Tristeţi provinciale

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Tristeţi provinciale jpeg

Din cînd în cînd, îmi arunc ochii pe pagina comisiilor de învățămînt din Parlamentul României. Agenda deputaților și senatorilor noștri preocupați de soarta învățămîntului românesc e de o neașteptată bogăție: pe lîngă inevitabile amendamente la legea educației, propunerile legislative încearcă să pună ordine și în domenii cel puțin surprinzătoare, precum: siguranța rutieră (discuțiile au durat vreo trei zile, din cele trei luni care au trecut din noul an), regimul mormintelor și „operelor comemorative“ de război, executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, „transmiterea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, în domeniul public al judeţului Braşov şi în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, pentru realizarea obiectivului Aeroport internațional Braşov-Ghimbav“ etc.

Mă rog, detalii, cine stă să le analizeze?! Să trecem la lucruri ceva mai importante. Pe site-ul comisiei de învățămînt de la Senat, apare și secțiunea „Documentele comisiei“. Te-ai aștepta să găsești lucruri esențiale despre reforma la care transpiră și aspiră toți aleșii: proiecte de lege, propuneri de revizuire, studii despre învățămîntul din România, despre programe sau manuale. Nici vorbă: sînt anexate doar scrisorile unor directori de școli, oameni de bine, supărați pe legea de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere în școli, inițiată de fostul ministru Mircea Dumitru. Să citim cîteva dintre ele. Cît și cum putem (ortografia aparține petenților).

● „Datorită perioadei foarte scurte pînă la concurs se va crea următoarea situație: profesorii vor neglija activitatea la clasă, își vor lua concediu fără plată pentru a învăța, alții vor învăța ori de cîte ori vor prinde momentul astfel nu se va mai știi (!) unde mai e limita între menirea de dascăl și dorința de a fi în frunte.“

● „Consider că cei care au gîndit organizarea acestui concurs nu au reflectat suficient asupra efectelor ce vor decurge ulterior selecției. Mă refer la faptul că nici un director/director adjunct în funcție nu dorește să înlăture de la catedră un coleg în ajunul sărbătorilor de pe catedra rezervată.“

● „Unica soluție este aceea a unei ini­ția­tive legislative pe care o pot avea doar poli­ticienii noștrii (!) sensibili, prin care (…) din totalul condițiilor să fie eliminată pt toate situațiile condiția adeverinței de la udmr pentru că există profesori maghiari competenți care nu sînt simpatizanți udmr pe care actuala prevedere îi discriminează dacă au alte opțiuni politice sau sînt apolitici obligîndu-i să se înroleze în udmr practic în cv dacă ești maghiar competent nu poți ocupa funcția de director dacă nu faci sluj la Antal&Tamas.“ (În acest caz, mă întreb, totuși: a cercetat cineva afirmațiile conform cărora, în Covasna, candidaților la conducerea școlilor li se cer adeverințe de înscriere în partid, oricare ar fi el?)

● „Îmi este foarte greu să nu merg la concurs dar este și greu să o fac. Cum să te pregătești cînd stai în școală 10-12 ore pe zi? Ce să fac cu familia mea? Cum să îmi ajut fiul care este student în anul I la Universitatea Politehnică din București? Ce să îi răspund cînd mă întreabă: «de ce ai mai multă grijă de alți copii decît de mine?» (…) Vă consider singura și cea mai îndreptățită persoană să o facă, pentru că vă consider și vă am MODEL din toate punctele de vedere, un exemplu demn de urmat și nu am avut curajul necesar!“ (scrisoarea este adresată doamnei Ecaterina Andronescu)

● „Stimată doamnă ministru, e corect legal și moral ca în timpul înscrierilor la concursul pentru ocuparea funcției de director, firma SC Euro Personal SRL Iași să organizeze curs de formare internațională cu durata de o zi la Chișinău cu costul de 500 de lei/persoană?“

● „Mă numesc D.M., fost director al unei școli din Argeș, deci care ar avea interesul de a ajunge director din nou și vă scriu să îmi exprim revolta față de felul în care vom fi executați la examenul pentru directorii de școli prin întrebări care vizează strict memorarea – oare nu ne batem cu pumnii în piept că nu trebuie să le mai cerem elevilor să învețe fără să înțeleagă nimic, întrebări cu delfini și matematică – oare ce au în comun exerciții de matematică, algebră sau geometrie, păreri ale unor cercetători de care habar nu avem dvs înțelegeți oare la ce ne trebuie toate astea? Ne puteți scăpa de acest chin? Oare tehnocrații ar trece acest examen?“

n „O să fie un eșec total pentru bulversarea în­vă­ță­mîn­tu­lui privind concursul de directori pentru că timpul este foarte scurt să pregătești numai actele solicitate inclusiv documentele de întocmit nu așa repede privind oferta managerială și bineînțeles bibliografia solicitată să ai timp să o și parcurgi.“

După citirea textelor de mai sus, mă gîndesc că ideea unor concursuri riguroase nu e prea rea… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.