Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 686 din 13-19 aprilie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

AU DISPĂRUT
DE CEVA VREME DIN GROPI
DINOZAURII CU COVRIGI ÎN COADĂ,
E PLIN DE CĂPRIOARE PUBLICE
CARE SE MANIFESTĂ PE UN GARD 

● Primii doi jucători de tenis din ierarhia mondială – Andy Murray și Novak Djokovici – au dispărut de ceva vreme din competiții. Ambii au probleme. De fapt, aceeași problemă. Se pare că pe amîndoi îi doare în cot. Tenisul dă de multe ori dureri în cot, la propriu. (A. M.)

● Locuitorii dintr-un orășel britanic, Nottinghamshire, au serbat, cu un tort festiv, aniversarea de doi ani a unei gropi (gropițe?) în asfalt, după ce primăria nu a remediat situația. La cum stau lucrurile în România, cred c-am ține-o într-o sărbătoare continuă dacă le-am urma exemplul. (C. Ș.)

● Mi s-a umflat pieptul de mîndrie cînd am aflat (cam tîrziu, ce-i drept) că avem și noi dinozaurii noștri, pe lîngă faliții de care știam. E vorba despre un humerus fosil aparținînd unui animal preistoric din ordinul pterozaurilor, subordinul pterodactili, descoperit în bazinul Hațegului, în apropierea satului Vălioara din comuna Răchitova, județul Hunedoara. În anul 2002, trei paleontologi (Éric Buffetaut, Dan Grigorescu și Zoltan Csiki) au studiat rămășițele pămîntești ale animalului și au ajuns la concluzia că i s-ar potrivi numele Ha­tzegopteryx thambema. Să fie primit! (D. S.)

● Domnul Liviu Dragnea ne-a explicat, săptămîna trecută, cu cifre şi grafice, cum or să crească salariile angajaţilor la stat. Pînă în 2022 se dublează, se triplează, pe alocuri se cvadruplează. Nu numai că încep să văd cîinii cu covrigi în coadă, văd chiar şi sarea, macul, susanul de pe covrigii calzi. (M. M.)

● Doamna Gabriela Firea, întîlnindu-se cu elevi de clasa a VI-a la o şcoală din sectorul 6 al Capitalei, le spune copiilor, printre altele, că e cool să asculte muzică bună – motiv pentru care l-a adus cu ea pe CRBL. Ce cîntă acest domn CRBL în faţa copiilor? Cam aşa: „Unde i petre-petre-petrecerea / Sînt şi fete sexy, fete rele care vor na-na / Vai, dar ce-avem noi aicea, / E plin de căprioare, bine că mi-am luat alicea.“ Eu cred că doamna Firea vrea, de fapt, să introducă în curriculum ore de educaţie sexuală, da’ nu prea ştie cum să zică. (C. Ş.)

● Stimată doamnă primar general al Capitalei, Gabriela Firea, prerogativele funcției pe care temporar o dețineți și pe care, în același registru, ar trebui s-o onorați (ușor de zis, da’ greu de făcut, după cum se vede) impun cu obligativitate folosirea limbii române în discursurile publice. Cu atît mai mult cu cît publi­cul țin­tă (evident tot electorală) sînt copiii (întîmplător cei din sectorul 6 bucureștean, eșantion experimental pentru discursuri bombastice). Nerespectarea acestei reguli ar trebui sancționată automat cu demisia redactată în limba română. Dacă însă acest lucru nu vă e foarte la îndemînă, apelați la un traducător, poate reușiți astfel să vă exprimați corect în limba română. We need to keep as cool a head as possible, needn’t we? (R. M.)

● Hyperthymezie este numele bolii (ori superputerii) care se manifestă prin amintirea de către cineva a fiecărui detaliu din întreaga lui viaţă. Doar 25 de pămînteni o au. (M. C.)

● Într-un sat din apropiere de București, o fetiță de vreo zece ani, cățărată pe un gard, îi striga unei femei care trecea pe stradă, probabil o vecină: „A murit mama! A murit mama!“ Femeia n-a prea băgat-o în seamă, probabil că o cunoștea prea bine. Fetița a continuat, aproape rîzînd: „A murit mama! Păcăleală de 1 Aprilie!“ Unii sînt stupizi de mici. (A. M.)

