Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE SPUNEA
CĂ PEȘTELE CU TURN ARGINTIU
SE OPREȘTE DIN PERIPLUL SĂU PE LA NOI
ÎNTR-O ÎNCĂPERE SEPARATĂ?

● 1400 de baxuri de țigări de contrabandă, în valoare de peste 2,5 milioane de euro, au fost descoperite de vameșii din portul Constanța Sud-Agigea. Potrivit documentelor, țigările au fost declarate drept hîrtie tipografică. Cine spunea că presa scrisă nu mai are distribuție bună? (C. Ș.)

● Dacă vă plac figurinele de jucărie, acum puteţi colecţiona nu doar simpaticele personaje Disney sau eroii Marvel sau ce se mai dă copiilor la McDonald’s, dar şi creaturile groteşti din picturile „Grădina desfătărilor umane“ ori „Ispitirea Sf. Anton“ ale lui Hieronymus Bosch: Omul-copac, Diavolul în foişor, Flautistul albastru, Pasărea-monstru, Ciudatul cu barbă, Peştele cu turn, Diavolul corului, Burtoiul cu pumnal înfipt, Pasăre în ou albastru ş.a. Le puteţi combina cu Lego. Merg și cu absint. (M. C.)

● La tarabele de pe la Peleș am descoperit o nouă (pentru mine) modă: pălării negre cu argintiu, cu urechi de pisică. Un soi de rîși mai pisi. (I. P.)

● Robotul „Curiosity“ a ajuns pe Marte pe 5 august 2012. După patru ani de misiune, a înregistrat peste 70.000 de imagini şi a analizat solul marțian pentru a verifica ce compoziţie are roca. 5 august este considerată de către NASA ziua lui de naștere. Atunci, „Curiosity“ se oprește din periplul său marțian și își cîntă singur „La mulți ani!“. Într-o eră a mașinăriilor din ce în ce mai „umane“, mi se pare cea mai înduioșătoare poveste adevărată cu roboți pe care am auzit-o pînă acum. (A. P.)

● În Tanzania, nouă angajați ai unei televiziuni au fost sancționați pentru difuzarea de fake news, potrivit BBC. Da, ați citit bine, Tanzania. Pe la noi e liniște și pace, nu? (A. M. S.)

● Arabia Saudită a făcut un pas important în lupta pentru drepturile femeilor, relatează BBC. În provincia Al Qaissim tocmai a fost înființat un Consiliu al Femeilor, organism menit să atragă atenția asupra inegalităților de gen. La prima întrunire a Consiliului, înființat la inițiativa prințului Faisal bin Mishal bin Saud, s-au prezentat 13 bărbați. Femeile, conform tradiției, nu au putut să apară la evenimentul public. Au stat într-o încăpere separată, menținînd legătura cu „plenul“ prin videoconferință. Putem spera, în atari condiții, la o revoluție feministă? (M. M.)

AȘADAR, LA LOCUL POTRIVIT
(ÎNTRE O NOUĂ SPECIE
ȘI PIATRA SA DE MORMÎNT),
CLIENȚII ARMELOR AU FOST
DAȚI AFARĂ DINTR-UN DIALOG ZILNIC 

● Părea o dimineață obișnuită pentru o capitală nici prea-prea, nici foarte-foarte, ca a noastră (a se completa „europeană“, „culturală“, „business“ etc. etc., orice credeți că s-ar potrivi mai bine Bucureștiului iubit, chiar și recentul „Capitala Iubirii“, determinantul cu majusculă!), o dimineață ștearsă de duminică înnourată a ploaie, a lapoviță, a de toate cele băbești hachițe vremelnice… dacă troleibuzul n-ar fi șters la linie trotuarul jegos pe care se plimbau tacticos, în șir indian, cîtuși de puțin amenințați de euroscepticismul urbei noastre, trei șobolani, veseli și zglobii, puși pe taine și furat. Așadar, la locul potrivit, ca determinant pe lîngă capitală, orice derivat de la fața locului. Adică: Bulevardul Elisabeta, în dreptul fostei „Cireșica“ (firma mai există, dar clientelă nu prea.) A consemnat… (R. M.)

