Fotbalul a devenit leapșa pe COVID: „Ai luat-o, ai pierdut!“?

Publicat în Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie – 3 noiembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Nu, e o leapşa pe vaccinare. Cine se vaccinează e prost pentru că riscă să nu transmită virusul pe turbo, deci să nu aibă mulţi infectaţi şi astfel să nu‑şi poată amîna un meci cînd îi cade mai bine. Aşa cum a făcut FCSB. Lol! Lot of losers. Regulamentul fotbalului în pandemie spune că un meci e amînat dacă nu ai 13 jucători valizi. Pentru partida cu Farul, echipa dreptcredinciosului în antivaccinare Becali susţinea că e în această situaţie. Focar de infecţie, pentru a doua oară de cînd e COVID pe planetă. Întîmplător? Dacă îi ascultăm pe specialişti, deloc. Dar cine îi ascultă? Prin urmare, FCSB a cerut amînarea. Cei de la Farul au susţinut că nu e cazul deoarece FCSB are destui jucători excluzîndu-i doar pe cei infectaţi. Adică e treaba ta dacă ai accidentaţi, asta nu ţine de pandemie. Folosiţi juniorii dacă nu aveţi alţii, le-au transmis adversarii. Nu, că n-ar fi în spiritul fotbalului şi respectul competiţei să aduci pe teren nişte copii, au replicat împricinaţii.

Între cele două părţi, Liga Profesionistă a tranşat. Cîştig de cauză: FCSB. Fără nici o legătură cu faptul că un înalt oficial al Ligii e rudă cu un înalt oficial al FCSB. Dacă ar fi să sancţionezi toate incompatibilităţile pe motiv de cumetrie din fotbal ai rămîne cu vreo doi îngrijitori de teren. Această decizie deschide un container al Pandorei. Dacă o echipă va avea trei infectaţi, oameni de bază, ar putea fabrica nişte accidentări ca să ceară, la rîndu-i, reprogramarea unei partide-cheie. Cei de la FCSB, însă, au dreptate în nedreptatea făcută adversarei: e periculos să aduci în comunitatea unui meci jucători care au stat într-un focar. Riscul de răspîndire e mare. Corect. Dar atunci ne întoarcem de unde am plecat. De ce e focar acolo? Foarte probabil din cauza ratei mici a vaccinaţilor. Vaccinul e o alegere. Iar alegerile au consecinţe. De fapt, iată ce ar fi logic, moral şi sanitar să se întîmple: nu te vaccinezi, treaba ta, dar dacă dezvolţi cazuri în masă stai pe bară şi pierzi meciurile pînă cînd te faci bine. Becali a declarat că „FCSB nu se vaccinează!“. Foarte bine. Dar nici pe ceilalţi nu ar trebui să îi oblige nimeni să joace cu cei de la FCSB cît sînt contagioşi doar pentru că au ales să ignore ceea ce toată umanitatea civilizată a acceptat. Rămîneţi în casele voastre şi în timpurile voastre! Evident, nu se întîmplă aşa. Fotbalul e unul dintre cele mai opace activităţi la modernitate. În fază cu majoritatea populaţiei de aici. Aşa că, de fapt, leapşa o ia acea mică Românie care a decis să se înţepe fără să fie mînată cu mici şi bere. Acum îi vine în faţă damful de la rîgîiala celeilalte.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Prințul William îl etichetează pe Regele Charles drept „incompetent” și prevede o revoluție regală când va urca pe tron
Se pare că Prințul William admiră felul cum bunica sa conducea regatul, dar crede că modul în care tatăl său o face nu se ridică la aceleași standarde.
image
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Românii care dețin case sau terenuri cu situație juridică neclară le pot pierde dacă nu se interesează de ele mai mult de trei ani. Acest lucru este posibil prin legea care permite notarea posesiei în cartea funciară și împroprietărirea după trei ani.
image
Fotografiile cu Cherecheș prins în Germania, subiect de glume: „Deci au dreptate vecinii mei care au zis că în Germania nu este ca în România”
Fotografiile apărute în presă și pe rețelele de socializare cu primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prins în Germania, au declanșat discuții aprinse printre internauți.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.