Zeul medicinei

Publicat în Dilema Veche nr. 914 din 14 – 20 octombrie 2021
Zeul medicinei jpeg

Oamenii au căutat explicații supranaturale la ceea ce li se întîmplă de cînd lumea și pămîntul. Și au mers departe. Foarte departe, dacă ne uităm prin lentila prezentului. Ajungem astfel în Grecia antică, într-un asclepeion (sau asclepion), adică într-un templu al vindecării.

Înainte ca bazele medicinei moderne să fie puse la punct de savanți cunoscuți, grecii din Antichitate au împrumutat cîteva idei de prin Egipt pentru a se vindeca atunci cînd nu le era bine. Starea fizică proastă, boala cu alte cuvinte, era pusă pe seama pedepselor venite de la zei. Astfel, odată identificată cauza, trebuia căutat tratamentul. Pacientul mergea într-un templu al vindecării, denumit asclepion după numele zeului medicinei Asclepios, unde petrecea o noapte sau mai multe. Se ruga ca în timpul somnului să fie vizitat de zeul Asclepios, care să îi transmită în vis ce leac este potrivit pentru afecțiunea sa. După vizita nocturnă a zeului medicinei, pacientul nostru din Grecia antică mergea la preot pentru a-i povesti despre conduita medicală indicată de Asclepios în vis, iar preotul îi făcea astfel rețeta cu tratamentul de urmat. Rugăciuni, exerciții fizice, băi de tot felul și plante în toate formele – cam acestea erau componentele tratamentului. Unii se vindecau, alții nu.

Cert este că, în timp, a apărut nevoia unor explicații mai puțin spirituale și mai practice în privința afecțiunilor fizice. Și astfel au intrat în scenă domnul Hippocrates și alții asemenea lui. Iar la capitolul și alții asemenea lui se încadrează, de exemplu, Herophilos, mai puțin cunoscut, dar considerat primul mare anatomist din istorie. Studiile atente ale acestuia asupra corpului uman l-au determinat, printre altele, să ajungă la concluzia că arterele nu-s totuna cu venele și că centrul inteligenței se află în creier, nu în inimă. În plus, l-au ajutat și să ticluiască o metodă de măsurare a pulsului.

De atunci și pînă astăzi, progresele înregistrate de medicină sînt colosale și, după toate statisticile și istoriile, bine (esențial chiar) de urmat în orice tratament. Complementar – și numai complementar –, se pot adăuga rețete de la zeul Asclepios. Că și spiritu-i foarte important în istorie.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Asclepios (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Trump a semnat un ordin executiv pentru creșterea presiunii apei la duș: „Îmi place să fac un duş ca lumea, să am grijă de părul meu frumos”
Donald Trump a semnat miercuri, 9 aprilie, un ordin executiv care vizează ridicarea restricțiilor asupra presiunii apei. Acesta susține că a pus capăt „războiului Obama-Biden” privind presiunea apei și că va face dușurile din America din nou minunate.
legume jpg
Leguma socotită drept cel mai mare purificator al sângelui. Romanii o consumau des, scade tensiunea arterială și are proprietăți afrodiziace similare cu viagra
Un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate, sfecla roșie este din ce în ce mai apreciată pentru efectele sale puternice asupra organismului.
Foto X Macron png
Macron anunță că Franța ar putea recunoaşte statul Palestina „în iunie”, cu ocazia unei conferințe la New York
Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri, 10 aprilie, că Franța ar putea recunoaşte statul palestinian „în iunie” cu ocazia unei conferinţe pe care o va coprezida cu Arabia Saudită la New York şi care urmează să conducă la recunoaşterea Israelului de către o serie de ţări.
Donald Trump FOTO AFP
Trump amenință Iranul și anunță că o acţiune militară este „absolut posibilă: „Dacă trebuie să recurgem la forţă, Israelul va fi liderul”
Președintele SUA Donald Trump a anunțat că o acţiune militară contra Iranului este „absolut posibilă” şi mai este încă „foarte puţin timp” pentru a se ajunge la un acord asupra problemei nucleare.
Creta FOTO Shutterstock
Care sunt destinațiile favorite ale românilor în 2025? Turiștii se îndreaptă către unele locuri neașteptate
Paștele deja se apropie cu pași repezi, iar după el, vacanța de vară va sosi și ea, mult mai repede decât am crede. Deja tot mai mulți români își fac planuri pentru vacanță, iar anumite destinații s-au dovedit a fi favoritele românilor în 2025.
andreea sandel balan  jpg
Andreea Bălan, o viață marcată de eşecuri în dragoste. Ce legătură are totul cu tatăl ei, Săndel Bălan: „Atunci am zis stop”
Andreea Bălan, una dintre cele mai iubite și cunoscute artiste din țara noastră, are o carieră de succes și trăiește în prezent o frumoasă poveste de dragoste cu tenismenul Victor Cornea. Însă, de-a lungul timpului, în ceea ce privește viața amoroasă, cântăreața a avut parte de trădări, infidelități
image png
Ritualul de tundere a unor femei la Mănăstirea Moreni din județul Vaslui a născut numeroase polemici. „Este barbarie. Oameni manipulați și spălați pe creier"
La Mănăstirea Moreni din județul Vaslui, un ritual religios vechi a atras atenția și a stârnit un val de reacții pe internet. Opt femei, care au ales calea monahală, au fost tăiate în cadrul unui ceremonii de tundere în monahism, un moment simbolic ce marchează un nou început în viața lor spirituală
extrageri loto
Extrageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc joi, 10 aprilie. Care sunt numerele câștigătoare
Joi, 10 aprilie 2025, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică, 6 aprilie, Loteria Română a acordat 22.595 de câștiguri în valoare totală de peste 1,71 milioane de lei.
fotovoltaice instalator acoperis Foto Kilowat jpg
Schimbări în programul Casa Verde Fotovoltaice. Fechet: Era mai mult o olimpiadă de informatică
Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi modificat, astfel încât și acele persoane care sunt mai puţin familiarizate cu tastatura, cu laptopul sau cu calculatorul, trebuie să aibă o şansă pentru a beneficia de program.