Paşi pentru protecţia victimelor violenţei domestice

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Paşi pentru protecţia victimelor violenţei domestice jpeg

Fie că e vorba despre cifre, povești ale persoanelor care au fost victime sau ale celor care încearcă să facă pentru asta ceva, în cele mai multe dintre cazuri, violența domestică își păstrează statutul de subiect „șocant“ în România. Scene teribile, adevăruri incredibile, experiențe de coșmar se regăsesc încă printre știri și ne anunță realitatea unui număr semnificativ de femei din România. „În primele șase luni ale anului 2016, la nivel național, s-au înregistrat 8926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvîrșite în familie. (…) Dintre adulți, femeile sînt cele mai afectate (79% dintre victime sînt de sex feminin), iar majoritatea agresorilor sînt bărbați (92,3%)“, arată un comunicat al Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, din luna septembrie. Cifrele sînt emise de Inspectoratul General al Poliției Române, la cererea Centrului FILIA, o organizație feministă, susținătoare a egalității de gen. Același comunicat arată că, „în aceeași perioadă, au fost raportate 81 de cazuri de viol în familie“.

Soluțiile instituțiilor publice

Deși numărul de sesizări este mare, rămîne îndepărtat de realitate. Pe de-o parte, sînt colectate informații detaliate doar despre cazurile de violență în familie, pentru celelalte tipuri de violență asupra femeilor nu sînt disponibile informații. În același timp, multe dintre cazuri nu ajung la autorități. Pentru că nu știu unde să apeleze, le este rușine să vorbească despre experiențele lor sau se feresc de întîlnirea cu secțiile de poliție sau instanțele de judecată, multe dintre femeile din România refuză să ceară sprijin atunci cînd sînt victime. Cum numărul organizațiilor neguvernamentale cu proiecte în domeniu nu reușește să acopere atît de multe cazuri, iar finanțările sînt greu de găsit, șansele rămîn la stat. „Numărul total al cazurilor de violenţă în familie, în care victimele (copii și adulți) au beneficiat, la cerere, de servicii sociale, centralizate pentru primele trei luni ale anului 2016, la nivelul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vîrstnice (MMFPSPV), a ajuns la 5337. În funcţie de nevoile victimelor, acestea au beneficiat de servicii de găzduire, hrană, asistenţă medicală şi îngrijire, consiliere psihologică şi consiliere juridică“, declară Andra Croitoru, secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Ca pentru orice problemă socială, e nevoie de legislație, colaborare între ministere și de buget. Anul trecut, România a ratificat Convenția de la Istanbul, ceea ce înseamnă că a adoptat un cadrul legislativ, mai larg, la standarde europene. Printre măsurile existente se regăsesc eliberarea ordinului de interdicție de urgență, imediat ce fapta a fost constatată, și înființarea unor centre integrate de sprijin pentru victimele violenței sexuale. În luna septembrie a acestui an, proiectul de lege a fost aprobat, iar o parte dintre lucruri sînt pe cale să se întîmple. „Una dintre măsurile relevante cuprinse în acest proiect de act normativ este reglementarea Ordinului de interdicţie de urgenţă (conf. art. 52 din Convenție), care vizează extinderea prerogativelor polițiștilor cu competențe în domeniu și învestirea acestora cu autoritatea necesară pentru emiterea unui asemenea ordin, în situaţii de pericol imediat. Astfel, prin emiterea Ordinului de interdicţie de urgenţă, victimei i se va asigura o protecție imediată, prin înlăturarea de îndată a agresorului din domiciliu, în situațiile de pericol iminent. Modalitățile de reglementare și de aplicare a viitoarei măsuri de protecție au fost discutate cu specialiștii din cadrul Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul de act normativ se află în prezent în procedura de avizare internă, la nivelul MMFPSPV“, spune Andra Croitoru.

Rolul măsurilor e să simplifice și să micșoreze efortul pe care o victimă îl depune pentru a fi protejată. În centrele de urgență pentru victimele violenței sexuale s-ar găsi sprijinul necesar pentru primii pași. „La inițiativa Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) s-au derulat o serie de demersuri și au avut loc discuții la nivelul instituțiilor cu responsabilități în domeniu. Cu titlu de noutate absolută, menționăm că, la solicitarea ANES, Institutul Național de Medicină Legală «Mina Minovici» a aprobat introducerea unui kit pentru prelevarea probelor biologice în cazurile de viol. Propunerea ANES vizează înființarea și funcționarea unor servicii integrate de urgență destinate victimelor violenței sexuale în cadrul unității de primire a urgențelor din cadrul spitalelor județene. Aceste servicii vor putea acorda trei tipuri de asistență de specialitate: servicii medicale asigurate de către un asistent medical, servicii de consiliere prin intermediul unui asistent social și servicii de medicină legală asigurate de către un medic legist (la solicitarea poliției)“, adaugă Andra Croitoru. „Includerea Institutului Național de Medicină Legală în discuție este o noutate în România“, mai spune secretarul de stat.

