Semenul meu

Publicat în Dilema Veche nr. 917 din 4 – 10 noiembrie 2021
Frica lui Putin jpeg

Sîntem, în zilele noastre, toți, pretutindeni, cam la fel. Aparent. Mîncăm aproape aceleași mîncăruri, gătite din aceleași produse, cumpărate aproape întotdeauna de la un super/hipermarket, care, el însuși, arată la fel ca toate super/hipermarket-urile și vinde cam aceleași lucruri pretutindeni în lume. Copiii noștri se joacă cu aceleași jucării, apoi joacă aceleași jocuri, pe aceleași calculatoare, învață (sau nu învață) cam aceleași materii și, mai ales, călătoresc virtual prin aceleași peisaje virtuale. Noi înșine, cîndva foarte diferiți după națiune, regiune, ba chiar sat, diversificați după triburi și caste, semănăm tot mai mult. Ne îmbrăcăm aproape la fel bărbați și femei, tineri și vîrstnici: pantalonii de blugi, geaca și canadiana au devenit un fel de costum de bază universal, peste care se adaugă cîteva accesorii. Diferența e tot mai mult între „mărci” și imitațiile lor ieftine, dar aparența e la fel sau pe aproape. Dialectele locale au fost de mult abandonate în favoarea limbilor naționale, iar acestea, chiar dacă mai supraviețuiesc cumva alături de universala engleză, ajung să semene între ele tot mai mult prin expresii, cuvinte internaționale și formule standard împrumutate și calchiate.

Marea diferență între bărbați și femei s-a atenuat și ea: purtăm toți universalii blugi, ne comportăm tot mai asemănător, avem aceleași profesii și activități. Cine mai vorbește azi despre „sexul tare” și „sexul slab” sau „frumos”? Stereotipurile „de gen” sînt azi tot mai condamnate: să fii neapărat „dur” ca el sau „sensibil” ca ea devine tot mai depășit; mai mult, e condamnat ca sexism. Ba chiar, uneori, ne luptăm cu biologia, acceptînd schimbarea de gen sau genul neutru. Marea distincție, altădată esențială, devine tot mai mult o „opțiune”.

Uniformizarea a avansat mult și în politică: pe timpuri, regimurile politice erau foarte diferite prin esența lor: erau monarhii absolutiste, monarhii constituționale, republici, oligarhii, dictaturi militare ori, pe vremea comunismului, „democrații populare”. Azi, democrația domnește aproape fără rezerve pretutindeni: sigur, ea funcționează încă diferit în Rusia și în America, în Germania și în România. Totuși, încet-încet, și aici egalizarea generală – pe care o descoperise cîndva Alexis de Tocqueville – progresează pas cu pas.

Sigur, din cînd în cînd descoperim dezavantajele uniformizării pe care o numim „globalizare”: comerțul mondial se blochează din cine știe ce cauze, o pandemie născută în China se răspîndește imediat pe tot globul, un ciclon de la antipozi ridică imediat prețul cerealelor la noi. Mulți plîng la căpătîiul vechilor diferențe: „nativiștii” vor reintroducerea frontierelor, alții se gîndesc să protejeze culturile naționale, alții sînt șovini și vor să lupte „împotriva Guvernului Mondial”, alții ar vrea să retrimită femeile „la cratiță”. Dar toți politicienii și propagandiștii, fie ei șovini, sexiști și rasiști, își cheamă adepții pe același mondial Facebook, Twitter sau TikTok, toți se servesc, spre a comunica, de același fel de smart-uri, făcute de aceleași companii mondiale, toți folosesc aceleași trucuri de comunicare pe care le-au învățat din aceleași surse, toți ne orientăm cu același GSM. Pe scurt, opoziția la globalizare, atîta cîtă este, a devenit o globalizare a opoziției.

Dar dacă sîntem tot mai mult la fel pe dinafară (mîncare, gesturi, atitudine, îmbrăcăminte, limbaj), n-ar trebui să fim tot mai mult la fel și pe dinăuntru? Nu-i omul ceea ce mănîncă („Mann ist was mann isst”) ori ceea ce îmbracă („Haina face pe om”)? Nu sîntem filmele pe care le vedem și, tot mai mult, nu sîntem platformele online pe care socializăm? Nu devenim tot mai mult atomi similari, dacă nu cvasi-identici în „metaversul” pe care ni-l anunță triumfător Mark Zuckerberg? Nu ne-am transformat toți în cărți deschise pentru toți ceilalți, ba chiar și pentru algoritmii care ne știu pe de rost dorințele, obsesiile și iluziile? Nu piere atunci, încet-înce,t enigma sufletului omenesc?

