Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 662 din 27 octombrie - 2 noiembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

ATÎTA VREME CÎT INFORMAȚIA
ȘI PROGRAMUL DE CERCETARE
SÎNT LA FEL DE PREȚUITE,
UNII AR PUTEA GĂSI CINE ȘTIE
CE LEGĂTURĂ SUBTILĂ ÎNTRE UN CAZ CU TOTUL ARDENT ȘI O FILĂ DE VIAȚĂ

● „Atenție, cad frunzele!“ – bannere, legate între doi copaci, de-a lungul Bulevardului Elisabeta, zona Cișmigiu – Drept. Majuscule albe pe fond roșu. Atîta vreme cît orașul ăsta nu și-a pierdut umorul și generozitatea de a ni-l transmite, nu e totul în van. Merci, chérie! (R. M.)

● Cartelul mexican al drogurilor a făcut acum cîţiva ani un profit de 29 de miliarde de dolari. Aproape la fel ca Google. Mă întreb cum stau lucrurile anul acesta, dacă informaţia şi drogurile sînt la fel de preţuite. (M. C.)

● În perioada asta în care bătălia pentru Casa Albă a intrat pe ultima sută de metri, imaginați-vă că președintele Obama se trezește dimineața și își face programul obișnuit de exerciții, în timp ce ascultă Beyoncé, Courtney Barnett, Jay Z, Isley Brothers și Nina Simone. (A. M. S.)

● Pe site-ul descopera.ro ni se spune că un grup de matematicieni din Canada şi din Egipt a aflat, după decenii de cercetare, ce anume a existat înainte de Big Bang: un alt univers. Pînă acum, oamenii de știință considerau că înainte nu a existat nimic. Cu alte cuvinte, înainte de Big-Bang a fost totul sau nimic. O concluzie de bun-simț. (M. P.)

● La un post de televiziune, într-o pauză publicitară din timpul filmului Gravidul, cu Arnold Schwarzenegger și Emma Thompson, era o reclamă la un medicament împotriva menopauzei. Mă tem că unii ar putea găsi cine știe ce legătură subtilă între pauza publicitară, menopauză și graviditatea masculină. (A. M.)

● Poliţia din Ohio s-a confruntat cu un caz cu totul şi cu totul special în ultimii trei ani: un… căcăcios în serie a „atacat“ nu mai puţin de 19 autoturisme. (M. C.)

● Deşi se laudă că ar fi un „filantrop ardent“, Trump n-a donat la viaţa lui decît 3,7 milioane de dolari, pe care oricum i-a donat propriei sale fundaţii, printre donatorii căreia s-a dovedit a fi oricum şi cel mai zgîrcit. În topul miliardarilor caritabili, Trump e undeva pe la coadă. (M. C.)

● „Excelul o să vă omoare“, mă anunță o reclamă dintr-un colț al ecranului. Pe tot restul ecranului se lăfăie o filă de buget scrisă, evident, în Excel. Uneori publicitatea contextuală e criminală. (M. M.)

● Am primit un mesaj de „La mulți ani!“ din partea Fondului de Pensii Private. Mi se ura viață lungă și fără griji. Cred că mesajul se referea, de fapt, la viață lungă în cîmpul muncii. (S. G.)

VORBA AIA,
LUCRURILE S-AU COMPLICAT
DIN CE ÎN CE MAI ARTISTIC 

● Casiera de la hipermarket purta la gît, lîngă legitimație, o iconiță cu Arsenie Boca (și încă vreo trei-patru mai mici, ițindu-se în spatele ei). Mi se pare normal, vorba aia, banu-i ochiul dracului. Ba chiar mă mir că nu s-a gîndit nimeni pînă acum la o lege, ca toți cei cărora le trec mulți bani prin mînă să poarte, preventiv, iconițe și cruciulițe. Noroc că a intrat Elena Udrea la Teologie, poate se mai schimbă lucrurile. (C. Ș.)

● Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă s-a alăturat, încă de acum cîţiva ani, iniţiativei derulate la nivel european şi organizează Ziua Informării Preventive, care are loc în prima zi de marţi 13 a anului. Logo – o pisică neagră. În 2013, ziua fatidic-simbolică a căzut în luna august; în 2014, în luna mai. Anul trecut, lucrurile s-au complicat: s-a nimerit pe 13 octombrie, suprapunîndu-se cu Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Anul acesta, însă, a avut loc pe 13 septembrie: de Ziua Pompierilor! (M. C.)

● Mega Image-ul de la „Eva“ e din ce în ce mai cosmopolit: mai ales seara, cînd mă duc acolo, aud cel puțin cîteva limbi străine la casă. În timp ce casierii se străduiesc să le facă față, într-o engleză cît mai periată. (I. P.)

