ÔÇ×NarativulÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×narativaÔÇŁ

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie ÔÇô 3 noiembrie 2021
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

Termenul englezesc narrative este tot mai des preluat ├«n rom├ón─â, cu minime adapt─âri, ├«n forma unui substantiv neutru: narativ. ├Ämprumutul lexical (omonim cu o posibil─â substantivizare a adjectivului narativ, deja existent) nu era necesar ├«n acest caz, pentru c─â termenul narrative are destule echivalente: de la mai vechile poveste ╚Öi povestire la modernul nara╚Ťiune, ├«mprumut latino-romanic din secolul al XIX-lea, intens folosit, de atunci, ├«n critica, istoria ╚Öi teoria literar─â.

Cei care introduc ├«n limb─â noul substantiv ├«╚Öi justific─â probabil op╚Ťiunea (atunci c├«nd nu este vorba de o simpl─â traducere gr─âbit─â) prin sensul special cu care folosesc cuv├«ntul. Dic╚Ťionarele engleze╚Öti (de exemplu, Cambridge Dictionary-online), ├«nregistreaz─â, pe l├«ng─â ├«n╚Ťelesul general al lui narrative (ÔÇ×relatare a unei serii de evenimenteÔÇŁ) ╚Öi o accep╚Ťie special─â: ÔÇ×mod particular de a explica ╚Öi a ├«n╚Ťelege evenimenteleÔÇŁ. Accep╚Ťia din urm─â nici nu este, de fapt, at├«t de special─â ÔÇô pentru c─â reflect─â o condi╚Ťie esen╚Ťial─â a relat─ârii de evenimente. Nara╚Ťiunea este aproape ├«ntotdeauna o construc╚Ťie discursiv─â care atribuie sens: povestind, oamenii creeaz─â leg─âturi, presupun motiva╚Ťii ╚Öi introduc faptele fragmentare ├«ntr-un scenariu coerent, care apar╚Ťine interpret─ârii subiective. Un roman clasic, povestirea oral─â glumea╚Ť─â a unei ├«nt├«mpl─âri de pe strad─â ╚Öi reconstituirea istoric─â a unei ├«nfrunt─âri eroice au ├«n comun tocmai atribuirea de sens narativ. Din acest punct de vedere, termenul englezesc ar trebui tradus ├«n rom├ón─â pur ╚Öi simplu prin nara╚Ťiune, cu toate accep╚Ťiile sale.

├Än multe dintre utiliz─ârile actuale recunoa╚Ötem ideea de nara╚Ťiune coerent─â, interpretare (inevitabil subiectiv─â ╚Öi relativ─â) a faptelor, versiune a ├«nl─ân╚Ťuirii lor: ÔÇ×Odat─â stabilit, simpla contracarare a unui astfel de narativ este foarte dificil─â f─âr─â un narativ conving─âtor propriuÔÇŁ (asociatia-zamolxe.ro); ÔÇ×Un narativ al libert─â╚Ťii (revistacultura.ro); ÔÇ×au ├«ncercat s─â defineasc─â ÔÇô s─â a╚Öeze ├«ntr-un narativ ÔÇô actuala criz─â din cadrul coali╚ŤieiÔÇŁ (ziare.com); ÔÇ×E un joc de putere, legitimat printr-un narativÔÇŁ (capital.ro).

Adesea nara╚Ťiunea care prezint─â o viziune anume asupra faptelor este perceput─â negativ, ca falsificare deliberat─â a realit─â╚Ťii, cuv├«ntul c─âp─ât├«nd astfel conota╚Ťii peiorative. ├Än contexte depreciative, o traducere mai potrivit─â ar putea fi prin cuv├«ntul poveste ÔÇô care, ├«n vorbirea cotidian─â, desemneaz─â tocmai versiunea subiectiv─â ╚Öi fabulatorie, care denatureaz─â ├«n mod inten╚Ťionat faptele. ├Än context polemic, narativul e o poveste, o ╚Ötire fals─â, o inven╚Ťie, o scorneal─â: ÔÇ×Vicepremierul (...) a declarat c─â a existat un narativ potrivit c─âruia liderii coali┼úiei ar juca ┼úintar pe prefec┼úi, ceea ce nu este adev─âratÔÇŁ (adevarul.ro); ÔÇ×ne-a servit un narativ SF despre semn─âturi falsificateÔÇŁ (podul.ro).

