Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

FIEȘTECARE CETĂȚEAN
SE STRECOARĂ SUAV PE UN NORIȘOR, ÎNSOȚIT DE SUPĂRARE, ENERVARE, FRUSTRARE, EGALE CA DIMENSIUNE 

● Pe un banner electoral cu fotografia lui Călin Popescu Tăriceanu scrie așa: „Îți redăm pensia“. Deduc că al doilea om în stat încă n-a aflat că pensiile nu sînt „date“ și „redate“ de stat sau de partid, ci plătite din contribuțiile cetățenilor care lucrează. Așa că i-aș propune și alte cîteva chestii numai bune de scris pe bannere: 1) „Mai întîi și-întîi că dacă e republică, nu mai plătește niminea bir!“; 2) „Al doilea că fieștecare cetățean ia cîte o leafă bună pe lună, toți într-o egalitate“; și 3) „Pensia e bașca, o am după legea veche, e dreptul meu“. Dar trebuie să le pună între ghilimele și să citeze sursa: Conu Leonida. (M. V.)

● Printre știrile de pe Yahoo!, legate (apocaliptic sau nu) de alegerile din SUA, se strecoară suav următorul titlu: „Toarnă apă fierbinte în vasul toaletei. Rezultatul este uimitor!“ (A. P.)

● Trei caricaturi post-alegerile americane: cea a Lianei Finck cu o siluetă de femeie mîzgălită, însoţită de caption-ul: „Eram femei. Eram pline de speranţă“; cea a lui Steinberg în care Dumnezeu îşi face grijuliu bagajul pe un norişor şi cea a lui Benjamin Schwartz din The New Yorker cu un medic care-l consultă cu stetoscopul pe Unchiul Sam şi îi spune: „Trage aer adînc piept şi nu-i da drumul patru ani.“ (M. C.)

● O știre de săptămîna trecută spunea că Înalt­prea­sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cercetat de DNA pentru fals în vederea obținerii de fonduri europene și luare de mită, s-a prezentat la sediul Poliției din Constanța, obligat fiind de statutul de control judiciar sub care se află, însoțit de 30 de preoți din arhiepiscopia sa. Aceștia au declarat că au venit cu el pentru a-i susține nevinovăția. Cum ar veni, te duci la spovedanie cu un grup de subordonați, care să susțină că n-ai păcătuit. Oricum ar fi, se vede încă o dată că mare e grădina lui Dumnezeu. (A. M.)

● După victoria lui Donald Trump, cuvîntul de ordine în media americană a fost „șoc“. Vasăzică: ai doi candidați. Amîndoi primesc un număr relativ egal de voturi, și nu vreo două-trei, ci peste 58 de milioane fiecare (ceva mai multe Hillary Clinton), după o cursă electorală lungă și strînsă. Cîștigă unul dintre ei și comentatorii se șochează? Păi, cum ar fi fost dacă ar fi cîștigat unul care nu era pe buletinele de vot (există și opțiunea „write in“ pe buletinele de vot)? Notez, așadar, un nou sens al cuvîntului „șoc“: supărare, enervare, frustrare, disperare post-electorală. (S. V.)

● Sîntem salvați: site-ul ofertaazi.ro ne anunță că a apărut Aparatul de făcut sarmale. Are „design german“ și face sarmale „egale ca dimensiune și bine strînse“. Să vină sărbătorile! (M. P.

ÎNĂUNTRU
PARE A FI UMOR ROMÂNESC
CU BRODERIE FĂRĂ FRONTIERE

● Ceresil magazin S.A. „Obiecte trainice pentru un cămin fericit.“ Înăuntru… oale și ulcele. Cît de puțin ne trebuie ca să fim fericiți! (R. M.)

● Propun ca expresia „fumează ca un turc“ să se schimbe cu „fumează ca un grec“. Se potrivește mult mai bine. De altfel, Grecia pare a fi un loc de pe altă lume. Se fumează peste tot. Fumul se ridică de la orice ghișeu, trece prin dreptul icoanelor și ajunge la tine. (A. M. S.)

● După alegerile americane au apărut imediat mostre de umor românesc: chiar de a doua zi, pe Facebook a început să circule în draci o poză „cosmetizată“: un Liviu Dragnea roșcat, alături de sloganul „Make Teleorman great again“. (S. G.)

