Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 662 din 27 octombrie - 2 noiembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

ATÎTA VREME CÎT INFORMAȚIA
ȘI PROGRAMUL DE CERCETARE
SÎNT LA FEL DE PREȚUITE,
UNII AR PUTEA GĂSI CINE ȘTIE
CE LEGĂTURĂ SUBTILĂ ÎNTRE UN CAZ CU TOTUL ARDENT ȘI O FILĂ DE VIAȚĂ

● „Atenție, cad frunzele!“ – bannere, legate între doi copaci, de-a lungul Bulevardului Elisabeta, zona Cișmigiu – Drept. Majuscule albe pe fond roșu. Atîta vreme cît orașul ăsta nu și-a pierdut umorul și generozitatea de a ni-l transmite, nu e totul în van. Merci, chérie! (R. M.)

● Cartelul mexican al drogurilor a făcut acum cîţiva ani un profit de 29 de miliarde de dolari. Aproape la fel ca Google. Mă întreb cum stau lucrurile anul acesta, dacă informaţia şi drogurile sînt la fel de preţuite. (M. C.)

● În perioada asta în care bătălia pentru Casa Albă a intrat pe ultima sută de metri, imaginați-vă că președintele Obama se trezește dimineața și își face programul obișnuit de exerciții, în timp ce ascultă Beyoncé, Courtney Barnett, Jay Z, Isley Brothers și Nina Simone. (A. M. S.)

● Pe site-ul descopera.ro ni se spune că un grup de matematicieni din Canada şi din Egipt a aflat, după decenii de cercetare, ce anume a existat înainte de Big Bang: un alt univers. Pînă acum, oamenii de știință considerau că înainte nu a existat nimic. Cu alte cuvinte, înainte de Big-Bang a fost totul sau nimic. O concluzie de bun-simț. (M. P.)

● La un post de televiziune, într-o pauză publicitară din timpul filmului Gravidul, cu Arnold Schwarzenegger și Emma Thompson, era o reclamă la un medicament împotriva menopauzei. Mă tem că unii ar putea găsi cine știe ce legătură subtilă între pauza publicitară, menopauză și graviditatea masculină. (A. M.)

● Poliţia din Ohio s-a confruntat cu un caz cu totul şi cu totul special în ultimii trei ani: un… căcăcios în serie a „atacat“ nu mai puţin de 19 autoturisme. (M. C.)

● Deşi se laudă că ar fi un „filantrop ardent“, Trump n-a donat la viaţa lui decît 3,7 milioane de dolari, pe care oricum i-a donat propriei sale fundaţii, printre donatorii căreia s-a dovedit a fi oricum şi cel mai zgîrcit. În topul miliardarilor caritabili, Trump e undeva pe la coadă. (M. C.)

● „Excelul o să vă omoare“, mă anunță o reclamă dintr-un colț al ecranului. Pe tot restul ecranului se lăfăie o filă de buget scrisă, evident, în Excel. Uneori publicitatea contextuală e criminală. (M. M.)

● Am primit un mesaj de „La mulți ani!“ din partea Fondului de Pensii Private. Mi se ura viață lungă și fără griji. Cred că mesajul se referea, de fapt, la viață lungă în cîmpul muncii. (S. G.)

VORBA AIA,
LUCRURILE S-AU COMPLICAT
DIN CE ÎN CE MAI ARTISTIC 

● Casiera de la hipermarket purta la gît, lîngă legitimație, o iconiță cu Arsenie Boca (și încă vreo trei-patru mai mici, ițindu-se în spatele ei). Mi se pare normal, vorba aia, banu-i ochiul dracului. Ba chiar mă mir că nu s-a gîndit nimeni pînă acum la o lege, ca toți cei cărora le trec mulți bani prin mînă să poarte, preventiv, iconițe și cruciulițe. Noroc că a intrat Elena Udrea la Teologie, poate se mai schimbă lucrurile. (C. Ș.)

● Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă s-a alăturat, încă de acum cîţiva ani, iniţiativei derulate la nivel european şi organizează Ziua Informării Preventive, care are loc în prima zi de marţi 13 a anului. Logo – o pisică neagră. În 2013, ziua fatidic-simbolică a căzut în luna august; în 2014, în luna mai. Anul trecut, lucrurile s-au complicat: s-a nimerit pe 13 octombrie, suprapunîndu-se cu Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Anul acesta, însă, a avut loc pe 13 septembrie: de Ziua Pompierilor! (M. C.)

● Mega Image-ul de la „Eva“ e din ce în ce mai cosmopolit: mai ales seara, cînd mă duc acolo, aud cel puțin cîteva limbi străine la casă. În timp ce casierii se străduiesc să le facă față, într-o engleză cît mai periată. (I. P.)