● Din Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, secțiunea Brevete de invenție, nr. 2/2016, afli ce-a mai inventat românul. Printre altele, a inventat o Cruce artistică cu LED-uri cu alimentare electrică, descrisă astfel: „Invenția se referă la o cruce cu efect artistic cu LED-uri alimentate electric de la o sursă de curent nedetașabilă, atașată acesteia în mod adecvat. Crucea conform invenției este constituită dintr-o țeavă verticală, încrucișată cu o țeavă orizontală, niște tije oblice și niște tije scurte tip țeavă, care formează cruci mai mici cu brațele, la capetele cărora sînt fixate niște LED-uri ale căror fire de conexiune electrice sînt trimise într-o carcasă-suport, de crucea cu LED-uri fiind fixată o antenă spirală tip cvasi-spirală arhimedică, cu două părți succesive din sîrmă izolată, fixată cu un capăt de o placă-conector și trecută prin niște găuri adecvat poziționate, din țevile verticală și, respectiv, orizontală, și din tijele oblice, firele de conexiune fiind interconectate în interiorul carcasei-suport cu înfășurarea/înfășurările solenoidale de ieșire ale unui transformator magnetoelectric de putere mică, realizat cu două părți feromagnetice care încadrează un magnet polarizat pe capete, al cărui flux magnetic este întrerupt periodic de fluxul generat în sens contrar de 1-2 perechi de înfășurări solenoidale primare, alimentate de la antena spirală prin intermediul unui comutator care poate comuta legătura cu antena spirală, pentru alimentarea unei mufe mamă, sau, în altă variantă constructivă, antena spirală este de tipul spațial-extinsă în formă conică, avînd axa perpendiculară pe planul crucii și cu capetele depărtate, izolate electric, fixate de o tijă metalică sau nemetalică, în centrul acesteia fiind fixată opțional și o celulă fotovoltaică de încărcare a unor baterii plate de suplimentare a alimentării electrice“. (D. S.)

Foto: Mirel Bănică

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Securitate cibernetica lacat siguranta FOTO Shutterstock
Amenzi drastice pentru companiile care nu iau măsuri de securitate cibernetică. Sancțiunile pot ajunge și la 10 milioane de euro
Companiile din energie, transport, sănătate, financiar-bancar, apă potabilă și infrastructură digitală, servicii poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, industria chimică sau cea alimentară trebuie să ia măsuri de securitate cibernetică, în caz contrar riscând amenzi de până la 10 mil. euro.
JESSIE ELLIS PAPUSI profimedia jpg
Nu poate face copii, așa că are grijă de bebeluși de jucărie: „Păpușile mă ajută!”
Jess Ellis (29 de ani) își dorește nespus să devină mamă, însă din cauza unor probleme de sănătate, acest lucru este aproape imposibil pentru ea. Cu toate acestea, ea își „hrănește” spiritul matern având grijă de păpuși care arată exact ca niște bebeluși reali.
anaf antifrauda sigilare depozit jpg
Cum poți evita să devii ținta controalelor ANAF
În 2025, IMM-urile din România sunt mult mai „slăbite” în fața schimbărilor legislative și fiscale, ceea ce poate duce la o creștere a numărului de insolvențe și falimente, și implicit la intensificarea controalelor ANAF, susțin experții.
Masina de spalat rufe jpg
Motivul pentru care e recomandat să adaugi o lingură de zahăr în mașina de spălat. Pare o glumă, dar e un truc de mare ajutor
Zahărul, cunoscut mai ales pentru utilizarea sa în bucătărie, ascunde un secret neobișnuit: poate deveni aliatul tău de nădejde în îngrijirea hainelor.
durere gat   foto pixabay jpg
Ce poate indica răgușeala. Cărui medic specialist i te adresezi când apar manifestări supărătoare la nivelul gâtului
Dacă răgușești sau rămâi fără voce ar putea fi vorba de o problemă la nivelul tiroidei. La fel de bine cauza disfoniei ar putea avea însă legătură cu anumite vicii, sau cu infecții din sfera ORL. Prezentarea la medic se impune.
mancare romaneasca buna jpg
Secretele celor mai delicioase sarmale. Ce sunt și cum se prepară cuiburile de cinci, o regină a bucătăriei tradiționale arhaice românești
Preparatele tradiționale românești sunt printre cele mai delicioase din lume. Sarmalele, împrumutate și mai apoi reinventate de români sunt în top.
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Supa bună pentru creier și inimă. Se prepară simplu și e un adevărat medicament pentru sănătate
Avem nevoie de alimente care să susțină sănătatea noastră fizică și mentală. O supă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate fi soluția perfectă pentru a sprijini atât creierul, cât și inima. Iată o rețetă simplă, dar plină de beneficii, care combină ingrediente naturale și pline de vitamine:
donald trump sah/FOTO:X
Ce se va întâmpla cu România și cu NATO în era Trump. General: „Problema e că autoritățile nu-și fac treaba și nu explică asta oamenilor”
Numeroși experți și analiști militari se tem că Donald Trump va scoate SUA din NATO sau le va dezangaja din alianță și va lăsa Europa singură în fața rușilor. Experții contactați de „Adevărul”, doi cunoscuți generali care au lucrat cu americanii, explică de ce nu trebuie să ne panicăm.
curcan istock jpg
Rețeta delicioasă de curcan umplut la cuptor. În ce amestec trebuie să stea carnea pentru un gust aparte
Este o rețetă delicioasă, care deși pare destul de migăloasă, se pregătește, de fapt, foarte ușor! Cu numai câteva ingrediente, putem face un curcan umplut de care nu ne vom mai sătura!