Nu este ├«ns─â vorba, cel pu╚Ťin deocamdat─â, de o specializare a noului substantiv: exist─â ╚Öi destule contexte ├«n care narativul este pur ╚Öi simplu o nara╚Ťiune, o relatare, o descriere a succesiunii ├«n timp: ÔÇ×├«n acest panel vom dezbate cum po╚Ťi formula un narativ despre viitor care s─â inspire ╚Öi s─â motiveze angaja╚Ťii s─â se adapteze c├«t mai rapid la noua realitateÔÇŁ (myconnector.ro); ÔÇ×├«n general, exist─â o preferin╚Ť─â clar─â a utilizatorilor spre titluri scrise clar ╚Öi un narativ autenticÔÇŁ (blogdigital.ro); ÔÇ×creierele noastre nu s├«nt ahtiate dup─â branduri, ci dup─â stimuli care s─â creioneze un narativ apetisantÔÇŁ (revistabiz.ro). Unele enun╚Ťuri sun─â at├«t de artificial ├«nc├«t par traduse cuv├«nt cu cuv├«nt: ÔÇ×├Än mintea mamei se ridic─â ni╚Öte voci de sabotaj, care au un narativ ├«nfrico╚Ö─âtorÔÇŁ (marsulpentruviata.ro).

Adaptarea este ├«nc─â oscilant─â: unii vorbitori par s─â prefere o form─â feminin─â a substantivului: ÔÇ×s─â construie╚Öti o narativ─â subtil─â care s─â duc─â spre produs ├«n mod naturalÔÇŁ (bancatransilvania.ro); ÔÇ×prezint─â o narativ─â a istoriei Balcanilor descris─â din mai multe perspectiveÔÇŁ (europarl.europa.eu); ÔÇ×pentru cei care simt c─â lucrurile au sc─âpat de sub control, o narativ─â explicativ─â ┼či o comunitate de oameni cu acelea┼či convingeri s├«nt o eliberare lini┼čtitoare de grijiÔÇŁ (adevarul.ro). La plural, diferen╚Ťa dintre neutru ╚Öi feminin se anuleaz─â: ÔÇ×a╚Ö vrea s─â evoluez spre a spune pove╚Öti c├«t mai ample, spre a construi narative c├«t mai coolÔÇŁ (bancatransilvania.ro); ÔÇ×narativele antioccidentale s-au ├«nmul┼úit ├«n ultima perioad─â ├«n Rom├óniaÔÇŁ (digi24.ro); ÔÇ×e momentul s─â renun┼ú─âm la narativele electoraleÔÇŁ (mediafax.ro).

Nu ╚Ötiu de ce ar trebui s─â recurgem la o form─â oscilant─â cu sens alunecos, c├«nd avem la ├«ndem├«n─â termenul pe care se puteau cu u╚Öurin╚Ť─â grefa noile accep╚Ťii ╚Öi conota╚Ťii. Nara╚Ťiune mi se pare net preferabil narativului ╚Öi narativei. De altfel, unii vorbitori au adoptat aceast─â solu╚Ťie: ÔÇ×principalele nara╚Ťiuni propagandisticeÔÇŁ (ziare.com); ÔÇ×nara╚Ťiunea principal─â a atacurilor antioccidentaleÔÇŁ (dilemaveche.ro), ÔÇ×nara╚Ťiunea tr─âd─ârii e popular─â ├«n zilele noastre ├«n RusiaÔÇŁ (hotnews.ro) etc.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.