● Ion Țiriac, statornic susținător al sportului și al PSD-ului, spune într-un interviu: „Eu, între hoț și prost, prefer hoțul“. Nu-i prost Ion Țiriac… (S. V.)

● Biologul Mátis Attila, membru al Societății Ornitologice Române (SOR), a descoperit în Dobrogea o nouă specie de plantă: Ferula mikraskythiana. SOR ia în considerare posibilitatea ca planta să fie numită, ținînd cont de originea maghiară a descoperitorului, Férulö, în loc de Ferula. Pe acest fond, a apărut suspiciunea că SOR e o organizație finanțată de Soros. (M. P.)

● Un domn pe nume Walter Summeford a fost lovit de fulger de trei ori în timpul vieţii fără ca asta să-l afecteze prea tare. La patru ani după moartea lui, survenită natural în 1912, piatra sa de mormînt a fost de asemenea lovită de fulger. Așa e cînd fulgerul face o obsesie pentru tine! (M. C.)

● Clienții unui supermarket din Brăila s-au îmbulzit pentru a pune în coșuri cît mai multe pachete cu hîrtie igienică vîndută la preț redus. În momentul în care hîrtia de la raft s-a terminat, ei au intrat în depozitul magazinului, neavînd răbdare ca angajații să aducă un alt stoc, a relatat Digi24. Secretul în viață e să fii pregătit pentru ce urmează. (A. M. S.)

● După ce deputatul PSD Cătălin Rădulescu a amenințat demonstranții din Piața Victoriei, sugerînd că are o armă pe care nu va ezita s-o folosească, Poliția din Argeș s-a autosesizat și a descins la o verificare a armelor deputatului. Au urmat noi declarații: „Mi-am bătut joc de jurnaliști, mîine pot spune că am o bombă atomică“. Bănuiesc că deputatul își dorește o vizită și din partea FBI. (S. G.)

● Săptămîna trecută, Turcia lui Erdogan a acuzat Olanda de fascism în timp ce niște turci furioși se fotografiau înfigînd cuțite în portocale. Între timp, Trump-ul olandez de extremă dreaptă a pierdut alegerile în Olanda, iar cifrele privind Turcia arată astfel: din 15 iulie anul trecut și pînă acum, 94.224 de cetățeni au fost reținuți de autorități în urma denunțurilor politice, peste două mii de școli, licee și universități au fost închise, 7316 de profesori universitari au fost concediați, 4070 de judecători și procurori au fost dați afară, 149 de ziare, reviste și platforme online au fost închise și 162 de jurnaliști au fost arestați. P.S. Victor Ponta este un mare admirator al regimului lui Erdogan. (M. C.)

● Fragment dintr-un dialog auzit în autobuz: „De ce nu v-ați dat întîlnire la metrou?“ „Pentru că ea nu frecventează metroul.“ (D. S.)

● Într-un documentar de pe unul din canalele TV cu teme marine era povestea unei balene eșuate pe coastele Statelor Unite, salvată de oamenii și specialiștii din zonă. După ce au hidratat-o, au hrănit-o și au îngrijit-o zile în șir, pînă ce au crezut că o pot „repune pe picioare“, cum s-ar zice la oameni, adică repune în libertate, aceștia au constatat că balena se întorcea înapoi la oameni. Nu voia să stea nici singură în larg și nici cu alte balene. Atunci specialiștii au studiat-o mai atent și au descoperit că era cam surdă, adică nu auzea toate ultrasunetele pe care trebuie să le audă o balenă și nu putea să vîneze. Pentru că salvatorii ei nu-i prea mai puteau asigura cele 30 de kilograme de pește zilnic, s-a decis mutarea ei la un delfinariu (sau balenariu) din San Diego, la aproape cinci mii de kilometri distanță. A fost transportată cu avionul, cum altfel… Aici, deja, pentru noi începe să sune a banc: cum urci o balenă surdă în avion? (A. M.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești