Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

POATE N-AR FI RĂU SĂ LI SE SPUNĂ
ȘI OFICIALILOR RESPONSABILI
CU „FRUNTEA SUS!“ CĂ UNII DINTRE EI (PENTRU CARE
NU EXISTĂ VIAȚĂ MAI DEPARTE)
AJUNG ÎN SPAȚIUL UNEI NOPȚI 

● Lumea ia foc cînd se duce cîte un oficial român și vorbește prost într-o limbă străină. Eu pur și simplu nu înțeleg cum pot să aibă o relație atît de accidentată cu limba română. Nu mai am nici un fel de îngăduință pentru cei care n-o vorbesc ca lumea. De încredere nici nu poate fi vorba. Poate n-ar fi rău să li se spună și copiilor că dacă vrei să te ia cineva în serios, indiferent ce vei face în viață, ar trebui să scrii și să te exprimi corect. (A. M. S.)

● De la o vreme, copacii nu se mai curăță, nu le mai tăiem adică crengile, nu-i mai stropim cu var, ci, mai nou, se toaletează (reflexiv cu sens pasiv). Dar nu oricum, ci pe sărite… șirul din dreapta, da, cel din stînga, ba (nu, nu e vorba de orientarea lor politică, ci mai curînd de atracția pecuniară a edililor). De ce un atare regim discriminatoriu la două șiruri de copaci de aceeași esență și vîrstă, de pe aceeași alee (se cuvine să precizăm, sector 6)? Fără explicații. Unii or fi toaletabili, și alții nu… Singura explicație, totuși, la îndemînă ar fi că cei deja ferchezuiți adăpostesc peticele închiriate spre parcare mașini persoane fizice, deci mai pică un gologan în buzunarul oficialilor responsabili cu toaleta. Așa că fiți fără grijă, dragi electori, că de uscături avem noi… (R. M.)

● Sînt prin oraş cîteva panouri publicitare „uşor“ înspăimîntătoare: reclama la Hornbach cu bărbatul bărbos, cu pămînt pe faţă, semiîngropat, însoţit de sloganul „Hei, fruntea sus! Continuă treaba!“. Completat cu succes de cel cu „Mergi în vacanţă pînă nu vine ea la tine!“. Par să fie printre pionierele trend-ului horror neaoş în advertising. (I. P.)

● E criză. „România nu are capacitatea de a produce în maternităţi necesarul de porci“, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea. După mintea mea, problema e alta: unii dintre ei pur și simplu nu mai ajung în galantare. (C. Ș.

● România este pe primul loc în UE la mortalitatea infantilă, cauza fiind nou-născuţii prematuri pentru care nu există suficiente incubatoare în maternităţi. Un incubator costă cam 8000 de euro. Catedrala Mîntuirii Neamului, cam 200.000.000 de euro. (M. C.)

● La mitingul „pro-viață“ desfășurat în mai multe orașe din țară, mitropolitul Clujului a declarat că „țara nu s-ar prăbuşi dacă toate tinerele familii din România ar avea măcar trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama şi unul pentru ţară şi Biserică“. Acum, de ce să nu aibă patru, să fie unul pentru țară și unul pentru Biserică. Dacă tot nu dăm de la noi… (S. G.)

● Se aşază în dreapta mea. Încerc să nu fac contact vizual – ştiu că dacă fac asta, sînt pierdută. Scoate un teanc de hîrtii din geantă şi mi le bagă în faţă: „Mă scuzaţi, domnişoară, puteţi să-mi citiţi şi mie aici dacă asta e asigurarea de sănătate?“ Îi zîmbesc – pî­n aici mi-a fost. Începe să turuie mai departe: „Sînt pentru frate-meu, îl trimit la analize, mă aşteaptă în maşină acuma, că e tare fricos. E mai mare ca mine, da’ mereu a fost aşa, ce naiba o fi aşa fricos nu ştiu.“ Bătrîna din stînga mea se bagă în vorbă: „Eee, aşa-s toţi bărbaţii, parcă nu-i ştiţi.“ Din dreapta, doamna o aprobă zgomotos şi începe să-mi povestească istoricul fratelui… (C. Ș.)

