Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 682 din 16-22 martie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

O DATĂ ÎN PLUS,
UN ACORDEONIST PRĂVĂLIT
PESTE NIȘTE CÎRPE CU CHIP UMAN
VA PRIMI SEMNALE DIN SPAȚIU
 

●  O știre ne informează că „pentru prima dată, cu ocazia zilei internaţionale a femeii, organizaţii din peste 50 de ţări din lume se mobilizează pe 8 martie pentru a organiza «o zi fără femei».“ Inițiativa – absurdă, la prima vedere – încearcă de fapt să dovedească, o dată în plus, vechea zicală: „E rău cu femei, dar mai rău e fără“. (M. P.)

●  Pentru toate gusturile: cînd am plecat spre centru, la metrou, în pasajul de la Unirii cînta – foarte frumos – un saxofonist. Cînd m-am întors spre casă, locul lui era luat, în acelaşi pasaj, de un acordeonist. (C. Ş.)

●  Pe terasa unui restaurant e un butoi răsturnat. Pe butoi, cineva a scris, mare, „REX“. Iar în butoi, prăvălit peste niște cîrpe groase, doarme un cîine. Diogene s-a reîncarnat într-un cățel pe care îl cheamă Rex. (M. M.)

●  În Japonia s-a deschis un muzeu dedicat pietrelor cu chip uman. Soţii Shozo şi Yoshiko Hayama şi au petrecut 50 de ani din viaţă adunînd peste 1700 de bolovani care înfăţişează tot felul de figuri, unele deja foarte familiare, de la totemurile polineziene din Insula Paştelui şi sculpturile lui Brâncuşi la Alien, E.T. şi Elvis. Muzeul se cheamă Chichibu Chinsekikan.
(M. C.)

●  Cîteva dintre profețiile Babei Vanga: 2076 – lumea va fi condusă din nou de comuniști, 2084 – va avea loc o renaștere a naturii, 2088 – o nouă boală va lovi planeta, oamenii vor îmbătrîni în cîteva secunde, 2097 – boala va fi vindecată, 2100 – Soarele făcut de mîna omului va lumina partea întunecată a planetei, 2111 – oamenii vor deveni roboți, 2125 – Ungaria va primi semnale din spațiu, 2154 – animalele vor deveni pe jumătate oameni, 2371 – secetă mare, 3005 – va fi război pe Marte. Sincer, dintre toate mă sperie doar prima, cele care urmează, precum „Soare făcut de mîna omului“ nu sînt decît niște consecințe firești. (A. P.)   

PENTRU AUTORUL CAPODOPEREI, MULTE FORME RECENT DESCOPERITE NU POT ASIMILA
INTRAREA UNIUNII ÎN RAȚIUNE
 

● După incidentul din Spania, cel cu grupul de români care a plecat dintr-un restaurant fără să plătească, în știrea rulată la fiecare jumătate de oră la un post de radio se accentua faptul că escrocii au comandat pînă și „ouă umplute cu cremă de ciuperci“. Bănuiesc că, pentru autorul textului, asta era culmea nesimțirii. (S. G.)

● Prețul capodoperei: Gustav Klimt – Bauerngarten, 48 de milioane de lire sterline, record pe piața de artă; Picasso – Plant de tomates, 17 milioane; Femme nue assise, 13,6 milioane; Femme assise dans un fauteuil sur fond blanc, 12 milioane; Sisley – Effet de neige à Louveciennes, 7,3 milioane; Gauguin – Te arii vahine – La femme aux mangos, 8,3 milioane; Pissarro – Les quatre saisons, 7,6 milioane; Edgar Degas – Femme nue, de dos, se coiffant (Femme se peignant), 5,4 milioane. Licitația de artă „Impressionist & Modern Art“, organizată la începutul acestei luni de Sotheby’s, Londra, a raportat 177 de milioane de lire sterline (sursa: News.ro). Adjudecat! (R. M.)

● N-am văzut atîta amestec de omenire şi atîtea cozi ca de 8 Martie anul asta: în zona Unirii erau doi domni cu vreo șase căţei de rasă, un popă care strîngea fonduri şi vorbea la telefon, coadă la flori, coadă la Douglas, coadă la Chopsticks. Şi multe fete care chicoteau şi-ţi dădeau flori şi mărţişoare. (I. P.)

● Într-un magazin, două sortimente de mucenici absolut identici (ca forme, dimensiuni și preț), dar cu nume diferite: pentru persoanele cu orizont european – „mucenici Antonio“, pentru acelea care vor produse cu denumiri neaoșe – „mucenici Dobrogea“. (D. S.)

● NASA a cerut sugestii pentru denumirea celor şapte planete recent descoperite în sistemul Trappist-1. Iată cele mai simpatice sugestii: Far from Trump 1 7; sau Pluto, Long Live Pluto, Pluto Forever, We Love Pluto, Screw You For Killing Pluto, Planet of the Keks, Pluto; sau Super, Cala, Fraja, Listic, Expie, Ala, Docious; sau Rocky 1-7; This One, That One, The Other One, The Middle One & so on; sau Let, Trans, People, Pee, Where, They, Want; sau Ziggy, Freddie, Michael, Amy, Lennon, Prince, Elvis; sau (ceva ce-ar fi putut inventa colegul nostru Dan Stanciu) Gsjksbdvgs, Dhduxusd, Jdjdndysj, Qqqqqqqssdddd, Hshggshz, Nnnnnnnnnn; sau New Folder 1-7 şi multe altele, pe care le găsiţi la #7NamesFor7Planets. (M. C.)

● Elevii de gimnaziu nu pot asimila noţiuni de Istoria religiilor, susţine consilierul din cadrul Ministerului Educaţiei, Romeo Moşoiu, care a încercat să explice de ce copiii fac Religia la şcoală, şi nu Istoria Religiilor, aşa cum recomandă Consiliul Europei, pentru a evita eventualele îndoctrinări. Ce bine că aleşii de la Educaţie ştiu ce noţiuni pot asimila elevii şi ce nu! (C. Ş.)

● Bucata de autostradă de la centură pînă la intrarea în București costă 129.180.727,51 lei. Probabil de aia a durat atît, că statul n-avea mărunțiș, iar firma constructoare n-avea rest 49 de bani. (D. C.)

● Un politician rus, purtînd suavul nume de Igor Lebedev, a propus ca, de vreme ce Rusia va organiza Campionatul Mondial de fotbal în vara anului următor, să se legalizeze în premieră, în cadru organizat, manifestările huliganilor: „Rusia va face figură de pionierat. Suporterii care vor să se bată cu alţi suporteri o vor putea face pe stadion de la o anumită oră“. Acest Lebedev este preşedintele Partidului Democratic Liberal, partid aflat în opoziţie, şi este membru în consiliul Uniunii Ruse de Fotbal. (M. C.)

● În urma investigației făcute de jurnaliștii de la Rise Project, Liviu Dragnea a fost întrebat cum a dispărut un milion de euro din declarația lui de avere. Răspunsul său: „O parte din bani i-am folosit, asta a fost și principala rațiune, o parte i-am folosit pentru construcția casei de la Alexandria, iar o altă parte în alte scopuri“. Finuț, discret, elegant. (A. M. S.)

Foto: S. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.