Afaceri și cultură

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie ÔÇô 3 noiembrie 2021
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg

├Än inventarul ideilor primite de-a gata (cum ar spune Flaubert) apare frecvent tema rupturii structurale dintre activit─â╚Ťile lucrative (ÔÇ×afaceriÔÇŁ) ╚Öi cele ale gratuit─â╚Ťii, ale ÔÇ×finalit─â╚Ťii f─âr─â scopÔÇŁ (cultur─â). Una e s─â tr─âie╚Öti rentabil, ÔÇ×s─â faci baniÔÇŁ, alta e s─â produci ÔÇ×fine╚ŤuriÔÇŁ ornamentale, greu de valorificat materialmente. P├«n─â la un punct, aceast─â distinc╚Ťie e valabil─â. E vorba de dou─â tipuri de ÔÇ×meseriiÔÇŁ, ├«n egal─â m─âsur─â utile, dar caracterizate prin proceduri, scopuri ╚Öi ecouri publice greu de comparat. Pe de alt─â parte, hotarul dintre cele dou─â domenii nu poate ╚Öi nu trebuie tran╚Öat radical. Nu exist─â doar arti╚Öti ╚Öi intelectuali s─âraci, marginali, tr─âind din mila unei clientele imprevizibile. Unii se descurc─â bini╚Öor ╚Öi din punct de vedere comercial ╚Öi au ├«ndem├«n─âri fertile ca promotori ai propriei creativit─â╚Ťi. La fel, nu exist─â doar oameni de afaceri zidi╚Ťi pe via╚Ť─â ├«n interesele lor financiare ╚Öi mereu stigmatiza╚Ťi ca venali (├«n contrast cu ÔÇ×angeliciiÔÇŁ din cultur─â...). Unii au pasiuni colaterale, hobby-uri ludice, generozit─â╚Ťi din specia mecenatului dezinteresat. Diferen╚Ťa dintre cele dou─â ÔÇ×speciiÔÇŁ apare, cu o anumit─â eviden╚Ť─â, c├«nd e vorba de notorietate. Primim mai cur├«nd informa╚Ťii despre succesul de pia╚Ť─â al unor ÔÇ×culturaliÔÇŁ dec├«t despre investi╚Ťiile discrete ale unor oameni de afaceri care asum─â (f─âr─â beneficii imediate) rolul de sponsori ai vie╚Ťii spirituale. E motivul pentru care ├«mi fac o datorie din a semnala admirativ c├«teva exemple de ÔÇ×spirite pragmaticeÔÇŁ, care ├«n╚Ťeleg importan╚Ťa ├«ntreprinderilor artistice ╚Öi intelectuale din mediul ├«n care tr─âiesc ╚Öi, chiar nesolicita╚Ťi, iau decizia de a pune um─ârul la subzisten╚Ťa lor. Uneori o fac din pur─â simpatie pentru art─â, carte, idei, ├«ndeletniciri spirituale cu b─âtaie lung─â, alteori dintr-un impresionant sim╚Ť al datoriei comunitare fa╚Ť─â de valori care ne pot defini ├«n imediat, dar ╚Öi pe termen lung.

Evident, nu voi livra o list─â complet─â a binef─âc─âtorilor. Voi semnala doar c├«teva nume pe care am avut ╚Öansa ╚Öi ocazia s─â le percep mai de-aproape. Iat─â, de pild─â, cei doi fra╚Ťi, Drago╚Ö ╚Öi Adrian Pav─âl, care au ├«nfiin╚Ťat compania Dedeman, al c─ârei succes managerial n-a fost afectat nici de criz─â, nici de nume mari ale concuren╚Ťei europene. Dimpotriv─â. Au avut ini╚Ťiativa unor investi╚Ťii esen╚Ťiale ├«n sport, teatru, muzeistic─â, ├«nv─â╚Ť─âm├«nt, cercetare etc. O fac cu gra╚Ťie, f─âr─â nevoie de aplauze, f─âr─â autopromov─âri cochete.

├Ämi face pl─âcere s─â aduc ├«n scen─â ╚Öi numele unei doamne, Anca Vlad, ├«ntemeietoarea grupului de companii Fildas, din care face parte, ├«ntre altele, binecunoscutul lan╚Ť de farmacii ÔÇ×CatenaÔÇŁ. Dar doamna Vlad nu se ocup─â doar de s─ân─âtatea public─â, ci ╚Öi de propriile volupt─â╚Ťi estetice, ├«mp─ârt─â╚Öite, expert, cu to╚Ťi amatorii de art─â interesa╚Ťi. Are o excep╚Ťional─â colec╚Ťie de art─â plastic─â ╚Öi a construit o funda╚Ťie (Fildas Art) care organizeaz─â expozi╚Ťii de pictur─â, sculptur─â ╚Öi ceramic─â, sus╚Ťine anual Atelierul Interna╚Ťional de Crea╚Ťie de la Eforie, tip─âre╚Öte albume ╚Öi cataloage de art─â ╚Öi g─âzduie╚Öte lunar, la Galeria Senso, manifestari culturale diverse (vernisaje, lans─âri de carte. dezbateri). Pe scurt, doamna Vlad reu╚Öe╚Öte, de o bun─â bucat─â de vreme, ceea ce institu╚Ťii acreditate ale statului au dificult─â╚Ťi s─â demareze ╚Öi s─â ├«ntre╚Ťin─â...