● Din Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, secțiunea Brevete de invenție, nr. 2/2016, afli ce-a mai inventat românul. Printre altele, a inventat o Cruce artistică cu LED-uri cu alimentare electrică, descrisă astfel: „Invenția se referă la o cruce cu efect artistic cu LED-uri alimentate electric de la o sursă de curent nedetașabilă, atașată acesteia în mod adecvat. Crucea conform invenției este constituită dintr-o țeavă verticală, încrucișată cu o țeavă orizontală, niște tije oblice și niște tije scurte tip țeavă, care formează cruci mai mici cu brațele, la capetele cărora sînt fixate niște LED-uri ale căror fire de conexiune electrice sînt trimise într-o carcasă-suport, de crucea cu LED-uri fiind fixată o antenă spirală tip cvasi-spirală arhimedică, cu două părți succesive din sîrmă izolată, fixată cu un capăt de o placă-conector și trecută prin niște găuri adecvat poziționate, din țevile verticală și, respectiv, orizontală, și din tijele oblice, firele de conexiune fiind interconectate în interiorul carcasei-suport cu înfășurarea/înfășurările solenoidale de ieșire ale unui transformator magnetoelectric de putere mică, realizat cu două părți feromagnetice care încadrează un magnet polarizat pe capete, al cărui flux magnetic este întrerupt periodic de fluxul generat în sens contrar de 1-2 perechi de înfășurări solenoidale primare, alimentate de la antena spirală prin intermediul unui comutator care poate comuta legătura cu antena spirală, pentru alimentarea unei mufe mamă, sau, în altă variantă constructivă, antena spirală este de tipul spațial-extinsă în formă conică, avînd axa perpendiculară pe planul crucii și cu capetele depărtate, izolate electric, fixate de o tijă metalică sau nemetalică, în centrul acesteia fiind fixată opțional și o celulă fotovoltaică de încărcare a unor baterii plate de suplimentare a alimentării electrice“. (D. S.)

Foto: Mirel Bănică

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

bucatarie jpg
Banner Laura Cosoi Gabriela Cristea
post si alimentatie jpg
Alimentația corectă în timpul Postului. Care sunt beneficiile și pentru cine nu este potrivit: „Aceste persoane ar trebui să consulte un medic”
Postul este o perioadă de introspecție și regăsire spirituală, dar și o provocare alimentară. Medicii atrag atenția asupra importanței unei diete echilibrate în această perioadă, subliniind că postul poate fi un prilej excelent pentru a adopta obiceiuri alimentare sănătoase.
Votul final asupra legii bugetului de stat pentru 2024 în plenul reunit al Parlamentului. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cu cine votăm duminică. Care sunt partidele pro-europene și anti-europene de la alegerile parlamentare
Pe 1 decembrie au loc alegerile parlamentare. În acest an, conform datelor de la Biroul Electoral Central, s-au înscris pentru alegeri 31 de partide și alianțe, precum și 19 organizații ale minorităților naționale.
lasconi jpg
„Democrația este pusă la grea încercare”. Reacția Elenei Lasconi, după ce CCR a amânat decizia privind validarea primului tur al prezidențialelor
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a reacționat cu un nou mesaj, după ce Curtea Constituțională a amânat pentru luni decizia privind validarea rezultatelor din primul tur de scrutin al alegerilor. „Nu vă bateţi joc de democraţia din România”, a transmis Lasconi.
Ardei umpluti de post jpg
Cum prepară gospodinele din Oltenia ardeii umpluți de post? Ce ingredient neașteptat folosesc
Ardeii umpluți sunt un preparat apreciat în toată România, dar în Banat aceștia au o savoare aparte, grație unui „secret” al gospodinelor din această regiune.
trufele romanesti pericol disparitie foto fb anpm jpg
Trufele românești sunt în pericol din cauza braconierilor. Cât a ajuns prețul unui kilogram din „diamantele negre ale pădurii”
Agenţia pentru Protecţia Mediului (ANPM) avertizează că trufele româneşti ar putea dispărea, din cauza braconierilor. În magazinele de specialitate acestea ajung la mii de lei.
fotovoltaice pe bloc jpg
Fotovoltaice pe blocuri: programul Urban Up, de 150 de milioane de lei, pus în dezbatere publică
Un nou program de investiţii - Urban Up, de 150 de milioane de lei, destinat asociaţiilor de proprietari în vederea instalării de panouri fotovoltaice pe blocuri, a fost pus vineri în dezbatere publică pe site-ul Miisterului Energiei.
tudor chirila jpeg
„Un scenariu foarte posibil”. Ce spune Tudor Chirilă despre amânarea deciziei CCR privind primul tur al prezidențialelor
Tudor Chirilă a criticat Curtea Constituțională a României (CCR) care a amânat decizia privind primul tur al prezidențialelor pe 2 decembrie, la o zi după alegerile parlamentare.