Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 661 din 20-26 octombrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

LA NIVEL DE IMAGINAȚIE ZGLOBIE,
A FI SPONTAN SE ÎNVECINEAZĂ
CU A NU FI DELOC IEFTIN 

● Întorcîndu-mă în București, prin Militari, am nimerit pe lîngă Intrarea Oboiului. Un pic mai încolo, paralelă cu ea, cred, se-ntindea strada Vijeliei. Mintea mea dornică de analogii cu orice preț nu s-a putut abține să creeze o legătură între cele două: mi-l și imaginam pe flautistul din Hamelin, din celebra poveste, devenit oboist de București, suflînd din instrumentul său o vijelie îngrozitoare, care cuprindea ambele străzi. Această combinație fiind cu atît mai posibilă, la nivel de imaginație zglobie, cu cît ambele se învecinează cu strada Preciziei. (I. P.)

●  Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (VIII): „A fi sau a nu fi, aceasta e întrebarea“ (Hamlet, William Shakespeare); în turcă: Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu; în finlandeză: Ollako vai eikö, siinä pulma; în maghiară: Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés. (M. P.)

●  Ce i se mai poate întîmpla omului contemporan cînd dă nume animalelor? Un student din Kentucky s-a apropiat într-o seară de un raton pe care l-a întîlnit pe stradă, vrînd să-l filmeze cu telefonul. Spontan, a început să-i vorbească, numindu-l Stanley. Ratonul s-a oprit cuminte, așa că studentul a crezut, fericit, că retrăiește experiențe atavice, cu sălbăticiuni care se domesticesc cînd oamenii le dau numele potrivit. S-a apropiat și mai mult spunînd, tandru, Stanley, Stanley, Stanley… Cînd a ajuns suficient de aproape, ratonul Stanley a dovedit cît de mult s-a umanizat. Cu o mișcare de care nimeni nu l-ar fi crezut capabil, Stanley a înșfăcat telefonul din mîna studentului și a zbughit-o. Studentul a început, evident, să strige: Stanley, Stanley, Stanley! După ceva timp, Stanley a abandonat telefonul și s-a făcut nevăzut. Presa americană, în spiritul timpurilor noastre, nu uită să precizeze, la sfîrșitul știrii, că nici Stanley, nici studentul și nici telefonul nu au avut în vreun fel de suferit după această întîmplare. Iar studentul a adăugat că, dacă Stanley nu abandona telefonul așa repede și dispărea prin tufișuri cu el, l-ar fi sunat. Alo, Stanley? (S. V.)

●  Umblînd prin lume, vezi oameni cu tricouri pe care sînt imprimate diverse texte. Unele au haz, altele n-au și se bat cu pumnul vorbelor în piept, unele sînt deștepte, altele mai puțin sau deloc. Și ar mai fi unele pe care nu prea le pricepi, cum era acesta (scos la înaintare de vînzătoarea de la o brutărie din Piața Sudului): „Urmăresc să nu fiu urmărită“. (D. S.)

●  Care e prețul culturii în România? Răspuns corect: 2 lei. Cu atît „se vinde“ istoria Brătienilor în vila Florica… contravaloarea unui bilet de intrare. La același nivel cu leușteanul și tarhonul. E adevărat că pătrunjelul e mai iefin. Dar, cine știe, în extrasezon poate beneficiem de o reducere… (R. M.

DATA VIITOARE CÎND SEPTEMBRIE AJUNGE PE LOCUL 68,
PROPUN O CALE FĂRĂ ÎNTOARCERE: DE EXEMPLU, O ANUME UNANIMITATE LA FEREASTRĂ, PESTE NOAPTE

● În chestiunea puiului de urs împuşcat la Sibiu de către nişte imbecili, a scris Dan Perjovschi o postare de Facebook: „Data viitoare cînd ajunge vreun ursuleţ prin Sibiu, propun ca vînătorii să-şi tragă în burtă un tranchilizant şi să stea aşa amorţiţi pînă găseşte animalul singur drumul înapoi în pădure.“ (M. C.)

● Încă de la început de septembrie au început să apară prin oraş afişe la concertele de Crăciun: Ştefan Hruşcă, Fuego, Ştefan Bănică jr. etc. Semn că leru-i ler chiar şi toamna. (M. M.)

● Conform situaţiei prezentate în cadrul Forumului Economic Mondial, România se află, la învățămînt, pe locul 121 din 138. Aşadar, aproape ultimii în lume (de unde se vede că nu se face primăvară doar cu nişte olimpici). La sănătate ne aflăm pe locul 68, adică în a doua parte a clasamentului (ţări ca Bosnia, spre exemplu, se află înaintea noastră). La transporturi sîntem tot spre final, pe locul 105 (Tanzania şi Namibia se află înaintea noastră). (M. C.)

●  Am aflat dintr-o reclamă că, în sezonul acesta, colanții imitație de piele îmblăniți sînt un must have în garderoba oricărei femei. Cred că de la little black dress la „colanții îmblăniți“ e o cale fără întoarcere. (S. G.)

●  Un lanț de restaurante din Osaka e suspectat că ar fi pus prea mult wasabi în sushi-ul servit turiștilor coreeni. Bucătarii dau asigurări că nu există nici un motiv rasist în acest obicei, dar controversa continuă să inflameze spiritele. Războaiele se pot duce pe multe fronturi. De exemplu, în farfuriile oamenilor. (A. M. S.)

