Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 664 din 10-16 noiembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CONFORM UNUI STUDIU
REALIZAT LA MIȘTO, ANUMITE LUCRURI SE TRANSFORMĂ DESTUL DE AGRESIV: ZĂPADA VA DEVENI PARMEZAN,
CULORILE TOAMNEI
PAR A FI ARIPIOARE DE PUI 

● Conform unui studiu realizat la Universitatea din Exeter, inhalarea unor mici cantităţi de gaze prezente în băşina umană poate contribui la o protecţie mai bună împotriva cancerului. Aviz amatorilor, ipohondrilor şi masochiştilor. (M. C.)

● Mai nou, văd că se face mișto de faptul că premierul are și prenumele Julien. Unii chiar cred că asta e o dovadă în plus că premierul ar fi „vîndut străinătății“. Ce să zic? Prostia și mitocănia care ne înconjoară ating noi culmi. Și se exprimă liber și agresiv. (M. V.)

● Din unele reclame vedem cum anumite lucruri se transformă în imaginarul neaoş: Miss Marple locală devine o spioană a farmaciilor, iar diafanul îngerilor e asimilat cremei de brînză. (I. P.)

● De cînd urmăresc atent manifestările oamenilor pe Facebook, am constatat că-şi revendică, destul de agresiv, cel puţin unul dintre aceste cinci aşa-zise drepturi: 1) dreptul de a da sfaturi celor care fac alt­fel decît ei; 2) dreptul de a fi ofensaţi de cei care cred/se exprimă altfel decît ei; 3) dreptul de a contesta ceea ce altora le place; 4) dreptul de a-şi da cu părerea în chestiuni la care alţii chiar se pricep; şi 5) dreptul de a-i insulta pe cei care le contestă drepturile de mai sus. (M. C.)

● Tocmai cînd afară era mult mai frig decît e de obicei în perioada asta a anului, într-o emisiune despre natură (nu contează la ce televiziune) apărea un personaj care spunea că s-a dus pînă în Țara de Foc ca să vadă zăpadă, fiindcă în partea de nord a continentului american n-ar mai prea fi așa ceva și că, în orice caz, pentru nepoții noștri zăpada va deveni o raritate extremă. Știa el precis. Vreo două zile mai tîrziu, cînd întreaga natură era plină de galbenul toamnei, aud într-o emisiune (nu contează la ce radio) că frunzele îngălbenite sau ruginii nu vor mai exista, că se modifică anotimpurile, că schimbările climatice, că dioxidul de carbon, că nu mai știu ce… Sînt convins că oamenii ăștia se uită mult mai mult pe Facebook decît pe fereastră. Iar dincolo de schimbările climatice, pare că un soi de manie ecologistă începe să inducă schimbări de percepție. (A. M.)

●PAR‘MJOLIJU. Nu e vreo năzbîtie chinezească, ci numele pe care o fabrică din Brăila – care evită să folosească denumirea originală „parmezan“, protejată prin lege europeană – îl dă brînzei sale, de altfel foarte bună. (M. P.)

● De cîteva săptămîni, în București au apărut bannere care anunță: „Atenție, cad frunze“. O ghidușie faină care mai atrage atenția și înspre culorile toamnei. (S. G.)

● În curînd se va deschide un fast-food în Piața Sfîntul Petru de la Vatican. Pentru unii, hamburgerii și cheeseburgerii par a fi puterea diavolului. Alții spun că Vaticanul ar avea nevoie de bani. Ceea ce înseamnă ochiul dracului. Ce ți-e și cu vecinătățile astea… (A. M. S.)

● Mă uitam la un concert pe YouTube și pe ecran mi a apărut o reclamă la un medicament pentru artrită. Aha, mi-am zis, e clar, Google/YouTube îmi știu vîrsta și mi „targhetează“ reclamele. Apoi a apărut o reclamă la aripioare de pui. Merge și-asta, mi-am zis, în caz de artrită trebuie evitată carnea grasă, puiul e OK. „Uite, dom’le, cum vine de se leagă“, m-am gîndit. În fine, îmi apare o reclamă la World of Tanks. Pe-asta n-am mai priceput-o. Ah, și să nu uit: n-am artrită. (M. V.

