Ce mi-a plăcut la FILTM

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Obiectul iubit jpeg

Săptămîna trecută au avut loc două festivaluri internaționale de literatură, la Iași și la Timișoara. Eu am fost la FILTM, la Timișoara – un oraș în care nu mai ajunsesem de aproape zece ani și de mult timp nu m-am mai întors atît de entuziasmată de la un festival, indiferent de natura lui. În primul rînd, mi-a plăcut acea atmosferă prietenoasă pe care multe dintre festivalurile de la noi au pierdut-o pe drum, crescînd uneori prea repede pentru nevoile lor, profesionalizînd-se. La Timișoara am avut acea senzație de care mi-era dor, de familie alcătuită ad-hoc pe parcursul celor patru zile, citind și discutînd despre literatură. Senzația de participare afectivă, ești inclus în mod spontan, conversațiile se leagă de la sine pînă tîrziu după miezul nopții, la un pahar de vin în fața hotelului Central, pentru că legea antifumat ne obligă la spații exterioare și poate că e mai bine așa, ca să nu ne risipim care încotro, gașca e reconfortantă, cunoști oameni noi, însă parcă-i știi de cînd lumea. De pildă, în ultima seară, la petrecerea de final, mă pomenesc tot într-un spațiu de fumat într-un mic grup de voluntari, studenți la Litere și scriitori din Timișoara, și nu știu cum vine vorba despre cîini și stăpînii lor, fiecare are o poveste de spus, e ceva „literatură“ acolo, schițe de portrete, ne pasăm povestea de la unul la altul, presărînd-o cu episoade amuzante, rîdem cu toții, pînă cînd, după vreo jumătate de oră, cineva vine cu ideea că ar trebui să facem cunoștință. Ne dăm seama că nimeni nu cunoștea pe nimeni, însă acest fapt nu a împiedicat grupul să funcționeze, liantul social să existe. E un exemplu mărunt, însă cam așa se întîmplă lucrurile la FILTM.

Dincolo de partea academică din prima zi, de la Universitatea de Vest (păstrînd direcția de la Vest la Est, a fost conferința despre ce mai înseamnă literatura central-europeană), sînt trei seri de literatură, dezbatere și lectură publică – seara de deschidere, cu Ludmila Ulițkaia și Mircea Cărtărescu, așadar autorii vedete, o seară dedicată poeților și una prozatorilor. Toate se desfășoară în sala barocă a Muzeului de Artă, plină pînă la refuz în prima seară și constant plină în următoarele două. Eram curioasă cît de „prizată“ e Ulițkaia la noi și am văzut oameni care veniseră cu toate cărțile ei traduse, pentru autografe. Discuția nu iese din sfera literaturii, însă atinge mai multe paliere, rafinate și seducătoare, cu variațiuni și excursuri despre genetică (Ludmila Ulițkaia e de profesie biolog), totul pornește de fapt de la text, omul însuși se poate „citi“ din punct de vedere genetic și, în același timp, e singura ființă vie care poate „să producă“ texte. Estul și Vestul capătă noi valențe, mai mult sugerate, nu se ajunge la teme politice, cu toate că Ulițkaia este unul dintre intelectualii cei mai vocali și mai tranșanți împotriva regimului Putin. Cei doi scriitori se completează, inclusiv ca prezență – reținerea și modestia scriitoarei din Rusia, care îmi inspiră o profundă tristețe, spiritul ludic și empatic al lui Cărtărescu, care citește din Solenoid un fragment din basmul de la finalul cărții. Ai senzația unei sonate cîntate la două mîini.