●  Îmi tot apărea, pe diverse site-uri, o reclamă care începe așa: „După 2 ore vorbea fluent engleza“ (o anume „Irina din Iași“). Intrigat, am dat click. Și-am ajuns pe un site care zicea că „multi-poliglotul“ (fix așa, multi-poli…) Leo Anders a inventat o „formulă automată ce permite învățarea limbilor străine în două săptămîni“. Aha, deci nu două ore. Undeva în textul de prezentare (tradus prost din vreo altă limbă, poate chiar de „multi-poli“ ăsta) scrie că „după o lună vei știi (sic!) engleza, germana sau orice altă limbă“… Mă rog, tot e bine și-o lună. Metoda lui „multi-poli“ ăsta se numește Ling Fluent. (M. V.)

●  Comisia juridică din Senat a respins proiectul de lege referitor la parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex cu şapte voturi împotrivă şi două abţineri. Această cvasi-unanimitate mi se pare încă şi mai îngrijorătoare decît respingerea în sine a proiectului. Toţi politicienii o apă şi-un pămînt! (M. C.)

●  După o perioadă petrecută în spital, am primit copia unui decont de cheltuieli. Vă anunț cu bucurie că am profitat de micul dejun, prînzul și cina însumînd doar 7 lei pe zi! Cazarea, însă, a fost ceva mai scumpă (deh, pat la fereastră, cu priveliște frumoasă, televizor în cameră): 155 de lei pe zi. Cam cît la un hotel de trei stele. Doar că acolo aș fi avut și micul dejun inclus în preț – și mîncare decentă… (C. Ș.)

●  Poliţia germană a eşuat în a-l prinde pe sirianul Jaber al-Bakr, care plănuia un atentat terorist, acesta reuşind să fugă din oraşul Chemnitz în Leipzig. Aici, Jaber al-Bakr ăsta le-a cerut unor fraţi sirieni să l adăpostească peste noapte. Oamenii l-au primit în casă, i au dat de mîncare şi i-au oferit un pat. Dar numai pentru ca mai tîrziu să-l doboare şi să-l lege fedeleş. Unul dintre cei trei sirieni (toţi imigraţi recent) i-a făcut o poză cu mobilul şi a mers pe jos 20 de kilometri pînă la postul de Poliţie. (M. C.)

Foto: Alex Sterescu

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

post si alimentatie jpg
Alimentația corectă în timpul Postului. Care sunt beneficiile și pentru cine nu este potrivit: „Aceste persoane ar trebui să consulte un medic”
Postul este o perioadă de introspecție și regăsire spirituală, dar și o provocare alimentară. Medicii atrag atenția asupra importanței unei diete echilibrate în această perioadă, subliniind că postul poate fi un prilej excelent pentru a adopta obiceiuri alimentare sănătoase.
Votul final asupra legii bugetului de stat pentru 2024 în plenul reunit al Parlamentului. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cu cine votăm duminică. Care sunt partidele pro-europene și anti-europene de la alegerile parlamentare
Pe 1 decembrie au loc alegerile parlamentare. În acest an, conform datelor de la Biroul Electoral Central, s-au înscris pentru alegeri 31 de partide și alianțe, precum și 19 organizații ale minorităților naționale.
lasconi jpg
„Democrația este pusă la grea încercare”. Reacția Elenei Lasconi, după ce CCR a amânat decizia privind validarea primului tur al prezidențialelor
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a reacționat cu un nou mesaj, după ce Curtea Constituțională a amânat pentru luni decizia privind validarea rezultatelor din primul tur de scrutin al alegerilor. „Nu vă bateţi joc de democraţia din România”, a transmis Lasconi.
Ardei umpluti de post jpg
Cum prepară gospodinele din Oltenia ardeii umpluți de post? Ce ingredient neașteptat folosesc
Ardeii umpluți sunt un preparat apreciat în toată România, dar în Banat aceștia au o savoare aparte, grație unui „secret” al gospodinelor din această regiune.
trufele romanesti pericol disparitie foto fb anpm jpg
Trufele românești sunt în pericol din cauza braconierilor. Cât a ajuns prețul unui kilogram din „diamantele negre ale pădurii”
Agenţia pentru Protecţia Mediului (ANPM) avertizează că trufele româneşti ar putea dispărea, din cauza braconierilor. În magazinele de specialitate acestea ajung la mii de lei.
fotovoltaice pe bloc jpg
Fotovoltaice pe blocuri: programul Urban Up, de 150 de milioane de lei, pus în dezbatere publică
Un nou program de investiţii - Urban Up, de 150 de milioane de lei, destinat asociaţiilor de proprietari în vederea instalării de panouri fotovoltaice pe blocuri, a fost pus vineri în dezbatere publică pe site-ul Miisterului Energiei.
tudor chirila jpeg
„Un scenariu foarte posibil”. Ce spune Tudor Chirilă despre amânarea deciziei CCR privind primul tur al prezidențialelor
Tudor Chirilă a criticat Curtea Constituțională a României (CCR) care a amânat decizia privind primul tur al prezidențialelor pe 2 decembrie, la o zi după alegerile parlamentare.
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
Horoscop sâmbătă, 30 noiembrie. Pentru Tauri ies lucruri la iveală, Gemenii trebuie să îndrepte lucrurile până nu este prea târziu, succes garantat pentru Fecioare
Horoscop sâmbătă, 30 noiembrie. Descoperă ce îți rezervă astrele în ultima zi a lunii noiembrie. Care sunt semnele zodiacale ce vor încheia toamna cu zâmbetul pe buze?
fructe care te scapa de riduri jpg
Top 5 măști din fructe care te scapă de riduri. Metodă naturale, fără chimicale, care poate oferi rezultate vizibile
Pielea noastră reflectă stilul de viață, alimentația și îngrijirea pe care o primim. Cu trecerea timpului, ridurile devin inevitabile, dar natura ne oferă soluții pentru a le combate.