Shakespeare și genul ambiguu

Publicat în Dilema Veche nr. 917 din 4 – 10 noiembrie 2021
Iconofobie jpeg

Există o prejudecată critică, aceea că Lady Macbeth ar fi o mulier impotens (aici l-am citat pe Eugen Lovinescu), travestită, cum ar veni, în bărbat, capabilă adică de orori şi ambiţii ieşite din zona tipologiei tradiționale feminine. Argumentul adus în sprijinul ipotezei este un monolog inaugural al eroinei, unde anumite invocaţii oculte trezesc, într-adevăr, suspiciuni de ambiguitate sexuală. Spune viitoarea regină a Scoţiei: „Voi, duhuri ce daţi gînduri ucigaşe, / Stîrpiţi femeia-n mine şi turnaţi-mi / Din creştet pînă-n tălpi cruzime oarbă”. În plus, ea cere – fără echivocuri atenuante – ca laptele matern să-i fie transformat, instantaneu, în sînge vîscos de războinic. O cercetătoare engleză cunoscută – Marilyn French pe numele ei – a demonstrat deja că întreaga tragedie în discuţie se articulează în jurul a două simboluri cu valoare, pînă la urmă, mentalitară: laptele (o metaforă a culturii feminine prin excelenţă) şi sîngele (un motiv pregnant al civilizaţiei masculine, barbare, bîntuite de obsesia eroismului). Prin urmare, pentru a fi aptă de ascensiunea socială plănuită (şi colorată sangvinar, din belşug, mai apoi), Doamna Macbeth trebuie să-şi schimbe identitatea de gen. E nevoită să adopte regulile mentalităţii masculine, pentru a învinge într-o lume condusă de bărbaţi. Unii critici, convinşi de travestiul sexual şi spiritual al personajului, au vorbit despre o influenţă istorică asupra lui Shakespeare – aceea a Elizabetei I. Odată cu venirea impetuoasei urmaşe a lui Henric al VIII-lea în vîrful piramidei politice englezeşti, istoria pare nevoită să accepte faptul că singularitatea masculinităţii stă în clișee şi nu neapărat în fapte. Femeile pot face munci de bărbat cu eficienţă şi succes. Singura cerinţă este ca doamna ajunsă în asemenea situații să accepte necondiţionat „modificările” structurale care se impun. Nimic mai evident decît acest adevăr, au exclamat la unison exegeţii respectivi, referindu-se la comportamentul dual al Doamnei Macbeth. Ea se transformă deliberat în „războinic cu sînge vîscos”, depăşindu-şi, prin voinţă, fragilitatea feminină.

Problema e că interpretarea critică s-a blocat în acest model analitic, impunîndu-l ca axiomă, ca prejudecată culturală. Aproape nimeni nu mai vrea să observe feminitatea din Lady Macbeth, prezentă în tragedie, în ciuda tuturor „inversiunilor” de gen şi „mutaţiilor” comportamentale. În primul rînd, Lady Macbeth rămîne o doamnă autentică, în viziunea majorităţii nobililor (rivali sau nu) care se mişcă pe lîngă noul rege al Scoţiei. Iată ce-i spune Macduff (intuim) frumoasei regine: „Bună doamnă, / Nu-i pentr-auzul tău ce pot eu spune, / Căci vestea ar ucide o femeie / Cînd ar pica-n urechea ei” (ironia face ca Macduff să se refere la uciderea lui Duncan, la care Lady Macbeth nu doar a participat, mînjind gărzile adormite cu sîngele regal, dar, într-un anumit sens, a provocat-o, arătîndu-se chiar mai puternică decît soţul său pe parcursul terifiantei nopţi a asasinatului). Apoi, soţia lui Macbeth este mamă, preocuparea pentru postura maternă – deşi discutabilă în monologul inaugural – dovedindu-se ulterior centrală. În sfîrşit, în afară de scena unde se duce personal să întindă sîngele lui Duncan pe soldaţii leșinați (şi atunci, exasperată de nevrozele lui Macbeth pe care îl numeşte, ilustrativ, „nevolnic suflet”), Doamna Macbeth nu acţionează niciodată nemediat, proiectîndu-şi, atent, dorinţele, ambiţiile şi visurile asupra soţului (devenit instrument). În fond, aici se află, cred, nodul gordian al personalităţii reginei. Ea pare prea puţin o femeie „în travesti” mental (adică după un eventual „transplant” de masculinitate). Dimpotrivă, ne sugerează mai curînd feminitatea autentică, plenară, neştirbită de umbra vreunei influenţe „falocentrice”. Doamna Macbeth subjugă voinţa unui războinic (Macbeth) şi, prin mijlocirea lui, ca printr-un sofisticat echipament de protecţie, transformă lumea din jurul său în conformitate cu modelul propriu de gîndire şi aspiraţie. Regina vorbeşte adesea în locul lui Macbeth (făcîndu-ne să-l suspectăm mai degrabă pe el de posibile modificări… identitare), asumîndu-şi duritatea istoriei indirect, prin armura încercată a Contelui de Cawdor. Vrăjitoarele care apar în debutul tragediei trimit – în cîntecul lor obscur şi, aparent, iraţional – la această răsturnare a valorilor şi impresiilor într-un spațiu în care referinţele se schimbă, nu însă și identitățile ori, cum ar veni, „genurile”: „Ce-i frumos e slut, ce-i slut, frumos”. Să admitem, regina, ca orice femeie modernă care se respectă, este numai regizorul din culisele tragediei lui Shakespeare, nu și actorul principal.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.