Întrebat de evoluția lucrurilor pentru înființarea acestor servicii, Valentin Popescu, purtător de cuvînt la Ministerul Sănătății, confirmă doar existența unui proiect comun, ce se preconizează să fie finalizat pînă la sfîrșitul anului. Costurile pentru înființarea acestor servicii încă nu sînt confirmate, achiziționarea kit-urilor este însă sigur inclusă în buget. „Mai trebuie decisă componența kit-ului, ce va fi stabilită de INML. După ce decizia va fi luată, achiziționarea acestuia va fi inclusă în planul de achiziții al tuturor unităților teritoriale, deci va deveni o practică“, spune Andra Croitoru.

Dincolo de servicii și protecție, multe dintre femei nu știu unde să apeleze și cine le poate ajuta. Prin intermediul ANES a fost înființată linia telefonică gratuită pentru victimele violenței domestice, cu numărul unic 0800.500.333, prin care sînt oferite informații și consiliere, gratuit, iar o echipă de specialiști oferă sprijin 24 de ore din 24.

Ce spun ONG-urile?

Deși pare doar o soluție tehnică, includerea kit-ului scurtează timpul pentru colectarea probelor. Camelia Proca, fostă directoare a Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen (ALEG) din Sibiu, membră a Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, a fost implicată în ratificarea Convenției de la Istanbul și a formulării proiectului de lege, prin intermediul unui proiect finanțat de granturile Spațiului Economic European. „Noi am adus din Islanda un exemplu de astfel de kit, pe care l-am prezentat la întîlnirile grupului de lucru, inițiat de Consiliul Superior al Magistraturii. Au avut ocazia să îl vadă la spitalul din Reykjavík, chiar la centrul de criză pentru viol, într-o vizită de studiu finanțată prin Fondul ONG, la care a participat și un reprezentant ANES. Acolo ni s-a explicat cum se folosește, cum funcționează. În Islanda este finanțat de către Ministerul de Interne și este disponibil la spital, la centrul de criză pentru viol. Este foarte important ca în momentul în care victima ajunge la spital să nu se piardă nici o probă. Victima se dezbracă pe o folie pe care se pot colecta orice urme de pe îmbrăcăminte, fire de păr, de exemplu. Se ia imediat probă de urină, care este standard, și multe alte lucruri care, din păcate, în România nu se întîmplă, sau se întîmplă tîrziu. Victima este pusă pe drumuri. Pînă ajunge la medicina legală se pierd multe probe. De aceea noi am insistat pentru introducerea acestui kit“, spune Camelia Proca.

Dincolo de constatarea faptei este nevoie de un act prin care victimele să fie protejate. „Ordinul de protecție, în regim de urgență, poate fi eliberat în maximum 72 de ore de la cerere“, spune Mihaela Mangu, directoare a ANAIS, organizație cu experiență în acordarea de sprijin victimelor violenței domestice. „Dacă victima este agresată fizic astăzi, pînă mîine, cînd se poate duce la autorități, nu are ce face. Practic, nu are un instrument de protecție. De aceea se militează pentru eliberarea acestui act imediat. Ce te faci dacă ți se întîmplă agresiunea vineri sau sîmbătă după-amiază? Se poate duce la medico-legal, la poliție, la spital. Dar nu are un instrument de protecție. Tocmai luni poate începe demersurile.“ În cazul victimelor agresiunilor sexuale, lucrurile sînt și mai delicate. Contactul cu apa poate înlătura probele, iar constatarea faptei e îngreunată. Serviciile integrate oferite de unitățile de urgență ale spitalelor ar trebui să rezolve această situație. „Prin proba de urină se poate constata dacă agresorul a pus ceva în băutură, pentru ca victima să nu mai aibă discernămînt. Apoi, controlul ginecologic poate arăta dacă a fost utilizată forța, de exemplu“, spune Camelia Proca. În plus, totul se întîmplă în același loc. „Să ții victima zece ore, să o plimbi pe la IML, cum se întîmplă acum, este inuman, pentru că tot ce își dorește este să uite și să scape de orice urmă“, adaugă Camelia.

