Cîteva premise bune

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Cele mai multe dintre articolele scrise la această rubrică au privit cu ochi rău starea învățămîntului, dar mai ales a Ministerului Educației și a zecilor de miniștri care s-au perindat în fruntea lui… Dar poate că, din cînd în cînd, nu ar strica niște mici exerciții de optimism. Mai ales atunci cînd există motive: firave semne ale unui început de drum și, mai ales, ale unui început de drum bun. Acum cred că este un moment prielnic să listez cîteva motive care fac lumea școlărimii să aibă un fir de speranță.

● De cîțiva ani buni, povestea plagiatelor bîntuie lumea academică: impostori, lași, țîfnoși, analfabeți, ipocriți au ajuns ori doctori în furtișaguri din lucrările altora, ori susținători vocali ai infractorilor. În sfîrșit, după ani lungi de bîlbîieli și poticneli, noul minister a sancționat cum se cuvine plagiatul. Fără declarații spectaculoase, fără înfierări publice, fără tam-tam, a făcut pur și simplu ceea ce era de făcut. Știu, nu e curățenia cea mare, știu, doritorii de titluri academice false vor găsi soluții ingenioase ca să „depășească“ și acest moment „nefast“ din cariera lor. Dar pentru cei onești, pentru cei care au parcurs sau vor să parcurgă cinstit calea către obținerea unui doctorat, semnătura ministerului pe retragerea titlurilor obținute ilicit este încurajatoare.

● Există de foarte mult timp, pe forumurile cadrelor didactice, dar și ale părinților și elevilor, discuții nesfîrșite despre felul în care sînt conduse instituțiile școlare din preuniversitar: în cel mai bun caz, sînt blamate incompetența sau compromisurile. În cel mai rău, complicitatea cu autoritățile locale, indiferența, profitul propriu. După mult timp și multe opoziții încurajate politic, ministerul a inițiat concursurile pentru numirea directorilor de școli. Poate că nu e soluția cea mai sigură pentru ca cei mai buni manageri să ajungă acolo unde pot fi „utilizați“ cel mai eficient. Cu siguranță se vor naște stratageme pentru ca tot „ai noștri“ să fie în frunte: mai un dosar „umflat“ cu acte de vitejie inexistente sau cu recomandări bine amplasate, mai o pilă la examen, mai o probă de concurs falsificată. Dar măcar e, pentru generațiile tinere, neresemnate, sau pentru dascălii onești, neînfrînți „de sistem“, o invitație de a pune umărul cu niscaiva speranțe că se poate urni ceva.

● Cercetez, de ceva timp, de-a fir a păr, site-ul Ministerului Educației. Vechiul site. Care părea aidoma unui pod cu vechituri, unde cauți asudat în toate cotloanele, neorînduite, pline de informații datate sau inutilizabile, o sursă verosimilă, la zi. Ei bine, pagina de Internet arată acum mai mult decît onorabil: ghidajul printre informații este corect, rapid, pricepi repede unde se află anunțul de care ai nevoie, iar explicațiile sînt la îndemînă. Poate părea puțin. Poate fi socotită o virtute secundară, neesențială: asta era buba învățămîntului?! Site-ul?! Nu e deloc așa: site-ul unei întreprinderi, de orice fel, dă seamă despre felul în care managerii acesteia își gestionează resursele, își administrează pașii și strategiile, își organizează activitatea. Un site brambura arată un manager brambura. Un ­site bine aşezat arată un manager care ştie destul de bine ce păstoreşte.

● Cazul de la Pitești este binecunoscut opiniei publice: elevii unei școli au protestat, împreună cu părinții, împotriva menținerii în clasă a unui elev cu probleme de comportament. S-a ajuns la declarații enorme: „Vreau să îmi împlinesc visele“, „Vreau să fiu respectat“, „Vreau să fiu în siguranță“ scria pe foile ținute de copii. Ministerul a acționat corect: fără prejudecăți și fără soluții populiste, a verificat informațiile, a analizat documentele, a ascultat toate părțile implicate, a dat o soluție provizorie pentru a lăsa răgaz specialiștilor să se pronunțe, dar, mai ales, a asumat ceea ce era de asumat: deficiențe majore în planul de formare a cadrelor didactice în educația incluzivă.

Sînt multe de făcut în învățămîntul românesc. Multe de înfrînt: inerții, indiferență, oboseală, dezamăgire. Multe de construit: reformă, interes, dorința de a schimba ce nu merge. Din fericire, avem motive să sperăm. Din nefericire, vin alegerile. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Încurcături
M-am alipit și eu grupului în care povestea, mai un zîmbet, mai o aluzie, devenise un „poate”.
Zizi și neantul jpeg
Moși, daruri, tradiții
Moș Nicolae e primul din seria Moșilor de iarnă de la noi.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
The most beautiful time of the year... pe bune?!
„Băi, trebuie să mergem să luăm ceva provizii, că vin termitele astea și nu mai găsim nimic! Măcar pîine să avem”.
E cool să postești jpeg
8 secunde
Cît de mult ne afectează toate aceste zgîndăreli emoționale și acele false informații care, sub masca unei cunoașteri, ascund doar un munte de rumeguș?
p 20 Muzeul Taranului Roman WC jpg
Caietul de desene al Ioanei Bătrânu
Studiile adunate în album fac prezente, de altfel, teme dominante ale Muzeului configurat de Horia Bernea şi de echipa lui.
Theodor Pallady jpeg
Miracolul mirării
Pe firmamentul filozofiei europene din veacul 20 au strălucit cel puțin trei gînditoare evreice, ardente și tributare unui inerent „feminism” axiologic
974 21 2 jpg
Școala de arhitectură, ca o citadelă...
Se spune despre arhitectură că reușește să surprindă cu cea mai mare acuratețe spiritul unei epoci
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cu alte cuvinte, dacă Grinch există, există cu siguranță și Moș Crăciun.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.

Adevarul.ro

image
Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
image
A renunțat la „visul american” și s-a întors în România. Povestea pensiunii dintr-un cătun izolat în splendoare
După 26 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, Virgil Marchiș s-a întors definitiv acasă, în Maramureș, unde și-a făcut o pensiune împreună cu femeia iubită. Spune că nu s-ar mai duce în America decât în vizită și doar alături de partenera lui.
image
Actori din Wednesday, despre filmările în România: „Nimic nu m-a pregătit pentru asta”
Câțiva dintre actorii străini din serialul „Wednesday” (Addams), producția filmată în România, care a avut cea mai bună lansare de pe Netflix, au vorbit despre experiența lor din țara noastră, într-un interviu pentru HotNews.ro

HIstoria.ro

image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.
image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.