„Narativul” și „narativa”

Publicat în Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie – 3 noiembrie 2021
„Cu bule“ jpeg

Termenul englezesc narrative este tot mai des preluat în română, cu minime adaptări, în forma unui substantiv neutru: narativ. Împrumutul lexical (omonim cu o posibilă substantivizare a adjectivului narativ, deja existent) nu era necesar în acest caz, pentru că termenul narrative are destule echivalente: de la mai vechile poveste și povestire la modernul narațiune, împrumut latino-romanic din secolul al XIX-lea, intens folosit, de atunci, în critica, istoria și teoria literară.

Cei care introduc în limbă noul substantiv își justifică probabil opțiunea (atunci cînd nu este vorba de o simplă traducere grăbită) prin sensul special cu care folosesc cuvîntul. Dicționarele englezești (de exemplu, Cambridge Dictionary-online), înregistrează, pe lîngă înțelesul general al lui narrative („relatare a unei serii de evenimente”) și o accepție specială: „mod particular de a explica și a înțelege evenimentele”. Accepția din urmă nici nu este, de fapt, atît de specială – pentru că reflectă o condiție esențială a relatării de evenimente. Narațiunea este aproape întotdeauna o construcție discursivă care atribuie sens: povestind, oamenii creează legături, presupun motivații și introduc faptele fragmentare într-un scenariu coerent, care aparține interpretării subiective. Un roman clasic, povestirea orală glumeață a unei întîmplări de pe stradă și reconstituirea istorică a unei înfruntări eroice au în comun tocmai atribuirea de sens narativ. Din acest punct de vedere, termenul englezesc ar trebui tradus în română pur și simplu prin narațiune, cu toate accepțiile sale.

În multe dintre utilizările actuale recunoaștem ideea de narațiune coerentă, interpretare (inevitabil subiectivă și relativă) a faptelor, versiune a înlănțuirii lor: „Odată stabilit, simpla contracarare a unui astfel de narativ este foarte dificilă fără un narativ convingător propriu” (asociatia-zamolxe.ro); „Un narativ al libertății (revistacultura.ro); „au încercat să definească – să așeze într-un narativ – actuala criză din cadrul coaliției” (ziare.com); „E un joc de putere, legitimat printr-un narativ” (capital.ro).

Adesea narațiunea care prezintă o viziune anume asupra faptelor este percepută negativ, ca falsificare deliberată a realității, cuvîntul căpătînd astfel conotații peiorative. În contexte depreciative, o traducere mai potrivită ar putea fi prin cuvîntul poveste – care, în vorbirea cotidiană, desemnează tocmai versiunea subiectivă și fabulatorie, care denaturează în mod intenționat faptele. În context polemic, narativul e o poveste, o știre falsă, o invenție, o scorneală: „Vicepremierul (...) a declarat că a existat un narativ potrivit căruia liderii coaliţiei ar juca ţintar pe prefecţi, ceea ce nu este adevărat” (adevarul.ro); „ne-a servit un narativ SF despre semnături falsificate” (podul.ro).

Nu este însă vorba, cel puțin deocamdată, de o specializare a noului substantiv: există și destule contexte în care narativul este pur și simplu o narațiune, o relatare, o descriere a succesiunii în timp: „în acest panel vom dezbate cum poți formula un narativ despre viitor care să inspire și să motiveze angajații să se adapteze cît mai rapid la noua realitate” (myconnector.ro); „în general, există o preferință clară a utilizatorilor spre titluri scrise clar și un narativ autentic” (blogdigital.ro); „creierele noastre nu sînt ahtiate după branduri, ci după stimuli care să creioneze un narativ apetisant” (revistabiz.ro). Unele enunțuri sună atît de artificial încît par traduse cuvînt cu cuvînt: „În mintea mamei se ridică niște voci de sabotaj, care au un narativ înfricoșător” (marsulpentruviata.ro).

Adaptarea este încă oscilantă: unii vorbitori par să prefere o formă feminină a substantivului: „să construiești o narativă subtilă care să ducă spre produs în mod natural” (bancatransilvania.ro); „prezintă o narativă a istoriei Balcanilor descrisă din mai multe perspective” (europarl.europa.eu); „pentru cei care simt că lucrurile au scăpat de sub control, o narativă explicativă şi o comunitate de oameni cu aceleaşi convingeri sînt o eliberare liniştitoare de griji” (adevarul.ro). La plural, diferența dintre neutru și feminin se anulează: „aș vrea să evoluez spre a spune povești cît mai ample, spre a construi narative cît mai cool” (bancatransilvania.ro); „narativele antioccidentale s-au înmulţit în ultima perioadă în România” (digi24.ro); „e momentul să renunţăm la narativele electorale” (mediafax.ro).

Nu știu de ce ar trebui să recurgem la o formă oscilantă cu sens alunecos, cînd avem la îndemînă termenul pe care se puteau cu ușurință grefa noile accepții și conotații. Narațiune mi se pare net preferabil narativului și narativei. De altfel, unii vorbitori au adoptat această soluție: „principalele narațiuni propagandistice” (ziare.com); „narațiunea principală a atacurilor antioccidentale” (dilemaveche.ro), „narațiunea trădării e populară în zilele noastre în Rusia” (hotnews.ro) etc.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua 'operaţiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.