Mai mult decît constatarea faptelor și ordinul de protecție, e important sprijinul moral. Victimele care au apelat la centrele asociațiilor ANAIS și ALEG au povestit ce a însemnat întîlnirea cu poliția. De multe ori, trauma continuă. „Contează mult în primele momente, cînd victima beneficiază de asistență, să existe un psiholog care să fie format în acest domeniu. Și să le ajute pe victime în depășirea traumei, în conștientizarea demersurilor și consecințelor legale. Dacă depun plîngere, cîte înfățișări vor avea, de cîte ori își vor spune povestea, pentru că se expun și multe nu sînt conștiente de asta. E important să știe măcar în ce se bagă“, adaugă Camelia Proca.

De la serviciile integrate de ur­gen­ță ce vor fi înființate, victimele ar putea fi direcționate către organizațiile neguvernamentale din zonă. Fără o bugetare clară și o strategie detaliată, au fost anunțați noi pași spre standarde europene în domeniul protecției victimelor violenței domestice. Cel puțin 9000 de femei din România, prietenii și familiile lor, așteaptă ca acești pași să fie făcuți. 

Vera Ularu este coordonator de comunicare la FDSC.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

nor tornada cluj jpg
Vremea e în mâinile noastre. Cum pot românii pasionați de fenomene meteo să sprijine cercetarea științifică
Pasionații de fenomene meteo extreme sunt încurajați să ajute comunitatea științifică. Specialiștii îi îndeamnă să filmeze tornade, efecte spectuloase ale grindinei, dar și alte fenomene interesante, pentru a fi apoi distribuite către organizații de profil și analizate.
papa leon profimedia jpg
Leon al XIV-lea, noul papa, deşi american, nu este un fan al preşedintelui SUA. „Trump a încurcat-o”
Cristian Bădiliţă, istoric al creştinismului timpuriu, spune că Papa Leon al XIV-lea, în ciuda faptului că este un american, nu este de acord cu politica MAGA a preşedintelui Donald Trump.
Marcel Ciolacu dupa alegerile din 4 mai la Consiliul PSD   Foto Mediafax (2) jpg
Ciolacu a demisionat, dar nu se dă dus. Ce funcție ar putea primi liderul PSD după prezidențiale SURSE
Fostul premier Marcel Ciolacu, rămas momentan în fruntea PSD, încă mai speră la o poziție de putere în fruntea statului, susțin surse politice pentru Adevărul.
Reichstagul german după capturarea sa de către Aliați, la 3 iunie 1945 Wikipedia jpg
9 mai: Ziua în care s-a semnat capitularea necondiționată a Germaniei. Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război
Pe 9 mai, în 1502, Cristofor Columb a pornit în ultima sa călătorie către Lumea Nouă, iar în 1877 a fost citită Declarația de Independenţă de stat a României. În aceeași zi, dar în 1945, s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei, marcând sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
image png
Ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să cultivi busuioc. 90% dintre oameni fac această greșeală!
Busuiocul, „vedeta” fiecărui preparat mediteranean, este o plantă care a câștigat, în ultimii ani, o popularitate uriașă, având un loc special pe pervazurile bucătăriilor urbane
nicusor dan george simion dezbatere euronews
Cât au mințit și cât au spus adevărul George Simion și Nicușor Dan la dezbaterea electorală
Cei doi candidaţi pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au confruntat într-o dezbatere maraton. Afirmaţiile lor au fost verificate de jurnalişti, care au dat verdictul de ADEVĂRAT sau FALS.
JP Morgan Chase se află pe lista băncilor care au deschis subsidiare pentru a plăti taxe mai mici.
Măsuri dureroase pentru ca leul să nu scadă cu 20%. Dăianu: „Înjumătățirea funcționărimii nu rezolvă problema. Statul de drept e fundamental”
Președintele Consiliului Fiscal (CF), Daniel Dăianu, a susținut că de ani de zile România trăiește cu „mult peste posibilități”, iar analizele CF și ale BNR au estimat că se va ajunge la situația de acum, în care să fie nevoie de o „corecție dureroasă” care va fi suportată de întreaga societate.
banner salina jpg
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Inquam Photostos, jpg
Bătălia candidaților. Rusia, mărul discordiei în campania electorală: Matei Păun și Călin Georgescu, în centrul acuzațiilor
Nicușor Dan și George Simion participă joi seară, 8 mai, la prima dezbatere televizată după turul I al alegerilor prezidențiale 2025. Întrebați cu privire la viziunea pe care o au asupra sistemului de justiție, cei doi candidați au ajuns la un schimb dur de replici.