● Discursul lui Gabriel Liiceanu din Parlamentul European l-a deranjat teribil pe Mircia Gutău, primarul din Rm. Vîlcea, care a declarat: „Nu ştiu cum ajung toţi ăştia pe acolo. Se duc şi fac România de rîs. Drept urmare, am decis să-i retrag domnului Liiceanu dreptul de a mai ocupa spaţiul (Librăriei «Virgil Ierunca» – n.m.) cu titlu gratuit şi vom acţiona conform legii.“ Între timp s-a aflat că librăria plăteşte chirie, şi încă una mai mare decît pentru spaţiul de alături, închiriat de un deputat local cu 78 de lei pe lună; aşa că primarul a dat-o la întors. Pentru cei care nu ştiu, acest Mircia Gutău, în calitatea sa de primar PSD-ist, a fost condamnat definitiv, în 2010, pentru fapte de corupţie, pentru ca în 2014 să fie condamnat, din nou, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Magistraţii însă au decis contopirea pedepselor şi, pînă la urmă, individul a rămas în libertate, fiind înscăunat din nou ca primar, dar din partea PNL. Dacă tăcea, traseistul Gutău doar condamnat penal rămînea! (M. C.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XV): A Midsummer Night’s Dream (Visul unei nopți de vară), de William Shakespeare. În turcă: Bir Yaz Gecesi Rüyasî; în maghiară: Szentivánéji álom; în bulgară: Săn v liatna noșt. (M. P.

PE LÎNGĂ POSIBILITATEA
SĂ VĂ ÎNSENINAȚI VREMEA
A MAI APĂRUT ȘI O APLATIZARE 

● Pe lîngă binecunoscuta noastră Dilema veche, pe piață a mai apărut o dilemă. Nu, nu e o revistă, ci o carte al cărei titlu te oprește puțin în loc: Dilema omnivorului. O dilemă care și ea e foarte veche, legată de sursele mîncării noastre cea de toate zilele. Interesant e că autorul, pe nume Michael Pollan, e profesor de jurnalism la Universitatea Berkeley. Te gîndești că și jurnalismul începe să se transforme în ceva tot mai comestibil (sau mai otrăvitor?). (A. M.)

● Noua limbă de lemn e, de fapt, veche. Iată două mostre luate la întîmplare dintr-un discurs al actualului ministru al Agriculturii, Petre Daea: „Să preiei cu dibăcie conexiunea factorială, dar, mai cu seamă, să detaşezi cu puterea de percepţie direcţiile de acţiune…“ Şi: „Puterea de percepţie nu-ţi dădea posibilitatea să prinzi cu toată dibăcia conturul realizării, dar, mai cu seamă, nu îţi puteai aşeza mintea pe hîrtia de scris pentru a putea proiecta viitorul agriculturii.“ Dacă agricultura ar durea, atunci numele acestei usturătoare şi iremediabile migrene ar fi daea. (M. M.)

● Ca să vă înseninați puțin ziua: Burned your ­Tweet e un roboțel simpatic care printează și arde imediat tweet-urile lui Donald Trump. (C. Ș.)

● La fix nouă luni după ce Naţionala de fotbal a Islandei a învins Anglia la Campionatul European, maternităţile islandeze au raportat un număr record de naşteri. În loc să susţină interzicerea avortului, BOR mai bine ar sponsoriza Naţionala noastră de fotbal, care n-a mai repurtat o mare victorie de pe vremea cînd Iisus era tîmplar. (M. C.)

● Acum o vreme, trenurile de metrou din București aveau nume de flori. După un timp, cei de la Metrorex au schimbat macazul și le-au pus nume de județe. Mi se pare un regres onomastic și o aplatizare a farmecului călătoriei pe sub pămînt: era mai plăcut să călătorești cu „Garofița“ decît cu „Ialomița“. (D. S.)

Foto: S. Georgescu

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.
E cool să postești jpeg
Discursul populist (sau cine mănîncă poporul?)
Prin compătimire, le este indus oamenilor un sentiment de victimizare care, mai apoi, este zgîndărit, pînă la transmutarea acestuia în furie.
Despre viața filosofului  Un scenariu inactual jpeg
Despre viața filosofului. Un scenariu inactual
În cazul filosofilor, atenția cu care le este citită și judecată biografia este mai mare decît în cazul scriitorilor sau pictorilor.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Roua învierii
Din prospețimea naturală a dimineții, roua trece în registrul auroral al vieții spirituale, care are nevoie de speranța eficace a începuturilor și a reînnoirii.
Zizi și neantul jpeg
Educație religioasă
În copilărie nu știam ce se serbează de Paști. Știam că se vopsesc ouă roșii și chiar, mai tîrziu, că vine Iepurașul.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Au apărut: artist multimedia, barista și expert în prăjirea cafelei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.