Şcoala mea

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Şcoala mea jpeg

Era unul dintre titlurile compunerilor tematice pe care le primeam ca temă prin clasele primare – „Școala mea“. Pesemne ar fi trebuit să scriem despre școlile noastre socialiste care apăreau peste noapte ca ciupercile printre blocurile din cartiere (în anii ’80, demografia era încă în creștere), cuburi noi și identice, lipsite de personalitate, care și acum îmi creează senzația de mici pușcării, mă întreb cum de-or putea să învețe copiii în astfel de locuri. Însă „școala mea“ era altfel. O clădire veche, cu clase improvizate uneori în încăperi mai mici decît un living dintr-o vilă de la Mogoșoaia din zilele noastre, care înainte avuseseră cu totul alte destinații, sala de sport fusese „baia popilor“, clasa a mică a celor de la VIII C – „bucătăria popilor“, ne informa nea Petrescu, omul de serviciu și bun la toate, un fel de străjer al școlii pe vremea cînd nu existau agenții în uniforme, plictisiți și indiferenți. „Școală veche, cu tradiție istorică de peste 150 de ani“, scrie și astăzi despre ea pe site-ul Inspectoratului Școlar. Scrie și pe placa din marmură, comemorativă, de la intrare. Inițial, la final de secol XIX, fusese școală preoțească. Toate aceste povești și detalii ne stîrneau imaginația. Și pentru că tocmai citiserăm Cireșarii, care erau la modă, ne-am petrecut vreo doi ani chiulind de la ore, de la materiile la care „aveam a doua notă“, pentru a ciocăni sistematic în pereții școlii, a-i indentifica pe cei care „sunau a gol“, a întocmi hărți și a trasa imaginare tunele secrete. Speram să descoperim „comorile popilor“ (cruci din aur, cărți de valoare etc.), însă ele au rămas nedescoperite pînă în ziua de azi. În 1990, am prins momentul în care școala noastră a reluat „parteneriatul“ cu biserica din apropiere, unde părintele Galeriu încă mai slujea și era o legendă, apoi a căpătat denumirea de Sfîntul Silvestru. Mi-amintesc și acum nedumerirea și spaima unui coleg care a întrebat în pauză, înaintea orei de religie: „Și acum ce-o să se întîmple? Or să ne îmbrace pe toți în popi, tocmai cînd am scăpat de uniforme?“

Cei opt ani pe care i-am petrecut în această școală „de cartier“ de pe strada Oltarului (probabil fostă a Altarului, cîndva), una din străduțele mele preferate din București, umbrită de castanii ce mi se păreau uriași și care „se închide“ în mod atipic cu o clopotniță, au fost atît de interesanți încît, mai apoi, nu prea mi-a mai păsat de anii de liceu, și acesta tot unul „cu tradiție“. Și deși am trecut de sute de ori de atunci pe lîngă școala mea, privindu-i pe copiii de acum cum invadează strada Oltarului, la terminarea orelor, și cum se risipesc în grupulețe pe Calea Moșilor – o altă lume, exact așa cum făceam și noi –, n-am mai îndrăznit să intru. N-am mai avut de ce sau poate că mi-a fost teamă pe undeva ca nu cumva, în momentul în care voi păși înăuntru, magia să se destrame.

Totuși, am fost săptămîna trecută, după aproape 25 de ani. M-am întîlnit cu un fost coleg ca să mergem la școală și să propunem un eveniment legat de Povestiri de pe Calea Moșilor. Am intrat pe la „intrarea elevilor“ din curtea mică, locul unde făceam careul pe timpuri și cîntam imnul. Curtea mică mi-o aminteam destul de mizerabilă, cu un castan care creștea strîmb chiar în mijloc și, deși rădăcinile lui ieșeau din asfalt, nu se îndura nimeni să-l taie. Castanul nu mai e, în schimb sînt leagăne colorate, iar curtea e pavată cu un pavaj elastic, din cauciuc, precum cel din parcurile pentru copii. La fel și curtea mare care pare mult mai modernă, mai funcțională, însă și-a pierdut din farmec. Și aici fuseseră tot castani, unul dintre ei chiar gigantic, patru copii de-a întîia nu puteau să-i cuprindă trunchiul cu brațele. Însă era complicat să dai probele de alergare, făcînd slalom printre copaci. În curte i-am găsit pe băieți la fotbal și, în prima clipă, am avut senzația stranie că erau chiar „băieții noștri“ care refuzeseră să crească și continuaseră să joace fotbal acolo, la nesfîrșit.

