Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ROMICĂ SCRIS CU ALB,
ÎNTRE ȘINELE TRAMVAIULUI 21,
APĂRĂ ȘI ÎNCĂLZEȘTE,
ÎN ABURII EUFORIEI,
POPOTA ILIE CEAUȘESCU 

● „Romică Sună PRESTO PIZZA 0219229“ – reclama, sufletul comerțului. Cu condiția să nu mergi cu capul în nori, printre gropile Capitalei noastre europene. Că s-ar putea s-o ratezi și ar fi păcat! Scris cu alb pe asfalt, între șinele tramvaiului 21, Calea Moșilor. (R. M.)

● Premierul Sorin Grindeanu vorbeşte într-un interviu pentru Mediafax despre creşterea economică, despre progres, despre stabilitatea guvernului şi despre susţinerea politică de care se bucură. Apoi, în culmea euforiei: „Vreau să fim conectaţi foarte bine la realitate. Nu mă îmbăt cu aburii euforiei.“ Zic să-l lăsăm să se bucure acum, cît e deconectat de la realitate... (M. M.)

● Scările exterioare ale Catedralei Episcopale „Învierea Domnului“ din Oradea vor fi încălzite pentru ca preoţii şi enoriaşii să nu alunece pe trepte în caz de polei. Doamne, apără şi încălzeşte! (M. C.)

● În Germania e în toi un scandal legat de niște militari de extremă dreapta care au plănuit să asasineze personalități politice (binevoitoare la adresa primirii refugiaților) printre care și fostul președinte, pastorul Gauck, făcînd însă să se creadă că ar fi vorba de acte teroriste islamiste. Complotul a fost descoperit, iar ministrul de externe Ursula von der Leyen, pus sub presiunea opiniei publice, a promis că în armata germană se vor institui cursuri de „educație politică“. Cu această ocazie s-a aflat că, de exemplu, în unitățile militare germane există barăci botezate cu numele mareșalului nazist Rommel, în ideea că acesta ar fi fost un conducător militar capabil. Cum ar veni pe la noi: baraca Atanasie Stănculescu sau popota Ilie Ceaușescu. (A. M.)

PE O BANCĂ ÎN STAȚIA LUI 133,
CODUL LUI DA VINCI
PROMOVEAZĂ DISCURSUL
INSTIGATOR LA URĂ CU SABIA:
MAKUBE KHONA UKUKHANYA! 

● Ce ţi se poate întîmpla dacă stai pe o bancă în staţia lui 133 fără să aştepţi 133-ul: să se aşeze lîngă tine două doamne cu sacoşe uriașe de la Mega Image, să povestească ce au în ele şi să scoată diverse lucruri, precum pliantele gratis de pe la farmacii şi să le lase pe bancă; să treacă pe lîngă tine un căţel şi o domnişoară cu părul în aproximativ aceleaşi nuanţe: blond, brunet, alb aproape. (I. P.)

● Un magazin caritabil din Anglia roagă oamenii să nu le mai doneze Codul lui Da Vinci. După ce a primit, în medie, cîte un exemplar pe săptămînă în ultimele luni, magazinul susţine că nu mai are loc pentru alte cărţi şi că nici nu le poate vinde pe primele suficient de repede. Proprietarii s-au mai confruntat cu o situaţie similară anul trecut, cînd nu au mai vrut să primească exemplare uzate ale volumului Cincizeci de umbre ale lui Grey. (C. Ş.)

● La recenta și unica Gală a Urii, organizată de ActiveWatch, unul dintre premiile oferite celor care promovează discursul instigator la ură a fost acordat Coaliției pentru Familie. Premiul s-a numit: „Vă declar hoț și hoție“. (S. G.)

● În Cluj, pe terasa Clubului Midi, a avut loc o altercaţie în urma căreia un tip a fost tăiat cu sabia. (M. C.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XIX): „Fiat lux!“ („Să fie lumină!“ Facerea I, 3). În turcă: Îşîk olsun!; în ungară: Legyen világosság!; în zulu: Makube khona ukukhanya! (M. P.

DEŞI ŞI-A ÎNJUNGHIAT IUBITUL
(N-AU MAI RĂMAS DIN EL
DECÎT SANDALELE ŞI CHILOŢII
PE CARE I-A LUAT APA),
ROLUL FEMEII ÎN SOCIETATE
ÎȚI DĂ FIORI ÎN CAZUL
UNUI NAUFRAGIU.
DAR CUI ÎI MAI PASĂ? 

● Deşi şi-a înjunghiat iubitul, o studentă la Oxford ar putea să nu ajungă la închisoare, căci, conform unui judecător, fata ar avea un talent „extraordinar“ pentru medicină. Probabil că aşa gîndesc şi parlamentarii noştri atunci cînd dau legi în favoarea unor membri ai societăţii, cu siguranţă talentaţi, chiar dacă într-ale corupţiei. (C. Ş.

● Jonathan Mthethwa, pastorul orăşelului White River Mpumalanga din Zimbabwe, s-a înecat şi a fost mîncat de trei crocodili în timp ce încerca să le demonstreze enoriaşilor cum, cu puterea credinţei, va merge pe apă. Un martor ocular a povestit îngrozit: „Încă nu înţeleg cum de s-a întîmplat acest lucru, doar pastorul s-a rugat şi a postit întreaga săptămînă! Crocodilii l-au mîncat în cîteva minute. N-au mai rămas din el decît sandalele şi chiloţii pe care i-a luat apa“. Biserica unde slujea drept-credinciosul pastor se numea „Sfîntul Ultimelor Zile“. (M. C.)

● Concluzia studiului realizat anul trecut, în 22 de țări ale lumii, este că 4 persoane din 10 consideră că „rolul femeii în societate este acela de a fi mamă bună și soție“. Sigur, procentele diferă de la o țară la alta. Dar, chiar și așa, e genul de sondaj care îți dă fiori. Mai ales cînd nu ești nici una, nici alta. (A. M. S.)

● Aproape 18 tone de gunoaie (aproximativ 38 de milioane de obiecte de plastic) a scos oceanul pe plaja insulei Henderson, o insulă nelocuită, protejată de UNESCO, din sudul Pacificului. În cazul unui naufragiu, ai găsi acolo cam tot ce-ţi trebuie. (M. C.)

● Cineva se întreba, de curînd, ce se întîmplă cu secretele noastre după moarte. Vă vine în minte și alt gen de răspuns în afară de ăsta: dar cui îi mai pasă? (A. M. S.)

Foto: Lucian Muntean

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.