⬆
Societate
Pagina 56
Academia oamenilor. De ştiinţă
Costinel Petrache, membru asociat. Iată cîteva date edificatoare: a fost comandant de pluton și de companie, responsabil cu probleme de propagandă (în anii ’80), ofițer specialist, redactor la Gîndirea militară românească.
Vacanţele noastre obligatorii
Mama mea era o mare fană și specialistă a vacanțelor. Ea m-a crescut, cumva, într-un timp invers decît cel obișnuit: cel de voie, al leisure-ului, era „timpul principal“, pe care-l planificam, îl trăiam intens și ocupa un spațiu considerabil în viețile noastre.
Doi artişti români la Bruxelles
N-am văzut niciodată de aproape mîinile unui pianist.
Cu ochii-n 3,14
● La Aeroportul Otopeni am văzut un fel de cabină-cazino, cu „păcănele“, de bună seamă. Ca la Autogara Filaret. Mai aștepți o rată aeriană, mai tragi o dată. Dar dacă la un moment dat ți se întîmplă să cîștigi prea mult, probabil că ți se face și frică să mai zbori. Să nu cumva să ai parte de vreun avion necîștigător. (A. M.)
Cum să devii smart la orice vîrstă
„Wow, ai telefon din ăla vechi!“ – îmi spune Maria, fata lui Alex, fostul meu coleg de gimnaziu. Mă simt rușinată. Da, am telefon „cu butoane“. I-l dau să-l vadă.
Astă-iarnă, cîteva zile am purtat ochelari
Unii maron, mișto, imitație de lemn. Foarte fericit eram. Toată lumea zicea că-s de lemn.
În cartier
A moștenit croitoria de la taică-su, care la rîndul lui l-a moștenit pe bunic. O lungă tradiție de împuns cu acul, de tăiat, croit, ajustat și prins în bolduri.
Monumentul constantinian şi civilizaţia creştină
Istoriografia europeană a rămas lung timp captiva diviziunilor geopolitice ale comunităților creștine, dintre care cea mai vizibilă este schisma dintre Apusul și Răsăritul creștin.
Încrucişarea sensurilor
Drama vie a omului de ştiinţă este aceea a unei ultime opţiuni, căci, recunoscînd totuşi existenţa unui Creator şi prezenţa în materie a unei forţe sau a unei energii dificil de definit prin separatismul cartezian, fizicianul, la fel ca biologul, încă prinşi în angrenajele trecutului, sintetizează în loc să sincronizeze.
Jumătatea lor de drum
Este prima generație învățată de timpuriu să prețuiască și să folosească exprimarea liberă. Fără constrîngeri, fără reguli, fără interdicții. Fără critici, fără note, fără observații, fără ajustări. Foarte bine. Ajunși, însă, în pragul serviciului, se lovesc de constrîngeri, reguli, interdicții, critici, note, evaluări. Și mulți eșuează.
Timpul, printre degete
Cînd îți crești copilul, timpul te trăiește pe tine. Cînd ești îndrăgostit, sigur că timpul trece alert.
„Şi eu am răbdat“
33.317 cazuri de violenţă în familie au fost înregistrate de Poliția Română în 2015. În 104 dintre cazuri, victimele au fost ucise.
Cum să asamblezi un creier uman în laborator
„Practic, această metodă ne permite să recreăm în laborator țesut cerebral funcțional de la pacienți cu orice tulburare psihică, să urmărim exact erorile la nivel neuronal și să testăm diferite metode de corecție“, explică Sergiu Paşca, părintele tehnologiei „disease-in-a-dish“.
Cu ochii-n 3,14
● Campanie electorală sine die. În tramvaiul 21, duminică dimineața. Stația Calea Moșilor (direcția Colentina). Pe ușa din dreptul scaunului meu, urcă o doamnă umilă și mi se adresează direct: „Aveți un bănuț?“. Tac. Continuă: „Știți unde trebuie să cobor pentru mașina de Voluntari?“ „Îmi pare rău, nu știu.“ „Știți, eu mă duc la drăguța doamna Firea“ (?!), „ne-a chemat la dînsa acasă… am mai fost… are o casă frumoaaasă, o vilă mare… foarte frumoasă. Ne dă și mîncare foarte bună…“ Și mai ce? (R.
