Societate

Pagina 58
Oameni pe stradă jpeg
Locurile noastre comune
Am pus rețeta pentru checul cu lămîie pe masă. E scrisă pe o foaie ruptă neglijent, pătată cu toate ingredientele care intră în checul ăla, scrisul din pix e diluat pe alocuri pînă la ilizibil, cu urme de ulei și grăsimioară care au făcut hîrtia transparentă. Șase ouă, separate albușurile de gălbenușuri, bla-bla-bla.
Despre rîs jpeg
Despre rîs
Iisus rîde fără încetare, desfătîndu-se de „şiretenia divină“, de inventivitatea cu care Dumnezeu dejoacă aceste capcane, de abilitatea cu care, mai mult, le preface în lecţii şi prilejuri de rectificare, de eliberare.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Spinul din carne
În fond, a scrie ceva profund pare cu neputință dacă ești fericit, sănătos, bogat și împlinit erotic sau profesional. Nu se poate stabili, desigur, o legitate care să asocieze creația și pătimirea, însă statistica joacă de partea unei asemenea reguli. Viciul, slăbiciunea, angoasa morții, solitudinea radicală, eșecul social, repudierea, exilul, pușcăria și declasarea par să constituie pînza de fond ideală a oricărei capodopere.
Mici semne de schimbare în discursul BOR jpeg
Mici semne de schimbare în discursul BOR
Mai întîi, scandalul declanșat de misivele abuzive trimise de Arhiepiscopia Tomisului către Inspectoratul Școlar Constanța, misive în care instituția bisericească ordona școlilor și profesorilor de religie, părinților și elevilor să promoveze și să participe nemijlocit la un eveniment sprijinit de BOR.
Pe afară, fără cheie la gît jpeg
Pe afară, fără cheie la gît
Mulți spun că mersul pe jos, prin București, e departe de a fi vreo plăcere.
Teama balticilor jpeg
Teama balticilor
În timp ce trăia la Londra, Freud a observat că teoria sa conform căreia oamenii au un instinct distructiv fundamental s-a adeverit.
Etica afacerilor jpeg
Etica afacerilor
Exigențele pe care fiecare le aplicăm firmelor și eticii lor ar trebui să țină seama, în primul rînd, de exigențele pe care le aplicăm asupra noastră înșine în familie, la slujbă sau în cercul de prieteni. Și atunci cînd votăm.
Cocoşaţii jpeg
Cocoşaţii
Deși n-au de nici unele, toți au televizoare, așezate direct pe jos, iar telespectatorii stau chirciți pe tot felul de „scăunașe“ improvizate, ca să urmărească emisiunile preferate; coloana vertebrală suferă, mușchii dor, frigul și umezeala din locuințe nu ajută absolut deloc, nici foamea, nici plînsetele copiilor, nici cîinii care mai țin de cald. Nici țuica. Alt paliativ.
Dimensiunea caricaturală a capitalismului nostru jpeg
Dimensiunea caricaturală a capitalismului nostru
Nu-mi place ideea că mergi pe stradă într-un oraș aglomerat al patriei și, dacă te apucă nevoia de a merge la toaletă, trebuie să plătești pentru asta. Și dacă nu ai banii respectivi? Faci pe tine?
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● O politiciană din Texas, pe numele ei Jessica Farrar, a propus un proiect de lege pentru ca bărbaţii prinşi masturbîndu-se (nu se ştie cum) să fie amendaţi cu 100 $ şi obligaţi să se înregistreze pentru viitoarele masturbări la o bancă de spermă, masturbarea fiind considerată de doamna Farrar drept „un act împotriva copilului nenăscut, fără respect faţă de sanctitatea vieţii“. (M. C.)
Apatia strică omenia jpeg
Apatia strică omenia
Un om apatic este jumătate de om. Viața lui se desfășoară alăturea.
