Societate

Pagina 57
Shakespeare – da, Eminescu – ba jpeg
Shakespeare – da, Eminescu – ba
Acum cîteva luni apărea în spațiul virtual un „autodenunț“ al doamnei profesoare de limba română Cristina Tunegaru, în care mărturisea că a schimbat cu de la sine putere programa oficială a materiei pe care o predă.
Întuneric şi singurătate jpeg
Întuneric şi singurătate
Dacă m-ar fi întrebat cineva, ani la rînd, care e cea mai mare frică a mea, aș fi răspuns că e cea de singurătate. Întotdeauna m-am gîndit la asta ca la un blestem și mai toate acțiunile mele au fost ca să o contracarez.
Insolubila problemă a repartiţiei jpeg
Insolubila problemă a repartiţiei
Invidia rea, egoismul sînt mari dușmani ai capitalismului. Sîntem anticapitaliști și pentru că vecinul de la trei și-a schimbat mașina și noi nu am reușit, deși „am făcut toate eforturile“. Pentru asta ne certăm cu nevestele care ne consideră niște incompetenți sau ratați și atunci aruncăm vina pe „haosul“ generat de capitalismul acesta „sălbatic“.
Ar fi renegat Iisus? Chipuri ale abjurării jpeg
Ar fi renegat Iisus? Chipuri ale abjurării
Sinuciderea este o soluție de ordinul „nodului gordian“. O anulare a problemei. Dar și o demisie din rolul de păstor al turmei de enoriași.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Aflăm cu îngrijorare, de pe site-ul Mediafax, că un iepure uriaş a murit în circumstanţe suspecte în timpul unui zbor United Airlines. Același site ne semnalează un caz grav de evaziune fiscală, în care 40 de persoane au comercializat extensii de păr fără să declare venitul real. Cu adevărat neliniștitor mi se pare însă sloganul unui comerciant de pește din capitală: „Sîntem pește tot!“ (M. P.)
E caraghios să salvezi un copac? jpeg
E caraghios să salvezi un copac?
Sînt mulţi copaci bolnavi în Bucureşti. În ultimii ani au dispărut din Capitală în jur de un milion de arbori.
Obsesia pentru corp jpeg
Obsesia pentru corp
În urmă cu cîteva nopți am avut un atac de panică din categoria celor urîte.
Căpşune jpeg
Ştevie cu lipie
Tăcerea prin piață e bună. Tac și privesc prin piață, fiindcă altfel sînt furat.
Oameni pe stradă jpeg
Mese rotunde
Și-a făcut notițe, bietul de el, s-a stresat toată noaptea și și-a repetat în cap fraze frumoase și deștepte de captivat publicul.
Un mic fenomen de religie seculară jpeg
Un mic fenomen de religie seculară
Fumătorii trebuie convertiţi ori sînt expulzaţi – ca fumători – din locurile publice (deocamdată închise). Să stea afară pe ger şi pe caniculă, sub ochii acuzatori ai trecătorilor! În aeroporturi au la dispoziţie, în cel mai bun caz, mici cutii de sticlă, sînt „expuşi în vitrine“ unde aerul e supraîmbîcsit de viciul lor. Aşa le trebuie. Aşa e hotărît prin lege.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Banalizarea terorismului
Terorismul ne schimbă, insidios, decorul, alterînd coeziunea axiologică a democrațiilor de care încă ne bucurăm. La Stockholm, Berlin, Londra, Nisa sau Bruxelles, atacurile teroriste paralizează (uneori zile în șir) activitatea economică normală.
Cîţiva paşi pentru copilul perfect  O nimica toată jpeg
Cîţiva paşi pentru copilul perfect. O nimica toată
„Ce facem cînd bebe începe să vomite/să verse? Doisprezece paşi“ (bine-bine, facem doisprezece pași, dar ca să luăm șervețele și să băgăm rufele la spălat, zic); „Cinci paşi astfel încît copilul tău să meargă iarna la înot fără să răcească“
Acumulări şi îngrămădiri jpeg
Acumulări şi îngrămădiri
Ferice de oamenii ordonați și dotați cu simțul „puținului”. Oameni pentru care un birou lung, lat, gol și lucios, pe care-și așază, mîndri, strict propriul laptop într-un colț, e o bucurie.
Instinctul reverenţei jpeg
Instinctul reverenţei
Nu întotdeauna reprimarea instinctelor este un lucru bun și folositor civilizației omului.
