Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 662 din 27 octombrie - 2 noiembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

ATÎTA VREME CÎT INFORMAȚIA
ȘI PROGRAMUL DE CERCETARE
SÎNT LA FEL DE PREȚUITE,
UNII AR PUTEA GĂSI CINE ȘTIE
CE LEGĂTURĂ SUBTILĂ ÎNTRE UN CAZ CU TOTUL ARDENT ȘI O FILĂ DE VIAȚĂ

● „Atenție, cad frunzele!“ – bannere, legate între doi copaci, de-a lungul Bulevardului Elisabeta, zona Cișmigiu – Drept. Majuscule albe pe fond roșu. Atîta vreme cît orașul ăsta nu și-a pierdut umorul și generozitatea de a ni-l transmite, nu e totul în van. Merci, chérie! (R. M.)

● Cartelul mexican al drogurilor a făcut acum cîţiva ani un profit de 29 de miliarde de dolari. Aproape la fel ca Google. Mă întreb cum stau lucrurile anul acesta, dacă informaţia şi drogurile sînt la fel de preţuite. (M. C.)

● În perioada asta în care bătălia pentru Casa Albă a intrat pe ultima sută de metri, imaginați-vă că președintele Obama se trezește dimineața și își face programul obișnuit de exerciții, în timp ce ascultă Beyoncé, Courtney Barnett, Jay Z, Isley Brothers și Nina Simone. (A. M. S.)

● Pe site-ul descopera.ro ni se spune că un grup de matematicieni din Canada şi din Egipt a aflat, după decenii de cercetare, ce anume a existat înainte de Big Bang: un alt univers. Pînă acum, oamenii de știință considerau că înainte nu a existat nimic. Cu alte cuvinte, înainte de Big-Bang a fost totul sau nimic. O concluzie de bun-simț. (M. P.)

● La un post de televiziune, într-o pauză publicitară din timpul filmului Gravidul, cu Arnold Schwarzenegger și Emma Thompson, era o reclamă la un medicament împotriva menopauzei. Mă tem că unii ar putea găsi cine știe ce legătură subtilă între pauza publicitară, menopauză și graviditatea masculină. (A. M.)

● Poliţia din Ohio s-a confruntat cu un caz cu totul şi cu totul special în ultimii trei ani: un… căcăcios în serie a „atacat“ nu mai puţin de 19 autoturisme. (M. C.)

● Deşi se laudă că ar fi un „filantrop ardent“, Trump n-a donat la viaţa lui decît 3,7 milioane de dolari, pe care oricum i-a donat propriei sale fundaţii, printre donatorii căreia s-a dovedit a fi oricum şi cel mai zgîrcit. În topul miliardarilor caritabili, Trump e undeva pe la coadă. (M. C.)

● „Excelul o să vă omoare“, mă anunță o reclamă dintr-un colț al ecranului. Pe tot restul ecranului se lăfăie o filă de buget scrisă, evident, în Excel. Uneori publicitatea contextuală e criminală. (M. M.)

● Am primit un mesaj de „La mulți ani!“ din partea Fondului de Pensii Private. Mi se ura viață lungă și fără griji. Cred că mesajul se referea, de fapt, la viață lungă în cîmpul muncii. (S. G.)

VORBA AIA,
LUCRURILE S-AU COMPLICAT
DIN CE ÎN CE MAI ARTISTIC 

● Casiera de la hipermarket purta la gît, lîngă legitimație, o iconiță cu Arsenie Boca (și încă vreo trei-patru mai mici, ițindu-se în spatele ei). Mi se pare normal, vorba aia, banu-i ochiul dracului. Ba chiar mă mir că nu s-a gîndit nimeni pînă acum la o lege, ca toți cei cărora le trec mulți bani prin mînă să poarte, preventiv, iconițe și cruciulițe. Noroc că a intrat Elena Udrea la Teologie, poate se mai schimbă lucrurile. (C. Ș.)

● Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă s-a alăturat, încă de acum cîţiva ani, iniţiativei derulate la nivel european şi organizează Ziua Informării Preventive, care are loc în prima zi de marţi 13 a anului. Logo – o pisică neagră. În 2013, ziua fatidic-simbolică a căzut în luna august; în 2014, în luna mai. Anul trecut, lucrurile s-au complicat: s-a nimerit pe 13 octombrie, suprapunîndu-se cu Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Anul acesta, însă, a avut loc pe 13 septembrie: de Ziua Pompierilor! (M. C.)

● Mega Image-ul de la „Eva“ e din ce în ce mai cosmopolit: mai ales seara, cînd mă duc acolo, aud cel puțin cîteva limbi străine la casă. În timp ce casierii se străduiesc să le facă față, într-o engleză cît mai periată. (I. P.)

● Din Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, secțiunea Brevete de invenție, nr. 2/2016, afli ce-a mai inventat românul. Printre altele, a inventat o Cruce artistică cu LED-uri cu alimentare electrică, descrisă astfel: „Invenția se referă la o cruce cu efect artistic cu LED-uri alimentate electric de la o sursă de curent nedetașabilă, atașată acesteia în mod adecvat. Crucea conform invenției este constituită dintr-o țeavă verticală, încrucișată cu o țeavă orizontală, niște tije oblice și niște tije scurte tip țeavă, care formează cruci mai mici cu brațele, la capetele cărora sînt fixate niște LED-uri ale căror fire de conexiune electrice sînt trimise într-o carcasă-suport, de crucea cu LED-uri fiind fixată o antenă spirală tip cvasi-spirală arhimedică, cu două părți succesive din sîrmă izolată, fixată cu un capăt de o placă-conector și trecută prin niște găuri adecvat poziționate, din țevile verticală și, respectiv, orizontală, și din tijele oblice, firele de conexiune fiind interconectate în interiorul carcasei-suport cu înfășurarea/înfășurările solenoidale de ieșire ale unui transformator magnetoelectric de putere mică, realizat cu două părți feromagnetice care încadrează un magnet polarizat pe capete, al cărui flux magnetic este întrerupt periodic de fluxul generat în sens contrar de 1-2 perechi de înfășurări solenoidale primare, alimentate de la antena spirală prin intermediul unui comutator care poate comuta legătura cu antena spirală, pentru alimentarea unei mufe mamă, sau, în altă variantă constructivă, antena spirală este de tipul spațial-extinsă în formă conică, avînd axa perpendiculară pe planul crucii și cu capetele depărtate, izolate electric, fixate de o tijă metalică sau nemetalică, în centrul acesteia fiind fixată opțional și o celulă fotovoltaică de încărcare a unor baterii plate de suplimentare a alimentării electrice“. (D. S.)

Foto: Mirel Bănică

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.