Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

POATE N-AR FI RĂU SĂ LI SE SPUNĂ
ȘI OFICIALILOR RESPONSABILI
CU „FRUNTEA SUS!“ CĂ UNII DINTRE EI (PENTRU CARE
NU EXISTĂ VIAȚĂ MAI DEPARTE)
AJUNG ÎN SPAȚIUL UNEI NOPȚI 

● Lumea ia foc cînd se duce cîte un oficial român și vorbește prost într-o limbă străină. Eu pur și simplu nu înțeleg cum pot să aibă o relație atît de accidentată cu limba română. Nu mai am nici un fel de îngăduință pentru cei care n-o vorbesc ca lumea. De încredere nici nu poate fi vorba. Poate n-ar fi rău să li se spună și copiilor că dacă vrei să te ia cineva în serios, indiferent ce vei face în viață, ar trebui să scrii și să te exprimi corect. (A. M. S.)

● De la o vreme, copacii nu se mai curăță, nu le mai tăiem adică crengile, nu-i mai stropim cu var, ci, mai nou, se toaletează (reflexiv cu sens pasiv). Dar nu oricum, ci pe sărite… șirul din dreapta, da, cel din stînga, ba (nu, nu e vorba de orientarea lor politică, ci mai curînd de atracția pecuniară a edililor). De ce un atare regim discriminatoriu la două șiruri de copaci de aceeași esență și vîrstă, de pe aceeași alee (se cuvine să precizăm, sector 6)? Fără explicații. Unii or fi toaletabili, și alții nu… Singura explicație, totuși, la îndemînă ar fi că cei deja ferchezuiți adăpostesc peticele închiriate spre parcare mașini persoane fizice, deci mai pică un gologan în buzunarul oficialilor responsabili cu toaleta. Așa că fiți fără grijă, dragi electori, că de uscături avem noi… (R. M.)

● Sînt prin oraş cîteva panouri publicitare „uşor“ înspăimîntătoare: reclama la Hornbach cu bărbatul bărbos, cu pămînt pe faţă, semiîngropat, însoţit de sloganul „Hei, fruntea sus! Continuă treaba!“. Completat cu succes de cel cu „Mergi în vacanţă pînă nu vine ea la tine!“. Par să fie printre pionierele trend-ului horror neaoş în advertising. (I. P.)

● E criză. „România nu are capacitatea de a produce în maternităţi necesarul de porci“, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea. După mintea mea, problema e alta: unii dintre ei pur și simplu nu mai ajung în galantare. (C. Ș.

● România este pe primul loc în UE la mortalitatea infantilă, cauza fiind nou-născuţii prematuri pentru care nu există suficiente incubatoare în maternităţi. Un incubator costă cam 8000 de euro. Catedrala Mîntuirii Neamului, cam 200.000.000 de euro. (M. C.)

● La mitingul „pro-viață“ desfășurat în mai multe orașe din țară, mitropolitul Clujului a declarat că „țara nu s-ar prăbuşi dacă toate tinerele familii din România ar avea măcar trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama şi unul pentru ţară şi Biserică“. Acum, de ce să nu aibă patru, să fie unul pentru țară și unul pentru Biserică. Dacă tot nu dăm de la noi… (S. G.)

● Se aşază în dreapta mea. Încerc să nu fac contact vizual – ştiu că dacă fac asta, sînt pierdută. Scoate un teanc de hîrtii din geantă şi mi le bagă în faţă: „Mă scuzaţi, domnişoară, puteţi să-mi citiţi şi mie aici dacă asta e asigurarea de sănătate?“ Îi zîmbesc – pî­n aici mi-a fost. Începe să turuie mai departe: „Sînt pentru frate-meu, îl trimit la analize, mă aşteaptă în maşină acuma, că e tare fricos. E mai mare ca mine, da’ mereu a fost aşa, ce naiba o fi aşa fricos nu ştiu.“ Bătrîna din stînga mea se bagă în vorbă: „Eee, aşa-s toţi bărbaţii, parcă nu-i ştiţi.“ Din dreapta, doamna o aprobă zgomotos şi începe să-mi povestească istoricul fratelui… (C. Ș.)

● Discursul lui Gabriel Liiceanu din Parlamentul European l-a deranjat teribil pe Mircia Gutău, primarul din Rm. Vîlcea, care a declarat: „Nu ştiu cum ajung toţi ăştia pe acolo. Se duc şi fac România de rîs. Drept urmare, am decis să-i retrag domnului Liiceanu dreptul de a mai ocupa spaţiul (Librăriei «Virgil Ierunca» – n.m.) cu titlu gratuit şi vom acţiona conform legii.“ Între timp s-a aflat că librăria plăteşte chirie, şi încă una mai mare decît pentru spaţiul de alături, închiriat de un deputat local cu 78 de lei pe lună; aşa că primarul a dat-o la întors. Pentru cei care nu ştiu, acest Mircia Gutău, în calitatea sa de primar PSD-ist, a fost condamnat definitiv, în 2010, pentru fapte de corupţie, pentru ca în 2014 să fie condamnat, din nou, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Magistraţii însă au decis contopirea pedepselor şi, pînă la urmă, individul a rămas în libertate, fiind înscăunat din nou ca primar, dar din partea PNL. Dacă tăcea, traseistul Gutău doar condamnat penal rămînea! (M. C.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XV): A Midsummer Night’s Dream (Visul unei nopți de vară), de William Shakespeare. În turcă: Bir Yaz Gecesi Rüyasî; în maghiară: Szentivánéji álom; în bulgară: Săn v liatna noșt. (M. P.

