⬆
EDITORIALE ȘI OPINII
Pagina 29
A sta la televizor
Căutăm vinovați pentru toate relele la Președinție, la Guvern, în Parlament, dar nu prea punem pe listă și contribuția pe care și presa, la rîndul ei, o are în generalizarea confuziei, a tensiunii sociale, a eșecului pedagogic.
Semenul meu
Aflu zilele astea despre oameni care au încercat să-și falsifice certificatul de vaccinare („pașaportul verde”).
Mintea de pe urmă. La vlădici și la opinci
Ce se întîmplă în ultima vreme cu vlădicile de pe scena politică românească e dincolo de tragic.
Michelangelo înainte să fie Michelangelo
Discipolul lui Domenico Ghirlandaio s-a gîndit să-și apropie și mai mult, pînă la confuzie, copia desenată de opera veche originală.
Criza încălzirii globale, mai îngrijorătoare decît cea economică
Ar trebui să fie ascultați oamenii de știință. Iar aceștia aduc o serie de dovezi directe.
Shakespeare și genul ambiguu
Există o prejudecată critică, aceea că Lady Macbeth ar fi o mulier impotens (aici l-am citat pe Eugen Lovinescu), travestită, cum ar veni, în bărbat, capabilă adică de orori şi ambiţii ieşite din zona tipologiei tradiționale feminine.
„Punctajul de partid”
Termenul definește o practică răspîndită, se pare, în departamentele de comunicare ale organizațiilor politice românești actuale.
Ce-ți doresc eu ție
Aș vedea alocate fonduri prin care fiecare școală din țara asta să poată invita pe parcursul unui an școlar trei-patru-cinci scriitori la întîlniri cu elevii.
O pledoarie contra sancțiunilor economice
Ca instrument al presiunii statului, sancțiunile economice nu ajung la război, dar sînt mai aproape de el decît de diplomație.
Maratonul București a ajuns la ediția a 14-a. Dar, cu mască, nu a devenit cumva un alt sport?
Cauză sportivă, cauze umanitare, imaginea unei capitale (europene?), multe motive bune ca să se ţină evenimentul în plină epocă stacojie a COVID-ului românesc.
Un român
„Patronii țin la noi, la români, că nu mai găsesc oameni așa buni care să muncească pe bani puțini.”
Bani, ură și metavers
Mai multe organizații de presă publicau ceea ce a devenit cunoscut drept Facebook Papers, o serie de documente interne ale companiei conduse de Mark Zuckerberg care descriu o cultură corporativă orientată exclusiv spre profit și prea puțin responsabilă în legătură cu efectele negative ale prezenței sale în viața a miliarde de oameni.
Frigul care ne unește
Pe măsură ce se face mai frig se încing controversele cu privire la energie.
Afaceri și cultură
E vorba de o întreagă categorie de oameni, datorită cărora între „afaceri” și „cultură” nu există fractură, ci complementaritate.
Negaționism COVID
Trebuie incriminate sever acele afirmații care stîrnesc ura și teama față de corpul medical, care produc teorii conspirative ce susțin, în principiu, că medicii vor răul pacienților.
Greu cu Europa
Înspăimîntați de ceea ce pățim ca români trăitori în România, nu mai avem disponibilitatea să băgăm de seamă ce pățim ca români trăitori în Uniunea Europeană.
Castelul Mimi
Licorile produse la vinăria lui Constantin Mimi au devenit cunoscute la nivel internațional și au început să se vîndă în tot Imperiul Rus.
Despre logica juridică și adevărata viață a dreptului
Un legiuitor înțelept trebuie să țină seama de distincția dintre ceea ce este necesar, ceea ce este posibil și ceea ce este imposibil, astfel încît normele juridice să fie în mod rațional aplicabile.
Americanofonie vs. americanofobie
Franţa duce, de decenii, o bătălie culturală împotriva englezei, încercînd chiar exercitarea unui control legislativ asupra intrării noţiunilor anglofone în limba naţională.
„Narativul” și „narativa”
Termenul narrative are destule echivalente: de la mai vechile poveste și povestire la modernul narațiune, împrumut latino-romanic din secolul al XIX-lea, intens folosit, de atunci, în critica, istoria și teoria literară.
FILIT – Iași 2021
Adesea deschid o lecție la liceu cu lectura unei poezii a unui scriitor contemporan, de la care ajung apoi la studiul textului clasic al vreunui scriitor din literatura contemporană.
Fotbalul a devenit leapșa pe COVID: „Ai luat-o, ai pierdut!“?
Nici pe ceilalţi nu ar trebui să îi oblige nimeni să joace cu cei de la FCSB cît sînt contagioşi doar pentru că au ales să ignore ceea ce toată umanitatea civilizată a acceptat.
Cum să furi un submarin
În 1968, sovieticii au pierdut în nordul Pacificului un submarin, care avea la bord trei rachete cu focoase nucleare, fiecare dintre ele fiind mai puternică de 65 de ori decît bomba de la Hiroshima.
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
România, care a mai avut premieri generali și n-a fost prea bine, e azi doldora nu doar de crize, ci și de intoleranță, de agresivitate, de ambiții politice nemăsurate, de poftă de execuții publice în efigie.
O Ungarie nouă
O victorie a lui Orbán nu va fi o victorie împotriva unei Opoziții în sfîrșit unite, ci împotriva democrației liberale.
Citiți, băieți și fete, numai citiți!
Oare cîte biblioteci de la noi au putut în ultima vreme să facă achiziții pentru a-și actualiza fondul de carte?
Mîhniri de bătrîn vaccinat (român)
Nu mai credem în ce știu specialiștii, dar credem în ceea ce, de fapt, nu știe nimeni cu exactitate.
De decor
Sînt lucruri pe care nu le-am mai văzut din 1989 și pe care speram că nu le vom mai vedea niciodată.
Caracatița și hidra. Estul și Vestul
Acesta e statul autoritar – paralel sau nu. Statul cu un singur cap și milioane de tentacule, toate anonime, statul în care ordinele se execută, nu se discută.
Un Rege s-a născut
„În Foișorul vechi, care semăna cu chalet-urile ce se construiau în Elveția sau Bavaria, acolo m-am născut eu.“ – Regele Mihai I al României
Lupta cu prețurile – ce poate face Banca Națională, ce poate face Guvernul
Guvernul poate lua decizii care pot influența piața și prețul, de la plafonarea prețului pînă la scăderea unor taxe și impozite.
Semnificațiile unei procesiuni
Diversele categorii ale societăţii se expuneau publicului în interiorul unei parade, pentru a consfinţi – pe viu – infrastructura ordinii sociale.
Mișculații
Cuvîntul a fost foarte la modă la un moment dat, mai ales printre scriitori și publiciști.
Idei, etichete, atașamente de ele
Am fost uneori criticat prin comentarii de cititori, pentru că am îndrăznit să mai critic și eu profesori.
Spațiu-timp sau visul reprezentat în muzică
Un vis pus pe note seamănă pe undeva cu spațiu-timpul.
Cititul și vaccinul
Mulți or fi crezut în acele luni de vară că pandemia s-a dus de tot, că nu mai revine și, chiar dacă revine, „mai vedem noi atunci”.
„Deasupra orașului“, pictură de Marc Chagall, 1913
„Pînă unde urcăm?”, mă întrebi cu un surîs, / doar un surîs ca să nu curmi Zborul acesta fantastic prin stele.
Cît de grea e meseria de arbitru?
Un pic mai uşoară decît a celor care curăţă după ei.
Țara noastră, Europa lor
Oamenii aleg în funcție de mai multe criterii, principalul dintre acestea fiind un calcul rezultat din situația personală.
Departe de Polexit, dar în afara Europei
Sîntem încă departe de un eventual „Polexit” deși, după ultimul episod, Polonia se situează, moral și poate chiar și juridic, în afara Uniunii Europene.
Clasa politică. Dicționar de sinonime
E sublim modul în care aleșii noștri ajung să se identifice cu faimoase modele ale literaturii autohtone.
Confesiune
Cum e posibil să ducă direct în șanț și guvernarea, și partidul, și țara?
Ale noastre crize, puse una peste alta – cu o propunere de prim-ministru
Numărul celor care știu dinainte tot sau care nu sînt deloc dispuși să asculte, să studieze, să afle, să se îndoiască, să chestioneze crește pe măsură ce trec anii.
Zeul medicinei
Pacientul mergea într-un templu al vindecării, denumit asclepion după numele zeului medicinei Asclepios, unde petrecea o noapte sau mai multe.
De la dictatura personală la dictatura majorității, cu unele ocolișuri
Cînd, la începuturile ei, Republica Romană era în pericol, se apela la un bărbat destoinic, priceput în arta războiului, care era numit dictator spre a înfrunta dușmanii și a restabili siguranța comunității.
Poliția manuscriselor
Darnton se ocupă de dosarele secrete ale elitei literare franceze de dinaintea Revoluţiei, alcătuite de un inspector de poliţie parizian pe parcursul a cinci ani, între 1748 şi 1753.
Bibelouri de janilie
Termenul janilie, care supraviețuiește azi în rare anunțuri sau liste de produse, are, ca și alte denumiri de materiale și obiecte ale vieții cotidiene, unele neclarități în istoria sa nu tocmai recentă.
Cum provocăm schimbările pe care ni le dorim?
Nu-mi aduc aminte exact primele contexte de interacțiune cu directoarea, doar atmosfera generală a școlii, aerul oarecum tihnit și cald al unui loc în care am știut din primele momente că mă voi simți bine.
O bucurie prostească
I-am privit cu multă satisfacție pe britanici cum se buluceau către acea poartă ca niște români, ca să zic așa.
Cum e cu înfrîngerile glorioase vs. victoriile chinuite?
Cînd totul începe să meargă un pic mai bine e timpul să ne autofaultăm.