Ape reci, ape calde

Publicat în Dilema Veche nr. 691 din 18-24 mai 2017
Ape reci, ape calde jpeg

În decursul unui an, în 2011, am avut șansa să călătoresc de mai multe ori pe mai multe feluri de apă. Mai în­tîi a fost apa caldă a fluviului Mekong. În Luang Prabang era o dimineață de sfîrșit de ianuarie, călduroasă și liniștită, iar apa fluviului nu mai semăna deloc cu cea din zilele precedente. O putusem observa cu cîteva zile mai devreme de la o mică înălțime, de la marginea unei străzi. Era o apă tulbure care înainta printre malurile nisipoase, destul de mocirlos și care nu te tenta mai deloc. În dimineața aceea, senină pînă la răcoros, apa era mai limpede.

Mai văzusem Mekongul în acea călătorie la Vientiane, actuala capitală a Laosului. Acolo, la granița cu Thailanda, Mekongul părea mai uscat, ca un rîu deșertic, bolnăvicios, cu malurile sale lățite pe marginile căruia se jucau în ralenti-ul căldurii de amiază cîțiva școlari împrăștiați. Îl văzusem și mai în interiorul țării, lîngă un sat sărăcăcios. Acolo era un amestec indian de gangeizare, de domesticire pauperă pînă la os, folosit de oamenii locului pentru minima toaletă matinală, spălatul pe dinți sau al unor rufe, adăpatul unor vite ori pescuit. Ca mai peste tot în acea Asie, fluviul era de-al casei. La fel de tulbure, de anevoios în curgere, dar liniștit în integrarea sa în ritmul cel mai intim al vieții locale. Cred că mi a prins bine să-l văd în mai multe forme înainte să ajung să călătoresc pe el. Îmi învinsese oarecum teama mea mai veche de apă. Nu înot și, în rarele momente cînd mai călătorisem așa, cu un vaporaș sau cu vreun bac, traversînd dinspre o insulă înspre alta, nu avusesem timp să-mi reactualizez fobia. În acele rare momente cînd nu mi-era teamă, eram fie în timpul, încet și suspendat, al unei încîntătoare vacanțe de azur ca în Grecia, cu cîțiva ani mai înainte, fie la distanță sigură, pe mal, privind-o cu admirație. Momentul era acum altul. Mă întorceam în România, acasă, după mulți ani petrecuți în Asia, și stresul își făcea simțită mai mult prezența.

Cu toată apa mai liniștită din acea di­mineață, am urcat în mica am­bar­cațiune motorizată – cu un coviltir foarte jos care te făcea să te simți și mai apropiat de apă, și mai aproape de nesigurul ei – destul de anxios. Am străbătut așa un drum de vreo două ceasuri pînă la Pak Ou, peștera celor o mie de Buddha, cu o scurtă oprire într-un sat de țesătoare. Cu tot contextul turistic, și la peștera spectaculoasă, și în satul acela sărman, fluviul și oamenii săi păreau în cea mai bună dintre conviețuiri. Oameni blînzi, siguri de ei prin calmul rutinei zilnice din care fluviul făcea parte ca un prieten monoton, somnoros și încredere.

Aceeași senzație am avut-o și cîteva luni mai tîrziu de partea cealaltă a lumii, în Canada marilor Munți Stîncoși, în Canada prosperității blînde. Acolo am mers cu mici vaporașe între munți, pe întinderi vaste de ape reci de ghețar, ­verzi, clare. Aceeași liniște, același respect calm din partea oamenilor locului pentru întinderea de ape. O liniște fără rest.

E ceva aparte cu oamenii care nu văd apele din comunitățile lor ca pe ceva străin. Am crescut, în lumea occidentală, poate prea mult, cu această mitologie culturală a apei hotar, liman, separație între lumi, locuri și oameni. Uneori o revizităm, scurt și timorați, în imaginile tragice ale refugiațior aruncați în bărcile supraviețuirii care traversează Mediterana înspre prospera, dar atît de nesigura Europă. Ori în formele ei mai moi. Imaginarul apei ca străin, ca Celălalt, e vast și persistent, exploatat în regim grav, biblic, ori în simulacrele apocaliptice hollywoodiene mai recente. Atunci, în acel an, am văzut de aproape o ecologie a intervalului – care nu separă, dar nici nu aduce cu totul împreună ca să șteargă identități – pe care apele integrate în comunitate o poartă. Mie mi-a făcut bine să revăd acest sens al lui „acasă“.

Foto: B. Tănase

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.