INDIFERENT DE VÎRSTĂ
ȘI DE NUMĂRUL DE ZILE MARI
BINECUNOSCUTE,
DESĂVÎRȘIREA KITSCH-ULUI CASEI
NU POATE AJUNGE LA BIBLIOTECĂ 

● După două zile în Amsterdam, îţi dai seama de normalitatea mersului – exclusiv aproape – pe bicicletă. Indiferent de vîrstă şi de numărul de copii (am văzut chiar trei îngrămădiţi în coşul-anexă uriaş). (I. P.)

● Descinderea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, împreună cu Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, într-o școală din București ca să-i sperie pe copii cu Balena Albastră a fost un spectacol de zile mari. Prost gust cît cuprinde, discursuri anacronice, tîmpite. Ce s-or mai fi distrat copiii ăia ascultîndu i… Cu muzica și versurile lui CRBL de la sfîrșit n au prea știut doamnele ce să facă. Dar au dat amîndouă din cap, semn că situația e sub control și partidul veghează. (A. M. S.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XVI): Così fan tutte, de Wolfgang Amadeus Mozart. În turcă: Kadînlar Böyle Yapar; în maghiară: Mind így csinálják; în poloneză: Tak czynia wszystkie. (M. P.)

● Primăria Capitalei s-a ținut de cuvînt: a atîrnat ghirlande festive de Paști. Beculețele de la Crăciun au fost intercalate cu iepuri, flori și ouă. Mai am o curiozitate: cînd se vor aprinde? Sper ca, pentru desăvîrșirea kitsch-ului, să le dea drumul exact după slujba de Înviere, cînd va spune popa: „Veniți de luați lumină.“ (S. G.)

● România în trei ştiri de săptămîna trecută: Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, este acuzat de DNA că ar fi primit o şpagă de 8.600.000 de euro. Chipul Patriarhului Daniel a fost gravat pe clopotul Catedralei Mîntuirii Neamului, în valoare de aproape o jumătate de milion de euro. Agramatul Florin „Altă întrebare“ Iordache, autorul OUG 13, a fost votat vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. (M. C.)

● Bibliotecile publice din Statele Unite au bunul obicei de a păstra un fel de cutie la care are acces oricine de pe stradă pentru a returna cărțile împrumutate. Adesea, cititorul nu poate ajunge la bibliotecă în timpul orelor de program, așa că asemenea „drop boxes“, meșterite după modelul cutiilor poștale, sînt binevenite. Însă aceste cutii ascund, de multe ori, surprize pentru bibliotecari. Recent, biblioteca publică din orașul Phillipsburg, New Jersey a primit înapoi, prin „drop box“, o carte împrumutată acum 50 de ani. Mai precis, pe data de 5 ianuarie 1967. Cartea este un exemplar din Insula misterioasă de Jules Verne. „Cred că cititorului i-a plăcut foarte mult cartea“, a comentat, zîmbind, directorul bibliotecii. Cum regulile bibliotecii publice din Phillipsburg prevăd o taxă de 10 cenți pentru fiecare zi de întîrziere, cititorul întîrziat ar trebui să plătească aproximativ 1800 de dolari. Doar că nu se știe cine este acesta, pentru că, evident, fișele împrumuturilor din 1967 s-au pierdut de mult timp. Așadar, pentru a-l afla, biblioteca a decis să reducă penalizarea la doar 3 dolari și îl roagă pe cel care a restituit cartea să apară. Nu de alta, dar este posibil să fie la mijloc o poveste misterioasă. Sau doar interesantă… (S. V.)

Foto: Mircea Vasilescu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Franța își pune la bătaie cele 300 de rachete nucleare pentru a apăra Europa. Moscova amenință cu scufundarea Insulelor britanice
Europa ar putea fi pregătită să creeze o umbrelă de protecție nucleară în fața Rusiei, formată din 300 de rachete balistice franceze.
image
Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială.
image
Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
Sute de mii de familii din România s-au îmbogățit în anii 90, la scurt timp după Revoluție, în timp ce milioane sărăceau de la o zi la alta. Pentru asta, oamenii stăteau la cozi și noapte ca să își depună banii la Caritas, iar câteva săptămâni mai târziu ridicau o sumă de opt ori mai mare

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.