Adolescenţa, mereu aceeaşi
Așa am început să țin interminabile „cure de slăbire“, haotic și după capul meu, calculîndu-mi baremuri de 1000 de calorii pe zi, adică mere și iaurt, o dată pe săptămînă o bucățică de ciocolată. Și cum să fii fericit doar cu mere și iaurt?
Mărarul
Visez un mărar cu curcan. Între timp am mîncat icre de manciuria cu lingura, salam de Sibiu cu furculița, o pîine de la Corina cu bucseală, nu, nu, mărarul mi-a rămas cu frustrare şi deliciu suprem.
Bătrîn într-o lume indiferentă
A trebuit apoi să-mi fac singur bagajul. Ați înțeles, ultima oară mi-l făcuse soția mea. Am aruncat acolo bărbătește ce am crezut de cuviință.
Parabola Fiului risipitor: o interpretare dramatică
Simplitatea discursului şi accentul, decurs din experienţă, pe Dumnezeu ca iubire infinită vorbesc expresiv omului tîrziu modern.
Machiavelism
E instructiv să treci printr-un filtru evanghelic textele autorilor „necreștini“, de la Seneca la Nietzsche sau Cioran. Nu atît pentru a-i încreștina forțat, ci pentru a măsura influența logosului creștin asupra autonomiei intelectuale manifestate împotriva sa.
Din nou, despre educaţia sexuală
„Alianțele pentru părinți“ ar trebui să fie îngrijorate de sutele de copii abandonați de tinere care nu au puterea și nici mijloacele financiare să le ofere acestora o familie, iar organizațiile nonguvernamentale ar trebui să fie îngrijorate de adolescenții care nu au acces la programele de educație sexuală.
Poze şi petice
Te uiți în jur, vezi „colțuri frumoase“ din ea, și dorința ta cea mai aprigă e să le pui pe Facebook, să le împărtășești comunității tale mai mult virtuale decît reale. Să te dai mare cu sentimentul tău al naturii, cu ochiul tău atît de educat și cu simțul tău estetic exagerat.
O lună în America de Sud
Stai şi te întrebi de ce nu faci şi acasă efortul de a-ţi oferi în fiecare zi o bucurie, cea a unei descoperiri mai mari sau mai mici. America de Sud, pe care am văzut-o eu, a fost, în cea mai mare parte, despre natură şi oameni.
O brînză de poveste
„Comment voulez-vous gouverner un pays où il existe 258 variétés de fromage?“, spunea Charles de Gaulle, dar se înșela.
Cu ochii-n 3,14
● Scările exterioare ale Catedralei Episcopale „Învierea Domnului“ din Oradea vor fi încălzite pentru ca preoţii şi enoriaşii să nu alunece pe trepte în caz de polei. Doamne, apără şi încălzeşte! (M. C.)
Pauze, respiraţii
În relații, atunci cînd unul dintre parteneri spune „Aș vrea să luăm o pauză!“, se gîndește, de fapt, la o despărțire.
Ce vrem, de fapt?
Am găsit o fată de 9 ani. Pe net. A fost în serialul Toddlers and Tiaras. Și firma ei produce modă, machiaj şi bijuterii.
Un dulap
Ciorapii tăi, mulți, foarte mulți, pentru că toată lumea îți ia ciorapi de Crăciun și de ziua ta. Mulți, foarte mulți, pentru că încă se aruncă lucruri cu regret și ai de-a valma noutăți și vechituri, nimic deosebit totuși, aceeași modestie și lipsă de interes, pînă la urmă, căci, atunci cînd stai jos, ciorapii tăi sînt prea scurți și arată din cracul pantalonului o parte din pielea albă și bătrînă a gambelor tale subțirele.