Holul de la intrare e neschimbat – aceeași pardoseală ca o tablă de șah, aceeași masă a elevului de serviciu. Lipsește doar nea Petrescu, care a murit de mult, însă îi pot simți prezența. Dacă închid ochii, pot să aud în liniștea aceasta cu vagi ecouri muzicale, de după ore, hîrșîitul măturoiului cu care face curat. Le recunosc pe două dintre femeile de serviciu, erau și „pe vremea noastră“, probabil foarte tinere. Însă nici acum nu par îmbătrînite, de parcă ar aparține unui timp care a încremenit pe loc. Le spunem că sîntem foști elevi. „Ați venit să vedeți școala?“ Da, mă simt un vizitator, un turist într-un muzeu al copilăriei mele. Într-o vitrină plină cu albume de fotografii – din păcate, nu și generația mea – zăresc o relicvă: clopoțelul.

Școala e vie, veselă, colorată, la fel și totuși diferită. Au dispărut, desigur, Gazeta de perete, panourile cu pioneri, steagurile partidului, peste tot e plin de desene ale copiilor de acum. Au dispărut și țîșnitorile de la parter, unde ne spălam acuarelele după ora de desen. Clasele au fost renovate, reconfigurate, au table interactive, iar copiii își pot lăsa cărțile și caietele în bănci pentru a doua zi, ușile se încuie, nu mai învață nimeni în două ture. Îi invidiez – mereu găseam banca mea pătată și mîzgălită de cei din tura de dimineață. Și cotoare de mere putrezite în bancă. E drept, sînt și mai puțini copii, și nu mai locuiesc doar pe Calea Moșilor și în împrejurimi, unii vin și din Otopeni sau Voluntari pentru anumiți profesori sau învățători. Intrăm în clase pe rînd, în fiecare dăm peste o „bisericuță“, peste cele mai bune prietene care șușotesc ceva, își împărtășesc secretele. Își ridică privirile spre noi și ne salută pe tonul acela ușor intimidat și „oficial“ pe care îl cunosc foarte bine – „Bunăă ziuaa!“. Revin la realitate, nu sînt Adina mică rătăcind pe culoarele școlii, sînt un adult, aș putea să fiu o mamă care își caută copilul ca să-l ia de la școală. Un băiețel blond se lipește timid de piciorul învățătoarei lui. Îl cheamă Sașa. Cei de la grupa pregătitoare mi se par atît de mici, oare ce caută toți acești copii dulci și speriați la școală? E doar o impresie, mici eram și noi, îmi amintesc că pe fosta învățătoare a lui Alex, cea care ne-a întîmpinat acum, o vedeam foarte înaltă și frumoasă și o comparam mereu cu o zînă. Frumoasă e și acum, însă este cît mine de înaltă.

Și sala de festivități mi se pare acum neîncăpătoare, cu o scenă ca pentru păpuși. Pe vremuri, îmi închipuiam că era cît o sală de bal. O sală de bal unde am crescut „la normă“ viermi de mătase. Am rămas aici o jumătate de oră, povestind despre foști profesori, foști elevi, despre cei care nu mai sînt și mi-am dat seama că viața se poate transforma oricînd într-o buclă, te poți întoarce oricînd de unde ai plecat, fără să te raportezi la trecut sau la viitor… fiindcă lumina galbenă de primăvară se filtrează la fel prin ferestruicile sălii de festivități, din curte se aud glasurile băieților care joacă fotbal, mereu aceleași, nea Petrescu continuă să dea cu mătura în holul de la intrare, vei fi aici și peste încă 25 de ani, și peste 50, chiar dacă nu mai vei mai fi deloc.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.