● O pereche de chiloți lila, cu broderie pe margine, a fost vîndută la licitație, pentru 2900 de lire sterline. Lenjeria i-a aparținut soției lui Hitler, Eva ­Braun. (C. Ș.)

● În vreme ce, în unele centre universitare americane, studenţii au ieşit în stradă ca să protesteze contra preşedintelui nedemocratic ales democratic, un bucureştean demonstra în Piaţa Unirii ca să-l susţină. Purta o şapcă cu inscripţia „Make America Great Again“. Hipsterime fără frontiere. (M. M.

VOM FI ALĂTURI,
ÎN OGLINDĂ,
PRECUM VRĂBIILE DE LA NOI

● Reacţii pe conturile literare de pe Instagram după victoria lui Trump. Tin House a citat o strofă din poemul „Răul“ al scriitorului de culoare Langston Hughes, însoţită de acest mesaj: „Sîntem furioşi şi trişti de rezultatul alegerilor. Acum, mai mult ca niciodată, credem în puterea poveştilor, în empatie, în acceptare, în credinţa că toate vocile au dreptul să se facă auzite. Nu renunţa să speri. Luptă împotriva rasismului, homofobiei, izolaţionismului, misoginiei, islamofobiei şi în minciuna unicului punct de vedere. Ia atitudine, luptă cu vorbe. Vom fi alături de tine.“ Paris Review a dat un citat dintr-un interviu mai vechi cu poetul american Philip Levine: „Ce putem face? Să ne agăţăm unii de alţii şi să ne încurajăm reciproc, să protestăm paşnic în orice fel posibil, să sperăm că oamenii sînt mai buni decît par. Ne putem descrie ca pe nişte rasişti nenorociţi, aşa cum şi sîntem, ca pe nişte imperialişti, aşa cum am fost şi cum sîntem în continuare, dar ne putem privi şi ca pe nişte fiinţe calde, graţioase, spirituale, curajoase. Încă mai cred în această ţară.“ Penguin a publicat celebra strofă din Emily Dickinson: „Hope is the thing with feathers – / That perches in the soul – / And sings the tunes without the words – And never stops – at all –“. Doubledaybooks a postat doar un fond negru. (M. C.)

● Ziarul Märkische Allgemeine, apărut cu cîteva ore înainte de rezultatul alegerilor americane, a ieşit cu o copertă împărţită pe jumătate: cea de sus cu Hillary – „Good Morning, Mrs. President!“, cea de jos, în oglindă, ca la cărţile de joc, „It’s Trump“. Revista Adbusters a ieşit cu o copertă în care apare un mare deget mijlociu ridicat înspre Casa Albă. (M. C.)

● În parcul St. James din Londra, lebedele vin la bucata ta de pîine precum vrăbiile în Parcul Tineretului. (I. P.)

● Fără vreo legătură (poate doar una întîmplătoare) cu scena politică actuală sau cu apropiatele alegeri, aș dori să aduc în atenția publicului de la noi un grup francez de cloud rap și hip-hop alternativ care se cheamă PNL (de la Peace N’ Lovés – în traducere, Pace și Lovele). Vezi și imaginea din pagina 2. (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu (sus), A. Vrana (jos)

alix vrana dsc 0020 JPG jpeg
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

Antony Blinken
Antony Blinken: Acum 25 de ani, poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea
Secretatul de stat american susține că românii au fost o sursă de inspirație în urmă cu 25 de ani când a fost lansat Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Blinken a precizat că relația dintre cele două state este una „de neclintit”.
agnelli andrea epa efe h 55456952 jpeg
Cutremur la Juventus! Toată conducerea a demisionat. Clubul riscă să fie retrogradat din nou
Clubul italian este cercetat pentru o fraudă de 282 de milioane de euro.
Virgil Musta
Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de DNA. El a devenit cunoscut în pandemie
DNA l-a trimis în judecată pe medicul Virgil Musta, specialist care s-a remarcat în timpul pandemiei. El este acuzat că a determinat asistentele de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara să vândă teste Covid și să preleveze probe medicale pentru firma la care medicul este acționar.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.