Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

STATISTIC VORBIND,
CANDIDAȚII COPLEȘIȚI DE MĂREȚIA MOMENTULUI SÎNT VÎNAȚI LA PACHET 

● Statistic vorbind, ursuleții de pluș omoară accidental mai mulți copii decît urșii reali. Aviz autorităților din Sibiu care, preventiv, ar putea da buzna în magazinele de jucării pentru a împușca ursuleții de pluș cocoțați pe rafturi. (M. C.)

● La Piața Sudului, un cort electoral. În cort, un mesaj către alegători: „România #pe bune / Susțineți candidații independenți“. Afară, pe un perete al cortului, poza și numele unui candidat independent care vrea susținere: Vișinel Bălan. Pe bune? (D. S.)

● Un preot mi-a povestit despre o boacănă făcută frecvent cu ocazia botezului, la citirea Crezului, de către nașii slab catehizați. În loc de „Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut“, ei spun, copleșiți de măreția momentului, „născut, iarna făcut“. Că, deh, iarna sînt sărbătorile. (M. P.)

● 96 ar putea părea o cifră lipsită de farmec, oricum mai puțin impresionantă decît 100, nicidecum terifiantă sau care te-ar putea pune vreodată pe gînduri. Totuși… Statisticile spun că 96 de elefanți sînt vînați zilnic în toată lumea, 96 de vaci sînt măcelărite în fiecare secundă și 96 de găini sînt tăiate la fiecare 0,05 secunde. (M. C.)

● Pe strada Frumoasă 54, o doamnă blochează, cu mașina, intrarea într-un bloc de birouri. Paznicul îi strigă că nu poate sta de cafeaua ei, iar doamna, complet nevinovată, cu un ton calm: „Nu stau să o beau, o iau la pachet!“ (C. Ș.

MAI SIMPLU SPUS, PE ULIȚĂ A APĂRUT CONCEPTUL DE ZGOMOT BLÎND

● O știre din aprilie a trecut nebăgată în seamă: o studentă pe nume Mya Le Thai de la Universitatea Irvine a introdus niște nanofire într-un gel descoperind că acest proces poate înlesni reîncărcarea lor cu energie de cîteva sute de mii de ori. Mai simplu spus, a descoperit accidental principiul unei baterii care ar putea dura vreo 400 de ani. (M. C.)

● Pe uliță: „Vreți să-mi spuneți dacă trebuie să plătesc facturița asta!“ „Mă tem că da, mătușă!“ „Da’ am mai plătit o facturiță, nu de mult.“ „E pe luna dinainte.“ „Da’ știți, am o pensioară așa de mică, și facturițele astea tot vin, mereu, oar’ nu-s prea dese?!“ Raportat la pensioară, cu siguranță… (R. M.)

● A apărut conceptul „de trafic“ aplicat anumitor produse: Cafeaua Fortuna Rendez-vous e „tare, amară, de trafic“. Aşteptăm colecţiile de rochii, fuste şi lenjerie periculoase, de trafic. Precum şi un parfum cu iz de poluare şi adrenalină. (I. P.)

●  Într-o dimineață, vizavi de blocul meu a apărut un slogan electoral: „Îndrăznește să crezi în România“. A doua zi, spre seară, sub banner s-a deschis un șantier în toată regula, cu toate ale șantierului: zgomot, praf, trafic îngreunat. O fi făcătura contracandidatului? (S. G.)

●  Căutînd printre anunțurile de la mica publicitate poți descoperi că în România a ajuns să se vîndă o nesperată varietate de animale exotice. Dincolo de tradiționalii hamsteri sau porcușori de Guineea, pe piață pot fi găsiți struți emu, maimuțe capucin, pui de cimpanzei, iguane, lame, tarantule, șerpi și se pare că și rechini. Dar se vinde și un „pui papagal Jako 2016, sex feminin cu test ADN făcut în Germania“, despre care ni se mai spune că „deja imită sunete de animale dacă i se acordă atenție și în timp va învăța foarte repede să vorbească, este foarte blînd“. E desigur bine să ai un papagal care vorbește blînd într-o țară în care papagalii vorbesc, de obicei, foarte strident. Dar de ce trebuie să aibă test ADN făcut în Germania? Ca să fim siguri că nu e vreo imitație de papagal? (A. M.

ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ,
LA NIVELUL SUPERIOR AL JOCULUI, METAFORELE
NU SÎNT SUFICIENT DE PREȚIOASE

●  Jodi Picoult este o autoare americană de mare succes, cărțile ei s-au vîndut în peste 14 milioane de exemplare în întreaga lume. După ce Bob Dylan a fost anunțat drept cîștigător al premiului Nobel pentru literatură, a scris, imediat, pe Twitter: „Mă bucur pentru Bob Dylan. Asta înseamnă că pot cîștiga și eu, cu cărțile mele, un premiu Grammy?“ Poate dacă le pune Bob Dylan pe muzică… (S. V.)

●  „Transformă-ți viața într-un joc video mental!“ – mă îmbie titlul unui articol. E vorba despre o metodă de a ne preface că totul e bine cînd, de fapt, nu e chiar așa de bine. Oricît aș încerca, nu reușesc să trec la nivelul superior al jocului. Pot să resetez? (M. M.)

●  „Dintr-o scrisoare: Mă mai încălzesc și eu cu ceva în iarna asta tristă. Metaforele sînt unul din multele lucruri care mă fac să deznădăjduiesc cînd mă apuc de scris. Lipsa de independență a scrisului, dependența față de slujnica ce vine să aprindă focul, de pisica așezată să se încălzească la sobă, chiar față de sărmanul bătrîn care stă și el să se încălzească. Toatea acestea sînt activități independente, care se desfășoară după legile lor proprii; numai scrisul este neajutorat, nu trăiește în sine, e glumă și deznădejde.“ (Franz Kafka, Jurnal, 6 decembrie 1921) Unele lucruri se schimbă, altele nu prea. (A. M. S.)

●  Era prin 1915 cînd domnul Cecil Chubb, milionar de profesie, a decis să-i facă un cadou extravagant soției sale și i-a cumpărat străvechiul, misteriosul ansamblu Stonehenge. Doamna Chubb a găsit că pietrele cu pricina nu sînt suficient de prețioase și s-a arătat de-a dreptul dezamăgită de lipsa de imaginație și de bun-gust ale soțului. Dezamăgit el însuși că nu și-a mulțumit consoarta, domnul Cecil Chubb a donat statului Stonehenge-ul cu pricina trei ani mai tîrziu. (M. C.

Foto: D. Goace (sus), A. Vrana (jos)

24 jpg jpeg
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

politisti
Rămânem fără polițiști. Locurile la Școlile de Agenți, neocupate. SNPPC: „Puteți stinge lumina!“
Pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI. Semnalul de alarmă este tras de SNPPC, în condițiile în care nici posturile cu încadrare din sursă externă nu au prezentat interes.
mic dejun foto pixabay
Două obiceiuri de dimineață care afectează sănătatea organismului
Sănătatea stomacului nostru este vitală, iar mai mulți experți susțin că oamenii își fac rău cu anumite obiceiuri.
niculae badalau foto marian iliescu
De ce cere DNA arestarea lui Bădălau. Culisele anchetei
Potrivit anchetei desfășurate de procurorii DNA, Niculae Bădălău s-ar fi folosit de funcția de la Curtea de Conturi pentru a obține contracte cu primăriile din Giurgiu și Teleorman pentru firmele pe care le deține.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.