Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

SEMNIFICAȚIA
FIECĂREI PĂLĂRII AUTENTICE
RĂMÎNE, ÎN BASCĂ, O SURPRIZĂ
 

● Unul dintre cadourile de Paște pentru copii este un pitic care a înghițit un ou (Kinder). Piticul e foarte simpatic și oul iese din el simplu și original. Semnificația gestației lui rămîne, însă, în suspans. (I. P.)

● Bugetul, pentru a crește, taxe și impozite voiește. Și le primește (sau le primea, cîndva) din varii surse (unele bizare), fiindcă altminteri bugetul s-ar anemia. Spre edificare, cîteva exemple de taxe și impozite care alimentau pe vremuri bugetul britanic: impozitul pe ferestre (perceput între 1697 și 1851), impozitul pe hîrtia de tapet (1712-1836), impozitul pe vînzarea pălăriilor (1784-1811, dar erau impozitate numai pălăriile bărbătești, prin lipirea unor timbre speciale în interiorul fiecărei pălării, falsificarea acestor timbre fiind pasibilă de pedeapsa capitală), impozitul pe mănuși (mai puțin longeviv, 1785-1794), impozitul pe parfumuri (1786-1800), impozitul pe pudra de păr (1786-1869), taxa pe zaruri (1711-1862), impozitul pe almanahuri (1711-1834) și așa mai departe. Sau mai bine nu. (D. S.)

● În urma criticilor, Primăria Capitalei a emis un comunicat de presă privitor la decorațiunile de Paște, în care menționează faptul că „decorul aduce valorile estetice naționale autentice“. Uite așa învață românul că în zestrea valorilor sale naționale se află iepuri care mînă găini. (S. G.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XVII): „Christos a înviat!“ (salutul pascal). În turcă: Hristós diril-Dí!; în arabă: al-Masih qam!; în bască: Cristo Berbistua!; în mayașă: Cha’kuxaj Kajwaltik Kristo!; în japoneză: Harisutosu fukkatsu! (M. P.)

● Jucătoarea de tenis Monica Niculescu a fost bătută rău de belgianca Elise Mertens în primul tur al turneului de la Biel. Dar asta nu e o surpriză, fiindcă ne-am obișnuit de mult timp cu oscilații în evoluțiile jucătoarelor noastre de tenis (și nu numai ale noastre). Mai neobișnuit a fost să vedem la acel turneu că lîngă scaunele jucătoarelor se afla cîte o mașină de spălat. Nu cred că asta era premiul pentru cîștigătoare, ci doar reclama sponsorului. Dar mă gîndesc că unele feministe ar avea ceva de obiectat cu privire la asocierea dintre un turneu de fete și mașinile de spălat de pe teren. Nu mai spun că mi-e teamă că, odată deschis drumul, vom începe să vedem expuse pe terenurile de tenis frigidere, plite vitroceramice, cuptoare cu microunde, hote, aspiratoare, mașini de călcat sau prăjitoare de pîine. (A. M.)

NATURA
ÎNCEARCĂ SĂ CONFIGUREZE,
PE NEMESTECATE ȘI INVERS,
CEL MAI FRUMOS PROST

● Văd, în The New York Times, un grafic al distribuției pe vîrste al celor care obțin patente de invenții. Graficul prezintă, cumulat, situația din Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia. Ei bine, inspirația și creativitatea ating clar apogeul în segmentul de vîrstă 46 60 de ani. Nu mai puțin de 53% din totalul invențiilor patentate în aceste spații creative vin de la oameni aflați în acest interval de vîrste. Doar 30% din invenții vin din intervalul de vîrstă 30-46 de ani, de unde te-ai cam aștepta să vină „grosul“ creativității speciei. Acum, cînd am aflat iarăși că natura nu lucrează după cum ne îndeamnă să credem iluziile noastre, mă simt în plină formă: abia am intrat în perioada cea mai fastă a vieții. (S. V.)

● De apreciat că ministrul Sănătății, Florian Bodog, încearcă să configureze un sistem coercitiv de a-i obliga pe părinți să-și vaccineze pruncii. Numai că s au pus boii în coada carului și nu prea știu să mai tragă la jugul PSD-ist, în atare condiții. Oare ce pedepse se configurează în situația la zi, cînd, și să vrei, tot cu pruncul nevaccinat defilezi? Că dacă nu e… nici Dumnezeu nu cere. Așadar, pentru moment, schema de imunizare a bebelușilor e de mult sărită în aer. Nici pentru 0, nici pentru 3 luni etc. etc. nu există vaccin pe piață. Seamănă asta, sau mă înșel, cu generația decrețeilor?! (R. M.)

● E periculos să torni gogoşi – dar şi mai grav e să le înghiţi pe nemestecate. Recent, în SUA, un bărbat a murit sufocat cu mîncare în timpul unui concurs de mîncat gogoşi. (C. Ş.)

● Anul trecut, la Piața Romană primeam pliante care promovau apartamentele noi din Pipera. Anul acesta, tot la Romană, un băiat poartă un panou mare, galben – un soi de reclamă ambulantă la un studio de videochat – pe care scrie „Într-un an faci bani să-ți iei apartament“. Acum, întrebarea e: reclama merge şi invers? Cînd mergi să vezi apartamentele din Pipera primeşti şi oferte de colaborare la videochat? (C. Ș.)

● Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că vrea să organizeze un concurs: „Cel mai frumos balcon“, „Cea mai frumoasă fațadă“, „Cea mai frumoasă fereastră“. Sună bine. Dar, înainte de asta, aș propune edililor să facă un concurs cu titlul: „cea mai frumoasă casă demolată“, „cel mai frumos parc defrișat“ sau, de ce nu, „cel mai frumos monument părăginit“. (M. M.)

● „A fost un prost care conducea camionul pe Drottninggatan. A intrat în leii ăia urîţi. Nu m-a nimerit. Uite că trăiesc, şi am peste 80 de ani. Viaţa merge înainte. Nu e altă cale.“ (Păpușa Ciuraru, supraviețuitoarea atentatului de la Stockholm, pentru publicaţia suedeză Expressen) (A. M. S.)

Foto: A. Damian, M. Pleşu

m plesu jpg jpeg
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.