Cu ochii-n 3,14
SÎNTEM O NAȚIUNE
CU MÎNER (90 CM),
ÎMBRĂCATĂ ÎN PIJAMA DE VEGHE
ȘI DUCÎND 30 KG DE ZAHĂR
PE CAP DE LOCUITOR
● Aflăm cu îngrijorare, de pe site-ul Mediafax, că un iepure uriaş a murit în circumstanţe suspecte în timpul unui zbor United Airlines. Același site ne semnalează un caz grav de evaziune fiscală, în care 40 de persoane au comercializat extensii de păr fără să declare venitul real. Cu adevărat neliniștitor mi se pare însă sloganul unui comerciant de pește din capitală: „Sîntem pește tot!“ (M. P.)
● Declaraţie halucinantă a preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, rostită cu solemnitate (cum alt-fel!) de la tribuna Parlamentului: „O naţiune îşi poate pierde teritoriul, populaţia, Capitala şi armata, dar rămîne vie şi trează atîta timp cît continuă să fie întrupată de Parlament“. Domnul Tăriceanu, care iubeşte funcţia sa de preşedinte al Senatului, nu a aflat, probabil, că, dintre toate instituţiile statului, Parlamentul e una dintre cele mai puţin credibile. (M. M.)
● Dintr-un pliant Hornbach am aflat de existența unor „articole“ care (pentru mine, cel puțin) par venite din alte lumi: „sondă pentru instalare“, „stabilizator Modena colț“, „prelungitoare pentru curățitoarele Karcher WV 50“, „burete curățare cu mîner“, „substrat standard 40 de litri“, „distanțier plăci“, „îngrășămînt start gazon“, „bandă picurare“, „bandă mascare“, „picioare reglabile“, „împrăștietor universal“. (D. S.)
● Citesc știrea: „Un iepure imens a fost găsit mort în cala unui avion Boeing“. Urmează detaliile: „iepurele avea 90 cm și era puiul lui Darius, un alt iepure imens: 1,32 metri“. Deci, dacă ești iepure și ai norocul să fii imens, cam așa ar arăta necrologul tău. (S. G.)
● Un hoţ a intrat noaptea într-un restaurant din Washinghton, unde şi-a prăjit un burger, iar la plecare a luat o sticlă de apă. Un alt hoţ a intrat noaptea prin acoperişul unui magazin de unde a reuşit să iasă după atîtea eforturi, încît pînă la urmă n-a mai luat nimic cu el. În Utah, o femeie îmbrăcată în pijama şi neînarmată a jefuit şase bănci (cinci dintre acestea în decursul unei singure dimineţi de sîmbătă), iar la plecare a împărţit din bancnote trecătorilor. Hoţi cumsecade! (M. C.)
● Au fost discuții în presă legate de schimbarea aparatelor de taxare în stațiile de metrou. Că n-ar fi neapărat o investiție în interesul călătorilor, de unde vin banii, ce a cerut ISU etc. Pentru a clarifica astfel de lucruri e nevoie de o documentare mai serioasă. Dar, la primul contact cu noile aparate, constați o problemă mult mai simplă: ele sînt pe dos. Angajații Metrorex stau de veghe să-i ajute pe călători să introducă în noile aparate vechile cartele pentru că, în mod nefiresc, acestea trebuie introduse cu săgeata înapoi. Probabil ca să nu ne pierdem obiceiul lucrurilor făcute anapoda. (A. M.)
● În timp ce, pe la noi, prezenţa cetăţenilor la vot e în jur de 40% (la ultimele parlamentare, de pildă), în Kenya, recentele alegeri au fost anulate din cauza numărului prea mare de oameni care au dorit să voteze, totul ducînd la proteste spontane şi acuzaţii de fraudă. (C. Ş.)
● Dextroză, maltoză, glucoză, sucroză, fructoză, lactoză, maltodextrină, sorbitol, manitol, malitol, xylitol, sirop de porumb, nectar de agave, melasă sau caramel, adică tot atîtea denumiri pentru zahăr de pe etichetele produselor alimentare. Consumul mediu anual este de 30 kg de zahăr pe cap de locuitor, adică de trei ori mai mult decît e necesar. (M. C.)
ÎN CEEA CE PRIVEȘTE
FINANȚAREA UNEI RELAȚII
MONOTONE CU O SACOȘĂ,
CONSTAT CĂ A INTRAT ÎN UZ
UN FEL DE COMUNICARE
MULT MAI INTERACTIVĂ
● Cu doar 3,1% din PIB, România se află fix pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei. Islanda (cu 7,5%), ţările scandinave, plus Elveţia, Belgia, Estonia, Letonia şi Portugalia, fiecare dintre acestea oferă de două ori mai mulţi bani educaţiei decît România. (M. C.)
● Un bărbat din India i-a promis iubitei sale o vacanţă în Mumbai, dar, pentru că nu avea bani, i-a trimis acesteia un bilet de avion fals. În ajunul plecării, a intrat într-un Internet Café şi a trimis scrisori în care anunța tentative de deturnare a zborului. A fost, fireşte, găsit de autorităţi şi arestat. Ce nu fac oamenii ca să scape de corvezile unei relaţii monotone… (C. Ş.)
● Am scris, mai demult, despre preotul, simpatic, care aduna fonduri în față la Unirii. Acum l-am văzut plecînd acasă, pe la sfîrșitul programului, cu o sacoșă cu Mickey. (I. P.)
● Rog să se consemneze în procesul-verbal: selfie s a instalat bine de tot în limba română. Constat că a intrat în uz verbul a se selfui: eu mă selfuiesc, tu te selfuiești, el/ea se selfuiește. Ș.a.m.d. (M. V.)
● Emmanuel Macron a fost un fel de asistent al lui Paul Ricœur, în ultimii ani de viață ai filozofului. Și și-a dorit să se facă scriitor. Va deveni, foarte probabil, președintele Franței. (A. M. S.)
● Statisticile arată că 75% din oameni își folosesc telefoanele cînd stau pe budă. În altă ordine de idei, de curînd, deputații PSD au anunțat că lucrează la o aplicație de mobil „pentru o comunicare mult mai interactivă“ în privința inițiativelor legislative. (C. Ş.)
Foto: Şerban Georgescu, Matei Bumbuţ