PE LÎNGĂ POSIBILITATEA
SĂ VĂ ÎNSENINAȚI VREMEA
A MAI APĂRUT ȘI O APLATIZARE 

● Pe lîngă binecunoscuta noastră Dilema veche, pe piață a mai apărut o dilemă. Nu, nu e o revistă, ci o carte al cărei titlu te oprește puțin în loc: Dilema omnivorului. O dilemă care și ea e foarte veche, legată de sursele mîncării noastre cea de toate zilele. Interesant e că autorul, pe nume Michael Pollan, e profesor de jurnalism la Universitatea Berkeley. Te gîndești că și jurnalismul începe să se transforme în ceva tot mai comestibil (sau mai otrăvitor?). (A. M.)

● Noua limbă de lemn e, de fapt, veche. Iată două mostre luate la întîmplare dintr-un discurs al actualului ministru al Agriculturii, Petre Daea: „Să preiei cu dibăcie conexiunea factorială, dar, mai cu seamă, să detaşezi cu puterea de percepţie direcţiile de acţiune…“ Şi: „Puterea de percepţie nu-ţi dădea posibilitatea să prinzi cu toată dibăcia conturul realizării, dar, mai cu seamă, nu îţi puteai aşeza mintea pe hîrtia de scris pentru a putea proiecta viitorul agriculturii.“ Dacă agricultura ar durea, atunci numele acestei usturătoare şi iremediabile migrene ar fi daea. (M. M.)

● Ca să vă înseninați puțin ziua: Burned your ­Tweet e un roboțel simpatic care printează și arde imediat tweet-urile lui Donald Trump. (C. Ș.)

● La fix nouă luni după ce Naţionala de fotbal a Islandei a învins Anglia la Campionatul European, maternităţile islandeze au raportat un număr record de naşteri. În loc să susţină interzicerea avortului, BOR mai bine ar sponsoriza Naţionala noastră de fotbal, care n-a mai repurtat o mare victorie de pe vremea cînd Iisus era tîmplar. (M. C.)

● Acum o vreme, trenurile de metrou din București aveau nume de flori. După un timp, cei de la Metrorex au schimbat macazul și le-au pus nume de județe. Mi se pare un regres onomastic și o aplatizare a farmecului călătoriei pe sub pămînt: era mai plăcut să călătorești cu „Garofița“ decît cu „Ialomița“. (D. S.)

Foto: S. Georgescu

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

Depoul din Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (8) JPG
Locomotivele de epocă și turnul de apă unicat, ajung în pragul ruinării într-un fost mare centru feroviar
Depoul CFR din Petroșani a mai păstrat două locomotive de epocă, aflate într-o stare avansată de degradare. Locomotivele de epocă și castelul de apă unicat atrag toate privirile celor care ajung în orașul din Valea Jiului.
1 pizza de post jpg jpeg
Pizza de post cu blat din mălai. O să te cucerească instant
Pizza de post cu blat din mălai. O să te cucerească instant.
Călin Georgescu foto FB png
Cum ar funcționa România condusă de Călin Georgescu? Cele mai sumbre scenarii: „Cine miscă, mișcă mort”
Peste 2 milioane de români au rezonat cu mesajul candidatului Călin Georgescu. Specialiștii atenționează însă că ne aflăm pe marginea prăpastiei, în cel mai negru punct din istoria post-decembristă a României.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
Cum vor vota alegătorii la următoarele alegeri, strategic sau util? Analist: „E un vot prin simpatie ideologică"
Cum vor vota alegătorii: strategic sau util? Analistul politic Cristian Pîrvulescu explică influențele campaniilor asupra opțiunilor electorale, subliniind cum votul strategic reflectă viziuni pe termen lung, iar votul util este adesea determinat de simpatii ideologice și calcule pragmatice.
denise richards fiica gettyimages jpg
Dramele starurilor care au copii bolnavi! Denise Richards, dezamăgită de medici
Părinții celebri care se confruntă cu provocări legate de sănătatea copiilor lor își împărtășesc adesea povestea pentru a-i ajuta pe alții care se confruntă cu probleme similare.
bursa foto pixabay
Sărbătorile, marcate de incertitudine. Ce este efectul „raliului de Crăciun”
Luna decembrie este cunoscută ca fiind o „insulă de optimism” pentru piața bursieră, pentru că statisticile anterioare au arătat câștiguri notabile, deși mai mici decât acum 10-20 de ani.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Schengenul în care intră România din 2025. „Sentimentul că am fi cetățeni de mâna a doua a alimentat victoria lui Georgescu”
România va intra, după 13 ani de așteptare, într-un Schengen terestru cu controale la granițe timp de „cel puțin 6 luni” și cu nouă țări care au reluat controalele prin sondaj. Va fi boom în transporturi, dar a venit și nota de plată sub forma succesului candidatului Călin Georgescu.
mudava
Excentricul Mudava, vraciul care a șocat România la alegerile din 1996. „Cine mă votează pe mine, votează pe Dumnezeu”
În anii ‘90, un candidat independent la alegerile prezidențiale a șocat România. Constantin Mudava le-a cerut românilor să-l voteze în 1996, cu sloganul: „Cine mă votează pe mine, votează pe Dumnezeu”, însă povestea sa de „tămăduitor” păstrează și alte detalii tulburătoare.
caine belka stapan mort rusia jpg
Emoționant! Câinele devotat refuză să plece din locul unde i-a murit stăpânul
De când stăpânul lui Belka s-a înecat traversând pe bicicletă un râu înghețat, câinele a rămas zile întregi în locul unde acesta a căzut, așteptând ca el să se întoarcă – dar, din păcate, bărbatul a murit.