Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 681 din 9-15 martie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

SÎNT ZILE
ÎN CARE ÎNȚELEGEM CĂ EXISTĂ
ȘI UN FEL DE STUPOARE
CARE GRAVITEAZĂ
ÎN JURUL UNUI CUȚIT 

 ● „Un tînăr de 21 de ani din Bacău a fost reținut de polițiști după ce ar fi furat 100.000 de euro dintr-un apartament nelocuit din oraș, în care a intrat cu ajutorul unor chei potrivite.“ „Florin Salam a fost oprit de poliția de frontieră pe Aeroportul JFK din New York, după ce autoritățile i-au găsit în bagaj 100.000 de dolari, mult peste limita de cash admisă. Poliția a decis confiscarea banilor pentru că nu existau acte doveditoare ale provenienței lor.“ Sînt zile în care ghinioanele cu multe zerouri se țin lanț. (A. M. S.)

● Pe un afiș de prin Titan scrie că John Militaru vă va curăți cugetul vostru de faptele moarte ca să slujiți… În fine, înțeleg că e vorba de un evanghelist care se adresează cugetului celor care vor să-l asculte. Dar formula care vorbește de curățirea de fapte moarte duce cu gîndul parcă la piatra ponce care curăță pielea moartă de la călcîie. Să înțelegem că există și un fel de piatră ponce pentru cuget? (A. M.)

● Undeva, din bulevardul Șincai, aproape de Tineretului, am descoperit cu stupoare că se face strada Verzișori. (I. P.)

● După ce la final de ianuarie a murit John Hurt, celebrul actor care, printre altele a fost prima victimă a extraterestrului xenomorf din primul film al seriei Alien, iniţiate de regizorul Ridley Scott, la final de februarie a murit şi Bill Paxton, primul actor care a fost „ucis“ şi în Alien, şi în Predator, şi în Terminator I. Acum, cînd regizorul Ridley Scott tocmai se pregăteşte să lanseze al şaselea film din seria Alien: The Covenant. Acum, cînd NASA a descoperit cele şapte planete de mărimea Pămîntului care gravitează în jurul stelei Trappist-1. (M. C.)

● În drum spre birou, Masaru Miura, funcționar într-o provincie din Japonia, și-a cumpărat un cuțit, a coborît la metrou, a intrat la toaletă, a închis ușa și s-a înjunghiat. Inițial a declarat Poliției că a fost atacat de un necunoscut, dar mai apoi a mărturisit că s a înjunghiat singur pentru că avea nevoie de o zi liberă. A căpătat-o, fiindcă a fost arestat pentru mărturie mincinoasă. Pe viitor, recomand clasica „Șefu’, sînt răcit“. (S. G.

CONFORM ACESTUI ASPECT,
PARTIZANII GREȘIȚI
AU AMBIȚII MAXIME,
DE VREME CE URMĂTOAREA VIAȚĂ
A RĂMAS NEDETERMINATĂ
CÎTEVA ZILE

● Un bebeluş conţine la naştere 75% apă, ceea ce-l situează, conform acestui aspect, puţin peste o banană, dar puţin sub un cartof. (M. C.)

● O parte dintre americani s-au inflamat pentru că una dintre consilierele lui Trump a fost surprinsă stînd cu pantofii în picioare pe o canapea din Biroul Oval – arătînd o lipsă de respect, spun ei. Partizanii lui Trump au răspuns arătînd o imagine cu Barack Obama stînd, şi el, cu picioarele sprijinite de biroul prezidenţial. I-am luat şi la capitolul ăsta: în România, politicienii îşi bagă de-a dreptul picioarele. (C. Ş.)

● Persoana vinovată de gafa de la finala celei de-a 89-a ediţii a Premiilor Oscar de duminică seară, care i a înmînat lui Warren Beatty un plic cu cîştigătorii greşiţi, este Brian Cullinan, un contabil al firmei PricewaterhouseCoopers, ocupat cu publicarea de mesaje despre actori, pe Twitter, relatează Reuters. Nici lui Cehov nu i-ar fi ieșit povestea asta mai bine. (A. M. S.)

● La Copenhaga sînt mai multe biciclete decît mașini. În ultimii zece ani, autoritățile locale au înlocuit sistematic parcările din centrul orașului cu spații verzi și cu zone de loisir, și au înlocuit benzile de circulație ale mașinilor cu piste pentru biciclete. La Oslo, edilii au ambiții și mai mari. Vor să elimine complet mașinile din centrul orașului pînă în 2019. La București, în schimb, toate politicile locale sînt gîndite pentru șoferi și pentru mașinile lor – și eșuează. Europa pe două viteze. (M. M.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XIII): „Veni, vidi, vici.“ („Am venit, am văzut, am învins“, Iulius Cezar); în turcă: Geldim, gördüm, yendim; în maghiară: Jöttem, láttam, gyöztem; în poloneză: Przybylem, zobaczylem, zwyciezylem. (M. P.)

● Lecție deschisă la Guvern: e mai mult decît înduioșătoare depoziția premierului, repetată cu obstinație de cîte ori are ocazia: „Eu ca și prim-ministru“. Înțelegem așadar că totul e o făcătură, un fel de repetiție generală sine die, de vreme ce dl Grindeanu însuși vrea să se autoconvingă de învestitura ce l-a cocoțat în fruntea guvernului. Să fiu eu oare acela? – pare să se întrebe retoric premierul. Evident, nu! – e răspunsul la îndemînă. Cin’ să fie? Cin’ să fie? (R. M.)

● E dată naibii globalizarea asta… Pe 1 martie, am primit de la Air France un e-mail cu următoarea urare: „We wish you happy Mărțișor“. Ce pot pentru ca să zic? Mersi frumos. (D. S.)

● Un croat pe nume Frane Selak a supravieţuit unui tren care a deraiat într-un rîu (17 oameni s-au înecat), prăbuşirii unui avion (19 pasageri au murit striviţi), căderii de pe un pod a unui autobuz (4 morţi), exploziei a două maşini şi unui accident de camion. La 74 de ani, după ce s-a căsătorit pentru a cincea oară, omul a cîştigat la loterie 800.000 de dolari din care şi-a cumpărat două case şi o barcă, restul dăruindu-i prietenilor. A fost supranumit „cel mai norocos ghinionist din lume“. Selak are acum 88 de ani şi trăieşte retras, ducînd o viaţă frugală. (M. C.)

● Excrementul lung de mai bine de un metru şi jumătate produs de un animal a cărui specie a rămas nedeterminată a fost vîndut la licitaţie pentru suma de 10.000 de dolari. (M. C.)

● Un mecanic auto din Indonezia, în vîrstă de 28 de ani, s-a îndrăgostit de o străină cu care vorbea la telefon. Ulterior, a descoperit că iubita sa avea, de fapt, 82 de ani. Cei doi s-au căsătorit acum cîteva zile. (C. Ş.)

Foto: S. Voinescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.