă să-l ajute pe tip să-și rezolve problema. Tipul o ajută și el cu diverse chestii mai practice – îi deszăpezește mașina, îi împodobește bradul, bate albușurile spumă atunci cînd ea coace fursecuri, din astea. Cei doi se îndrăgostesc treptat și poartă dialoguri lungi în decorul idilic al tîrgului de Crăciun. Sînt timizi, nu-și mărturisesc dragostea. Părinții, mai ales mama cea sexy, bat apropouri cu privire la idila lor.

Apoi se întîmplă ceva și totul e pierdut – fata trebuie să se întoarcă în orașul cel mare, chiar în Ajunul Crăciunului. Gagiul e disperat pentru că își dă seama în ultima clipă că pierde dragostea vieții lui și fuge după fată ca s-o recupereze. Aici mai intervine și providența, adică „miracolul Crăciunului” – se strică mașina, avionul nu mai zboară din cauza viscolului și fata nu poate să plece, e captivă în micul glob de cristal în care ninge neîncetat. Cei doi se reunesc, în sfîrșit se pupă, iar fata ia în considerare să renunțe la cariera sa și la job-ul de la companie ca să se întoarcă definitiv în orașul cel mic unde Crăciunul e etern. 

Cam așa arată toate scenariile filmelor de Crăciun pe care postul Diva începe să le difuzeze pe bandă rulantă încă de prin octombrie. Ce octombrie? Uneori le dau și în miezul verii pentru că la postul ăsta de televiziune, exact ca în orășelul american, Crăciunul nu se termină niciodată. În alți ani, nu suportam genul ăsta de filme, anul acesta m-am surprins pentru prima oară uitîndu-mă fascinată, ore și ore, film după film, darul de Crăciun, înzăpeziți de Crăciun, Crăciun în inima ta, Crăciun și iar Crăciun. E ceva acolo, o magie atît de kitsch încît nu mai pot rămîne indiferentă. În primul rînd, filmele sînt atît de previzibile și de pline de clișee, începînd cu decorurile ieftine și sfîrșind cu replicile scrise parcă de o formă primitivă de AI, încît nu se poate întîmpla nimic rău. Ești într-o bulă a voioșiei și blîndeții – nimeni nu trage cu pistolul, nu vezi strop de sînge, nu există sărăcie, doar bunăstare, nu există foamete, doar îndestulare, toți copiii care apar în filme (și sînt mulți, de obicei sînt ai taților văduvi sau divorțați) par oligofreni. E o lume fantastică, imposibilă, care te tîmpește, e Xanax. Parcă sînt filme făcute de o sectă a Crăciunului, din cînd în cînd mai vezi personajele bînd cîte un pahar cu vin, însă în general, ca în toate sectele, au în mînă cîte o cană cu o licoare aburindă și inofensivă, de obicei ciocolată caldă, oamenii din film dau noroc cu ciocolată caldă sau cu brioșe și au discuții interminabile despre fursecuri. Nimeni nu se ceartă, nimeni nici măcar nu ridică vocea.

O temă recurentă a acestor filme este „întoarcerea acasă”. Chiar dacă acasă înseamnă un amărît de orășel uitat de lume unde nu ai nici o perspectivă, măcar acolo ninge tot timpul. Nicăieri nu e mai bine decît acasă, alături de cei dragi! Nici în marele oraș, nici în Hawaii. A doua temă recurentă: miracolul e posibil, mai ales de Crăciun. Filmele au o vagă tentă religioasă care se adresează americanului conservator și creștin, însă mai degrabă vor să scoată în evidență valorile familiale. În rest, Crăciunul înseamnă consum – ciocolata caldă, brioșa, fursecul, bradul, cadourile. Crăciunul vine la pachet cu toate aceste cheltuieli necesare pe care americanii din film le fac cu lejeritate ca și cum cardurile lor ar fi veșnic pline și nesecate, toți au case frumoase, mese îmbelșugate, mașini funcționale, brazi impecabili.  

Mă veți întreba: ce relevanțe au aceste filme de pe postul Diva pentru societatea românească? Ei bine, au pentru că noi trăim de ani buni acest Crăciun de împrumut, o sărbătoare artificială care nu ne mai aparține. Începînd de pe la 1 decembrie încep să ne terorizeze colindele, autohtone sau sub licență, reclamele mai ales la medicamente-minune care de Crăciun te ajută să mănînci mai mult sau promoțiile cu un Moș Crăciun care îți aduce aceeași băutură pe care ai băut-o tot anul, însă la un preț promoțional. Decorul devine la fel de kitsch ca acelea din filmele de pe Diva – peste tot brazi, globuri, beteală, luminițe, nu e de mirare că lumea intră într-un soi de vrie – ne trebuie cadourile, coronițele, fursecurile, ciocolata caldă! Le vrem, le cumpărăm, ni le permitem. Nimic din ceea ce ni se întîmplă după 1 decembrie nu este adaptat și adecvat societății în care trăim. Nu mă mir că au apărut oameni, în special tineri, care își împodobesc bradul cu două luni înainte. 

