Castelul Mimi

Publicat în Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie – 3 noiembrie 2021
Castelul Mimi jpeg

Sau poate, mai bine zis, Château Mimi. O clădire impresionantă cu două etaje, construită după un proiect francez, pe care o găsim în topurile celor mai frumoase vinării din lume. Localizare: satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, Republica Moldova.

Povestea a început pe la sfîrșitul secolului al XIX-lea cînd Constantin Mimi, născut într-o familie de refugiați greci din Basarabia, a început să planteze primii butuci de viță-de-vie pe moșiile sale. În 1901 avea deja finalizată construcția cramei pe care și-o dorea. În fapt, nu o simplă cramă, ci un castel minunat, de inspirație franțuzească, înconjurat de cîmpuri și podgorii întinse. Pasionat de agricultură, în special de viticultură, domnul Mimi studiase știința vinificației timp de doi ani la Școala Superioară de Agronomie din Montpellier.

Nu a durat mult și licorile produse la vinăria lui Constantin Mimi au devenit cunoscute la nivel internațional și au început să se vîndă în tot Imperiul Rus. Château-ul era apreciat și de țarul Nicolae al II-lea, care nu a ratat o vizită la domeniu prin 1914. Și cine știe cîte degustări... Avea și ce să deguste, oricum. De exemplu, domnul Mimi a adus din Franța soiul de viță-de-vie Aligoté, care a cucerit rapid inimile și paharele celor din regiune.

După izbucnirea Primului Război Mondial, crama a început să furnizeze vin armatei Imperiului Rus, iar în 1917 Constantin Mimi a devenit guvernator al Basarabiei, ultimul guvernator al Basarabiei din epoca Imperiului Rus, de altfel. Politica a mers dintotdeauna bine alături de un pahar cu vin, finanțele așijderea, așa că, în 1925, basarabeanul specialist în vinuri a devenit director în cadrul Băncii Naționale a României. În același an, frumoasa podgorie din satul Bulboaca a fost vizitată și de viitorul rege al României Carol al II-lea (ce soi de vin o fi preferat acesta?).

Prin anii ’40 ai secolului al XX-lea, Crama Mimi a devenit proprietate a statului și a fost transformată într-una dintre cele mai mari fabrici de vin din URSS. Vin industrial, adică mai puțină savoare, mai multă cantitate. Plus vești proaste legate de castel, care a îndurat atît distrugeri cauzate de război, cît și de mîinile sovieticilor.

Vestea bună este că, după 1990, vinăria a fost modernizată ca la carte. Și există și o veste frumoasă: Castelul Mimi a beneficiat de unul dintre cele mai mari proiecte de restaurare din istoria Republicii Moldova, în urma căruia și-a recăpătat strălucirea originală, devenind monumentul arhitectural pe care îl putem găsi astăzi unde nici cu gîndul nu ne-am gîndi, într-un sat din Republica Moldova.

Unde istoria a făcut lucruri surprinzătoare. La un pahar cu vin, cred.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Sursa foto: moldova.md

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.