646x404 jpeg
Împotriva sărăciei sau pentru demnitatea omului
Omul sărac este prietenul infracționalității, al indiferenței și al degradării umane.
Prejudecăţi şi frumuseţi ascunse – interviu cu preotul catolic John Vincent XERRI jpeg
Prejudecăţi şi frumuseţi ascunse – interviu cu preotul catolic John Vincent XERRI
Să fii gay era un păcat și acum nu mai e? Ăsta nu e un răspuns de adult. Trebuie să reconstruim înțelegerea faptelor.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Turiştii au aruncat anul trecut în Fontana di Trevi monede în valoare de aproximativ 1,5 milioane de dolari. O astfel de fîntînă construită în faţa Catedralei Neamului ar face minuni! (M. C.)
Cei întorşi jpeg
Cei întorşi
Cumva, i-am admirat mereu pe cei care s-au hotărît să plece, indiferent de vremuri, de situația politică sau de cît de săraci și lipsiți de perspective erau aici.
Căpşune jpeg
Popîrcă
M-am conversat, în Post, cu Mircea Groza, preferatul meu în lumea asta culinară, delicioasă. Și uite, păcat. L-am întrebat ce să fac eu de Post, dar, pe loc, hop, m-am gîndit și la cum va fi după Înviere. Așa că uite popîrcă. Treci la treabă
Oameni pe stradă jpeg
Cutia cu poze
Cum se strîng doi-trei la o masă, pac! Poză. Ba un selfie de grup, ba mîncarea adusă la masă și pozată de sus ca să se vadă frumos pe Instagram. Asta cu pozele făcute ciorbelor, hamburgerilor sau cine știe cărui alt fel de mîncare rafinat, pus pe farfurie între trei picături de sos, e nebunie curată. O să vezi lume care pare întreagă la cap ridicată în picioare, aplecată în față sau țintuită în poziții nefirești ca să iasă poza bună.
Învierea şi viaţa jpeg
Învierea şi viaţa
Este sau nu Iisus Mesia? Răs­punsul lui Iisus este con­di­țio­nat. Da, este, dar a fi Mesia nu este ceea ce-și închipuie fariseii și cărturarii că ar trebui să fie. Astfel, El începe practic prin a desființa lectura politică a mesianismului. Dar atunci ce vrea Iisus de la contemporanii săi? Mesajul este de căutat în cu totul altă direcție decît ceea ce s-ar numi întemeierea unei religii. De unde clasica interpretare a lui Ernest Renan, conform căruia creștinismul ar fi creația lui Paul din Tars.
Sinodul panortodox (VI) jpeg
Memoria la distanță
Pentru al treilea an consecutiv, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a participat în Polonia, la Kryzowa (germană: Kreisau) – loc cu rezonanțe speciale privind rezistența antinazistă, dar și pentru ulterioara reconciliere polono-germană de după căderea comunismului –, la cel de-al 15-lea Seminar European Est-Vest (29 martie – 1 aprilie) care reunește instituții angajate în cultivarea culturii memoriei la nivel local și continental deopotrivă.
Ouă roşii, cu pălării de piraţi jpeg
Ouă roşii, cu pălării de piraţi
„Cinci activităţi tematice de Paşti pentru copii: coşulețul ecologic, ghivece din ouă de Paște, iepuraşi cu codiţă de vată, Maracas din ouă de Paşte, suport pentru gustări din cartoane de ouă (de Paște), albinuţe luminoase din ouă de plastic“.
De Paşti jpeg
De Paşti
Nu, postul – și mai ales cel al Paștelui – se ține discret, fără să faci caz. Iar după aceea, dacă iepurașii și ouăle tip Disney își au rostul pentru cei mici, pentru cei aparent ceva mai mari poate fi suficient să vopsească niște ouă obișnuite și, dacă pot, să facă și un cozonac.
Atunci cînd dragonii din Ferentari scuipă foc jpeg
Ectenia mărturisirii şi ispita comunismului jpeg
Ectenia mărturisirii şi ispita comunismului
Însă, dacă Biserica sîntem noi, credincioșii, de la simplii laici la ierarhi, cine trebuie să mărturisească ispita colaborării cu regimul comunist?
Bullerby a fost ieri  Suedia după atentatul de la Stockholm jpeg
Bullerby a fost ieri. Suedia după atentatul de la Stockholm
Comentatori din întreaga lume ne spun acum că Suedia și-a pierdut inocența, că această țară pașnică, o societate deschisă, nu mai există. E oare adevărat? În realitate, terorismul și violența politică au o lungă istorie în Suedia.
Jurnalismul a murit, trăiască vox populi! jpeg
Jurnalismul a murit, trăiască vox populi!
În cîțiva ani, numărul dronelor va fi mai mare decît al reporterilor. Căci dronele, nu jurnaliștii, vor primi misiunea din partea editorilor să transmită live știrile, conferințele de presă, manifestațiile sau dezastrele naturale.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că vrea să organizeze un concurs: „Cel mai frumos balcon“, „Cea mai frumoasă fațadă“, „Cea mai frumoasă fereastră“. Sună bine. Dar, înainte de asta, aș propune edililor să facă un concurs cu titlul: „cea mai frumoasă casă demolată“, „cel mai frumos parc defrișat“ sau, de ce nu, „cel mai frumos monument părăginit“. (M. M.)
Tînguire de păstor jpeg
În căutarea oii năzdrăvane, pe Internet
● Miorița și Adriean Videanu sînt omniprezenți pe Litoralul românesc. Vremurile în care cei doi făceau parte din celebrul „grup de la Monaco“, petrecîndu-și vacanțele estivale pe Coasta de Azur, sînt deja istorie, iar afaceristul și stilata lui soție se mulțumesc cu băile de soare de la Mamaia. (wowbiz.ro)
Scenă erotică sau tabacheră? jpeg
Scenă erotică sau tabacheră?
Am stat ore-n șir. S-o iau, să n-o iau? Gelu m-a învățat să mă uit la Catawiki. Acolo se licitează tot felul de drăcovenii. El stă ore.
Invizibilii jpeg
Tataie pe Facebook
Individul pensionar cu două capete, unul de soț, celălalt de soție, o să umple net-ul și cu pozele lui de la diverse nunți. Invariabil, tataie va avea un costum maroniu cu revere late, iar mamaie o să întindă peste un pîntece obosit un lurex verde. Picioarele lui mamaie or să fie sugrumate de niște pantofi prea strîmți, negri, lucioși, cu un toc jos, pătrățos.
Imaginea pusă la încercare jpeg
Imaginea pusă la încercare
„Astăzi a fost spînzurat pe lemn Cel ce a spînzurat pămîntul pe ape“ se intonează la denia (vecernia) din Joia Mare. Versul e de o princiară frumuseţe.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Revoltă și resentiment
Mulți tineri trăiesc într-o cultură a indignării: ca să te afirmi și să-ți aperi demnitatea e nevoie să fii mereu vigilent, dar mai ales mereu revoltat de ceva. Ba chiar de tot ce te înconjoară! Cum altfel să participi la progresul societății? Trebuie să vezi pretutindeni, cu un ochi suspicios, răul social.
Salcia veselă şi subordonata preferată jpeg
Salcia veselă şi subordonata preferată
Temă la gramatică: „Redactați o compunere în care să prezentați subordonata preferată.“ Mă tot gîndesc și nu îmi vine deloc în minte cum îți dai seama că o subordonată ți s-a lipit de suflet: o folosești des, fără noimă, o fredonezi dimineața, îi spui definiția în grupul de prieteni, îi ții „fotografia“ sub pernă?
Aniversări jpeg
Aniversări
După ce am băut singură mai toată sticla de șampanie, mă încăpățînez să țin, în continuare, cîte aniversări pot.
Omul care a trăit în socialism (II) jpeg
Omul care a trăit în socialism (II)
Anul 1973 este un fel de „marți“ în istoria României socialiste – așa zi­sul dezgheț trecuse, penuria de performanță nu începuse încă. Timp de șapte ani, Cezar Mititelu avusese un statut inteligibil de student, fie el recalcitrant și chiulangiu.
Impozitarea marilor companii internaţionale jpeg
Impozitarea marilor companii internaţionale
Putem imagina o situație în care o firmă funcționează ani de zile pe pierdere? Pe banii cui? Și pînă cînd? Cine aduce bani în afaceri neprofitabile și mai ales cine menține bani în afaceri neprofitabile? Trăim într-o epocă a absurdului în care toată lumea prosperă, dar toate firmele sînt pe pierderi.