PE DE ALTĂ PARTE, N-AM OBSERVAT (DE MULȚI ANI ÎNCOACE)
O RELAȚIE CU AVENTURA 

● Tăcerea lui Bob Dylan după ce juriul Nobel a anunțat că el este laureatul premiului pentru literatură a născut multe comentarii. Dar ce zic eu comentarii, eseuri în toată regula! În New York Times din 26 octombrie, un comentator face o legătură neașteptată. Mai întîi, citează versurile unui cîntec al lui Dylan: „Go ’way from my window / Leave at your own chosen speed / …I’m not the one you want, babe / I’m not the one you need.“ Cîntecul se cheamă „It Ain’t Me Babe“ și apare pe albumul Another Side of Bob Dylan. Înțelegeți unde bate articlierul american… Dar sugestia nu se oprește aici. Anul apariției acestui cîntec este 1964. Ce a pățit premiul Nobel în 1964? Păi, a fost anul în care Jean-Paul Sartre, cum se știe, a refuzat premiul pe motiv că scriitorul nu trebuie să accepte să devină o instituție. Doar că, a doua zi după acest comentariu, Bob Dylan a vorbit. Și nu a urmat exemplul lui Sartre. Pe de o parte, avem aici, a mia oară, subtila lecție că presa nu trebuie să se grăbească, în lumea Facebook & Twitter. Pe de altă parte, dacă și tăcerile lui iscă eseuri, înseamnă că Bob Dylan chiar e poet adevărat. Promit să-l mai citesc încă o dată, poate acum mă voi convinge… (S. V.)

● Ştire din anii ’80: „Într-un studiu consacrat evoluţiei invenţiilor, un grup de cercetători americani consemnează că singurul obiect care n-a suferit nici o modificare de cînd a apărut şi pînă azi este clama de prins hîrtii. Aceasta a fost inventată în Evul Mediu şi de atunci pînă în zilele noastre nimeni nu s-a gîndit să i aducă o îmbunătăţire.“ Oare tot aşa stau lucrurile şi azi? N-am observat dacă au apărut noi generaţii de clame. (M. C.)

● Croitoria „mea“ de pe Bulevardul Elisabeta s a desființat. Era un loc plăcut, cu dichis și meșteri pricepuți, și de mulți ani etala o miniseră cu cactuși în vitrină. O săgeată arată și „zice“ cum că s-ar fi mutat alături. Cu siguranță e o greșeală. Alături scrie showroom… etc. etc. Și e fără cactuși. Așa că ce să ne „arate“?! (R. M.)

● Cuvîntul anului pentru spaţiul anglo-american este Brexit. Lexicologii care alcătuiesc Dicţionarul Collins au hotărît că acest cuvînt a intrat în limbajul curent foarte rapid şi că este larg răspîndit. Ar fi cea mai importantă contribuţie politică în limbaj, de la Watergate încoace. Mai repede intră Brexitul în dicţionar decît iese Marea Britanie din UE. (M. M.)

● Cinci anunțuri matrimoniale adunate din gazeta Informatorul Moldovei și de pe site-ul Bârlad Online: „Doamnă simpatică doresc o relație de prietenie/căsătorie cu domn maleabil, sincer, prezentabil.“ / „Domn înalt, ochi albaștri, îmi caut iubirea fericirea într-o femeie cu suflet cald și primitor.“ / „Caut mămică divorțată doar cu studii superioare.“ / „Caut doamnă, domnișoară plictisită sau chiar nefericită pt. o conversație.“ / „Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor fără Sutien, profit de ocazie pentru a îmi exprima dorința pe care am avut-o dintotdeauna (și mai greu de concretizat) de a cunoaște o tînără sau doamnă singură care să nu poarte niciodată sutien, pentru o relație de lungă durată – căsătorie.“ Mai pe scurt: Maleabil într-o mămică plictisită dintotdeauna. (D. S.)

