Vlogger-ii, ilegaliştii media

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Vlogger ii, ilegaliştii media jpeg

V-ați uitat vreodată pe YouTube la Mickey Haș, Tequila sau basarabeanul Ilie și, dacă da, v-ați întrebat nedumeriți de ce s-ar uita cineva la așa ceva? Ei bine, aflați că toți cei trei, dar și Zmenta, Bromania și mulți alții sînt celebri pentru demograficele lor – adică puberi și adolescenți. Nebăgate în seamă de media de mainstream, vlog-urile – sau videoblog-urile – generează zeci de mii de vizionări pe postare și au sute de mii sau milioane de abonați la canalul respectiv, într-o epocă în care blog-urile preponderent text au încetat de a mai fi o mare noutate și un mare generator de trafic. Dar, din nou, ce găsește publicul, de regulă foarte tînăr, la acești oameni?

Un top 100 al vlog-urilor românești, lansat la începutul acestei săptămîni de agenția digitală Screen Native, ne permite să dăm un prim răspuns, tematic, la această întrebare. Din cei 100 de vloggeri, cei mai mulți se ocupă cu gaming, entertainment, lifestyle, ceva numit „daily“, modă, frumusețe și educație. Dacă unele dintre categoriile de conținut vorbesc de la sine, să zicem că diferența între entertainment și lifestyle ar fi că primul e mai degrabă de sex masculin, iar al doilea, de sex feminin – dacă ne gîndim la identitatea vlogger-ului – și că primul seamănă mai degrabă a umor, iar celălalt, mai degrabă a povești de viață. „Daily“ – „zilnic“ – e o categorie care se referă mai degrabă la frecvență decît la conținut, iar existența ei sugerează faptul că videoblog-urile caută un gen de fidelitate care să țină agățați privitorii de canalul și personajul respectiv, de la un episod la altul, ca serialele TV. Iar în privința lui „Educațional“, veți fi poate surprinși să constatați că această categorie e la locul ei în cele 12 cazuri care și-o revendică, fiindcă, cumva, canale gen „Atenție, cad mere“ reușesc să spună povești despre lumea din jurul adolescenților într-un mod dacă nu foarte doct, cel puțin pe înțelesul lor. Restul topului mai cuprinde muzică, modă, frumusețe, fitness sau farse.

Interesantă e comparația între aceste arii tematice și ceea ce colportează, de regulă, presa clasică din România. La politică și economie, vedetele ziarelor de hîrtie încă din zorii presei, se adaugă sportul, zona de divertisment/mondenă și tematica feminină. Atunci cînd presa clasică s-a mutat pe Internet, ea a dus după ea și aceste arii. Însă vlog-urile, opera unor oameni proaspeți, lipsiți de rutina și deprinderile tiparului, au expandat subtematici din zona mondenă-feminină și au făcut categorii dominante din tipuri de conținut abordate doar sporadic de vechile media, ca jocurile de calculator și consolă.

Bine, dar cum arată un vlog? Nu aveți nevoie de autorul acestor rînduri ca să aflați de pe YouTube că vlogger-ii sînt de regulă foarte tineri și atractivi, dinamici și posesori ai unui debit verbal care pe alocuri riscă să te aiurească. Sînt, sau încearcă să fie, amuzanți și, adesea, pozitivi, chiar dacă, pe ici, pe colo, unul sau altul dintre ei își etalează fobiile sau supărările. Vlogger-ul te privește în ochi din ecranul calculatorului și are prea puțin din profilul de hater al fratelui lui mai mare, blogger-ul text, care se ascundea în spatele unui pseudonim. Pînă aici, lucrurile sînt observabile cu ochiul liber. Interesant e însă ce se întîmplă „în spatele“ camerei, din punctul de vedere al producției video. La propriu, acolo nu e, de multe ori, nimic – și cu toate acestea, vlog-urile arată bine din punct de vedere vizual. De la webcam-uri de calculator mai răsărite la GoPro-uri și la capturile de ecran cu care își ilustrează gamer-ii recenziile de jocuri, vlog-urile folosesc reurse video limitate, dar contemporane, cu bun-simț audiovizual. Se filmează și montează adesea ei înșiși și fac asta mai bine decît răsuflații autori de știri și reportaje de la TV. În cadru „se întîmplă“ adesea lucruri, deși pare că vorbim de o specie video în care ar trebui să te uiți fix, minute întregi, la un cap vorbitor. Amatorismul consacrat acum zece ani de YouTube e astăzi dotat cu camere video care filmează aproape la fel de bine ca acelea profesionale și cu un bun-simț vizual situat peste media televiziunilor dintr-o țară estică.

Egocasting sau meserie? N-am stat să numărăm în top 100, dar vlogger-ii români – și nu numai – au cu siguranță foarte rar peste 30 de ani și surprinzător de des, sub 20. Pare că la o asemenea vîrstă nu ai griji materiale și nici a ședea în fața unei camere ca să te pui pe YouTube nu pare cel mai serios demers de carieră. Totuși, Bianca Adam – Tequila, ocupanta locului II în top, are un motto englezit care rezumă bine condiția vlogger-ului: „O să reușesc fiindcă sînt suficient de nebună încît să cred că pot“. Tequila – și ceilalți adolescenți sau tineri cu milioane de spectatori – cîștigă bani, și nu tocmai puțini. YouTube plătește, cu aproximație, între 200 și 700 de euro pentru un milion de vizualizări unui posesor de canal influent din România, dar la asta se adaugă, mai ales, sponsorizările de la diferite produse, de la pizza la cosmetice. Banii care vin din astfel de contracte sînt de ordinul miilor (chiar dacă nu multe) de euro. Suficient pentru soluțiile de producție economicoase, despre care am vorbit mai sus.

Una peste alta, o generație de public video crește odată cu noii ei idoli, deocamdată într-un fel de ilegalism media dat de felul cum media mainstream neglijează YouTube. Iar după YouTube vine Facebook, încă greu de ierarhizat în materie de video. Îi vom vedea pe toți cei numiți mai sus vreodată la TV? Dacă Mickey Haș, patriarhul videologging-ului (pare a avea puțin peste 30 de ani în imagini, nu i-am găsit vîrsta pe net), a scris pentru Antena 1 și în top există și alte personaje care au cochetat cu alte canale media, răspunsul e mai degrabă pe dos: televiziunea se mută, încet-încet, acolo unde sînt acum vlogger-ii. Dacă aveți un televizor nu mai vechi de cîțiva ani, șansele să fi văzut pe el măcar un clip de YouTube odată sînt destul de mari.

Foto: Bianca Adam – Tequila

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.