Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 682 din 16-22 martie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

O DATĂ ÎN PLUS,
UN ACORDEONIST PRĂVĂLIT
PESTE NIȘTE CÎRPE CU CHIP UMAN
VA PRIMI SEMNALE DIN SPAȚIU
 

●  O știre ne informează că „pentru prima dată, cu ocazia zilei internaţionale a femeii, organizaţii din peste 50 de ţări din lume se mobilizează pe 8 martie pentru a organiza «o zi fără femei».“ Inițiativa – absurdă, la prima vedere – încearcă de fapt să dovedească, o dată în plus, vechea zicală: „E rău cu femei, dar mai rău e fără“. (M. P.)

●  Pentru toate gusturile: cînd am plecat spre centru, la metrou, în pasajul de la Unirii cînta – foarte frumos – un saxofonist. Cînd m-am întors spre casă, locul lui era luat, în acelaşi pasaj, de un acordeonist. (C. Ş.)

●  Pe terasa unui restaurant e un butoi răsturnat. Pe butoi, cineva a scris, mare, „REX“. Iar în butoi, prăvălit peste niște cîrpe groase, doarme un cîine. Diogene s-a reîncarnat într-un cățel pe care îl cheamă Rex. (M. M.)

●  În Japonia s-a deschis un muzeu dedicat pietrelor cu chip uman. Soţii Shozo şi Yoshiko Hayama şi au petrecut 50 de ani din viaţă adunînd peste 1700 de bolovani care înfăţişează tot felul de figuri, unele deja foarte familiare, de la totemurile polineziene din Insula Paştelui şi sculpturile lui Brâncuşi la Alien, E.T. şi Elvis. Muzeul se cheamă Chichibu Chinsekikan.
(M. C.)

●  Cîteva dintre profețiile Babei Vanga: 2076 – lumea va fi condusă din nou de comuniști, 2084 – va avea loc o renaștere a naturii, 2088 – o nouă boală va lovi planeta, oamenii vor îmbătrîni în cîteva secunde, 2097 – boala va fi vindecată, 2100 – Soarele făcut de mîna omului va lumina partea întunecată a planetei, 2111 – oamenii vor deveni roboți, 2125 – Ungaria va primi semnale din spațiu, 2154 – animalele vor deveni pe jumătate oameni, 2371 – secetă mare, 3005 – va fi război pe Marte. Sincer, dintre toate mă sperie doar prima, cele care urmează, precum „Soare făcut de mîna omului“ nu sînt decît niște consecințe firești. (A. P.)   

PENTRU AUTORUL CAPODOPEREI, MULTE FORME RECENT DESCOPERITE NU POT ASIMILA
INTRAREA UNIUNII ÎN RAȚIUNE
 

● După incidentul din Spania, cel cu grupul de români care a plecat dintr-un restaurant fără să plătească, în știrea rulată la fiecare jumătate de oră la un post de radio se accentua faptul că escrocii au comandat pînă și „ouă umplute cu cremă de ciuperci“. Bănuiesc că, pentru autorul textului, asta era culmea nesimțirii. (S. G.)

● Prețul capodoperei: Gustav Klimt – Bauerngarten, 48 de milioane de lire sterline, record pe piața de artă; Picasso – Plant de tomates, 17 milioane; Femme nue assise, 13,6 milioane; Femme assise dans un fauteuil sur fond blanc, 12 milioane; Sisley – Effet de neige à Louveciennes, 7,3 milioane; Gauguin – Te arii vahine – La femme aux mangos, 8,3 milioane; Pissarro – Les quatre saisons, 7,6 milioane; Edgar Degas – Femme nue, de dos, se coiffant (Femme se peignant), 5,4 milioane. Licitația de artă „Impressionist & Modern Art“, organizată la începutul acestei luni de Sotheby’s, Londra, a raportat 177 de milioane de lire sterline (sursa: News.ro). Adjudecat! (R. M.)

● N-am văzut atîta amestec de omenire şi atîtea cozi ca de 8 Martie anul asta: în zona Unirii erau doi domni cu vreo șase căţei de rasă, un popă care strîngea fonduri şi vorbea la telefon, coadă la flori, coadă la Douglas, coadă la Chopsticks. Şi multe fete care chicoteau şi-ţi dădeau flori şi mărţişoare. (I. P.)

● Într-un magazin, două sortimente de mucenici absolut identici (ca forme, dimensiuni și preț), dar cu nume diferite: pentru persoanele cu orizont european – „mucenici Antonio“, pentru acelea care vor produse cu denumiri neaoșe – „mucenici Dobrogea“. (D. S.)

● NASA a cerut sugestii pentru denumirea celor şapte planete recent descoperite în sistemul Trappist-1. Iată cele mai simpatice sugestii: Far from Trump 1 7; sau Pluto, Long Live Pluto, Pluto Forever, We Love Pluto, Screw You For Killing Pluto, Planet of the Keks, Pluto; sau Super, Cala, Fraja, Listic, Expie, Ala, Docious; sau Rocky 1-7; This One, That One, The Other One, The Middle One & so on; sau Let, Trans, People, Pee, Where, They, Want; sau Ziggy, Freddie, Michael, Amy, Lennon, Prince, Elvis; sau (ceva ce-ar fi putut inventa colegul nostru Dan Stanciu) Gsjksbdvgs, Dhduxusd, Jdjdndysj, Qqqqqqqssdddd, Hshggshz, Nnnnnnnnnn; sau New Folder 1-7 şi multe altele, pe care le găsiţi la #7NamesFor7Planets. (M. C.)

● Elevii de gimnaziu nu pot asimila noţiuni de Istoria religiilor, susţine consilierul din cadrul Ministerului Educaţiei, Romeo Moşoiu, care a încercat să explice de ce copiii fac Religia la şcoală, şi nu Istoria Religiilor, aşa cum recomandă Consiliul Europei, pentru a evita eventualele îndoctrinări. Ce bine că aleşii de la Educaţie ştiu ce noţiuni pot asimila elevii şi ce nu! (C. Ş.)

● Bucata de autostradă de la centură pînă la intrarea în București costă 129.180.727,51 lei. Probabil de aia a durat atît, că statul n-avea mărunțiș, iar firma constructoare n-avea rest 49 de bani. (D. C.)

● Un politician rus, purtînd suavul nume de Igor Lebedev, a propus ca, de vreme ce Rusia va organiza Campionatul Mondial de fotbal în vara anului următor, să se legalizeze în premieră, în cadru organizat, manifestările huliganilor: „Rusia va face figură de pionierat. Suporterii care vor să se bată cu alţi suporteri o vor putea face pe stadion de la o anumită oră“. Acest Lebedev este preşedintele Partidului Democratic Liberal, partid aflat în opoziţie, şi este membru în consiliul Uniunii Ruse de Fotbal. (M. C.)

● În urma investigației făcute de jurnaliștii de la Rise Project, Liviu Dragnea a fost întrebat cum a dispărut un milion de euro din declarația lui de avere. Răspunsul său: „O parte din bani i-am folosit, asta a fost și principala rațiune, o parte i-am folosit pentru construcția casei de la Alexandria, iar o altă parte în alte scopuri“. Finuț, discret, elegant. (A. M. S.)

Foto: S. Georgescu

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?