Unde fugim de acasă (la bătrîneţe)? jpeg
Unde fugim de-acasă (la bătrîneţe)?
Pensionarea nu înseamnă altceva în România decît legarea de casă (și de glie) și umplerea timpului cu mici treburi domestice, cu seriale, cu creșterea nepoților, în cazurile fericite.
A influențat David Rockefeller în vreun fel, vreo secundă, prețul mărarului în piață la Rahova? jpeg
A influențat David Rockefeller în vreun fel, vreo secundă, prețul mărarului în piață la Rahova?
A adormit întru Domnul, cu doar 3,3 miliarde de dolari în buzunar. La 101 ani. David. După al șaselea transplant de inimă. Își permitea, nu?
Oameni pe stradă jpeg
Cu mîinile legate
Am găsit preț de cîteva zile, în fața ușii noastre, pe scară, mucuri de țigară strivite cu sete și un fum să-l tai cu cuțitul. Nu știu care nefericit s-a gîndit să fumeze la adăpost fără să se mai obosească să coboare un amărît de etaj afară.
Funcţia „imperială“ a limbii române (II) jpeg
Funcţia „imperială“ a limbii române (II)
De la Vasile Lupu, pe care un patriarh ecumenic îl numește ca fiind „în locul și după chipul împăraților de demult“, la Constantin Brâncoveanu, istoria țărilor române e plină de „firi împărătești“.
Vocea elevilor jpeg
Vocea elevilor
Membrii Consiliului Naţional al Elevilor sînt preocupați, foarte preocupați, să nu intre nimeni în concurență cu ei. Toate luările lor de cuvînt, toate postările de pe rețelele de socializare, toate mesajele trimise în țară subliniază cu insistență că acest consiliu al elevilor este singura structură care se ocupă de binele membrilor săi
Primăvara la bloc jpeg
Primăvara la bloc
Serile, însă, oamenii din bloc se simt, direct sau mai puțin direct, ca un freamăt, ca o adiere. Te invadează cîte un miros de țigară și apoi o voce masculină răbufnește: „Cine-i mitocanu’ care fumează în balcon?“
Limitele patriotismului economic jpeg
Limitele patriotismului economic
Patriotismul economic are mai multe fețe. Poate fi bun atunci cînd negociezi atent cu mul­ti­na­țio­nalele spre un dublu avantaj sau atunci cînd cumperi din magazine în primul rînd produse românești.
Wilders vs Spinoza jpeg
Wilders vs Spinoza
Modul în care conducătorii lipsiți de scrupule ar putea stîrni emoții religioase și manipula fricile cetățenilor. Mai presus de toate, frica de veșnica osîndă le-a permis clerului și aliaților săi politici să controleze inimile și mințile oamenilor simpli.
Un argument despre cum corupţia slăbeşte statul jpeg
Un argument despre cum corupţia slăbeşte statul
De ce nu este bună corupția? La această întrebare se răspunde diferit: pentru că afectează serviciile publice; pentru că ucide, așa cum s-a văzut la Colectiv; pentru că îi obligă pe oamenii cinstiți să plece aiurea etc.
Televiziunile de impact şi oamenii din spatele lor jpeg
Televiziunile de impact şi oamenii din spatele lor
Teoretic, deși certați cu legea, patronii și legăturile acestora nu ar trebui să influențeze politica editorială a posturilor TV. Cu toate acestea, există nenumărate exemple ale presiunii pe care aceștia și cei apropiați lor au exercitat-o asupra libertății presei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Fragment dintr-un dialog auzit în autobuz: „De ce nu v-ați dat întîlnire la metrou?“ „Pentru că ea nu frecventează metroul.“ (D. S.)
Viaţa e frumoasă, cu mici excepţii jpeg
Viaţa e frumoasă, cu mici excepţii
Există mult mai mult angajament social, mai multă solidaritate umană și tendința de-a ajuta aici în Vest decît în Est.
Un asalt de emoţii jpeg
Moonlight
Nu știu dacă ați văzut, dar în filmul de Oscar singurul lucru care a contat a fost tăcerea lui Chiron.
Oameni pe stradă jpeg
Nevoia de a crede
Cineva se poate simți bine sub privirea tămăduitoare a unui guru croat, altcineva poate să facă o criză de rîs în fix aceleași circumstanțe.
O mică judecată de apoi jpeg
O mică judecată de apoi
Eram în troleibuz. Îmi rămăsese pe haină o insignă #rezist, primită la demonstraţie. În faţa mea, o femeie în negru, cu chipul de o cuvioasă seninătate, mă aţintea din cînd în cînd sever. M-a întrebat în sfîrşit de ce eu, om cu părul alb, protestez, „rătăcind“ aşa cum fac cei tineri.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Căderea ca urcuş
Seneca îi scria prietenului Lucilius să primească senin nenorocirile vieții, de vreme ce nu le poate influența. Iată miezul doctrinei stoice.
Un preşedinte bîntuie prin educaţia mondială jpeg
Un preşedinte bîntuie prin educaţia mondială
Emil Constantinescu a luat un premiu pentru pace și a organizat cîteva conferințe despre cultură, științe, București, obezitate și justiție.
La conferinţa din Malta jpeg
La conferinţa din Malta
Doamna din fața mea, de care mă despărțea doar mușamaua în carouri gri, era, cum spusesem în articolul precedent, o pitică.
Dependenţa de dolari jpeg
Dependenţa de dolari
Începînd cu sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cota SUA din PIB-ul mondial a scăzut de la 30% la aproximativ 18%.
De ce felix Austria doreşte exodul copiilor noştri? jpeg
De ce felix Austria doreşte exodul copiilor noştri?
„Punem capăt astfel ab­sur­di­tății de a plăti integral alocația acelor copii care nici măcar nu trăiesc în Austria“, declara recent Sebastian Kurz, ministrul federal austriac de Externe, membru al partidului popular (ÖVP), referindu-se la amendamentul legii care ar urma să fie votată pînă la vară.
Cine sînt eu? jpeg
Cine sînt eu?
Cultura superiorității sinelui se traduce, așa cum spunea Tolstoi, prin următorul pattern: „Toți se gîndesc să schimbe lumea, dar nimeni nu se gîndește să se schimbe pe sine“.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
●  O știre ne informează că „pentru prima dată, cu ocazia zilei internaţionale a femeii, organizaţii din peste 50 de ţări din lume se mobilizează pe 8 martie pentru a organiza «o zi fără femei».“ Inițiativa – absurdă, la prima vedere – încearcă de fapt să dovedească, o dată în plus, vechea zicală: „E rău cu femei, dar mai rău e fără“. (M. P.)
Cu ce umpli golul dintre aici şi acolo? jpeg
Cu ce umpli golul dintre aici şi acolo?
Primăvara este singurul anotimp în care Bucureștiul devine un loc suportabil, chiar agreabil.
Invizibilii jpeg
Cîrciumi mici
Dacă ești o fată cu însoțitor, acesta va fi întrebat, nu tu: „Doamna nu servește un aperitiv? Avem niște țuiculiță, poate un whisky…“, se aruncă el internațional.
Funcţia „imperială“ a limbii române jpeg
Funcţia „imperială“ a limbii române
Limbile vernaculare s-au ridicat la rang de limbi politice tot în Occident în contextul competiției dintre două tipuri de monarhii, laică și bisericească.
Pe malurile trecutului jpeg
Pe malurile trecutului
Frînturi din viața grea a școlarilor: muncile agricole sau pe șantierele de construcție la care erau obligați să participe, izolarea și lipsa de comunicare cu țara, visurile năruite de sistemul de educație și de examinare, lipsa de perspectivă a unei vieți mai bune, teama de a nu rămîne pe veci închiși între granițele micului oraș.
