Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

OMUL NU MAI POATE PRODUCE PRAF ȘI SPUNE: „SĂ ÎNȚELEG CĂ TREBUIE
SĂ NE ÎNTOARCEM, INVOLUNTAR
SAU NU, LA CUGETĂRI DE SUSȚINERE?“
 

● „Am fost la Rădăuţi. Acolo, o mulţime de plopi pe teren arabil. Plopul e lăsat să crească o perioadă de timp. Prin înălțimea plopului, iată că se realizează umbră în stînga sau în dreapta. Se umbresc suprafeţele de jur-împrejurul plopului. Omul nu mai poate produce şi spune «Hai, dom’le, să vînd»“. Inimitabilul Petre Daea, ministrul Agriculturii, la TVR 1. (M. C.)

● Din întîmplările obişnuite ale unei însorite zile de primăvară: cînd mergi pe Calea Victoriei, pe la amiază, un pic mai sus de BCU, se poate întîmpla (şi chiar s-a întîmplat) să cadă cîte ceva din acoperişul unei clădiri istorice. De cele mai multe ori, nimeni nu e rănit, oamenii se opresc o clipă, se scutură de praf şi merg mai departe. (I. P.)

● În Berceni, o dugheană cu de-ale gurii se cheamă KISS KEBAB. Să înțeleg că nu mănînci kebabul, ci îl pupi? (D. S.)

● Nu, domnule prim-ministru, miniștrii cabinetului pe care-l conduceți ar trebui să cunoască, la nivel mediu cel puțin, două limbi de circulație internațională (parcă aceeași cerință figurează, ca punct obligatoriu, în CV-ul oricărui angajat într-o slujbă la stat… sau nu?!). Asta chiar și numai pentru că a fi ministru nu înseamnă numai a manipula hîrtii (și știri-bombă, am adăuga, în cazul în speță: vezi majorările salariale anunțate cu tam-tam de dna Lia Olguța Vasilescu și tot de ea dezactivate). Iar ca „prim-ministru trebuie să porți în geantă imaginea ideală a României, spre care să te miști asimptotic“ – Petre Țuțea. Nu știu dacă definiția e valabilă și pentru „ca și prim-ministru“. Vă las latitudinea de a decide singur, dle Grindeanu. Oricum, la nivel ministeriabil, un test de limbă română (scris, oral) și un altul la limbi străine de circulație internațională (oral) se impun, pe zi ce trece, ca imperios obligatorii. Un certificat de competență, obținut în urma evaluării de la Bac. Aici trebuie să ne întoarcem… la firul ierbii. Că tot veni primăvara. (R. M.)

● Un lanț de magazine de bricolaj are, involuntar sau nu, ceea mai cool reclamă a momentului: panouri publicitare care încearcă să vîndă o mașină electrică pentru tuns gazonul. Textul este: „Acasă e locul unde miroase a iarbă“. (A. P.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XIV): Muntele vrăjit, de Thomas Mann. În turcă: Büyülü Dag; în maghiară: A varázshegy; în bulgară: Vălșebnata planina. (M. P.)

● Mare vîlvă a provocat informația că ferma de porci a fiului lui Liviu Dragnea a primit, ca din senin, finanțări europene de mai multe milioane de euro. Asta însă nu poate să însemne decît că nu e vorba de o afacere minoră, ci de o porcărie foarte mare, care are nevoie de susținere. Iar investițiile făcute în porcii din România se dovedesc de foarte multe ori extrem de rentabile. E binecunoscută ideea că mulți români apreciază în mod special porcii, îi preferă adesea altor animale și chiar îi aleg… din galantarele care le sînt puse la dispoziție. (A. M.

OMUL (NU SE ȘTIE CUM)
NU MAI POATE PRODUCE COMEDIE
ȘI CERE O PORȚIE MARE
DE COMENTARII, TOTDEAUNA INTERNE
 

● O politiciană din Texas, pe numele ei Jessica Farrar, a propus un proiect de lege pentru ca bărbaţii prinşi masturbîndu-se (nu se ştie cum) să fie amendaţi cu 100 $ şi obligaţi să se înregistreze pentru viitoarele masturbări la o bancă de spermă, masturbarea fiind considerată de doamna Farrar drept „un act împotriva copilului nenăscut, fără respect faţă de sanctitatea vieţii“. (M. C.)

● Cinci tineri din Ploieşti au fost arestaţi şi sancţio­naţi de Poliţie după ce, în noaptea de după atentatul de la Londra, s-au jucat de-a teroriştii. Au luat o maşină şi au început să se plimbe, de nebuni, prin oraş. Unul dintre ei avea un turban pe cap. Şi un pistol de jucărie. E clar, trăim într-o comedie. Proastă. (M. M.)

● La raionul de mîncare gătită al unui magazin, o doamnă cere o porție de varză calită. Vînzătoarea începe să-i umple caserola cu varză călită de post. Doamna întreabă, spăsită, dacă varza cu carne nu e de vînzare. Primește o privire cruntă: adică nu mîncați de post? (S. G.)

● La Romană, un panou publicitar pe care scrie, mare, „Ia-ţi ceva de la KFC“. Dedesubt, adăugat cu markerul, a apărut recent faimosul stencil „Nu te preocupa, totul va fi bine“. Cum ar veni, mănîncă liniştit cît vrei, că n-o să te îngraşi. Asta numesc eu marketing bun. (C. Ş.)

● La moartea nonagenarului Chuck Berry, revista Rolling Stone a postat pe contul de Instagram o fotografie cu inventatorul rock’n’roll-ului flancat de Eric Clapton şi Keith Richards. În comentarii, o puştoaică dăduse tag prietenei sale cu următorul comentariu: „OMG, ce seamănă tipul din stînga cu taică-tu!“ Tipul din stînga era Clapton. (M. C.)

● Pe 15 octombrie 1986, Carl Sagan, pe atunci profesor la Cornell University şi membru în comitetul Voyager, i-a trimis o scrisoare lui Chuck Berry. Iat-o: „Dragă Chuck Berry, cînd ţi se spune că muzica ta va trăi pentru totdeauna, e sigur că se exagerează. Dar cîntecul tău «Johnny B. Goode» se află printre înregistrările de pe satelitul Voyager care se află deja la peste două miliarde de mile depărtare de Terra. Aceste înregistrări vor exista printre stele şi peste un miliard de ani, poate chiar mai mult. La mulţi ani la împlinirea a 60 de ani, împreună cu admiraţia noastră pentru muzica oferită acestei lumi… Go, Johnny Go!“ Şi comenta cineva: „NASA tocmai a confirmat primirea următorului mesaj interplanetar de la o civilizaţie extraterestră intrată în contact cu Voyager: «Mai trimiteţi nişte Chuck Berry»“. (M. C.)

● Cu globalizarea mare s-au mai dat rateuri, dar cu cea a nepotismelor se pare că niciodată, îți vine să zici cînd citești știrile: ministrul de Interne francez Bruno Le Roux a demisionat după ce s-a dovedit că și-a angajat cele două fiice, de 15 și 17 ani, să lucreze cu el și au cîștigat 55.000 de euro, iar fiica lui Donald Trump, Ivanka, deși nu este angajată la Casa Albă, are un birou la cîțiva metri de cel al tatălui său. (A. M. S.)

Foto: Iaromira Popovici

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.