Ouă roşii, cu pălării de piraţi

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Ouă roşii, cu pălării de piraţi jpeg

Sărbatorile pascale sînt parte a calendarului religios. Asta ar trebui, cred, să implice cel puțin două lucruri: 1) Că celebrarea lor e preponderent rituală și 2) că rostul lor e bucuria de ordin spiritual și nu „distracția“ de week-end. Nu vreau să mă dau mai catolică decît Papa, dar mi se pare oleacă în neregulă să spui că, atunci cînd dansezi pe mese în cluburi sau sorbi un cocktail pe marginea piscinei, sărbătorești învierea lui Iisus. Pentru tipul ăsta de activități avem date calendaristice mai lumești: 1 Mai, Dragobetele, 8 Martie, Revelionul și, de fapt, mai toate zilele anului…

În ton cu propunerile de „distracție maximă“ făcute de comercianți adulților, constat că și site-urile așa-zis educative adresate părinților ne aduc în fața ochilor tot felul de trăsnăi, pe post de sfaturi despre sărbătorirea Paștelui în familie, alături de copii. Iată cîteva dintre ele.

Un site dă indicații despre cînd și cum să fie spusă povestea Învierii: „Cel mai bun moment în care să îi povestești copilului tău despre sacrificiul pe care l-a făcut Mîntuitorul este seara. În loc să-i citeşti un basm de noapte bună, poţi da sărbătorii o formă de poveste. Evită însă aspectele mai violente precum biciuirea sau tortùrile, deoarece ele ar putea fi traumatizante pentru cel mic.“ Nu înțeleg și pace: de ce este seara, exact înainte de culcare, momentul potrivit să îi vorbești unui copil despre Iisus? Cum ai putea evita să vorbești despre învierea Lui nevorbind despre omorîrea Lui (care este, evident, un „aspect violent“)?

Un alt site propune părinților un fel nou de a-i distra pe copii de Paște: să confecționeze împreună pălării pentru ouă. Pălării care au, evident, semnificații pascale: „Transformaţi cîteva dintre ouăle vopsite pentru Paşte în stăpînii mărilor, piraţii, ataşîndu-le pălării specifice. Creaţi boneta din fetru sau carton de culoare neagră. Nu uitaţi să inscripţionaţi pe pălărioară simbolul specific piraţilor: craniul.“ Sau: „Pălăria de Harry Potter este unul dintre cele mai simpatice accesorii pentru ouă, iar procedura de confecţionare este foarte simplă. Presupune crearea unui simplu coif din fetru albastru şi decorarea lui cu un fulger din sclipici argintiu sau carioci.“

În alt loc, altă invitație la distracție și amuzament cu ocazia învierii lui Iisus: „Cinci activităţi tematice de Paşti pentru copii: coşulețul ecologic, ghivece din ouă de Paște, iepuraşi cu codiţă de vată, Maracas din ouă de Paşte, suport pentru gustări din cartoane de ouă (de Paște), albinuţe luminoase din ouă de plastic“.

Viitoarele mămici nu sînt lăsate nici ele de izbeliște, există cîteva propuneri și pentru ele: „Dacă bebeluşul tău se va naşte în preajma Sărbătorilor de Paşte, iată o serie de sugestii pe care le poţi lua în considerare pentru micul tău iepuraş sau iepurăşiţă (!) de Paşte. Dacă aştepţi un băieţel sau o fetiţă în preajma acestor sărbători, sperăm să îţi placă sugestiile noastre care au legătură directă cu frumuseţea şi importanţa Paştelui. Iată, deci, nume de copii ce conţin nuanţe de spiritualitate ale Paştelui: Azalea – Azalea este un nume nou de fată – şi de floare în acelaşi timp. Numele de Azalea cunoaşte o popularitate recentă – de cînd cu cîntăreaţa Iggy Azalea; Fleur – un nume de origine franceză care semnifică: floare; Zarina – derivat din limba arabă (zahrah) – înseamnă: floare înflorită; Codruţ – un nume foarte românesc în perfectă legătură cu pădurea; Nestor – cade în ziua de 26 aprilie – un nume de origine greacă care are semnificaţia de: călătorul; Crin – nume de floare şi de politician.“ Îmi și imaginez o duminică pascală, în care auzi: „Azalea, Fleur, Zarina, haideți să facem drobul și să punem de sarmale!“

Pentru limpezirea problemei nu avem decît două opțiuni: ori acceptăm că e vorba de o sărbătoare religioasă, cu semnificațiile și comportamentul de rigoare, ori ne bucurăm pur și simplu de cîteva zile libere date de stat. Altfel, riscăm ca, în amintirile copiilor, Crăciunul și Învierea Domnului să se confunde cu sărbătorirea zilei de naștere proprii sau cu ora de lucru manual de la grădiniță. Și-ar fi păcat. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: wikimedia commons

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.