Mi-a mai plăcut la FILTM onestitatea în sine a festivalului. Nu face mai mult decît își propune și nu propune mai mult decît face, știe cărui public se adresează, tocmai de aceea organizarea e atentă și eficientă. Nu mi-aș dori acest festival altfel sau cu mult diferit, cu bannere și afișe care să împînzească orașul, cu evenimente colaterale prost țintite. Deocamdată festivalul a găsit rețeta unui echilibru între evenimente, public și invitați, „dozajul“ dintre scriitorii străini și cei români este bine gîndit, din nou toți acești scriitori care vin la FILTM se completează, chiar dacă vin din zone diferite ale literaturii. Și din nou mi-a plăcut că festivalul se adaptează orașului și nevoilor lui, nevoii literaturii de calitate a oamenilor de aici, atît și așa cum este ea. Un oraș în schimbare, cu un potențial care are nevoie doar de astfel de întîmplări fericite care să-l pună în valoare. La fel ca literatura, orice oraș este în primul rînd o stare. Pentru mine, de pildă, Timișoara este în­tr-un fel într-o altă țară, în care ești surprins să descoperi că se vorbește, totuși, limba română. Poate și din cauza distanței care îl separă de București, dar și de Cluj sau de Iași, însă dincolo de aceasta, mereu am impresia că există aici ceva diferit care-mi îmi scapă, din cauza șederilor prea scurte. M-am obișnuit cu dulceața și lentoarea din Ardeal, unde mă mișc ca peștele-n apă. Însă la Timișoara mă simt un turist „străin“ și probabil că totul e legat de o altă atitudine sau de detalii. Cum ar fi minunata bere „de casă“ Sara care se fabrică aici (în cantități limitate, pentru că e o afacere de familie) și nu o poți găsi nicăieri la București. Și care îmi amintește de cea mai bună bere pe care am băut-o vreodată, la o crîșmă de la colțul străzii, în Berlin, unde patronul, un moșuleț care servea pe la mese și pe care nu dădeai doi bani, era însuși fabricantul berii. În același timp, FILTM îți lasă timp și chiar te încurajează să-i cunoști și pe oameni. Oana și Raluca, cele „două bufnițe“ care se pregătesc să-și deschidă o librărie pe care o declară de la bun început altfel: mai puțin comercială și cu un interes mai mic pentru vînzări, însă „cu cărți și autori care ne plac nouă“. Marilena, de la Editura Universității de Vest, cel mai cald om pe care l-am întîlnit în ultima vreme, care, cînd a aflat că am avut o mică indigestie, a alergat să-mi facă rost de un ceai și după aceea m-a sunat de cîteva ori ca să mă întrebe cum mă simt. Și Roxana, masterand la Litere și voluntar la FILTM, care predă deja română într-o școală „de la țară“, îi place ceea ce face și își dorește să rămînă în învățămînt. Și mulți alții ca ei.

Și nu în ultimul rînd, mi-a mai plăcut mult la FILTM faptul că este primul festival internațional de literatură – românesc – care de anul acesta are o secțiune specială dedicată literaturii pentru copii. Așa am ajuns eu la Colegiul Bănățean, unde am vorbit o oră întreagă cu copiii de a VII-a despre vampiri, pricolici, dar și despre comunism, despre ce însemna să fii pionier, să ai o „tovarășă“ în loc de-o doamnă învățătoare și să iei mită în pateuri cu brînză ca să nu-i scrii pe listă pe copiii care vorbesc în timpul orei.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
Trump amenință Europa cu taxe vamale: „UE este foarte rea pentru noi, ne tratează foarte rău. Nu ne cumpără mașinile sau produsele agricole”
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”, adăugând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.
Raphina
Seară vibrantă în Liga Campionilor. Barcelona a mai făcut o magie: 5-4 cu Benfica
Marți noapte au avut loc primele meciuri din etapa a 7-a a Ligii Campionilor la fotbal.
index (1) webp
CellValley, echipamentul premium de remodelare corporală și estetică facială, revoluționează piața esteticii din România, distribuit exclusiv de Rowe România
Rowe România, lider pe piața echipamentelor profesionale pentru saloane de înfrumusețare și clinici medicale, anunță lansarea unui nou produs inovativ – CellValley.
creanga si eminescu jpg
Secretele prieteniei strânse dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă. O legătură interesantă între două persoane total diferite
Prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă este una dintre cele mai fascinante povești de camaraderie din literatura română.
image png
Percheziții DNA la Primăria Sinaia și în locuința edilului. Pe lista proprietăților pe care le-ar deține Vlad Oprea este și un castel din Franța
Procurorii DNA fac miercuri dimineață percheziții la domiciliul primarului PNL din Sinaia, Vlad Oprea. Procurorii suspectează fapte de trafic de influență și luare de mită.