Vocabularul politic în Evanghelii
De ce ne anunță Ioan Botezătorul întîi, apoi însuși Iisus că urmează să vină o „împărăție“, care este aproape sau deja între oameni?
Trei glume cu conjuncţii
Copiii care scriu pe acest site fac parte din familii echilibrate din punct de vedere financiar: în fond, ca să menții un dialog pe Internet îţi trebuie un computer, un telefon, un laptop. Sînt deci copii care nu duc grija zilei de mîine, iar interesul, curiozitatea pentru ce e în jurul lor le-ar putea fi lesne stîrnite.
În grup şi pe deasupra
Eram și eu în rîndul lumii, în sfîrșit. Nu mai eram nici tocilara cu aparențe hippie tardive și aspirații sexy, nici studenta de fapt fată bună, cu veleități nerealiste de fată rea. Eram o „tînără“ care ieșea la bere cu grupul.
Ape reci, ape calde
Cu toată apa mai liniștită din acea dimineață, am urcat în mica ambarcațiune motorizată – cu un coviltir foarte jos care te făcea să te simți și mai apropiat de apă, și mai aproape de nesigurul ei – destul de anxios.
„România a făcut progrese uriaşe“ – interviu cu Ionuţ SIBIAN, directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Oamenilor le este teamă. La întîlnirea pe care am avut-o la Budapesta, pentru susținerea societății civile, alături de mai multe organizații din țările Europei Centrale şi de la Bruxelles, au venit foarte puțini colegi din ONG-urile din Ungaria. Te așteptai să ai cel puțin 300 de oameni în sală.
Hecho en Mexico
Cînd ajungem în dreptul lui, ne spunem fiecare numele şi ţara de origine. Este o veche procedură dragă lui, iar noi, ca nişte turişti civilizaţi, o respectăm întocmai. Nu uită niciodată protocolul, este una dintre rarele bucurii ale acestui om simplu, trăitor de decenii între agave și iguane – ne spune Xavier, ghidul de origine franceză, cel care a venit aici pentru şase luni şi a rămas treizeci de ani.
Cu ochii-n 3,14
● În 1672, niște cetățeni indignați l-au ucis pe prim-ministrul olandez, după care l-au mîncat. Mă tem că Grindeanu e cam ațos. (M. C.)
La Sovata, „unde l-am cunoscut pe tata“
Cum am ajuns pe la Predeal, bară la bară, poliție și televiziuni care filmau coloana de mașini, am parcurs distanța Predeal-Sinaia într-o oră și jumătate, cu geamurile deschise pentru că se defectase aerul condiționat, inhalînd fumul de mici amestecat cu gaze de eșapament, întrebîndu-mă oare de ce toți acești „sudici“ dau năvală în mod disciplinat doar pe Valea Prahovei, la orice sărbătoare cu iz popular, îndeplinind an de an aceleași „ritualuri“ stupide, cînd, în fond, există locuri ca Sovata?
7000 de dolari a dat un american pe „cel mai scump taco din lume“
Banul cumpără, stomahul n-are minte.
Viaţa la ţară
Să zicem că aveți o zi proastă. Plină de ședințe în care se pierde vremea, iar cățelandrii vor să arate că latră gros în fața dulăilor, în care se discută nimic și după care nu se aplică nimic din nimicul discutat. Vă trece viața pe lîngă urechi.
Politica violenţei: un rău cu care nu trebuie să te obişnuieşti
Acum, publicul francez s-a obişnuit cu scorurile ridicate ale Frontului Naţional. Dificultăţile Uniunii Europene, neîncrederea în clasa politică, descumpănirea au produs o anestezie periculoasă. Ea îi face pe mulţi francezi şi europeni prea puţin sensibili la atacurile împotriva democraţiei liberale, la scandalul extremismelor.
Justinian Marina
Patriarhia Română a dedicat anul curent evocării Patriarhului Justinian Marina și a martirilor creștini din închisorile comuniste. Tocmai se împlinesc patru decenii de la moartea fostului patriarh „roșu“, așa încît asocierea lui cu martirii creștini din gulagul românesc poate părea nepotrivită, dacă nu chiar paradoxală.
