În căutarea oii năzdrăvane, pe Internet

Publicat în Dilema Veche nr. 686 din 13-19 aprilie 2017
Tînguire de păstor jpeg

În completarea Dosarului cu „Miorița“ pe care l-am coordonat, am descoperit tot felul de năzdrăvenii pe net, ziceri și clișee despre baladă, dar nu numai. Din cînd în cînd, apare și Miorița ca brand. Le am adunat într-un colaj care și-ar pierde farmecul dacă ar fi comentat.

● Ciobanul din Miorița nu a fost omorît. Poemul se încheie cu vorbele lui, după care el revine la oile sale și pleacă cu ele la păscut. Cercetarea anterioară a neglijat conjuncția condițională dacă și faptul că ciobanul pune verbele la condițional op­tativ și la conjunctiv (care în Gramatica Academiei sînt categorisite ca moduri prezumtive), iar în unele variante la modul imperativ. Totul este viziunea lui despre o eventualitate, care nu are loc. Dialogul ciobanului cu mioara este un monolog interior. Mioara este alter ego-ul său. George Călinescu și alții ne-au atras atenția că Miorița este un mit, nu o relatare despre o întîmplare concretă. Însă unii cercetători l-au desconsiderat pînă și pe Călinescu și au preferat să creadă că poemul descrie o crimă adevărată, mai apropiată de înțelegerea lor. De la înălțimea unor catedre, au tras concluzii pripite, aberante, jignitoare pentru demnitatea de român. (cunoastelumea.ro)

● Un cioban de 18 ani din Pietrari, Dîmbovița, a fost snopit în bătaie de alți doi baci, de la stîna din aceeași zonă. Agresorii erau convinși că victima le-a furat cîteva oi și l-au pedepsit crunt. Tînărul susține că nu are habar de oile despre care agresorii susțineau că le fuseseră furate. Nici nu crede că animalele au dispărut. Omul bănuiește că atacatorii au invocat de fapt un motiv oarecare, ca să-l ia la bătaie. Între proprietarii celor două stîne la care sînt angajați ciobanii există neînțelegeri mai vechi soldate, de-a lungul timpului, cu amenințări repetate. (stirileprotv.ro)

●Miorița este un basm frumos, totuși doar un basm. Și așa vrem să rămînă. Un basm. Free Miorița înseamnă ce vrei tu să însemne. Sau ce vrei tu să simți. Ar putea fi „Miorița liberă“, „Elibereaz-o pe Mioriţa“ sau „Eliberează-te de Mioriţa“. Dar înseamnă mai ales ce faci. Noi sîntem o mînă de oameni care vrem să eliberăm mințile de fatalismul mioritic. (freemiorita.ro)

● În cunoscuta baladă Mioriţa sînt descrise cîteva întîmplări în care sînt implicaţi doi criminali, o oaie turnătoare şi un cioban ce şochează prin prostia lui. („perlă“ la Bac)

● „Din întreaga poezie izbucnește năvalnic, ca un fluviu, vitalitatea dintotdeauna a omului din popor, dragostea oierului față de îndeletnicirea sa, față de artă, de viață, de natură și, mai ales, iubirea filială pentru mama sa. În structura compozițională a baladei, se pot distinge două mari părți: una epică, în care sînt narate faptele, și una lirică și dramatică, în care se exprimă gîndurile și sentimentele ciobănașului aflat în fața morții. (e-scoala.ro ­– referate)

● „Un istoric bulgar vine cu o teorie total schimbată a baladei Mioriţa. Nicolai Ivanov Todorov este convins că «statul de la nord de Dunăre» este o creaţie artificială şi de aceea încearcă demontarea falsei istorii mitologizante a românilor, care susțin întîietatea lor pe aceste meleaguri. (…) Astfel, bulgarii ar fi fost stăpîni ai civilizaţiei de la Dunărea de Jos, păstorii lor şi-au dus turmele din Balcani pînă în Carpaţi prin țara bulgarilor. Ţara Românească şi Moldova ar fi fost provincii tîrzii ale românilor. În Transilvania, românii ar fi o minoritate, Mioriţa, balada identitară pentru români, ar fi o creaţie bulgară, iar cîinele ciobănesc românesc ar fi şi el o creaţie bulgărească. (stiripesurse.ro)

● Părintele Dumitru Stăniloae vede în Miorița un profund sens creștin: „Miorița vorbește de Hristos și sufletul omenesc. Ciobanul care are oi mai multe este Hristos; ceilalți doi: Pilat și evreii… Și el are ca mireasă sufletul omenesc. Iată cît de adîncă este Miorița! Se simte că poporul nostru este un popor creștin“. (crestinortodox.ro)

● Botoșănenii au preocupări mai puțin obișnuite. Ei schimbă pe mail balada Miorița, în varianta nouă, plină de amuzament. Personajele sînt Băsescu, Geoană și Boc. Iată conținutul baladei: Pe-un picior de plai / La Izvor, pe Splai / Iată vin la vale, / Pentru confruntare / Două siluete, / Mîndre, violete. / Unul e Traian, / Baciul constănțean, / Mergînd pe furiș / Și privind cruciș. / Cu engleza „unsă“ / Și șuvița tunsă. / Iar celălalt e, / Lider PSD. / Familist convins, / Prostănac distins, / Care bea șampanii / Cînd îl bat dușmanii. (botosaninews.ro)

● Cel vrîncean și cel ungurean, în loc să mi-l piardă pe cel moldovean, că-i mai ortoman, să treacă și să facă împreună o asociație de oieri, să ia bani europeni și să devină toți trei mai ortomani. Iar miorița-laie, laie-bucălaie, în loc să vorbească de una singură, să se ducă să dea de veste că la noi, în România, oile au început să vorbească și că ușor-ușor abandonăm spiritul de turmă și începem să construim ceva demn de un picior de plai, o gură de rai.
(Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii, pe Facebook)

● Încă o întrebare, tot despre Mio­rița… e un exercițiu: ce secvențe lipsesc și ce implicații are acest fapt asupra textului în ansamblu? Această întrebare se referă la faptul că în această baladă nu există punctul culminant și deznodămîntul? (Funda)

Răspunsuri: 1) Deznodămîntul lip­seș­te pentru că autorul anonim a dorit să ne imaginăm singuri ce se va întîmpla. 2) Auzi, dacă vrei sau, mă rog, voiai să îți faci tema, caută pe Google și ai rezolvat-o. (Tpu.ro)

● „Miorița“, 30 de ani, X.O. Special Reserve. Descriere: Pentru cei care au o viață plină de împliniri, acest vinars este doar o formă lichidă de încununare a succesului. Pentru cei ce aspiră la o viață plină de bucurie, de căldură și de împliniri, acest vinars este o picătură de curaj ce dă pofta de a depăși orice limite. (Vincon.ro)

● Personajul principal al baladei populare Miorița este ciobanul moldovean. El apare în toate momentele subiectului, fiind caracterizat direct și indirect. Frumusețea fizică a ciobanului rezultă din caracterizarea directă. Portretul fizic este izvorît din imaginația arsă de dor a măicuței care își caută cu disperare fiul. (Caracterizarea personajului principal din Miorița, afaceriardelene.ro)

● Miorița și Adriean Videanu sînt omniprezenți pe Litoralul românesc. Vremurile în care cei doi făceau parte din celebrul „grup de la Monaco“, petrecîndu-și vacanțele estivale pe Coasta de Azur, sînt deja istorie, iar afaceristul și stilata lui soție se mulțumesc cu băile de soare de la Mamaia. (wowbiz.ro)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești