Zeul medicinei

Publicat în Dilema Veche nr. 914 din 14 – 20 octombrie 2021
Zeul medicinei jpeg

Oamenii au căutat explicații supranaturale la ceea ce li se întîmplă de cînd lumea și pămîntul. Și au mers departe. Foarte departe, dacă ne uităm prin lentila prezentului. Ajungem astfel în Grecia antică, într-un asclepeion (sau asclepion), adică într-un templu al vindecării.

Înainte ca bazele medicinei moderne să fie puse la punct de savanți cunoscuți, grecii din Antichitate au împrumutat cîteva idei de prin Egipt pentru a se vindeca atunci cînd nu le era bine. Starea fizică proastă, boala cu alte cuvinte, era pusă pe seama pedepselor venite de la zei. Astfel, odată identificată cauza, trebuia căutat tratamentul. Pacientul mergea într-un templu al vindecării, denumit asclepion după numele zeului medicinei Asclepios, unde petrecea o noapte sau mai multe. Se ruga ca în timpul somnului să fie vizitat de zeul Asclepios, care să îi transmită în vis ce leac este potrivit pentru afecțiunea sa. După vizita nocturnă a zeului medicinei, pacientul nostru din Grecia antică mergea la preot pentru a-i povesti despre conduita medicală indicată de Asclepios în vis, iar preotul îi făcea astfel rețeta cu tratamentul de urmat. Rugăciuni, exerciții fizice, băi de tot felul și plante în toate formele – cam acestea erau componentele tratamentului. Unii se vindecau, alții nu.

Cert este că, în timp, a apărut nevoia unor explicații mai puțin spirituale și mai practice în privința afecțiunilor fizice. Și astfel au intrat în scenă domnul Hippocrates și alții asemenea lui. Iar la capitolul și alții asemenea lui se încadrează, de exemplu, Herophilos, mai puțin cunoscut, dar considerat primul mare anatomist din istorie. Studiile atente ale acestuia asupra corpului uman l-au determinat, printre altele, să ajungă la concluzia că arterele nu-s totuna cu venele și că centrul inteligenței se află în creier, nu în inimă. În plus, l-au ajutat și să ticluiască o metodă de măsurare a pulsului.

De atunci și pînă astăzi, progresele înregistrate de medicină sînt colosale și, după toate statisticile și istoriile, bine (esențial chiar) de urmat în orice tratament. Complementar – și numai complementar –, se pot adăuga rețete de la zeul Asclepios. Că și spiritu-i foarte important în istorie.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Asclepios (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner prigoana bahmu copii png
Inundatii in Sicilia, Italia X @MFerraglioni png
Inundațiile au luat cu asalt sudul Italiei. Zeci de intervenții efectuate încă de la miezul nopții
Inundațiile au luat cu asalt sudul Italiei, în Sicilia. În zona Catanese situația este și mai gravă.
laura crisan jpg
Înalta Curte a decis arestarea preventivă a Laurei Crișan și a celor doi complici responsabili de uciderea lui Ioan Crișan
Înalta Curte a decis arestarea preventivă a Laurei Crișan și a complicilor care acum trei ani au ucis cu o bombă pe Ioan Crișan, tatăl Laurei.
front 1 jpg
Silviu Prigoana Foto Adevarul (4) JPG
Care era dieta lui Silviu Prigoană! Așa a reușit să dea jos 40 de kilograme: „Slăbești foarte ușor"
Într-un interval de 8 luni, Silviu Prigoană slăbise 40 de kilograme. Acesta a fost motivat de recomandările medicilor din cauza problemelor de sănătate pe care le avea. Prigoană nu apelase la diete drastice sau soluții miraculoase pentru a da jos kilogramele.
Jean Marie Le Pen si Marine Le Pen FOTO AP
Tatăl lui Marine Le Pen a fost internat în spital. Fostul lider al extremei drepte franceze are 96 de ani
Fostul lider al extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen, 96 de ani, este spitalizat de la începutul săptămânii pentru nişte "analize", a anunţat miercuri pentru AFP o sursă din anturajul său.
cub anda calin png
Liviu Vârciu i-a cumpărat Andei Călin un bolid de lux. Cum a reacționat soția vedetei: „Te-ai dus să duci gunoiul și te-ai trezit cu o mașină nouă... cum o fi mă?” VIDEO
Liviu Vârciu se poate declara un bărbat împlinit, mai ales pe plan financiar. Prezentatorul TV are un succes fulminant în carieră, drept pentru care își permite să își răsfețe familia ori de câte ori își dorește. Recent, artistul a surprins-o pe Anda Călin cu un cadou care a întrecut orice așteptare
fata agresata shutterstock jpg
O elevă din Mureș a fost bătută de un coleg, după ore. Poliția a deschis o anchetă
Un clip video care surprinde o bătaie între doi minori, petrecută în afara orelor de curs, a determinat polițiștii mureșeni să deschidă un dosar penal.
vot scaled e1718215055636 2048x1152 jpg
Am solicitat TVR-ului organizarea unei dezbateri cu toți cei 14 candidați la prezidențiale
Am asistat, într-una dintre seri, la un nou simulacru de dezbatere prezidențială organizată de un post de televiziune comercial, la care au fost invitați susținători ai celor patru candidați creditați de media, sondaje (chiar și astre) ca fiind marii favoriți ai primului tur.