Banalizarea terorismului

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Cum am trăit Păltinișul jpeg

Floriile ortodoxe din 9 aprilie 2017 au devenit, în două lăcașuri copte din Egipt, teatrul tragic al unei băi de sînge: 44 de oameni uciși și peste 100 de răniți grav marchează bilanțul unui dublu atac cu bombe, revendicat de Statul Islamic. Evident, „lumea civilizată“ a condamnat acest nou act de terorism anticreștin, în vreme ce președintele Egiptului a instituit starea de urgență pentru următoarele trei luni. Așa cum ne-am obișnuit, impactul emoțional al masacrului a fost amplificat via Internet, stîrnind indignări globale, dintre care cele mai multe, inevitabil, retorice. Nu e vina „cuiva“ anume, din rîndul publicului larg, pentru acest tip de reacție cumva decorativă. Pe de o parte, crescuta frecvență a terorismului de matrice islamist-radicală pe sol european sau în Orientul Mijlociu și Africa induce, prin acumulare mecanică, un soi de apatie defetistă, neputincioasă: deschizi un flux de știri sau televizorul și afli, pur și simplu, că un nou asemenea atac s-a produs, că se fac anchete de poliție, că suspecții sînt căutați, că numărul victimelor crește pe măsură ce fumul, cioburile și groaza de la fața locului se risipesc.

Mecanismul defensiv cu care sîntem psihologic echipați ne face să deplîngem faptul ca atare, dar și să ne simțim în siguranță (relativă), ceea ce ne ajută să ne reluăm, mai devreme sau mai tîrziu, rutina cotidiană. Liderii politici condamnă prompt aceste evenimente, presa, cu experții săi de serviciu, adaugă înțelegerii noastre o sumă de explicații ceva mai detaliate despre contextul fiecărui atentat și… viața își reintră în drepturi, pînă la proximul val de breaking news cu o tematică similară.

În condițiile acestei percepții standardizate, care se supune unui ritual civic, politic și mediatic deja previzibil, moartea acelor oameni inocenți se abstractizează, cînd nu devine ușor frivolă, în spatele campaniilor de tip „Je suis…“ de pe Facebook. De fapt, asimilăm aceste „daune colaterale“ riscului însuși de a trăi, alături de statisticile privind morțile provocate pe drumurile publice, catastrofele aviatice ori cele strict naturale. Ne gîndim la cei apropiați, simțim o anumită ușurare dacă printre victimele atentatului terorist nu regăsim și ceva compatrioți (deși, în ultima vreme, n-a fost așa), după care ne vedem de treburile curente.

Toată lumea pierde ceva din banalizarea terorismului. Ne tocim reflexele empatice, pentru că ele sînt strict plafonate, și alimentăm tensiunile mari, difuze, dintre lumea islamică și cea creștin-secularizată a Occidentului. Terorismul, ca fapt deja obișnuit, ne forțează să revizităm valorile noastre de bază: conservatorul se simte cel mai iritat de „slăbiciunea“ guvernelor europene pro-imigrație, liberalul și socialistul caută să „nuanțeze“ originea islamistă a masacrelor, căutînd motivații social-psihanalitice pe temeiul cărora culpa revine în final tot Occidentului opresor, care „trebuie“ să deconteze cumva abuzurile erei coloniale…

Prin aceste poziționări „ideologice“, polemic-unilaterale, întețim războiul cultural din sînul societăților noastre: avem altceva de făcut în fața unor crime pe care nici un cetățean obișnuit nu are cum să le oprească? Și tocmai pentru că guvernele noastre par incapabile să stopeze fenomenul, ne exprimăm electoral, creditînd prea ușor demagogii dreptelor naționaliste, cu tot cu arsenalul lor de „măsuri dure“ anti-imigrație. Altfel spus, deși pare banalizat, terorismul ne schimbă, insidios, decorul, alterînd coeziunea axiologică a democrațiilor de care încă ne bucurăm. La Stockholm, Berlin, Londra, Nisa sau Bruxelles, atacurile teroriste paralizează (uneori zile în șir) activitatea economică normală. Cele petrecute recent în Egipt au folosit ca pretext al suspendării ordinii „civile“ (pe lîngă lovitura dată, din nou, industriei turismului). Terorismul e banal în măsura în care răul din noi e, la rîndul lui, integrat în perimetrul normalității. Și cine mai poate izola răul, într-o lume a relativismului generalizat? 

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești