FILIT – Iași 2021

Publicat în Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie – 3 noiembrie 2021
FILIT – Iași 2021 jpeg

„Rămîn mirat cînd cineva, întîmplător și aproape întotdeauna fără motiv, îmi spune că nu știe ce e iubirea. Eu știu exact ce e iubirea. Iubirea înseamnă să știm că există o parte din noi care nu ne mai aparține. Iubirea înseamnă să știm că vom ierta orice acelei părți din noi care nu e a noastră. Iubirea înseamnă să fim slabi. Iubirea înseamnă să ne fie frică și să vrem să murim.”

Am transcris mai sus o poezie a lui José Luís Peixoto, fără să marchez versificația, pentru că nu am volumul la îndemînă. Fac transcrierea stînd cu laptop-ul pe o terasă din Iași, după înregistrarea întîlnirii cu scriitorul portughez, desfășurată în cadrul FILIT 2021. Nu cred că există cineva care să nu fi auzit despre FILIT, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, desfășurat în Iași, ajuns la a IX-a ediție. Mă aflu aici, așadar, bucuros să mă aflu printre invitații acestui festival, organizat de o echipă extrem de inimoasă și de dinamică, avîndu-i ca membri fondatori pe scriitorii Dan Lungu, Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici.

Am folosit ca pretext versurile lui Peixoto, care este mai ales prozator, deși a performat în toate genurile, iar poezia citată face parte dintr-un volum care a obținut în Portugalia premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2013. Moderatorul serii, poetul Robert Șerban, a citat-o în contextul dialogului mai larg despre temele pe care le abordează Peixoto, în speță despre moarte, și am să revin la ea puțin mai jos. Pînă acolo, voi încerca să formulez niște impresii legate de experiențele pe care le-am avut în cadrul festivalului, din perspectivă educațională, mai ales.

Am participat la activități aflate sub semnul a două secțiuni ale festivalului, Scriitori printre liceeni, respectiv Casa copilăriei. Mulți alți scriitori au fost implicați în acțiuni similare, care au avut loc fie cu participarea individuală a acestora, fie în perechi, alături de moderatori. Concret, am avut întîlniri online cu elevi din mai multe școli din țară, dar și întîlniri față în față cu elevi din Iași, am participat la o dezbatere despre literatura pentru copii și am dat cîteva interviuri în care s-a discutat despre multe, dar și despre rolul lecturii în școală, despre strategii de atragere a elevilor spre lectură, despre importanța lecturii în formarea personalității elevilor, despre cum este reprezentată literatura contemporană în programele școlare și în școală.

Care-i faza? FILIT-ul, care are extraordinara putere de a reuni în cîteva zile zeci de scriitori, unii adevărate vedete naționale sau internaționale, profesioniști, dar înainte de aceasta iubitori de literatură, își dezvoltă activitățile și în aceste parteneriate instituționale cu școli și cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, ba chiar și cu școli din alte județe. Oamenii ăștia, pînă la nivelul profesorilor din școli, se implică activ și se pregătesc, pregătindu-și și elevii, care în fața scriitorilor dovedesc lecturi, interes față de literatură, față de carte, față de cultură și de cunoaștere în general. Ce spune asta? Că aș vrea să mai fim scutiți de patetismul declarativ prezent în discursul de masă cum că școala nu face, școala nu drege, profesorii sînt nu știu cum și elevii sînt dezinteresați. E doar unul dintre exemplele pe care le pot oferi, cel mai la cald. Cînd sute de elevi, zeci de profesori și diverse instituții cu profil educațional sînt atît de implicate, și nu de formă, pentru că, așa cum spuneam, elevii aceștia sînt citiți, profesorii lor fiind de asemenea oameni cultivați și implicați, cred că ar trebui să fim mai optimiști.

A doua chestiune. Există încă o prejudecată cum că școala nu promovează literatura contemporană, că programele școlare și manualele o evită, că profesorii fac recomandări de lecturi pe care elevii de astăzi nu le mai pot percepe atașant, nefiind din orizontul lor de viață. Am fost surprins să întîlnesc astfel de opinii chiar și printre colegi scriitori, care scriu literatură pentru copii. Am să vă relatez o scenă de ieri. Desigur, am tot dat aici autografe unor elevi, prin școlile unde am fost, dar această scenă s-a desfășurat la Casa Muzeelor, unde mă aflam la un eveniment al altor scriitori. A venit la mine o voluntară, care-mi văzuse ecusonul cu numele. M-a rugat să-i scriu cîteva cuvinte pe ecusonul ei. Firește că i-am scris ceva. Apoi mi-a spus că a ajutat-o foarte mult cartea mea, Istoria lui Răzvan, cînd era în clasa a VIII-a. Am zîmbit și am spus că probabil o ajutase la istorie. Mi-a răspuns că nu, a ajutat-o la română, la pregătirea pentru examen. Am rugat-o să îmi explice și mi-a spus că a exersat recunoașterea tiparelor textuale, dar și alte tipuri de exerciții sau de compuneri pe fragmente din roman. Acum e în clasa a IX-a și a fost selectată ca voluntar FILIT. Ei bine, cum am putea crede că acești copii sînt condiționați de lecturi învechite, că li se recomandă sau li se propun în manualele școlare texte cu care nu mai reușesc să empatizeze? De altfel, le-am explicat și altor colegi că lucrurile nu mai stau deloc așa, că manualele de gimnaziu cel puțin promovează literatură contemporană, autori vii, ca să folosesc clișeul acesta.

Mă întorc la Peixoto, pe care îl știam doar ca prozator, l-am descoperit acum și ca poet. Le spuneam într-un interviu Adelei Greceanu și lui Matei Martin că una dintre strategiile pe care le folosesc eu cu liceenii pentru a-i apropia de literatura contemporană este să le citesc și să-i ajut să descopere că sensul ascuns în text nu este imposibil de identificat. Că adesea deschid o lecție la liceu cu lectura unei poezii a unui scriitor contemporan, de la care ajung apoi la studiul textului clasic al vreunui scriitor din literatura contemporană. Și că-i duc spre valorile umanului, spre mecanismele care pot asigura o dezvoltare personală rezilientă în raport cu vulnerabilitățile pe care ca oameni le avem. E OK să ne fie frică. E OK să fim uneori slabi. Să vrem să murim înseamnă să vrem să iubim. Trăiască literatura!

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?