Cîţiva paşi pentru copilul perfect. O nimica toată

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Cîţiva paşi pentru copilul perfect  O nimica toată jpeg

E plin Internetul de tot felul de rețete de „dezvoltare personală“: cum să fii fericit, cum să nu fii nefericit, cum să ai succes, cum să trăiești singur, cum să nu fii singur, cum să alegi profesia ideală, cum să te îmbraci ca să seduci, cum să te dezbraci ca să seduci, cum să bei, cum să ții furculița, ce să spui la prima întîlnire, ce să nu spui la ultima întîlnire etc. Pe scurt, specialiștii și profesioniștii de pe Internet par cu toții pregătiți să nu te lase de izbeliște nici un minut: nici o întrebare, nici o clipă de reflecție, nici o nedumerire, nici o experiență personală, totul se poate rezolva în trei, maximum cinci, hai, şapte pași ai unei rețete, verificate, de succes pentru a avea succes.

Stupefacția vine însă cînd citești „rețetele“ oferite părinților pentru educarea copiilor: pare că umanitatea întreagă a uitat cele mai firești, cele mai la îndemînă, cele mai comune şi mai sănătoase obiceiuri, norme, legi de creștere a unui copil. Ai probleme cu copilul tău, care își înnoadă degetele cînd își leagă șireturile? Există un specialist care face un training pe încălțăminte și utilizarea ei. Fetiței tale nu îi place tenisul? Internetul scoate la iveală un profesionist care te va învăța cum să o transformi în Martina Navratilova, în zece pași. Băiețelului tău nu-i place broccoli? Nu-ți face griji, există o rețetă sigură prin care va deveni cel mai tînăr consumator de mîncare raw vegan. Dar să nu anticipăm. Iată cîteva dintre soluțiile-minune oferite de Internet întru fericirea completă a copilului tău și, implicit, a ta.

Ce poți realiza în şapte pași simpli (evident!): poți să faci o achiziție perfectă de pantofi pentru copilul tău, să crești un copil care să mulțumească (!), să asiguri un somn liniștit pentru copilul tău, să îl înveți să își controleze furia, să-i faci bagajul pentru vacanță, să depășești, împreună cu cel mic, un divorț, să ai o relație mai frumoasă cu adolescentul tău, să îl faci fericit, fiindcă nefericirea este opțională (!), să ai un copil fericit fără motiv, să nu țipi la copil. Un site dedicat părinților aruncă în lume următorul mesaj emoţionant și „motivațional“: „Aștepți cu emoție diversificarea bebelușului (!) și te simți atrasă de autodiversificare (!)? Iată șapte pași de urmat.“ Mai încolo, mămicile sînt invitate la luptă. Una pentru o cauză demnă: „Plan de atac în şapte paşi pentru a te simţi bine în pielea ta.“ În fapt, e vorba de o biată cură de slăbire după naștere, la sfîrșitul căreia participantele primesc drept recompensă ouă de prepeliță.

Mai departe. Ce poți face în patru pași: din nou, poți să îl faci fericit pe copilul tău (varianta prescurtată, bănuiesc), să îți protejezi copilul de insecte, să îl dezveți de obiceiul de a mînca dulciuri nesănătoase (asta după ce într-un singur pas l-ai învățat să o facă), să stai calm cînd copilul e agitat (dacă primul pas din cei patru este să iei Extraveral, metoda devine plauzibilă, altfel, nu cred nici o vorbă), să îl împrietenești (!) pe copil cu legumele și fructele (un obiectiv destul de straniu, dat fiind că, în fond, mi-aș dori doar să le mănînce, nu să se ducă cu ele la cinematecă). Pe un alt site, găsim următorul sfat plin de rafinament intelectual: „Îmbogățește vocabularul copilului tău în patru pași simpli. Pentru a l încuraja pe micuțul tău să învețe mai multe cuvinte și să fie tolerant în același timp, vei fi nevoită să îi interzici să folosească anumite expresii.“ Cred că e vorba despre cum să îl faci pe copilul tău să nu înjure, dar nu sînt sigură.

Mai am cîteva exemple, pe care le citez ca atare, fiindcă sînt „intraductibile“: „Cinci paşi pentru a vorbi la telefon cînd ai copii“ (probabil sînt cei cinci pași pe care trebuie să îi faci în afară spațiului lor de joacă); „Scapă de vinovăţie în trei paşi. De ce? Pentru că vina atîrnă greu (!) în inimile multor mame“; „Cinci paşi pentru o experienţă plăcută la oftalmologul pediatru“ (pentru cine, pentru mamă sau pentru copil?); „Oliţa în şase paşi. Cum îl convingi să o folosească, dar nu pe post de pălărie“; „Zece paşi pentru evitarea accidentelor mortale“; „Ce facem cînd bebe începe să vomite/să verse? Doisprezece paşi“ (bine-bine, facem doisprezece pași, dar ca să luăm șervețele și să băgăm rufele la spălat, zic); „Cinci paşi astfel încît copilul tău să meargă iarna la înot fără să răcească“; „Cinci idei pentru a-i face pe copii politicoşi“ (cîtă creativitate pentru un biet „mulţumesc“!); „Cinci pași pentru a creşte copiii fără bătaie“ (în toate cărțile pe care le-am citit nu era vorba decît de un pas: nu dai, orice ar fi. În rest, e după posibilități, vorba lui Caragiale); „Asigură-te de siguranţa jucăriilor (!) în doisprezece paşi“; „Zece paşi pentru a-l învăţa pe copil să numere“ (o soluție ar fi să numere cu tine cei zece pași pe care trebuie să îi faci ca să îl înveți să numere).

Cam așa arată programul încărcat al unui părinte contemporan, un părinte extenuat de sutele, miile de pași pe care trebuie să îi facă pentru a avea un copil perfect, nefericit că nu ține pasul cu rețetele de succes, vinovat că nu știe cum, irascibil că nu îi iese după ce s a ținut de toate sfaturile prețioase, simple, foarte ușor de pus în practică. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: Allen Ran, flickr

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.