Dependenţa de dolari

Carmen REINHART
Publicat în Dilema Veche nr. 682 din 16-22 martie 2017
Dependenţa de dolari jpeg

Începînd cu sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cota SUA din PIB-ul mondial a scăzut de la 30% la aproximativ 18%. Și alte economii dezvoltate au experimentat scăderi continue ale „feliei“ lor din „tortul“ mondial. Ceea ce însă nu se poate vedea observînd pur și simplu sistemul monetar internațional.

În aceeași perioadă, cota Chinei din PIB-ul mondial aproape că s-a cvadruplat, ajungînd la cca. 16% (cu puțin în urma SUA), iar piețele emergente reprezintă acum cca. 60% din producția mondială, față de 40%, în primii ani de după Război. Luînd în considerare faptul că perspectivele de creștere ale economiilor dezvoltate sînt limitate, e probabil ca aceste tendințe să se mențină în continuare – chiar și în condițiile încetinirii din China și din alte piețe emergente.

Dar finanțele mondiale nu reflectă încă această mutare de accent de la economiile dezvoltate spre cele emergente. Acordurile Bretton Woods de după Război au instituționalizat rolul dolarului a­me­ri­can ca monedă principală de rezervă, iar pînă în anii 1970 aproximativ două treimi din PIB-ul global era ancorat la bancnota verde. Restul era împărțit, în linii mari, între lira sterlină și rubla sovietică.

Într-un studiu recent pe care l-am efectuat împreună cu Ethan Ilzetzki și Kenneth Rogoff, am documentat faptul că dolarul american și-a păstrat detașat poziția dominantă ca rezervă monetară mondială. Mai bine de 60% din totalul țărilor (responsabile pentru mai mult de 70% din PIB-ul mondial) folosesc dolarul american ca monedă de ancorare. Alți parametri, care includ volumul de comerț facturat în dolari și cota-parte de active SUA (mai ales bonuri de trezorerie) din rezervele de valută ale băncilor centrale, sugerează un grad similar de „dominanță a dolarului“.

addicted reinhart grafic2 jpg jpeg

Euro se află pe locul doi, la o bună distanță. Începînd cu prima parte a anilor 1980, pînă la introducerea euro în 1999, influența mărcii germane (DM) s-a extins mai întîi în Europa de Vest și apoi în cea de Est. Dar creșterea euro, care a consolidat zonele DM și cele ale francului francez (Africa), pare să fi ajuns într un punct mort. După anumiți parametri (și dată fiind cota-parte în scădere a Europei în producția mondială), importanța globală a monedei euro a scăzut.

În momentul de față, nu există alte monede internaționale importante, care să concureze pentru poziția de lider global.

Divergența dintre trend-urile de pro­duc­ție și cele financiare din graficul alăturat provine din faptul că economia americană relativ mică furnizează rezerve valutare, determinînd, în același timp, creșterea cererii globale pentru aceste rezerve (cu precădere pe piețele emergente).

Această divergență nu este întru totul nouă. Pe fondul redresării europene în urma celui de-al Doilea Război Mondial, cererea pentru rezerve valutare a crescut rapid în anii 1950 și a rămas ca atare pînă la începutul anilor 1970. Pe atunci, dolarul american avea acoperire în aur. Dat fiind că rezervele mondiale de aur nu creșteau la fel de repede ca cererea globală de rezerve, lacuna a fost umplută cu împrumuturi americane (pe hîrtie).

Cu timpul, satisfacerea cererii globale de rezerve a dus la o creștere continuă a raportului dintre rezervele de „dolari de hîrtie“ și cele de aur, ceea ce a devenit incompatibil cu menținerea parității oficiale dolar/aur. Incompatibilitatea dintre țelul național (menținerea parității) și rolul internațional al Americii ca unic furnizor de monedă de rezervă reprezintă esența dilemei pe care economistul belgian Robert Triffin a prevăzut-o (deja în anii 1960) ca pe un risc al sistemului Bretton Woods.

Două devalorizări, față de aur, în decembrie 1971 și în februarie 1973, nu au fost suficiente pentru corectarea „supraevaluării“ dolarului american. Sistemul Bretton Woods a luat sfîrșit în martie 1973, cînd dolarului și altor valute importante li s-a permis să fluctueze, dolarul depreciindu-se în continuare.

Acum, ca și atunci, SUA pot veni în întîmpinarea apetitului global pentru dolari emițînd mai multe împrumuturi în dolari. Ceea ce presupune ca SUA să înregistreze deficite de cont curent durabile, reflectate în deficite bugetare. Desigur, cîtă vreme raportarea la aur e de domeniul trecutului, orice obiectiv bugetar intern de limitare a creșterii datoriei SUA ar fi în contratimp cu rolul ei internațional de unic furnizor de monedă de rezervă.

Într-un fel sau altul, China va avea un rol marcant în rezolvarea acestei „dileme triffiniene“ moderne. O posibilitate ar fi ca deprecierea continuă a dolarului (ca în anii 1970) să ducă (indiferent cînd) la reducerea deficitelor americane de cont curent, provocînd o pierdere de capital pentru China și alți deținători de bonuri americane de trezorerie. Sau, eventual, China ar putea să devină un nou furnizor de active de rezervă. În acest scenariu, furnizarea de active de rezervă se va alinia cu regiunile cu cea mai rapidă rată de creștere din lume.

Această conexiune ar putea fi directă, dacă renminbi obține statutul de monedă de rezervă, sau indirectă, dacă „drepturile speciale de tragere“ (XDR) – moneda virtuală a Fondului Monetar Internațional – devin favoritele administratorilor de rezerve, renminbi aflîndu-se deja în coșul de devize XDR. Obținerea statutului de rezervă pentru XDR este o ambiție mai veche a FMI, chiar dacă ideea nu a găsit niciodată prea multă susținere.

Mai există însă și o a treia posibilitate: s-ar putea ca cererea globală de rezervă monetară americană (USD) să scadă. Cîtă vreme ac­tua­la scurgere de capital din China alimentează o scădere imediată și considerabilă a cererii de bonuri de trezorerie SUA, un scenariu mai plauzibil ar fi trecerea Chinei la un regim de curs valutar fluctuant controlat, cu o piață financiară internă mai profundă – și cu un accent mai puțin acut pe menținerea unei vistierii de război credibile, pline de rezerve valutare. 

Carmen Reinhart este profesoară (Sistemul Financiar Internațional) la Kennedy School of Government, Universitatea Harvard. 

© Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

traducere din limba engleză de Matei PLEȘU

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.