Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ȘI ACUM, CĂ S-A TERMINAT TĂRĂȘENIA MOMENTULUI,
NE PREGĂTIM SĂ FIM
CU OCHII-N PAIȘPE
LA DIVERSE SUPRAFEȚE PUBLICE,
ÎN LOC SĂ NE BATEM PENTRU
IEȘIREA DIN CONȘTIINȚA UNEI LUMI
 

● Și acum, că a venit și Moș Crăciun, ne pregătim de Revelion, nu-i așa? (A. P.) 

● Cînd Samantha O’Neal a intrat pe uşa casei sale din Alachua, Florida, l-a găsit pe un anume Ronald Gregory Wesly gătind un pui la cuptor. Femeia nu s a pierdut cu firea, a sunat la poliţie şi bărbatul a fost în cele din urmă reţinut. După ce s-a terminat tărăşenia, femeia a mîncat puiul şi a declarat presei că fusese „extrem de bine gătit“. De fapt, se întîmplă frecvent ca hoţii să se simtă ca acasă după ce intră prin efracţie. O femeie a surprins un hoţ la ea în bucătărie în timp ce spăla vasele, iar alta l-a găsit sub duş. (M. C.)

● Sîmbăta trecută, chiar înainte de Înviere, Național TV a transmis un film potrivit momentului: Sfîntul Petru. La un moment dat, imaginea s-a micșorat pentru a face loc unui insert promoțional care anunța filmul din săptămîna următoare: Închisoarea Diavolului. Că pînă atunci trece Paștele și reintrăm în normal. (D. C.)

● În Thailanda, un şarpe a atacat un motociclist, în plin drum. În South Dakota, un bărbat a fost amendat pentru că nu i-a pus lesă pitonului cînd îl plimba în parc. Între timp, preşedintele PSD Liviu Dragnea îşi petrece vacanţele prin tot felul de locuri exotice – cel mai recent a fost în Qatar, de Paşti. Să fim cu ochii-n paişpe la tîrîtoare, deci. (C. Ș.)

● În autobuzul 331, printre alte inscripții indescifrabile, etalate pe diverse suprafețe, una își declară limpede autorul: „Clanu Măslină Neagră și Verde“. (D. S.)

● Un DJ britanic, pe numele său de scenă Dax J, a fost condamnat, în absenţă, la un an de închisoare pentru indecenţă şi ofensă adusă moralei publice după ce a mixat pe ritmuri de dans, într-un club de noapte din Tunisia, chemarea la rugăciune a unui imam. Ştirea asta îmi aminteşte de piesa „God is a DJ“ a trupei… Faithless. Mare e clubul lui Dumnezeu! (M. C.)

● Din cauza taifunurilor, Japonia s-a confruntat cu un deficit de snacks-uri. Japonezii au intrat în vrie și au ajuns să se bată online, licitînd pentru pungile de chips-uri – prețurile urcînd pînă la 14 euro pentru o pungă. Propun să preluăm exemplul: în loc să ne batem la propriu pe cozonaci (cum s-a întîmplat de curînd la Iași), să o facem mai pașnic, prin licitații pe Internet. (S. G.)

● Astronauți importanți ai Agenției Spațiale Americane susțin că, în timpul sau chiar înaintea misiunilor spațiale, au văzut OZN-uri. Cel puțin patru astronauți ai NASA au dezvăluit în mod public că ei cred în extratereștri, conform Daily Mail. Între timp, turiștii care tranzitează România au, de-acum, un nou punct de atracție: un restaurant în formă de OZN. Un nou concept de restaurant, unic în România, s-a deschis pe DN1, la ieșirea din Cîmpina, în dreptul comunei Cornu. Pentru ca cele două știri să capăte împreună un sens, mă gîndesc că printre primii clienți s-au numărat cel puțin patru astronauți de la NASA. (A. P.)

● Un artist pe nume Abraham Poincheval a clocit, timp de trei săptămîni, zece ouă. Pînă a scos un pui. S a întîmplat la Palais de Tokyo, la Paris. E artă conceptuală, e un discurs artistic despre metamorfoză. Apropo: mă aştept ca, odată ajuns la maturitate, puiului să i se dezvolte conştiinţa critică şi să-i piuie creatorului său că asta nu e artă. (M. M.)

● Gabriel García Márquez a călătorit în 1957 în Europa de Est. Din păcate, nu a trecut și prin România. Cartea lui de amintiri se numește Călătorind prin Europa de Est și a apărut Editura RAO. La fragmentul ăsta am rîs în hohote: „Eu am cunoscut un delegat german care, într-o gară din Ucraina, a făcut elogiul unei biciclete rusești. Bicicletele sînt foarte puține și scumpe în URSS. Proprietara bicicletei elogiate – o fată – i a spus neamțului că i-o face cadou. El s-a împotrivit. Cînd trenul a dat să plece, fata, ajutată de mulțime, a aruncat bicicleta înăuntrul vagonului și, fără să vrea, i-a spart capul delegatului. La Moscova a devenit un spectacol familiar la festival: un neamț cu capul bandajat plimbîndu-se pe bicicletă prin oraș“. E în el tot absurdul și drăgălășenia unei lumi. (A. M. S.)  

LA CÎTĂ VIAȚĂ E LA VÎRF,
A ÎNVIAT IEPURAȘUL NEAMULUI

● X, XL, L… măsuri de straie lumești la ouă „de la găini crescute la sol“. Că te apucă subit filozofarea și te întrebi: oare cine să fi fost mai întîi? Omu’ sau găina? La cîtă cotcodăceală e la vîrf… Votați galinacee! În ce mă privește, am vopsit ouă de Grid, unu’ mai mare, altu’ mai mic… avantaj ciocnire! (R. M.)

● Gardianul Penitenciarului din Ploieşti care a doborît cu mătura o dronă ce transporta un telefon mobil pentru un deţinut mi-a amintit de cowboy-ul din Orlando care a prins cu lasoul un hoţ de biciclete. Viaţă lungă uneltelor vetuste! (M. C.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XVII): „Adevărat a înviat!“ (salutul pascal). În turcă: Hakíkatén diril-Dí!; în arabă: Haqqan qam!; în bască: Benatan Berbistua!; în mayașă: Ta melel cha’kuxaj!; în japoneză: Jitsu ni fukkatsu! (M. P.)

● De Paşti, anul ăsta, la Sinaia, nu a venit Iepuraşul. Ci un urs care a stat în curte o oră. (I. P.)

● Turiştii au aruncat anul trecut în Fontana di Trevi monede în valoare de aproximativ 1,5 milioane de dolari. O astfel de fîntînă construită în faţa Catedralei Neamului ar face minuni! (M. C.)

Foto: Matei Bumbuţ (sus), Cristina Ştefan (jos)

cristina jpg jpeg
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.