Urcuşuri fără cască de protecţie
Sîntem, fiecare dintre noi, vecini, prieteni, cunoștințe cu familii care fac excese în formarea propriilor copii. Noi înșine sîntem supuși greșelii. Oare nu ne-ar fi de folos un semn prin care să (ne) fie sesizată zona periculoasă? Un tras de mînecă, un sfat, o atenționare a autorităților în măsură să prevină, nu neapărat să sancționeze, un derapaj?
Tapet şi detaşare
Societatea și tehnologia, cu obositoarele ei înnoiri, nu te lasă să faci altfel. Ți se pare, de pildă, că totul e OK cu telefonul tău. Ai o relație apropiată cu el, precum cu un prieten. Îl consideri, așa, un fel de roboțel zoomorf din Războiul stelelor, care te ajută în situații stresante.
Pestanii
Unde este legendarul vitalism unguresc care chiar îi însuflețea pe budapestani în 2001, de păreau de pe-o altă planetă, față de noi, necăjiții Estului?
De ce nu sînt de acord cu moartea
Deși uneori îi împrumută numele (sinucidere asistată), eutanasia trebuie clar distinsă de sinucidere. Moartea „voluntară“ a fost de-a lungul vremii subiectul a numeroase abordări de ordin religios, psihologic, sociologic, psihiatric și filozofic. Doar că prezența „celuilalt“ în această ultimă afacere a individului, în această „încheiere a socotelilor“ cu viața era strict de ordinul judecății – fie aprobative, fie condamnatorii.
Responsabilizarea colectivă. Între votul cetăţeanului şi rechizitoriul procurorului (I)
Legătura dintre infracţiunile de corupţie şi oligarhia politică se desfăşoară în dublu sens: de la corupţie se ajunge la oligarhie şi invers. Un specific al circularităţii este că finalitatea îşi conţine propriul început sau, cum se spune în logică, premisele conţin concluzia.
Cu ochii-n 3,14
● Tot dau peste afirmaţii fascinante ale mitropolitului Clujului, Andrei Andreicuț (ar trebui printate pe obiectele care se vînd prin biserici şi pe la mănăstiri): „Telefoanele mobile performante, care au și Internet, îi oferă omului imagini. Prin imagine intră dracul în suflet. Imaginea bună, în sensul absolut al cuvîntului, este icoana.“ (M. C.)
Două pensiuni, două Românii
Cele două pături chinezești rufoase și așernuturile pătate, de care nu te poți atinge. Geamul care nu se deschide. Crăpăturile din pereți. Unicul bec din tavan, de vreo zece waţi. Însă mă resemnez – n-o să mor două nopți, mai ales că nu-s în vacanță!
Friptură de ied cu comlău
Ingrediente: trei-patru bucăți de carne de ied, din pulpă sau cotlet, frumos porționate; untură de porc sau de rață; ulei; sare, piper; ceapă verde; usturoi verde; mărar verde; roșii coapte, opărite, decojite, tăiate mărunt (sau bulion); puțină făină; trei mîini bune de muguri de comlău.
Fiţe, fumuri, farafastîcuri
Eram la masă cu o persoană care ar fi fost în stare să răstoarne localul ăla cu fundul în sus, care ar fi făcut un război atomic-nuclear din biata greșeală. Am preferat să-mi păstrez zenul. Sînt sigură că e multă lume care nu va fi de acord cu asemenea comportamente, dar asta e, îmi asum, la urma urmei, totul.
„Cine nu adună cu Mine risipeşte“
Puterea spirituală indică renunțarea la puterea socială. În finalul marii predici de pe Munte din Evanghelia după Matei, Iisus avertizează asupra pericolului falșilor prooroci, care deturnează puterea spirituală.
Suferinţa care nu uneşte
Dacă este adevărat că (încă) nu ne unește suficient de mult cultura democratică, nu mai puțin adevărat este și faptul că nu ne unește suficient nici memoria trecutului totalitar.