***

Aflu zilele astea despre oameni care au încercat să-și falsifice certificatul de vaccinare („pașaportul verde”). Unii sînt sub anchetă, alți cîțiva mor în spitale, după ce s-au infectat cu COVID-19. Și probabil că sînt mult mai mulți despre care nu vom afla. Mă întreb: ce să fie în mintea unui om care e într-atît de îngrozit de vaccin, vede în el o catastrofă atît de mare, încît nu numai că nu se imunizează pe gratis și nevătămător, la fel ca alte două-trei miliarde de oameni, dar e și dispus să plătească bani buni pentru un fals, să riște închisoarea dacă e prins, asta ca să nu mai vorbim despre riscul de a se îmbolnăvi grav și chiar de a muri? Ce ghem de temeri, de neîncredere, suferințe, îndoieli, ignoranță, ce grozăvii, toate incurabile, se ascund în adîncimile sufletului aceluia, altminteri aidoma cu mine sub toate celelalte aspecte exterioare? Nu, nu pot pricepe absolut nimic din colegul, din vecinul, din semenul meu, din omul cu care pe dinafară semăn pînă la indistincție.

Nu, n-a pierit enigma sufletului omenesc!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner Elena Caragiu png
De ce a murit Elena, a doua soție a lui Toma Caragiu?! Dezvăluirile cronicarului Monica Andrei: „Avusese o operație grea (..) Știam că va pleca!” Unde va fi înmormântată regretata actriță?
Criticul de teatru Monica Andrei, prietena din România a actriței Elena Caragiu, a făcut dezvăluiri despre moartea acesteia, pentru Click!
banner catinca roman png
Catinca Roman, primele sărbători fără Mioara Roman: „O să facem ceva ce îi plăcea ei” De ce nu merge des la cimitir, la mormântul mamei sale
Catinca Roman (57 de ani) devine nostalgică pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, acestea fiind primele pe care le va face fără mama ei, cunoscuta Mioara Roman.
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Naționala, ultimul meci din acest an: România înfruntă Cipru în Liga Națiunilor
Țara noastră evoluează, luni, pe teren propriu, pe Arena Națională.
image png
Cum arată primul model electric Rolls Royce. Are un preț de 400.000 de euro și a fost fotografiat la RAR Griviţa
Registrul Auto Român a fotografiat şi a postat pe pagina sa de Facebook primul model electric Rolls Royce al cărui preţ de pornire este de 400.000 de euro. Spectre este primul model alimentat de la baterii al celebrului producător de autoturisme de lux.
Litoralul Mării Negre (foto: Pixabay)
Dovezi ale unui posibil cutremur local produs în istoria recentă a Dobrogei, descoperite la Mangalia
O descoperire recentă indică posibilitatea producerii de cutremure locale în Dobrogea, deși regiunea era considerată de mediul științific un teritoriu stabil din punct de vedere tectonic, arată un studiu științific realizat de o echipă de 18 cercetători români.
Sisteme mobile Iron Dome desfasurate in sudul Israelului FOTO EPA-EFE
Grecia în discuții cu Israelul pentru a-și dezvolta propria „Cupolă de fier”
Grecia este în discuții cu Israelul pentru a dezvolta o cupolă de apărare antiaeriană și antirachetă de două miliarde de euro, parte a unui impuls mai amplu de modernizare a forțelor sale armate, au declarat joi oficialii greci.
mici jpg
Mici românești, retrași de la vânzare într-o țară europeană: „Conțin germeni care pot pune sănătatea în pericol”
Autoritățile au emis un avertisment național și a retras de pe piață mai multe pachete de mici românești, din cauza unei contaminări microbiologice.
iontiriaclatorino jpeg
Ion Țiriac a făcut senzație la Torino cu un mesaj drag lui Donald Trump
Ion Țiriac a fost prezent în Italia și a atras toate privirile în ultima manșă de la Torino, miliardarul având o apariție inedită.
YJhPsqRNVNZ9M6EAEzytoE jpg
Descoperire extraordinară: un mâner de cuțit, în formă de gladiator roman
Arheologii au descoperit recent un mâner de cuțit rar, vechi de 2.000 de ani, turnat în formă de gladiator, în apropierea Zidului lui Hadrian din Northumberland, Anglia. Artefactul, realizat dintr-un aliaj de cupru, îl înfățișează pe un gladiator secutor, o clasă de luptători puternic înarmați, cun