Ouă roşii, cu pălării de piraţi

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Ouă roşii, cu pălării de piraţi jpeg

Sărbatorile pascale sînt parte a calendarului religios. Asta ar trebui, cred, să implice cel puțin două lucruri: 1) Că celebrarea lor e preponderent rituală și 2) că rostul lor e bucuria de ordin spiritual și nu „distracția“ de week-end. Nu vreau să mă dau mai catolică decît Papa, dar mi se pare oleacă în neregulă să spui că, atunci cînd dansezi pe mese în cluburi sau sorbi un cocktail pe marginea piscinei, sărbătorești învierea lui Iisus. Pentru tipul ăsta de activități avem date calendaristice mai lumești: 1 Mai, Dragobetele, 8 Martie, Revelionul și, de fapt, mai toate zilele anului…

În ton cu propunerile de „distracție maximă“ făcute de comercianți adulților, constat că și site-urile așa-zis educative adresate părinților ne aduc în fața ochilor tot felul de trăsnăi, pe post de sfaturi despre sărbătorirea Paștelui în familie, alături de copii. Iată cîteva dintre ele.

Un site dă indicații despre cînd și cum să fie spusă povestea Învierii: „Cel mai bun moment în care să îi povestești copilului tău despre sacrificiul pe care l-a făcut Mîntuitorul este seara. În loc să-i citeşti un basm de noapte bună, poţi da sărbătorii o formă de poveste. Evită însă aspectele mai violente precum biciuirea sau tortùrile, deoarece ele ar putea fi traumatizante pentru cel mic.“ Nu înțeleg și pace: de ce este seara, exact înainte de culcare, momentul potrivit să îi vorbești unui copil despre Iisus? Cum ai putea evita să vorbești despre învierea Lui nevorbind despre omorîrea Lui (care este, evident, un „aspect violent“)?

Un alt site propune părinților un fel nou de a-i distra pe copii de Paște: să confecționeze împreună pălării pentru ouă. Pălării care au, evident, semnificații pascale: „Transformaţi cîteva dintre ouăle vopsite pentru Paşte în stăpînii mărilor, piraţii, ataşîndu-le pălării specifice. Creaţi boneta din fetru sau carton de culoare neagră. Nu uitaţi să inscripţionaţi pe pălărioară simbolul specific piraţilor: craniul.“ Sau: „Pălăria de Harry Potter este unul dintre cele mai simpatice accesorii pentru ouă, iar procedura de confecţionare este foarte simplă. Presupune crearea unui simplu coif din fetru albastru şi decorarea lui cu un fulger din sclipici argintiu sau carioci.“

În alt loc, altă invitație la distracție și amuzament cu ocazia învierii lui Iisus: „Cinci activităţi tematice de Paşti pentru copii: coşulețul ecologic, ghivece din ouă de Paște, iepuraşi cu codiţă de vată, Maracas din ouă de Paşte, suport pentru gustări din cartoane de ouă (de Paște), albinuţe luminoase din ouă de plastic“.

Viitoarele mămici nu sînt lăsate nici ele de izbeliște, există cîteva propuneri și pentru ele: „Dacă bebeluşul tău se va naşte în preajma Sărbătorilor de Paşte, iată o serie de sugestii pe care le poţi lua în considerare pentru micul tău iepuraş sau iepurăşiţă (!) de Paşte. Dacă aştepţi un băieţel sau o fetiţă în preajma acestor sărbători, sperăm să îţi placă sugestiile noastre care au legătură directă cu frumuseţea şi importanţa Paştelui. Iată, deci, nume de copii ce conţin nuanţe de spiritualitate ale Paştelui: Azalea – Azalea este un nume nou de fată – şi de floare în acelaşi timp. Numele de Azalea cunoaşte o popularitate recentă – de cînd cu cîntăreaţa Iggy Azalea; Fleur – un nume de origine franceză care semnifică: floare; Zarina – derivat din limba arabă (zahrah) – înseamnă: floare înflorită; Codruţ – un nume foarte românesc în perfectă legătură cu pădurea; Nestor – cade în ziua de 26 aprilie – un nume de origine greacă care are semnificaţia de: călătorul; Crin – nume de floare şi de politician.“ Îmi și imaginez o duminică pascală, în care auzi: „Azalea, Fleur, Zarina, haideți să facem drobul și să punem de sarmale!“

Pentru limpezirea problemei nu avem decît două opțiuni: ori acceptăm că e vorba de o sărbătoare religioasă, cu semnificațiile și comportamentul de rigoare, ori ne bucurăm pur și simplu de cîteva zile libere date de stat. Altfel, riscăm ca, în amintirile copiilor, Crăciunul și Învierea Domnului să se confunde cu sărbătorirea zilei de naștere proprii sau cu ora de lucru manual de la grădiniță. Și-ar fi păcat. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: wikimedia commons

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Capitală: femeie închisă în portbagajul unei mașini incendiate. Cum a fost salvată de polițiști și de operatorii 112 VIDEO
Un caz șocant de sechestrare a fost înregistrat luni dimineață în Capitală. O femeie a fost salvată de polițiști din portbagajul unei mașini incendiate.
image
Experiența nefericită trăită de o turistă într-un hotel de 4 stele din Sinaia. „Și un WC public arăta mai bine decât camera”
O româncă s-a plâns de condițiile oferite de un hotel de 4 stele din Sinaia. Femeia susține că a stat într-o cameră care merita cel mult două stele și a postat pe internet fotografii care vin în sprijinul afirmațiilor sale
image
Există legătură între cutremurul din Turcia și cele cinci seisme din România? Ce spun experții
După cutremurul devastator din Turcia, în această dimineață, au avut loc mai multe cutremure și în România. Seismologul Gheorghe Mărmureanu e explicat dacă acestea au legătură.

HIstoria.ro

image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.
image
Apropierea Ungariei revizioniste de Germania nazistă
Propaganda revizionistă maghiară, extrem de activă și de agresivă, a prins în străinătate și pe fondul lipsei de reacție a României.