Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

LUCRURILE CU EFECT DE CONFUZIE AU AJUNS PREA DEPARTE, STÎRNIND UN VAL DE INDIGNARE ÎN SPAȚIU

● Aflu că „anul acesta va fi aglomerație foarte mare pe Everest, guvernul nepalez acordînd un număr record de permise pentru cei care doresc să urce pe cel mai înalt vîrf al Terrei. Lucrurile au ajuns prea departe, se vor crea «ambuteiaje», numărul alpiniștilor fără experiență este tot mai mare, iar cel al operațiunilor de salvare deja a crescut cu peste 50%“, notează Washington Post. Noi, ăștia care mai speram că o să găsim un loc pe o plajă, ce să mai zicem? (A. M. S.)

● Primesc un e-mail ca o anatemă: „După masa copioasă de 1 Mai îți recomandăm: pantaloni de slăbit, plasturi de slăbit, costum de slăbit cu efect de saună, cerc fitness și masaj, corset invizibil pentru abdomen, maiou de slăbit pentru bărbați“. Promit ca la anu’ să ronțăi doar morcovi și să beau numai apă plată cu lămîie. (S. G.)

● În dialogul cu Ionuț Cristache de pe TVR 1, doamna Lia Olguța Vasilescu, referindu-se la actualul guvern, a ținut să facă precizări suplimentare: „guvernul actual care este“. Asta ca să nu se iște vreo confuzie cu guvernul actual care a fost sau cu actualul executiv care va fi. E clar? Precum actualul ministru al Muncii, de tristă amintire, care a fost… sau care este?! Mai știi?! Din această dilemă nu putem ieși… Cum care?! Actuala dilemă care este, vezi bine, monșer! (R. M.)

● La o conferință de presă din cadrul summit-ului UE, Klaus Iohannis a mutat drapelul englez cîțiva centimetri mai încolo ca să poată discuta cu jurnaliștii, stîrnind însă un val de ură și indignare din partea internauților britanici, care susțin că asemenea gesturi au dus la votul Brexit. N-ai cum să cîștigi cu britanicii – e ca și cum un bărbat i-ar spune iubitei: „Dragă, parcă te-ai mai îngrășat…“ (C. Ș.)

● Poşta britanică a lansat în spaţiu, luna trecută, un balon cu heliu în care a fost introdus un set unicat de timbre cu chipul lui David Bowie. Evenimentul a omagiat filmul lui Bowie din 1976, The Man Who Fell to Earth, urmînd ca fanii să recupereze timbrele căzute pe Pămînt odată ce balonul se va fi spart în stratosferă. Evenimentul, numit „The Stamps That Fell to Earth“, poate fi urmărit aici: www.royalmail.com/stampstoearth. (M. C.

NOUL TU E ROȘU LA FAȚĂ
ȘI VA CREȘTE DE LA 18% LA 35%

● Cîteva reclame: Frutti Fresh – „Libertatea începe atunci cînd îndrăzneşti“, spune sloganul lîngă care apare chipul (criminalu)lui Che Guevara format din bule de suc; Kaufland – „Noul tu e rapid şi eficient. Noul tu trăieşte fresh“, spune sloganul ilustrat de fotografia unui usturoi; Pfanner – „Nectar portocale 100% vegan obţinut din suc de portocale concentrat de portocale“; Angst – „Merinde urbane“. Mare e grădina creativilor din publicitate! (M. C.)

● Nu te mai poţi aşeza pe o bancă în oraşul ăsta fără să intre cineva în vorbă cu tine: acum cîteva zile, cînd m-am aşezat, a venit un domn roşu la faţă şi fără dinţi la mine. M-a întrebat dacă am obosit, apoi m a rugat să-i răspund la o întrebare. Întrebarea s-a dovedit a fi o lungă ghicitoare. Nu mai ţin minte mare lucru din ea, dar mi-a plăcut răspunsul (pe care tot el l a dat): Cărţile. (I. P.)

● Primesc un SMS de la ApaNova Bucureşti: „Stimate client, conform anunţului public din 14.03.2017 şi avizului ANRSC nr. 426790, din 1 aprilie 2017 se modifică structura tarifară. Ponderea serviciului de alimentare cu apă va scădea de la 82% la 65%, iar ponderea tarifului serviciului de canalizare va creşte de la 18% la 35%. Tariful combinat rămîne la valoarea de 5,05 lei mc + TVA. TVA-ul pentru serviciul de apă este de 9%, iar cel pentru serviciul de canalizare este de 19%.“ Deduc că factura de apă va fi mai mare, iar tariful la WC-ul public va creşte şi el. (D. C.

CEEA CE URMA
SĂ FIE SIMPLU ÎN SUFLET
S-A DOVEDIT A FI DE NERECUNOSCUT

● Ceea ce urma să fie noua emblemă a orașului București, aleasă iniţial de un juriu în urma unui concurs, s-a dovedit a fi un plagiat. Un logo asemănător pînă la identic are și orașul New Taipei din Taiwan. În marketing, nimic nu dispare, totul se reciclează. (M. M.)

● Cum s-ar putea chema un „punct de lucru“ al unei firme care oferă servicii funerare non-stop? Simplu: Magazin Eden Tic Tac. (D. S.)

● Tot dau peste afirmaţii fascinante ale mitropolitului Clujului, Andrei Andreicuț (ar trebui printate pe obiectele care se vînd prin biserici şi pe la mănăstiri): „Telefoanele mobile performante, care au și Internet, îi oferă omului imagini. Prin imagine intră dracul în suflet. Imaginea bună, în sensul absolut al cuvîntului, este icoana.“ (M. C.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XVIII): „Divide et impera“ (Dezbină și cucerește). În turcă: Böl ve yönet; în cehă: rozdel a panuj; în maghiară: Oszd meg és uralkodj; în finlandeză: Hajota ja hallitse. (M. P.)

Foto: Lucian Muntean

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.