Nu dintr-o simpl─â cochet─ârie ÔÇ×politic corect─âÔÇŁ, adaug ╚Öi numele unei alte doamne, a c─ârei performan╚Ť─â cultural─â e unic─â: doamna Lavinia Huidan Spandonide. Ca ÔÇ×om de afaceriÔÇŁ, d├«nsa (ajutat─â de cei doi fii ai ei) controleaz─â compania EIT Forum Auto, prin care firma Volvo ├«╚Öi distribuie produsele ├«n Rom├ónia. Dar doamna Huidan face multe alte lucruri. Cel mai spectaculos este proiectul Editurii Spandugino, singura editur─â, din c├«te cunosc, pentru care criteriul ÔÇ×vandabilit─â╚ŤiiÔÇŁ produselor sale e neesen╚Ťial. ├Än condi╚Ťii tipografice excep╚Ťionale, apar c─âr╚Ťi semnate de autori prestigio╚Öi, nu neap─ârat ÔÇ×vedeteÔÇŁ de libr─ârie, dar cercet─âtori ╚Öi scriitori de elit─â, ale c─âror contribu╚Ťii ar avea ├«nc─â de a╚Öteptat spre a fi publicate de institu╚Ťiile de profil care, ├«ns─â, nu pot relativiza f─âr─â riscuri criteriul strict comercial. Doamna Spandonide e un exemplu (rar) de cititor pasionat, care ├«ns─â nu se bucur─â de pasiunea proprie dac─â nu ÔÇ×d─â de cititÔÇŁ ╚Öi altora...

Lista poate fi mai lung─â dec├«t credeam la ├«nceput. ╚Üin s─â-l amintesc ╚Öi pe dl Mihai Staicu, ac┼úionarul majoritar al companiei bucure┼čtene AD Auto Total (finan╚Ťator, de pild─â, ├«ntre altele, al unui concurs de desen ╚Öi pictur─â pentru copii ├«ntre 6 ╚Öi 14 ani) ╚Öi pe domnii Sacha Dragic (gata s─â sar─â prompt ├«n ajutor c├«nd o institu╚Ťie de cultur─â intr─â ├«n criz─â), Mihai George Popa (de la corpora╚Ťia Eon Rom├ónia, din domeniul energetic) sau dl Michael Bulzan, patronul grupului West Arad.

Cum se vede, nu e vorba de pure ÔÇ×excep╚ŤiiÔÇŁ. E vorba de o ├«ntreag─â categorie de oameni, datorit─â c─ârora ├«ntre ÔÇ×afaceriÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×cultur─âÔÇŁ nu exist─â fractur─â, ci complementaritate. ╚śi poate nu ├«nt├«mpl─âtor dl Florin Pogonaru, pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Oamenilor de Afaceri din Rom├ónia, s-a dovedit el ├«nsu╚Öi ├«ntruparea unei deschideri ie╚Öite din comun spre domenii aflate dincolo de orizontul strict al activit─â╚Ťii de business care, de altfel, include, prin defini╚Ťie, o subtil─â combina╚Ťie de ÔÇ×profitÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×non-profitÔÇŁ.

P.S. Cunosc├«nd unele reflexe mentale al ambian╚Ťei autohtone, ╚Ötiu c─â textul de mai sus va putea fi interpretat ori ca ÔÇ×cer╚ÖetorieÔÇŁ, ori ca recompens─â omagial─â pentru servicii deja livrate. (C├«nd, cu ani ├«n urm─â, ├«nc├«ntat de presta╚Ťia restaurantului Zexe, am scris, ├«n Dilema, un articol laudativ, pe ÔÇ×pia╚ŤaÔÇŁ comentariilor a ap─ârut rapid ideea c─â, pentru textul meu, m─ân├«nc pe gratis la restaurantul cu pricina. Nu era adev─ârat, dup─â cum nici acum nu e adev─ârat c─â am scris ce-am scris cu g├«ndul la profit, chiar dac─â, ├«ntr-un moment sau altul, m-am putut intersecta avantajos, dar nu ├«n folos propriu, cu una sau alta dintre personalit─â╚Ťile amintite...)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?