Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 689 din 4-10 mai 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

SÎNTEM O NAȚIUNE
CU MÎNER (90 CM),
ÎMBRĂCATĂ ÎN PIJAMA DE VEGHE
ȘI DUCÎND 30 KG DE ZAHĂR
PE CAP DE LOCUITOR 

● Aflăm cu îngrijorare, de pe site-ul Mediafax, că un iepure uriaş a murit în circumstanţe suspecte în timpul unui zbor United Airlines. Același site ne semnalează un caz grav de evaziune fiscală, în care 40 de persoane au comercializat extensii de păr fără să declare venitul real. Cu adevărat neliniștitor mi se pare însă sloganul unui comerciant de pește din capitală: „Sîntem pește tot!“ (M. P.)

● Declaraţie halucinantă a preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, rostită cu solemnitate (cum alt-fel!) de la tribuna Parlamentului: „O naţiune îşi poate pierde teritoriul, populaţia, Capitala şi armata, dar rămîne vie şi trează atîta timp cît continuă să fie întrupată de Parlament“. Domnul Tăriceanu, care iubeşte funcţia sa de preşedinte al Senatului, nu a aflat, probabil, că, dintre toate instituţiile statului, Parlamentul e una dintre cele mai puţin credibile. (M. M.)

● Dintr-un pliant Hornbach am aflat de existența unor „articole“ care (pentru mine, cel puțin) par venite din alte lumi: „sondă pentru instalare“, „stabilizator Modena colț“, „prelungitoare pentru curățitoarele Karcher WV 50“, „burete curățare cu mîner“, „substrat standard 40 de litri“, „distanțier plăci“, „îngrășămînt start gazon“, „bandă picurare“, „bandă mascare“, „picioare reglabile“, „împrăștietor universal“. (D. S.)

● Citesc știrea: „Un iepure imens a fost găsit mort în cala unui avion Boeing“. Urmează detaliile: „iepurele avea 90 cm și era puiul lui Darius, un alt iepure imens: 1,32 metri“. Deci, dacă ești iepure și ai norocul să fii imens, cam așa ar arăta necrologul tău. (S. G.)

● Un hoţ a intrat noaptea într-un restaurant din Washinghton, unde şi-a prăjit un burger, iar la plecare a luat o sticlă de apă. Un alt hoţ a intrat noaptea prin acoperişul unui magazin de unde a reuşit să iasă după atîtea eforturi, încît pînă la urmă n-a mai luat nimic cu el. În Utah, o femeie îmbrăcată în pijama şi neînarmată a jefuit şase bănci (cinci dintre acestea în decursul unei singure dimineţi de sîmbătă), iar la plecare a împărţit din bancnote trecătorilor. Hoţi cumsecade! (M. C.)

● Au fost discuții în presă legate de schimbarea aparatelor de taxare în stațiile de metrou. Că n-ar fi neapărat o investiție în interesul călătorilor, de unde vin banii, ce a cerut ISU etc. Pentru a clarifica astfel de lucruri e nevoie de o documentare mai serioasă. Dar, la primul contact cu noile aparate, constați o problemă mult mai simplă: ele sînt pe dos. Angajații Metrorex stau de veghe să-i ajute pe călători să introducă în noile aparate vechile cartele pentru că, în mod nefiresc, acestea trebuie introduse cu săgeata înapoi. Probabil ca să nu ne pierdem obiceiul lucrurilor făcute anapoda. (A. M.)

● În timp ce, pe la noi, prezenţa cetăţenilor la vot e în jur de 40% (la ultimele parlamentare, de pildă), în Kenya, recentele alegeri au fost anulate din cauza numărului prea mare de oameni care au dorit să voteze, totul ducînd la proteste spontane şi acuzaţii de fraudă. (C. Ş.)

● Dextroză, maltoză, glucoză, sucroză, fructoză, lactoză, maltodextrină, sorbitol, manitol, malitol, xylitol, sirop de porumb, nectar de agave, melasă sau caramel, adică tot atîtea denumiri pentru zahăr de pe etichetele produselor alimentare. Consumul mediu anual este de 30 kg de zahăr pe cap de locuitor, adică de trei ori mai mult decît e necesar. (M. C.

ÎN CEEA CE PRIVEȘTE
FINANȚAREA UNEI RELAȚII
MONOTONE CU O SACOȘĂ,
CONSTAT CĂ A INTRAT ÎN UZ
UN FEL DE COMUNICARE
MULT MAI INTERACTIVĂ

● Cu doar 3,1% din PIB, România se află fix pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei. Islanda (cu 7,5%), ţările scandinave, plus Elveţia, Belgia, Estonia, Letonia şi Portugalia, fiecare dintre acestea oferă de două ori mai mulţi bani educaţiei decît România. (M. C.)

● Un bărbat din India i-a promis iubitei sale o vacanţă în Mumbai, dar, pentru că nu avea bani, i-a trimis acesteia un bilet de avion fals. În ajunul plecării, a intrat într-un Internet Café şi a trimis scrisori în care anunța tentative de deturnare a zborului. A fost, fireşte, găsit de autorităţi şi arestat. Ce nu fac oamenii ca să scape de corvezile unei relaţii monotone… (C. Ş.)

● Am scris, mai demult, despre preotul, simpatic, care aduna fonduri în față la Unirii. Acum l-am văzut plecînd acasă, pe la sfîrșitul programului, cu o sacoșă cu Mickey. (I. P.)

● Rog să se consemneze în procesul-verbal: selfie s a instalat bine de tot în limba română. Constat că a intrat în uz verbul a se selfui: eu mă selfuiesc, tu te selfuiești, el/ea se selfuiește. Ș.a.m.d. (M. V.)

● Emmanuel Macron a fost un fel de asistent al lui Paul Ricœur, în ultimii ani de viață ai filozofului. Și și-a dorit să se facă scriitor. Va deveni, foarte probabil, președintele Franței. (A. M. S.)

● Statisticile arată că 75% din oameni își folosesc telefoanele cînd stau pe budă. În altă ordine de idei, de curînd, deputații PSD au anunțat că lucrează la o aplicație de mobil „pentru o comunicare mult mai interactivă“ în privința inițiativelor legislative. (C. Ş.)

Foto: Şerban Georgescu, Matei Bumbuţ

matei bumbut 1 jpg jpeg
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.