Un preşedinte bîntuie prin educaţia mondială

Publicat în Dilema Veche nr. 682 din 16-22 martie 2017
Un preşedinte bîntuie prin educaţia mondială jpeg

Domnul Emil Constantinescu primește, din partea Ministerului Educației, 15.000 de lei pe an, pentru „activitatea internaţională pe care o desfăşoară în beneficiul învăţămîntului superior românesc“ (am citat din declarația făcută de prim-ministrul României, Sorin Grindeanu). Va mai primi, de asemenea, din fondul de rezervă al Guvernului, o finanțare substanțială pentru înființarea unui Institut de Studii Avansate despre Levant. În cele ce urmează, voi prezenta cîteva dintre informațiile cele mai importante despre activitatea domnului Emil Constantinescu, informații culese de pe site-ul său personal. Asta ca să vedem de ce fostul președinte al României este un „ales“, un „om providențial“ al școlii românești, în personalitatea căruia merită investit ultimul bănuț din fondurile unui guvern nu prea înstărit.

Emil Constantinescu a fost preșe­dintele României între 1996 2000. Înainte de acest interval, a fost rector al Universității București, iar după aceea, profesor la aceeași instituție. Dincolo de activitatea didactică, el este implicat în tot felul de comitete și comiții cum ar fi: Advisors on Cuban Transition, organizație fondată la Budapesta (!), International Board of the International Center for Democratic Transition, tot din Budapesta, High Council of the International Organization of Francophony, din Paris, International Committee for monitorising the parliamentary (2001) and presidential (2007) elections in Senegal, Balkan Political Club, de la Sofia etc. Bănuim că activitatea domnului președinte în aceste organizații a fost una decisivă. Sigur, presa, Internetul nu consemnează succesele, dar cine nu știe că presa e uitucă, iar Internetul, brambura? Să vedem, însă, ce anume a făcut, în țara sa natală, domnul Constantinescu pentru sistemul de învățămînt.

A fondat mai multe organizații civice românești. Una dintre ele este, conform site-ului personal, Institutul pentru Cooperare Regională și Prevenirea Conflictelor. Foarte frumos, numai că, dacă încerci să afli niscaiva informații despre activitatea instituției cu pricina, te lași păgubaș: pagina proprie de Internet nu se deschide – ați înțeles bine, nu se deschide! –, iar alte pagini nu există. Tot domnul fost președinte al țării este (tot) membru fondator al Asociației pentru Educație Cetățenească. Ghinion și aici: nu găsim nici o informație, nici un site care să spună ceva despre munca celor din această organizație. Doar cîteva semnături pe niște proteste online, altfel – tăcere mormîntală. O altă organizație, același membru fondator: Fundația Română pentru Democrație. Aici se simte, totuși, oarecare mișcare. Există proiecte. Iată-le, așa cum apar descrise pe site-ul fundației: în 2014, am fost anunțați că se va construi un monument în cinstea deținuților politici. În ce fel a fost implicată fundația domnului președinte în această acțiune? Păi, e simplu: fundația este parteneră cu Asociația Foștilor Deținuți Politici, asociație care a propus încă din 1997 ridicarea unui asemenea monument. Asta e tot. În același an, fundația a marcat centenarul nașterii lui Corneliu Coposu. În 2009, a avut loc o conferință despre anul 1989 în Europa, în 2010, o conferință despre Piața Universității și mineriade, o alta despre București, în 2008, iar în 2014, lansarea proiectului „Inițiativa Levant pentru Pace Globală“. Se poate îndoi cineva de beneficiile acestor activități pentru comunitatea autohtonă și mai ales pentru învățămînt?

Un alt proiect, generos, lansat de Emil Constantinescu: Forumul Generația Europeană. Știrile despre această „generație europeană“ sînt puține: practic, aflăm doar că organizația a fost înființată în 2006 și că la prima – și singura – conferință, organizată pe tema „Educația, șansa României în integrarea europeană“, au participat, printre alții, Dan Puric, Ecaterina Andronescu și Monica Tatoiu. Altfel, nimic-nimic.

Și, în sfîrșit, un ultim proiect al domnului fost președinte: Forumul Academic Român. La secțiunea evenimente găsim următoarele informații: în 2013, Emil Constantinescu a luat un premiu pentru pace și a ținut o conferință la Bruxelles, iar din 2008 pînă în 2012 a organizat cîteva conferințe despre cultură, științe, București, obezitate și justiție. În 2008, Forumul Academic Român a promis că va ajuta la refacerea casei memoriale dedicată lui I.D. Sîrbu, în localitatea Petrila. După opt ani, în 2016, aflăm că primarul orașului încă se gîndește de unde să facă rost de bani pentru această restaurare.

Mie mi se pare că domnul Constantinescu n-a stat locului nici o clipă, după terminarea mandatului, în 2000. Și-a investit talentul și priceperea în tot felul de inițiative altruiste, de anvergură, cu mare impact asupra educației românești. Nu merită să îi plătească Ministerul Educației biletele de avion pînă la Budapesta, Paris, Senegal și Sofia? 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.