(Alte) senzaţii malteze jpeg
(Alte) senzaţii malteze
În Malta totul era fermecător, chiar prea fermecător aș putea spune. Am avut, pe alocuri, senzația ciudată (și, probabil, aiurea) că vizitez un Disneyland al locurilor istorice.
„Nu poţi face jurnalism de opinie fără să ai la bază fapte concrete“ – interviu cu Ioana AVĂDANI jpeg
Cum vine Duhul pe furiş  André Scrima jpeg
Cum vine Duhul pe furiş. André Scrima
Experienţa spirituală este pentru Scrima o formă a itineranţei, născută din dorul faţă de un Centru nevăzut, dar prezent în fiecare instanţă „periferică“ a lumii.
Epopeea Parcului Natural Văcăreşti jpeg
Epopeea Parcului Natural Văcăreşti
În mijlocul orașului, la patru kilometri de centru, s-a născut o zonă naturală autentică. Practic, un miracol. În momentul în care vii, de pildă, aici, primăvara, ești invadat de sunete: cîntă cucul, măcăne rața, simți o șopîrlă prin iarbă.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Pe un afiș de prin Titan scrie că John Militaru vă va curăți cugetul vostru de faptele moarte ca să slujiți… În fine, înțeleg că e vorba de un evanghelist care se adresează cugetului celor care vor să-l asculte. Dar formula care vorbește de curățirea de fapte moarte duce cu gîndul parcă la piatra ponce care curăță pielea moartă de la călcîie. Să înțelegem că există și un fel de piatră ponce pentru cuget? (A. M.)
De la aer cu gura la aer pur sau despre condiția de a crede în prostii jpeg
De la aer cu gura la aer pur sau despre condiția de a crede în prostii
„Minge umflată cu gura 2 lei. Două mingi umflate cu gura 4 lei”.
Oare cînd voi spune, în sfîrşit, I love Bucureşti? jpeg
Oare cînd voi spune, în sfîrşit, I love Bucureşti?
De pe mormanele negre se scurg resturi de pîine și ciorbă, mucuri de țigară, pamperși și zdrențe ude. Strada Viitorului arată ca o vomă. Însă oamenii stau în casele lor cu porți încuiate, se delimitează de spațiul public care nu le aparține – să vină salubritatea și să facă curat după noi!
Căpşune jpeg
Plimbăvara. Meniuri de 15 lei/zi
e vedem de urzici, spanac, ștevie, ceapă verde, salată și, după ele, vin fascinant toate cîte sînt gustoase. Uite, de bame mi-e dor, dar bamele vin prin mai-iunie. Cine toată iarna a gustat toate cîte le-am spus mai devreme a pierdut voluptatea.
Invizibilii jpeg
Un naturel elegant
Capul de oaie stă în mijlocul mesei acoperite cu o mușama înflorată care lucește în buchete galbene și roșii de lalele.
Tu jpeg
Tu
Nu prea îţi vine să te adresezi lui Dumnezeu cu „dumneavoastră“. În faţa ameţitoarei lui transcendenţe vii ca în faţa unui intim, „mai lăuntric în tine decît eşti tu însuţi“, după o vorbă celebră.
Cum am trăit Păltinișul jpeg
Public mic-burghez, presă proletară
Există un consens critic referitor la mediocritatea presei, sub toate formele sale de azi. O stare a societății, în fond.
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg
Copii şi adolescenţi în comunism
Un film, realizat în 1957, descrie viața grea a copiilor orfani de război, salvați și îngrijiți de partidul comunist în casele de copii.
Singur(ă) prin lume jpeg
Singur(ă) prin lume
În noapte, spre dimineață, am auzit, în același spirit, vreo două bufnituri. Desigur, m-am gîndit la chestiuni paranormale. Pentru ca a doua zi, la prînz, să constat că, de fapt, mai fusese încă o persoană (ființă umană) în același stabiliment cu mine.