Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

SEMNIFICAȚIA
FIECĂREI PĂLĂRII AUTENTICE
RĂMÎNE, ÎN BASCĂ, O SURPRIZĂ
 

● Unul dintre cadourile de Paște pentru copii este un pitic care a înghițit un ou (Kinder). Piticul e foarte simpatic și oul iese din el simplu și original. Semnificația gestației lui rămîne, însă, în suspans. (I. P.)

● Bugetul, pentru a crește, taxe și impozite voiește. Și le primește (sau le primea, cîndva) din varii surse (unele bizare), fiindcă altminteri bugetul s-ar anemia. Spre edificare, cîteva exemple de taxe și impozite care alimentau pe vremuri bugetul britanic: impozitul pe ferestre (perceput între 1697 și 1851), impozitul pe hîrtia de tapet (1712-1836), impozitul pe vînzarea pălăriilor (1784-1811, dar erau impozitate numai pălăriile bărbătești, prin lipirea unor timbre speciale în interiorul fiecărei pălării, falsificarea acestor timbre fiind pasibilă de pedeapsa capitală), impozitul pe mănuși (mai puțin longeviv, 1785-1794), impozitul pe parfumuri (1786-1800), impozitul pe pudra de păr (1786-1869), taxa pe zaruri (1711-1862), impozitul pe almanahuri (1711-1834) și așa mai departe. Sau mai bine nu. (D. S.)

● În urma criticilor, Primăria Capitalei a emis un comunicat de presă privitor la decorațiunile de Paște, în care menționează faptul că „decorul aduce valorile estetice naționale autentice“. Uite așa învață românul că în zestrea valorilor sale naționale se află iepuri care mînă găini. (S. G.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XVII): „Christos a înviat!“ (salutul pascal). În turcă: Hristós diril-Dí!; în arabă: al-Masih qam!; în bască: Cristo Berbistua!; în mayașă: Cha’kuxaj Kajwaltik Kristo!; în japoneză: Harisutosu fukkatsu! (M. P.)

● Jucătoarea de tenis Monica Niculescu a fost bătută rău de belgianca Elise Mertens în primul tur al turneului de la Biel. Dar asta nu e o surpriză, fiindcă ne-am obișnuit de mult timp cu oscilații în evoluțiile jucătoarelor noastre de tenis (și nu numai ale noastre). Mai neobișnuit a fost să vedem la acel turneu că lîngă scaunele jucătoarelor se afla cîte o mașină de spălat. Nu cred că asta era premiul pentru cîștigătoare, ci doar reclama sponsorului. Dar mă gîndesc că unele feministe ar avea ceva de obiectat cu privire la asocierea dintre un turneu de fete și mașinile de spălat de pe teren. Nu mai spun că mi-e teamă că, odată deschis drumul, vom începe să vedem expuse pe terenurile de tenis frigidere, plite vitroceramice, cuptoare cu microunde, hote, aspiratoare, mașini de călcat sau prăjitoare de pîine. (A. M.)

NATURA
ÎNCEARCĂ SĂ CONFIGUREZE,
PE NEMESTECATE ȘI INVERS,
CEL MAI FRUMOS PROST

● Văd, în The New York Times, un grafic al distribuției pe vîrste al celor care obțin patente de invenții. Graficul prezintă, cumulat, situația din Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia. Ei bine, inspirația și creativitatea ating clar apogeul în segmentul de vîrstă 46 60 de ani. Nu mai puțin de 53% din totalul invențiilor patentate în aceste spații creative vin de la oameni aflați în acest interval de vîrste. Doar 30% din invenții vin din intervalul de vîrstă 30-46 de ani, de unde te-ai cam aștepta să vină „grosul“ creativității speciei. Acum, cînd am aflat iarăși că natura nu lucrează după cum ne îndeamnă să credem iluziile noastre, mă simt în plină formă: abia am intrat în perioada cea mai fastă a vieții. (S. V.)

● De apreciat că ministrul Sănătății, Florian Bodog, încearcă să configureze un sistem coercitiv de a-i obliga pe părinți să-și vaccineze pruncii. Numai că s au pus boii în coada carului și nu prea știu să mai tragă la jugul PSD-ist, în atare condiții. Oare ce pedepse se configurează în situația la zi, cînd, și să vrei, tot cu pruncul nevaccinat defilezi? Că dacă nu e… nici Dumnezeu nu cere. Așadar, pentru moment, schema de imunizare a bebelușilor e de mult sărită în aer. Nici pentru 0, nici pentru 3 luni etc. etc. nu există vaccin pe piață. Seamănă asta, sau mă înșel, cu generația decrețeilor?! (R. M.)

● E periculos să torni gogoşi – dar şi mai grav e să le înghiţi pe nemestecate. Recent, în SUA, un bărbat a murit sufocat cu mîncare în timpul unui concurs de mîncat gogoşi. (C. Ş.)

● Anul trecut, la Piața Romană primeam pliante care promovau apartamentele noi din Pipera. Anul acesta, tot la Romană, un băiat poartă un panou mare, galben – un soi de reclamă ambulantă la un studio de videochat – pe care scrie „Într-un an faci bani să-ți iei apartament“. Acum, întrebarea e: reclama merge şi invers? Cînd mergi să vezi apartamentele din Pipera primeşti şi oferte de colaborare la videochat? (C. Ș.)

● Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că vrea să organizeze un concurs: „Cel mai frumos balcon“, „Cea mai frumoasă fațadă“, „Cea mai frumoasă fereastră“. Sună bine. Dar, înainte de asta, aș propune edililor să facă un concurs cu titlul: „cea mai frumoasă casă demolată“, „cel mai frumos parc defrișat“ sau, de ce nu, „cel mai frumos monument părăginit“. (M. M.)

● „A fost un prost care conducea camionul pe Drottninggatan. A intrat în leii ăia urîţi. Nu m-a nimerit. Uite că trăiesc, şi am peste 80 de ani. Viaţa merge înainte. Nu e altă cale.“ (Păpușa Ciuraru, supraviețuitoarea atentatului de la Stockholm, pentru publicaţia suedeză Expressen) (A. M. S.)

Foto: A. Damian, M. Pleşu

m plesu jpg jpeg
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.