● „Viaţa ta nu este aşa cum ţi-ai dorit-o? Ştii că meriţi mai bine şi mai mult, dar ţi-e teamă să faci pasul?“ Nu, mesajul nu este pe un site de job-uri şi nici pe vreun blog motivaţional. Citesc mai departe şi aflu ce mă aşteaptă: „Aventura vieţii tale, la doar un click distanţă!“ Expeditorul: relatiidiscrete.ro. (C. Ş.)

Foto: M. Bănică

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

drum zapada CNAIR jpg
Ninge în mai multe zone ale țări, iar un drum important a fost închis. Cum se circulă pe arterele rutiere principale
Din cauza condițiilor meteorologice existente în stațiunea Sinaia, traficul rutier a fost închis vineri pe Drumul Județean 134 (Drumul spre Cota 1400). Poliția informează că se circulă în condiții de iarnă și pe alte drumuri din țară.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum a reacționat un jurnalist de investigații după ce a aflat că tatăl său l-a votat pe Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale: „Am început să-i înțeleg perspectiva”
Andrei Popoviciu, un jurnalist de investigații este de părere că România se află într-o cursă de dezbateri în privința ultranaționalistului Călin Georgescu, după ce a reușit să obțină o ascensiune neașteptată în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Etern movie still 04 jpeg
„ETERN“, un film despre regrete și alegeri fundamentale are premiera națională
Regizat de Ulaa Salim, acest film unic îmbină cu sensibilitate teme legate de schimbările climatice cu o poveste emoționantă despre destinul personal și colectiv.
curtea constitutionala decizii verdict   foto ccr ro jpg
Alegeri prezidențiale 2024. CCR amănă pronunțarea unei decizii în privința anulării alegerilor
Curtea Constituțională a României a decis vineri după două ore de dezbateri, să amâne pronunțarea unei decizii pe marginea contestației de anulare a turului I al Alegerilor prezidențiale 2024. O decizie în acest sens ar urma să fie luată pe 2 decembrie.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum îl elogia presa rusă pe Călin Georgescu: Rusia și România și-au găsit un trup în dr. Călin Georgescu
Presa rusă l-a elogiat în numeroase rânduri pe Călin Georgescu, un „strateg absolut” și un diplomat de talie mondială cum România nu a mai avut de un secol, pe care ar putea salva România. „Rusia și România și-au găsit un trup în persoana doctorului Georgescu”.
Şeful MI6 Richard Moore FOTO EPA-EFE
„Campanie de sabotaj rusesc uluitor de nesăbuită în Europa”. Șeful MI6 avertizează că „securitatea noastră va fi pusă în pericol”
Rusia desfășoară o „campanie de sabotaj uluitor de nesăbuită” în Europa, intensificându-și, de asemenea, sabotajul nuclear pentru a speria alte țări să nu sprijine Ucraina, a declarat vineri șeful serviciului secret de informații al Regatului Unit, cunoscut sub numele de MI6.
meningita jpg
Un elev din Baia Mare a fost diagnosticat cu meningită. „Vă rugăm să donați de urgență sânge, indiferent de grupă”
Boala poate fi fatală în 48 de ore. Adolescentul a fost internat la spitalul de pediatrie din Cluj-Napoca. Direcția de Sănătate (DSP) Maramureș a pus în aplicare măsuri sanitare.
perioada grea pentru zodii jpg
Zodii care vor avea parte de 3 săptămâni grele. Sfârșitul de an vine cu provocări, schimbări și situații neașteptate
Sfârșitul de an este adesea un moment de reflecție și bilanț pentru fiecare dintre noi, dar și o perioadă care poate aduce cu sine provocări semnificative.
klaus iohannis pe tron jpg
Șefii Romgaz, Transgaz, Transelectrica, OPCOM și CE Oltenia, decorați vineri de Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, vineri, o serie de decrete de decorare pentru a arăta aprecierea față de contribuția persoanelor la îndeplinirea obiectivelor României.