În privința „scenariului”, iată cum ar arăta acesta într-un film minimalist românesc, mai aproape de realitate. Fata „de succes” muncește de se spetește fără nici o plăcere la o corporație din București, i-au dat primă de Crăciun și merge să-și vadă părinții și rudele în orașul natal. „Întoarcerea acasă” e și la noi o temă recurentă, și încă cum! Ia trenul din Gara de Nord care pleacă cu o întîrziere de două ore, deși nu e nici un viscol, nimic, călătorește într-un picior pînă cînd ajunge în gara micului oraș de provincie. Acolo nu ninge, n-a mai nins de cinci ani, orașul e împodobit tot cu beculețele de anul trecut, primăria nu a mai avut bani de altele, căci au fost alte priorități. Nu există tîrg de Crăciun, orașul e cețos, apatic, încremenit. Ajunge acasă. La început, mama și tata se bucură că o văd, mama îi pune în față vreo cinci sarmale, apoi se plînge că cozonacii nu i-au ieșit atît de bine anul ăsta, tata scote vinul din beci, apoi încep să-i povestească de ale lor, boli, pensii mici etc., pînă cînd întreaga familie sfîrșește pe canapea, în fața televizorului, uitîndu-se la niște emisiuni de divertisment din care fata nu pricepe nimic.

A doua zi, mai vin și sora/fratele, unchiul/mătușa, toată familia se reunește la masa de Crăciun; după un scurt moment de voioșie în care ciocnesc pahare, toată lumea se abțiguiește treptat și încep să se certe ca chiorii. Fata, ca să mai scape din mediul familial, se întîlnește „în oraș” cu foștii colegi de liceu. Petrec o seară minunată într-un bar „fancy” cu biliard și păcănele, de altfel e singurul din oraș mai acceptabil. Apare și gagiul pe care îl plăcea în liceu, e însurat cu o grasă care îl cicălește non-stop, eventual cînd se amețește un pic se dă la ea doar așa, de control, ca să se simtă mascul. Fata se felicită în gînd pentru decizia de a pleca în orașul cel mare unde viața e oricum de căcat, dar parcă nu la fel de căcat cum ar fi fost în orașul cel mic. Inventează un motiv ca să plece cu o zi, două mai devreme. Părinții lăcrimează, o înțeleg, dar nu o rețin, are treabă fata, mama îi pune restul de 25 de sarmale pe care nu le-a mîncat la pachet. O conduc pînă la gară unde nu apare nici un gagiu arătos, ăla stă cu grasa lui la televizor, se uită la Netflix. Fata de-abia așteaptă să se întoarcă în orașul cel mare unde își va petrece Revelionul împreună cu colegii ei de corporație, vor merge într-un club din Centrul Vechi și se vor face praf.

Vă urez sărbători fericite!

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

cladire cu bulina rosie jpeg
România va avea o hartă cu riscul seismic al localităţilor. În baza ei Guvernul va da bani pentru consolidarea clădirilor
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte.
Serghei Lavrov FOTO EPA EFE jpg
Rusia reacționează după ce Trump a anunțat prioritățile SUA în lume. Serghei Lavrov: „Interesul constă în a fi mereu mai puternic decât orice rival”
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat marți, 21 ianuarie, metodele anunțate de noul președinte american Donald Trump pentru a promova interesele SUA în lume.
banner pensii png
Creșteri de pensii între 100 și 400 de lei începând din februarie. Ce documente trebuie să depună pensionarii
Unele pensii vor crește cu sume cuprinse între 100 și 400 lei, din februarie 2025. Unii pensionari vor recupera aceste sume de bani la Mica Recalculare. Pensionarii care muncit înainte de 2001 pot depune acte care să arate că au avut venituri nepermanente.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
A fost aprobat Planul fiscal pe 7 ani al României. Barna: E un semnal de încredere
Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a aprobat marți, la Bruxelles Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani al României, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunând că decizia este un semnal de încredere pentru țara noastră.
Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
incendiu turcia jpg
Catastrofă în Turcia. Bilanțul incendiului de la hotel ajunge la 66 de morți și 52 de răniți
Autoritățile din Turcia au anunțat ultimul bilanț al incendiului care a cuprins hotelul din stațiunea de schi Bolu. Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața, iar un număr de 53 sunt răniți transportați la spitalele din Ankara și Istranbul. Hotelul era ocupa în proporție de peste 90%
oua ochi istock jpg
Ce să adaugi în tigaie pentru ouă ochiuri perfecte, ca la restaurant. Ingredientul surpriză pe care puțini l-ar ghici!
Mulți dintre noi putem avea impresia că ouăle ochi sunt un preparat banal, care nu poate fi modificat prea mult. Însă, chiar și atunci când vine vorba despre o rețetă atât de simplă, există modalități de a o îmbunătăți!