Trei glume cu conjuncţii

Publicat în Dilema Veche nr. 691 din 18-24 mai 2017
Trei glume cu conjuncţii jpeg

Am revizitat, de curînd, site-ul meu preferat: brainly.com (pentru necunoscători, un site al temelor pentru acasă). Elevi din întreaga țară solicită și oferă ajutor, în schimbul unor „recompense“ simbolice („coroniță“, puncte, mulțumiri adînci, recunoștință eternă, promisiuni de revanșare etc.). Întîlnim, astfel, o comunitate de „internauți“ cu totul specială față de altele din același mediu: se vorbește (mă rog, se scrie) civilizat (cu agramatismul de rigoare…), bunele maniere însoțesc fiecare postare (se spun cuvinte rare precum mulțumesc, vă rog frumos, ajutoor, dau coroniță, pliiz etc.), nimeni nu înjură pe nimeni, nici școala, nici profesorii, nici colegii, nici Ministerul Educației. În general, mesajul e simplu și la obiect, fără prea multe acolade, explicații, înflorituri. Ironia, bășcălia nu încap, umorul, dacă este, e mai curînd involuntar. Am încercat să sistematizez solicitările după tipul de perplexitate pe care îl pot provoca unui „spectator“ rezonabil. Iată ce a ieșit (menționez că punctuația, ortografia și exprimarea din citate aparțin elevilor).

● Există teme pentru a căror rezolvare n-ar fi necesară decît o simplă căutare pe inepuizabilul Internet: „De ce este Bucureștiul cel mai important oraș al României?“, „Două bătălii cu turcii ale lui Ștefan cel Mare“, „Cum e numit autorul de fabule?“ etc. Nu pricep de ce o generație crescută cu Internetul în sufragerie (dacă nu chiar sub pernă) nu face nici cel mai mic efort să afle singură răspunsul la acest tip de întrebări.

● Sînt teme care țintesc experiența personală a elevului. Răspunsul ar trebui să fie, deci, cît se poate de simplu, de la îndemînă: „O compunere despre planurile mele de vară“, „Scrie 4-5 enunțuri în care să precizezi una din următoarele persoane: sora ta, fratele tău, bunica ta. Vei folosi pentru prezentare: lucruri deosebite sau importante despre înfățișare, cel puțin o însușire sufletească pentru care o apreciem, o întîmplare, un fapt care arată ce fel de persoană este“, „Povestește o întîmplare din vacanța de iarnă“ etc. Unde-i marea problemă? Ce nu știu? Cum arată propria bunică?! Ce calități are fratele?! Sau poate că bieții copii nu sînt obișnuiți să vorbească despre toate acestea (pentru că, de pildă, nu îi întreabă nimeni astfel de lucruri…).

● Copiii care scriu pe acest site fac parte din familii echilibrate din punct de vedere financiar: în fond, ca să menții un dialog pe Internet îţi trebuie un computer, un telefon, un laptop. Sînt deci copii care nu duc grija zilei de mîine, iar interesul, curiozitatea pentru ce e în jurul lor le-ar putea fi lesne stîrnite. Și totuși, întrebări de tipul „Care este rolul Internetului în viața voastră?“, „Ce importanță are în viața societății un artist?“, „Ce opinie aveți despre viața animalelor ținute în captivitate?“, întrebări care ar putea naște dialoguri extrem de interesante, revelatoare și educative, lasă în urmă mirări, ridicări din umeri, dezinteres.

● Următoarea perplexitate este a mea: mă întreb ce-o fi în capul adulților – profesori, autori de manuale, educatori de orice fel – cînd dau astfel de teme copiilor: „Exprimă-ți atitudinea față de Evul Mediu Românesc“, „Scrieți trei glume cu conjuncții“, „Găsiți antonimul cuvîntului «suspinînd»“, „Scrie un discurs despre Alexei Mateevici“, „Compuneți două ghicitori pe tema romanizării geto-dacilor“, „Am nevoie de o compunere în care eu sînt Alexandru Ioan Cuza și ce aș face eu ca Alexandru Ioan Cuza“, „Vă rog frumos din toată inimioara mea să mă ajutați: trebuie să alcătuiesc propoziții cu cuvinte cheie Carpi, Tyrageți, Costoboci, daci liberi. Vă rog frumos, dau 70 de puncte și să fie istoric“, „Exprimă-ți atitudinea față de a) fărîmițarea politică, b) războiul de 100 de ani“, „Aș vrea și eu un eseu, dacă se poate sf, dacă nu, e bine și așa, despre istoria în viitor.“

● Și nu în ultimul rînd, mă întreb ce o fi în capul copiilor cînd scriu astfel de solicitări: „O concluzie proprie despre rolul școlii arteriene (!)“, „Pe vio îl iubește criss, pe mine cine mă iubește? Dau coroană!!!“, „Să se realizeze un proiect: ce înseamnă comunismul pentru mine la care să se descrie cum am fost și cît a durat“, „Care erau izvoarele de venituri ale regelui. E ceva despre Westfalia sau ceva de genul…“, „Cum se numea cartea de păcătîi (!) a creștinilor?“, „În Evul Mediu cum e corect, ţărani șebi sau altfel?“.

Nu vreau să iau prea în serios mica mea cercetare pe un site cvasiprivat al școlarilor. Dar, citind postările, dialogul dintre școală și elevi, dintre manuale și elevi, dintre reformă și manuale, dintre învățămînt, lume și viață, dintre prezent și viitor, pare un dialog al surzilor. Cu savuros-triste accente dadaiste… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.
pancakes pufoase jpeg
Ai nevoie doar de trei ingrediente pentru a face clătite din brânză de vaci
O alternativă mai ușoară a celebrelor clătite americane propune o rețetă cu doar trei ingrediente, având la bază brânza de vaci, tot mai populară în rețetele de pe internet.
vreme jpg
Cum va fi vremea în România! În ce zi se vor înregistra 17 grade Celsius și când vin ninsorile
Meteorologii anunță că vremea se încălzește, iar miercuri se anunță temperaturi de 17 grade Celsius, în partea de sud a țării. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, însă vremea se răcește din nou. Se anunță lapoviță și ninsoare, mai ales la munte.
12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.
Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.
calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.