Constantin cel Mare isapostolos*

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Constantin cel Mare isapostolos* jpeg

Hristos a adunat în jurul său ucenici pentru a le preda o învățătură (care a devenit în conștiința istorică a Bisericii predania), iar apoi i-a trimis (apostello) pe aceștia la toate neamurile pămîntului (Mt 28, 19-20), pentru a-și agonisi un popor (I Petru 2, 9). Acești trimiși, apostolii, au întemeiat comunități în jurul predaniei, formate din adunări (ecclesiae) de comemorare și concelebrare a cinei mistice (mystikos deipnos), iar la cîrma acestor corăbii mistice (naos) au desemnat cîte un supraveghetor (episcopos), înconjurat de ajutoare, diaconi și diaconițe. Episcopul s-a specializat în învățătură, iar cu timpul și înmulțirea comunităților urbane și-a desemnat drept locțiitori la celebrarea cinei tainice niște bătrîni (presbyteroi) curați și vrednici. Din generație în generație, fiecare nou episcop era așezat întru demnitatea și răspunderea lui prin invocarea Duhului Sfînt de către alți doi sau trei episcopi. Pe acest lanț de încredere și încredințare se bazează succesiunea apostolică.

Frîngînd pîinea și împărțind-o poporului, ridicînd potirul și întinzîndu-l poporului, episcopul repetă gesturile Mîntuitorului și devine, în această postură, icoană vie a lui Iisus din Nazaret. Episcopul se urcă pe scaun (cathedra – locul de așezare), așa cum fac toți profesorii școlilor antice, și de acolo predă învățăceilor cunoașterea care i-a fost predată la rîndul lui pe cînd era el însuși învățăcel, dar care este actualizată în rostirea episcopului de Duhul Sfînt, apoi coboară de pe catedră și iese din naos pentru a aduce materia jertfei, pe care o așază pe jertfelnic (thysiasterion) spre a fi instituită, prin invocare a Duhului Sfînt, Trup și Sînge al Mîntuitorului.

Dincolo de acest ritual, pe care îl repetă creștinii o dată la șapte zile, în ziua învierii Domnului, cum se pot recunoaște creștinii? „Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sînteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alții“ (Ioan 13,35). Dragostea și învierea sînt perfecțiunea și apogeul trăirii creștine. Astfel, jertfelnicul este mormînt, la propriu loc de păstrare a mărturiei fizice a harului sfinților manifestat în moaște, la figurat ca loc al îngropăciunii efemere a trupului lui Hristos. Mormîntul acesta este însă hrănitor, pe el și din el se mănîncă, ceea este adus spre jertfă din dragoste (agape). Astfel, ritualul frîngerii se continuă cu agapa, îndestularea din dragostea unora față de alții. De aceea constatăm fie că primele biserici sînt ridicate deasupra mormintelor martirilor, fie că rămășițele pămîntești ale acestora sînt aduse în biserici și așezate sub sau în masa altarului. Dar adunările dragostei nu sînt triste, nu sînt comemorări ale celor plecați, ci sînt celebrări ale întîlnirii cu cei vii.

Schematizat, după cum reiese din primele scrieri care descriu ritualul și disciplina ecleziastică, Tradiția Apostolică sau Constituțiile apostolice sau Didahia Apostolilor, acesta este peisajul creștinismului în momentul în care împăratul Constantin începe să se intereseze de credința creștinilor.

La Roma, Constantin ridică cîte o clădire împărătească (basilica) deasupra mormintelor Sfîntului Petru și Sfîntului Pavel, iar mai apoi ale celorlalți mărturisitori ai învierii, martirii. Întîi chiar în camerele mortuare, spațiile de acces la mormintele încastrate în pereții catacombelor, apoi în basilicile de deasupra acestora, se adunau pentru celebrarea euharistică și pentru agapă creștinii Romei. La Ierusalim, Constantin ridică o rotondă deasupra mormîntului gol al Mîntuitorului și o basilică la picioarele acestuia, iar la Constantinopol ridică sfîntul Constantin o basilică rotundă, în centrul căreia dispune în cerc douăsprezece cenotafuri, pentru cei doisprezece apostoli. În mijlocul acestui cerc se ridică postamentul încă unui mormînt. Eusebiu din Cezareea ne spune că în acest mormînt central și-a pregătit sfîntul împărat să-i fie pus trupul, după ridicarea sufletului la cer.

Ceremonia descrisă de Eusebiu este esențială pentru a înțelege ce voia Constantin de la episcopii adunați de el, unii în mod permanent la curte, iar ceilalți fie în sinoade locale, fie la celebra adunare de episcopi de la Niceea din anul 325, dar și ce au încercat să-i sugereze episcopii lui Constantin prin verbul subtil al talentatului episcop din Cezareea Palestinei.

Moartea lui Constantin este în multe privințe cea mai reușită apoteoză a unui împărat roman. Încărcat cu lauri ca nici un alt împărat, domnind singur peste întreaga lume civilizată și în același timp văzîndu-și opera continuată în demnitățile cezarice distribuite fiilor săi, Constantin cel Mare se vede înmormîntat în mijlocul apostolilor precum, în Evanghelii, Unul singur stă în mijlocul apostolilor săi. Ultimul act pe care îl întreprinde, după relatarea lui Eusebiu, este drumul către Iordan pentru a se boteza, acolo unde fusese botezat de către Înaintemergătorul Ioan însuși Mîntuitorul. Dar pronia nu îngăduie, starea sănătății declină și împăratul decide să primească sfînta luminare a botezului la Nicomidia.

De aici, odată cu pronia, începe corecția episcopilor. În biserica apostolilor din Constantinopol ajung în vremea lui Constanțiu moaștele a trei apostoli, dar aici se și oprește demersul. Rămîne numai hramul acesta foarte special ca rămășiță a acelui proiect. După 356, rotonda este completată cu o basilică, iar mormîntul împăratului rămîne în rotondă, în timp ce ale Apostolilor se așază în jurul altarului. Astfel, la sfîrșitul secolului IV, arhiepiscopul Ioan Gură de Aur admiră smerenia împăratului Constantin care se așezase la picioarele apostolilor, adică în afara spațiului liturgic.

Amplasamentul inițial îl putem reconstitui după mausoleul Constantiei, fiica lui Constantin, ridicat la Roma, în centrul căruia se afla superbul sarcofag imperial de porfiră (astăzi expus în muzeul Vaticanului). În rotonda Sfinților Apostoli din Constantinopol, după descrierea lui Eusebiu, este vorba de un spațiu euharistic, iar amplasamentul schițează ideea centralității împăratului în noua religie care răspunde temei recurente din Vita Constantini: Christomimesis. Înainte de a îmbrățișa definitiv creștinismul (după 325), Constantin a fost un adept al lui Sol Invictus, divinitatea preferată de împărații tetrarhiei. Căutările unei formule politico-religioase care să ridice funcția imperială pe alt plan ontologic decît cel al instituțiilor tradiționale romane, după cum indică și adoptarea titlului de dominus, au fost adevărata provocare adresată creștinismului tardo-antic, care a răsărit din spatele edictului de la Milan.

În acest context se lămurește o temă care se naște din descrierea ceremoniei funerare a lui Constantin, cea de „egal cu sau al Apostolilor“. Împăratul „își alesese din timp acest loc (biserica Apostolilor)… ca după moarte trupul lui, ajuns vrednic de împreună șederea cu Apostolii, să aibă parte și după moarte de rugăciunile ce aveau să se aducă acolo spre cinstirea acelora, iar rămășițele acelui prea-fericit suflet continuă să fie slăvite odată cu numele Apostolilor“ (Vita Constantini IV, 60-71). Textul lui Eusebiu transformă centralitatea, care pretinde o superioritate, în egalitate, conlocuire și împreună-slăvire. Hagiografia Sfîntului Constantin, coagulată așa cum o știm noi azi în secolul V, fixează ideea egalității cu Apostolii, așa cum o făcuse tradiția pentru Pavel și alți misionari importanți din primele generații. Văzut dinspre secolul V, titlul de isapostolos se justifica prin instituirea creștinismului imperial, prin conlucrarea și aproape contopirea celor două împărății. 

* Egal al Apostolilor. 

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est European al Academiei Române.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.
insta jpg
Un tânăr a furat instalațiile de Crăciun montate pe brazii din fața blocului. „Avea geanta pregătită pentru așa ceva”
Un tânăr a furat instalațiile luminoase montate pe brazii din fața unui bloc din municipiul Gherla, județul Cluj. Momentul a fost suprins pe camerele de supraveghere, iar proprietarii caută acum făptașul.
profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.