Accesul la informaţii în Turcia lui Erdogan jpeg
Accesul la informaţii în Turcia lui Erdogan
Jurnalismul nu a fost niciodată privilegiat, din contra, autoritățile au vrut dintotdeauna să l controleze, iar jurnaliștii care se opun acestui control își riscă, de cele mai multe ori, viața. Azi, mai mult ca oricînd… În Orientul Mijlociu, Turcia este percepută ca avînd o democrație tulbure, care privește înspre Vest și elaborează de mult timp legislația necesară pentru a accede în Uniunea Europeană.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Domnul Liviu Dragnea ne-a explicat, săptămîna trecută, cu cifre şi grafice, cum or să crească salariile angajaţilor la stat. Pînă în 2022 se dublează, se triplează, pe alocuri se cvadruplează. Nu numai că încep să văd cîinii cu covrigi în coadă, văd chiar şi sarea, macul, susanul de pe covrigii calzi. (M. M.)
Familia tradiţională versus cea disfuncţională jpeg
Familia tradiţională versus cea disfuncţională
Copiii țipă, aruncă cu cocoloașe de pîine, împroașcă cu muștar, toți patru par o familie fericită, într-o zi liberă de sîmbătă. Doar par.
Voi cum vă gîndiți la pîine? jpeg
Voi cum vă gîndiți la pîine?
De mic mîncam pîinea toată, fierbinte de mă lua damblaua. La Strehaia, unde am copilărit și eu, și Leo, aveau pîine rotundă, grea. O rodeam ca un șoarec, după ce, mult timp, o așteptam. Venea la prînz, mă puneam pe ros. Pînă la bunici, era gata jumătate. Nu se cruceau bunicii. Nu le păsa?
Oameni pe stradă jpeg
O seară cu pizza
P. a slăbit douăzeci de kilograme și a renunțat să mănînce carne. A., așij­de­rea, a dat jos zece și evită grăsimile și con­ser­vanții din mîncare. Eu… n-am prea slăbit, dar nu mai beau vodcă, fac sport și încerc să-mi temperez crizele identitare. Nici unul dintre noi nu mai fumează.
Utopia lui Paul Gherasim jpeg
Utopia lui Paul Gherasim
Paul Gherasim însă se declara conservator. Și aici începe dificultatea hermeneutică. Întîi se pune întrebarea ce ar fi vrut Paul Gherasim să conserve.
Un torţionar, doi torţionari jpeg
Un torţionar, doi torţionari
Condamnarea definitivă a fostului comandant al lagărului de muncă de la Periprava, Ioan Ficior, este încă un pas către recuperarea trăsăturilor unui stat de drept care își merită numele.
Tristeţi provinciale jpeg
Tristeţi provinciale
„Îmi este foarte greu să nu merg la concurs dar este și greu să o fac. Cum să te pregătești cînd stai în școală 10-12 ore pe zi? Ce să fac cu familia mea? Cum să îmi ajut fiul care este student în anul I la Universitatea Politehnică din București? Ce să îi răspund cînd mă întreabă: «de ce ai mai multă grijă de alți copii decît de mine?»
Element uman, în mulţime jpeg
Element uman, în mulţime
Unui tînăr și blond olandez de la ghișeu i s-a pus pata pe pașaportul meu. E adevărat că e de tip mai vechi (retro sau vintage, aș putea zice), dar valabil pînă-n 2019.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Acum o vreme, trenurile de metrou din București aveau nume de flori. După un timp, cei de la Metrorex au schimbat macazul și le-au pus nume de județe. Mi se pare un regres onomastic și o aplatizare a farmecului călătoriei pe sub pămînt: era mai plăcut să călătorești cu „Garofița“ decît cu „Ialomița“. (D. S.)
Şcoala mea jpeg
Şcoala mea
Am intrat pe la „intrarea elevilor“ din curtea mică, locul unde făceam careul pe timpuri și cîntam imnul. Curtea mică mi-o aminteam destul de mizerabilă, cu un castan care creștea strîmb chiar în mijloc și, deși rădăcinile lui ieșeau din asfalt, nu se îndura nimeni să-l taie.
Hasmațuchi jpeg
Hasmațuchi
Mă plimbam fără de țintă prin piață. Eram pus pe chilipir, ca de obicei. Luasem kiwi la 5 lei kilu’, 2-3 lei kilu’ de ardei gras și căutam precum corbul prin piață și alte victime. Mă ridic cu scara rulantă la etaj după un kil de ulei. Și-n ridicarea mea, ce credeți, ce văd? Hasmațuchi! A fost o vedenie hasmațuchi? Citisem cărți cu hasmațuchi ăsta.