Societate

Pagina 65
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg
Copiii care „strică“ reţeta educaţiei
Pe cînd niște extreme brat camps pentru părinți nevolnici?
Boli și viruși jpeg
Birocraţie şi rebeliune
Faptul că erau trei-patru spectatori în sală și că cinematograful ar mai fi cîștigat unul nu părea să conteze nicicum.
Căpşune jpeg
Pelmeni
Pelmenile pot fi fierte în apă cu adaus de ulei, fierte în apă cu adaos de condimente.
Gadget urile şi pedeapsa jpeg
Gadget-urile şi pedeapsa
Kaufland, binecunoscutul lanț de supermarket-uri, a lansat o aplicație pentru mobil pe nume Scan & Pay, cu ajutorul căreia poți plăti singur la magazin, fără casier.
Obiectul iubit jpeg
Alte chipuri din Obor
Profesoară de română, la un liceu bun din București. Cărți citite. Generații de copii crescute, educate de ea. Și o fată „ca un soare“, cu facultate, cu carieră. Cum de-a lăsat-o să ajungă în halul ăsta? – mă revolt eu, dar nu zic nimic.
Îndeletniciri pentru oameni speciali jpeg
Îndeletniciri pentru oameni speciali
„Eu n-am văzut pe cineva mai motivat să muncească decît o persoană cu dizabilități.“
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● La Sibiu, strada Berii se intersectează cu strada Gimnasticii. Întîlnirile neverosimile nasc cele mai durabile prietenii. (M. M.)
Invizibilii jpeg
Viaţă dezmembrată
Ce naiba să facă lumea cu amintirile tale? Cu imaginea ta de la ziua tantei Roza, cînd mîncasei salată de boeuf și băusei suc din paharele bune de cristal roșu? Ce rămîne pe urma unei vieți comune, nespectaculoase, ca a celor mai mulți dintre noi?
O persoană miraculoasă jpeg
O persoană miraculoasă
În Răsăritul creştin, se ştie, icoana e mai mult decît reprezentare a unui chip.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Omul muribund
Viața e doar timpul-spațiu ce ni s-a dat în vederea trecerii într-o stare pe care revelația o luminează prin nădejdea Învierii.
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg
Fărîme didactice de literatură
Prima în­tîlnire a unui copil cu un text ar trebui să fie una în care să descopere plăcerea, bucuria cititului, și nu plictiseala unor algoritmi de lectură.
Boli și viruși jpeg
August, concedii şi agresivitate
Luna august se tot spune că este „a concediilor“, așa cum decembrie era numită, pe vremuri, „a cadourilor“. E un soi de obligație să fii plecat din oraș cînd e august – ai, n-ai treabă, ai, n ai unde, ai, n-ai bani.
Căpşune jpeg
Și ea mușca din strugurii interziși
Erau patru. La Mega Image. Urlau, se țigăneau, se trînteau, murau, țipau, miereau, cădeau, rostogoleau PET-uri. Erau patru.
Ce aveţi cu prezentul? jpeg
Ce-aveţi cu prezentul?
„Tînărul de viitor“, „job-ul cu perspectivă“, „anul care vi­ne“ și „generațiile urmă­toare“ domină discursul public.
Obiectul iubit jpeg
O călătorie spre sud
Sozopol – orașul nou – ne uimește de la bun început cu aerul său mediteranean.
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg
Cum ne-am autodenigrat în cazul Sky News
Autoritățile și cîțiva politicieni ex­pirați au transformat cazul Sky News, cel cu traficul de arme, într-o campanie de autoridiculizare a României, într-o situație în care, cu un pic de moderație și inteligență, am fi putut obține contrariul.
Ville de Québec sau cum să respiri istorie jpeg
Ville de Québec sau cum să respiri istorie
Farmecul unui oraş îl simţi atunci cînd păşeşti pentru prima oară în centru, acolo unde, de regulă, există piaţete şi zone pietonale.
Despre eternul nostru complex de inferioritate jpeg
Despre eternul nostru complex de inferioritate
Sentimentul că ai mereu de contracarat o stigmă e tare obositor.
Biserica şi empatia jpeg
Biserica şi empatia
Dacă definim empatia prin a pătimi împreună cu celălalt sau a te pune în pielea celuilalt, cu adevărat creștinismul este o religie a empatiei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● La rubrica „Matrimoniale“ a unui ziar german: „Văduvă naturală, onestă, nefumătoare își dorește un partener afectuos, de pînă în 80 de ani, cu autoturism, pentru tandrețe, iubire și divertisment. Fără aventuri.“ „Sînt «Horst văduvul», nu sînt genul «bunicuț», și caut o văduvă tandră, suplă și educată.“ „Udo, 77, văduv vital, nefumător, posesor autoturism, aș vrea să călătoresc din nou, să plec în concedii și să port conversații agreabile. Caut femeie simpatică pentru petrecerea timpului liber
Invizibilii jpeg
Tinereţe fără
Niște riduri subțiri curg de sub ochi si alte două-trei dau să se răsfire și pe la colțuri.
Pelerini la poarta raiului: regina Ana şi Paul Gherasim jpeg
Pelerini la poarta raiului: regina Ana şi Paul Gherasim
Formînd o națiune ideală, regina și țăranul și-au permis luxul duhovnicesc al curăției sufletești, al gîndului smerit, al răbdării și al dragostei. Ei se nasc acum în conștiința națională ca icoane ale unei comunități în care a fi este mai important decît a avea.
Domnul Paul jpeg
Domnul Paul
A fost pentru mine o întîlnire providențială. Sîntem în 1968, la expoziția grupului timișorean „111“, în sălile Kalinderu.
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg
Pe ce ne dăm banii?
Față în față cu eșecul educației din România, sîntem pregătiți, la orice oră din zi și din noapte, să arătăm cu degetul doar către instituția școlii.
Căpşune jpeg
A spune chestii importante în gura mare
Istoria înghețase, Nadia lua 10, la școală luam mediocru și aveam sentimentul că pot mai mult, bunicii mei erau cu minte, iar certurile dintre ai mei nu le pricepeam, știam că pînă la urmă or să mă trimită la nenea Bunescu, la etajul șapte, să-mi dea împrumut o sută de lei pînă la salariu.
Boli și viruși jpeg
Bad Moms
Maternitatea poate fi o plăcere dacă nu o trăiești închistată în reguli și așteptări absurde. Totul e să-ți dai seama de asta la timp.
Sinodul panortodox (VI) jpeg
Sinodul panortodox (X)
Sfîntul și Marele Sinod Panortodox, pregătit timp de mai bine de o jumătate de secol, s-a derulat însoțit de contestații dintre cele mai diferite.
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg
Arta şi teritoriul
Mai mult decît alte festivaluri, Dokufest are panel-uri educative, zone de stand-up comedy și produce, de pildă, cinematografe renovate, alte festivaluri mai ­mici (animație, de pildă) sau un alt cinematograf, alimentat solar.
Obiectul iubit jpeg
Disfuncţional
Oamenii au cele mai bune intenții, însă nu se străduiesc prea mult să prindă din urmă țări mai civilizate. Ne-am obișnuit cu toții așa, ca nimic să nu funcționeze cum trebuie, să improvizăm și să ne adaptăm. Astfel, o săpunieră poate fi transformată în scrumieră și totul va fi bine.
Radiografia „binelui“ jpeg
Radiografia „binelui“
Eu „trebuie“ să urmez o meserie care să-mi asigure un trai sigur, iar pentru ca acest lucru să se întîmple, „trebuie“ să merg la un liceu economic. Acel „trebuie“ repetat mi-a declanșat revolta.
Cuminţenia Pămîntului Agricol, în viziunea lui Marian Munteanu jpeg
Cuminţenia Pămîntului Agricol, în viziunea lui Marian Munteanu
Care sînt diferențele dintre un agricultor român și unul străin?
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Marx, despre țăranii români: „Rasă puternică, primitivă, în special în munți și în Banatul Craiovei. La fel țăranii din Transilvania. Ironici. Fizionomie meridională. Zeflemiști.“ Carevasăzică, și bășcălia s-a născut la sat. (M. P.)
Invizibilii jpeg
Fără somn
Tăcerea e sfîșiată înfiorător de urletele unor motani aflați în plină confruntare sub felinarul din stradă. Spinarea încovoiată a unuia desenează un arc cu zimți ca ai unui dinozaur pitic. Coada e și ea înfoiată și curbată. Urechile pe spate, lipite de cap.
Religia ca masacru? Ca fraternitate? jpeg
Religia ca masacru? Ca fraternitate?
Atacurile teroriste din Franţa şi Germania mizează pe o spectaculoasă, imprevizibilă oroare. Lovesc, încărcate de un simbolism al urii, în ţesutul vieţii aşezate, în oameni care îşi celebrează sărbătoarea naţională sau credinţa, care merg la lucru, la cumpărături, la un concert. Atracţia terorismului Daesh nu mai produce doar fanatici înregimentaţi. Dezechilibraţi psihic şi-au găsit prin el un rol, şi l-au pus drept cocardă pe mintea şi instinctele rătăcite.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Dezastre prea mici
Azi, cînd atacurile terorismului de matrice ISIS însîngerează atîtea țări, se aduce iarăși vorba despre „Europa creștină“. După asasinarea preotului francez, președintele Hollande a văzut în asta tot un atentat la integritatea… Republicii!
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg
Ne(in)formaţi, dar cu vocaţie?
Nota 7 pentru promovarea examenului de titularizare nu este cumva prea mică? În fond, dacă scazi din nota asta punctul dat din oficiu, ar rămîne de acoperit de către profesor 6 puncte, ceea ce ar însemna ceva mai mult de jumătate din punctajul maxim.
Boli și viruși jpeg
Familii şi dispariţii
Familia e, în jurul tău, mai ales cînd ești mic, și adolescent, chiar tînăr, un soi de zid. Între tine și restul lumii, lume care pare sau poate fi ostilă: cu zidul ăsta, contează mai puțin.
Căpşune jpeg
Dacă ai legume în frigider și paste sau orez în cămară
Poți să faci legume cu paste sau orez. Dar pune multe legume și mai puține paste sau orez. Dacă ai apă la chiuvetă și ceai în cămară, fă un ceai. Dar pune multă apă și ceai cît să simți drogul lui.
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg
Marketingul de vedete, aici şi acum
Ce fac vedetele pe net cînd dumneavoastră nu le vedeți, dar alții le văd foarte bine? Promovează produse.
Obiectul iubit jpeg
Obiectul iubit
E o mică ipocrizie atunci cînd spui: „Eu nu mă atașez de obiecte, mă atașez de oameni“. Toți ne atașăm de obiecte într-un fel sau altul și avem diferite grade de dependență.
Din culisele presei png
Din culisele presei
Vorbind despre libertatea presei în 2016, clasamentul mondial realizat de către Reporteri fără Frontiere (RSF) ne clasează cu trei poziţii mai sus decît anul trecut, specificîndu-se însă că presa din România are încă probleme majore în ceea ce priveşte „politizarea excesivă“, metodele de finanţare şi transformarea ei în instrument de propagandă pentru „interesele proprietarului“
Floarea naţională jpeg
Floarea naţională
Mai rar un romancier la care prezenţa florilor să fie atît de pregnantă ca la Gabriel García Márquez. Uimit de această „abundenţă“ inedită, pentru mine, mai ales după ce am citit Dragoste în vremea holerei, am încercat să notez într-un caiet numele tuturor florilor ce „colorau și parfumau“ aceste pagini.
Penitenciarul – o privire dinăuntru (II) jpeg
Penitenciarul – o privire dinăuntru (II)
Un condamnat a fost întrebat ce naţionalitate are. Acesta a răspuns fără să clipească: „Sînt de naţionalitate deţinut“…
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Pe geamul unui chioșc cu de toate de la Casa Presei, acest anunț: „De luni, 25 iulie, este închis pe o perioadă de ………………… adică olecuță“. Poate n-ar fi rău să ne întoarcem, din cînd în cînd, la vechile unități de măsurare a timpului: țîra, olecuța, bobul zăbavă, îndeletele, puțintica răbdare. (D. S.) Cică Bucureștiul va avea patru stadioane renovate pentru Campionatul European de fotbal din 2020. Mi se pare foarte bine. Tocmai acu’ și-a găsit madam Firea să interzică evenimentele sportive pe st
Invizibilii jpeg
Lăsaţi în urmă
Iar cînd vei vedea că pe canapeaua ta din sufragerie stă un Pokemon galben cu urechile lungi, atunci să te temi. Să te temi tare, mamă.
Comunităţi ale Învierii jpeg
Comunităţi ale Învierii
Mult înainte de a fi fost înțeleasă ca o instituție, Biserica (ekklesia) a func­țio­nat ca o adunare de invocare și ex­pe­rimentare a Duhului Sfînt.
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg
Şcoala între inerţii şi complicităţi
Nu se spune un cuvînt despre greutățile pe care le întîmpină ei sau copiii pe care îi au în grijă, despre tonele de hîrtii pe care le au de completat inutil, despre tavanele care le cad în cap sau despre veceurile nefuncționale, despre abandonul școlar sau despre banii pe care îi cer părinților pentru „materiale auxiliare“, despre manualele proaste și puține etc.
Boli și viruși jpeg
Singurătate şi comunitate
Singurătatea e, în general, privită ca ceva negativ. Majoritatea oamenilor din jur se înghesuie la so­cializare, care mai de care, găsind tot soiul de modalități de umplere a timpului în comun – au, n-au treabă.
Căpşune jpeg
Pokemon sau Ouă Kinder?
Este o întrebare care mă bîntuie. Pokemonul e gratis, scoate copilul în parc, în grădinile altora. Oul Kinder costă, ține copilul pe loc. Pokemonul e virtual, Oul Kinder e pipăibil. Poke e divers, infinit acum.
În căutarea identităţii – „românişti“ şi „moldovenişti“ jpeg
În căutarea identităţii – „românişti“ şi „moldovenişti“
Fragilitatea tînărului stat moldovenesc reiese atît din condiţiile istorice în care a apărut, cît şi din contradicţiile care traversează pînă în zilele noastre majoritatea moldovenească ce corespunde naţiunii căreia acest stat i-ar aparţine.